tisdag 5 oktober 2021

Tony, Tony, Tony

Enligt BBC ska Tony Blair ha fixat så han sluppit  betala stämpelskatt, en form av fastighetsskatt, när han och frun köpte ett hus för £6,5 miljoner, omkring 77 miljoner svenska kronor 2017. Det rör sig om £312 000, nästan fyra miljoner kronor i undanhållen skatt. Nya friska avslöjanden...

Ingenting, absolut ingenting, förvånar mig när det gäller den mannen. Han ljög tillsammans med sin kompis George W Bush om Iraks kärnvapen - en lögn som a) skulle legitimera det militärt angreppet och b) satte igång hela det elände som därefter drog igång. Inkusivel gödandet av det som blev känt som IS. 

Minns ni Bo Lundgren, ni vet den trevlige pricken - jodå, han var trevlig som privatperson, vi var bänkkamrater i riksdagen en gång i tiden - som var moderaternas partiledare under den där tiden... Han engagerade sig snabbt i USA:s krig i Irak och meddelade att Sverige borde stödja krigsplaneringen "fullt ut". Varför inte med militär? I TV motiverar han bland annat med att  ”vi ska vara tacksamma mot USA som offrade miljoner av sina unga män för att rädda Europa från Hitler.” 

Irakkriget har varit näring för skapande av fler terrorister än något annat. Med moderat utrikespolitik hade vi deltagit fullt ut.

Förresten: nu offrade inte USA "miljoner unga män",  men väl 300.000, under andra världskriget, vilket är illa nog. (Det var faktiskt ryssarna som "offrade miljoner unga män" - drygt tio miljoner - för att bli av med Hitler). Vare sig utrikespolitik eller historia har varit Moderaternas starka sida genom åren. 

Historierevision har tyvärr ofta legat moderata ledarfigurer nära om hjärtat. Vem minns inte hur partisekreterare Arkelsten  hävdade att Moderaterna "var med och skapade fri och lika rösträtt"...

Om det skrev jag i tidernas begynnelse här.