lördag 16 januari 2021

Podd - det vill säga Pladder Om Ditt och Datt.

Isen har lagt sig. Fjärden har fått sitt skal. Gässen verkar tagna på sängen. Flyger oroligt i streck mellan sjöarna. Bryggan fastfrusen, kanoterna översnöade, solstolarna vakar under trädet. 

De äldre ekorrarna verkar ta det med ro, de yngre skuttar runt i den kalla snön. Rådjuren står vid grinden, småsura över att inte få komma in i trädgården. Skatparet gjorde en lov över sin skorsten, en satte sig en kort stund, kanske begrundande att det är långt till vår. 

Vaccinmotståndarna skriver på nätet att det inte är någon pandemi, utan en enorm konspiration för att inskränka människors frihet och få sälja vaccin. 

Kerstin hade satt på sig ansiktsskydd, kände inte igen henne på affären häromdagen, undrade vem det var som pratade med mig. Jag erbjuds 1 krona rabatt på Bergs cognacmarsipan.

Jag häller ut 50 purjolöksfrön, tätt tätt, i en liten bytta med mager jord, chili och aubergine skall sås imorgon. En bit jord i växthuset skall iordningställas för vintersådd av spenat. Vintersådd är underskattat. Det är inte bara Sara Bäckmo som konstaterat det. 

Hänglåsen till bodarna måste smörjas, förrummet till bastun sopas och funderingar över när adventsljusstakarna skall tas bort inledas. Diskussion om planerade föreläsningar i april också ska ställas in. Tre aktiva miljöpartister hör av sig för att fråga hur jag ställer mig i valet av nytt kvinnligt språkrör. Ytterligare en bokcirkel meddelar att de ska starta en studiecirkel om min nya bok.

Hustrun jobbar hemma, hon tycks få gjort hur mycket som helst, videomöte efter videomöte, smattrande på datorn. Sjuksköterska som blev vårdlärare som blev studierektor på folkhögskola. Borde bli konstnär på heltid. Jag njuter av att gå igenom ateljén. När vi träffades för snart 40 år sedan var drömmen att jag skulle sitta och skriva böcker, Lena måla och katterna spinna. Det blev nästan så i alla fall.

Idag blir det hemlagad pizza, men långkokt tomat- och löksås som grund. Ekorrarna bryr sig inte. Vare sig om pizza, vaccinmotståndare, pandemi eller ens vad jag surrar om på bloggen. Godmorgon!