lördag 13 mars 2021

Och den obekväma delen av samma sak??

Glädjen är stor. Tillfredsställelsen också. Berömvärt arbete. Internationellt polisarbete har lyckats knäcka krypterade appar och krypteringsverktyg som används av kriminella nätverk. Sådant som inte skulle vara möjligt att knäcka. 

Vad borde vi lära oss av det då? Jo, att sådant "som är omöjligt att knäcka" inom militären, myndigheter, vattenverk, avloppssystem, banker, uppkopplade bilar, alarm och "smarta kylskåp" också går att knäcka, hacka och - för den som så vill - utnyttja för utpressning, hålla koll på eller helt enkelt sabotera.

Men i total naivitet bortser myndigheter, politiker, näringsliv, militär och vi medborgare från att allt som är uppkopplat kan hackas. Och vad värre: allt som är uppkopplat kommer i sinom tid att hackas.
 
Likt förbannat stoltserar vi i Sverige med att vara det mest uppkopplade landet. Som om det var något att vara stolt över. En del tror att vi är smarta. Men vi är ju bara korkade, naiva och vägrar se med båda ögonen.  
 
De som har makten över politik, ekonomi, säkerhet och det mesta av våra livsförutsättningar tycks totalt befriade från slutsatser av insikten om att allt som är uppkopplat kan hackas. Slutsatsen är obekväm - så obekväm att nästan alla tycks blunda med ena ögat för att slippa se. Att se med båda ögonen är inte lönsamt i en tid som styrs av kortsiktighetens förbannelse.
 
I min bok Vad ska vi ha samhället till? skriver jag bland annat så här:
 
"Naiviteten har inga gränser i en struktur där allt vävs samman, och allt kan slås ut. Attackytan blir inte bara bredare utan också djupare i den domän som är som skapad för “modern krigföring” - och sådan kommer att bedrivas av såväl stater och bolagssfärer som terrorister och liknande i privatiserad form." Slut citat.

(Har du kommit ändå hit får du 10% rabatt - uppge koden ROBUST - på det pris som Bokus och AdLibris tar för min bok om du beställer via provoka@teali.com. Priset blir då 210 kr.)