fredag 15 januari 2021

Grattis och tack! Wikipedia fyller 20 år.

Idag fyller Wikipedia 20 år. Wikipedia är mycket av det som vi var många som hoppades att nätet skulle bli. Öppet, icke-kommersiellt, ingen reklam och med ett enda syfte: att sprida kunskap gratis till så många som möjligt.

Wikipedia har över 55 miljoner artiklar på över 300 språk. Svenskspråkiga Wikipedia har just nu 3 444 310 artiklar. Texterna grundas på öppna källor. Innehåll måste vara verifierat genom referens. Självklart finns ändå felaktigheter - vilket det gör också i traditionella uppslagsverk. Själv fick jag ringa till Nationalencyklopedin eftersom de i en text blandat ihop mig med Per Gahrton.

Trovärdighet? Tja, den vetenskapliga tidskriften Nature har visat att Wikipedia är lika korrekt som det mest prestigefyllda uppslagsverket (Encyclopaedia Britannica). År 2006 jämfördes svenska Wikipedia med Nationalencyklopedin och resultatet var gott. Som i de flesta - eller rent av alla - andra större uppslagsverk dominerar män såväl som skribenter som i texter. 

Att Wikipedia överlevt nyliberalismens era och reklamfinansiering är fantastiskt. Jag - liksom många andra - brukar skänka en slant för att detta magnifika projekt ska kunna fortsätta. Här finns möjlighet att göra det. Nog är det värt både en och annat krona per dag.

Själv är jag för övrigt lite nördig i uppslagsverk - fördelen med tryckta är att de inte kan manipuleras i innehållet på det sätt som kan ske med allt som skrivs digitalt. Har uppslagsverk från åtskilliga årtionden som verkligen berättar om vilken världsbild som rådde, vilka värderingar som var gängse och hur vetenskapen såg ut. Ingenting är sig likt... är närmast en slutsats det går att komma.

Varje dag finns på Wikipedias huvudsida bland annat fotografier. Häromdagen fanns denna - Personallunch på lokstall i Clinton, Iowa, 1943. Bilden är tagen av fotografen Jack Delano