söndag 9 maj 2021

Prag, pansar och miljöministrar

Ryska agenter sprängde häromsistens ett ammunitionsförråd i Tjeckien tillhörande en bulgarisk vapenhandlare som stod i begrepp att sälja ammunition till Ukraina. Värsta krisen mellan Moskva och Prag har uppstått sedan Pragvåren 1968. Då, 1968, försökte det tjeckoslovakiska kommunistpartiets ledare, Alexander Dubček införa "socialism med mänskligt ansikte". Vilket ledde till att Sovjet och allierade - som skulle vara Tjeckoslovakiens vänner - gick in med pansarvagnar.

Det sista Alexander Dubček gjorde innan han tvingades bort av Sovjet var att utse en marinminister, vilket högtidligt tillkännagavs. Han blev uppkallad till sovjetiska ambassaden för att förklara sig - Tjeckoslovakien hade ju vare sig kust eller flotta. "Än sen då", svarade Dubček, "ni har ju en justitieminister".

När socialdemokraterna 1987 utsåg en miljöminister så påminde jag (i egenskap av språkrör för MP) om Alexander Dubčeks påpekande... En regering utan miljöpolitik kan ju ha en miljöminister. Så här vitt och oskuldsfullt såg det ut när jag pratade om det på en brygga i Bohuslän: