söndag 14 mars 2021

Grundlag, tusenmannamanifestation, foliehattar, SMHI och orwellskt språkbruk.

Mycket är sagt om den så kallade Tusenmannamarschen i Stockholm
häromveckan. Ett ständigt återkommande tema var att försöken att stoppa demonstrationen bröt mot svensk grundlag. Och att demonstranterna minsann värnade grundlagen. Mot politiker, myndigheter och polis.

Nu skall sägas att oerhört få har läst grundlagen, den är ju besvärlig att läsa vilket tar tid från vistelser i olika bubblor där såväl knasbollar som icke-knasbollar bekräftar varandra. 

En av våra grundlagar är regeringsformen, där beskrivs bland yttrandefrihet, demonstrationsfrihet och mötesfrihet. I denna grundlag, som talarna på manifestationen påstod sig värna så hett, kan i paragraf 24 läsas följande för den som orkar, vill och inte anser att det är något som stör den infantila retoriken:

"Mötesfriheten och demonstrationsfriheten får begränsas av hänsyn till ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen eller till trafiken. I övrigt får dessa friheter begränsas endast av hänsyn till rikets säkerhet eller för att motverka farsot."

Sjukdom som sprider sig snabbt över världen kallades förr för farsot. Far i betydelsen fara, resa. Sot är ett gammalt ord för sjukdom. Tuberkulos kallades förr lungsot. Epidemier och pandemier är således farsot enligt grundlagen. Och mötesfrihet och demonstrationsfrihet får, enligt grundlagen, således begränsas av just sådana.

Om vi nu utgår från att pandemin vi nu lever med är en pandemi så är det således helt i överensstämmelse med grundlagen att inskränka demonstrations- och mötesfriheten. Vilket naturligtvis arrangörerna av Tusenmannamarschen vet, men istället väljer att blåljuga om eftersom det passar bra i retoriken.

 

Nu kommer kan förstås arrangörerna att säga att vi inte alls har någon pandemi eller ens epidemi. Som argument används att det finns läkare som motsätter sig tanken och att just de läkarna är de som har rätt, medan alla andra är köpta. 

Till råga på allt är i stort sett alla politiker korrupta, köpta, blåsta eller involverade i en gigantisk global konspiration som gör att regeringar världen över skaffar sina länder enorma skulder. Logiken är sådär. Politiker, av allehanda sorter och alla möjliga ideologiska tillhörigheter, vill av ren ondska  skapa rädsla hos folket. Logiken är sådär.

Inledningsvis förklarade arrangörerna av förra veckans manifestation i Stockholm att just de utgjorde folket. Just de som var samlade där utgjorde folket. Vilka vi andra skulle vara är svårt att säga... 

Får vi tro den tongivande arrangören så är i alla fall vi som är lite äldre, och som har större risk att dö i det som inte är en pandemi utan ett påhitt, skylla oss själva för att vi levt usla liv med fel matvanor och, om man får tro ett plakat, för lite kolloidalt silver... Dessutom är vi väl dumma som inte fattar att flygplanen sprutar ut chemtrails över oss och att klimatfrågan är iscensatt och att alla forskare som ställer sig bakom FN:s klimatpanel är korrupta, köpta och styrda av... ni gissar rätt... en sionistisk liga...

Jag ska erkänna att jag kan bli trött av mindre än detta... Mest trött blir jag dock på att denna samling figurer avnjuts i fulla drag av de eliter som älskar den sentida kapitalismens globalisering och hur marknadsperspektivet tuggar i sig medborgarperspektivet. Manifestationens gycklare fungerar nämligen som nyttiga idioter. Låt mig citera den gröna frihetliga tidningen Syres ledare:   

"Alla som i lördags demonstrerade på Stockholms gator tog armkrok med fascister, gödde konspirationsteorier, bidrog sannolikt till ökad smittspridning och banade väg för ännu hårdare restriktioner. Dels som åtgärder för eventuell ökad smittspridning, men också för att de så tydligt gav argument för dem som anser att den frivilliga vägen inte håller. Men det slutar inte med det, det har även mer eller mindre omöjliggjort en seriös diskussion och seriös kritik av inskränkningarna i demokratin och våra fri- och rättigheter. För vem kommer ta kritik av till exempel vaccinpasset på allvar när foliehattar och nassar gjort frågan till sin?"

Dessvärre har ledarskribenten Lennart Fernström helt rätt i sak.

Jag känner sorg över hur miljö- och hälsoengagerade människor steg för steg dragits in i konspirationsteoriernas värld och därmed bidrar till att många seriösa debattörer undviker att offentligt uttala sig om allt från läkemedelsindustrins negativa sidor - som också finns - till gränsvärlden för t ex strålning.

Som tur är har i vart fall myndigheter som SMHI och Naturvårdsverket - liksom stora organisationer som Naturskyddsföreningen - inte låtit de mest bisarra "chemtrailmänniskorna" skrämma från att motsätta sig planerna att Esrange i Kiruna ska bidra till utveckling av så kallad solar geoengineering. Enligt konspirationsteoretikerna är väl det motståndet bara fejk för att ge sken av motstånd medan de egentligen är del av konspirationen för att ta död på överskottet av människor och ge sådana som styr världen ytterligare miljarder...

Ja, jisses så snett en del kan hamna! Manifestationen förra lördagen var ett skräckexempel på de. De gick under parollen "sanning och frihet". Och var därmed ett lysande exempel på orwellskt språkbruk. De hade inte ens lyckats läsa grundlagen... mer än till de delar som passade i retoriken. Se upp så ni inte blir blåsta av manipulativa ledartyper! De gäller såväl ledare från eliterna som från bubblorna.