söndag 13 december 2020

Vi lite äldre

 

Bilden är från sajten BirdWatching.

Det här är världens äldsta fågel. Hon har av människor fått namnet Wisdom. Hon har varit med en hel del. Hon är minst 69 år gammal. Ska vi vara noga - och det ska vi - är hon en laysanalbatross. Hon blev ringmärkt första gången 1956. Då häckade hon, lade ett ägg och blev morsa första gången. 
 
Eftersom laysanalbatrossen häckar fösta gången när hon är fem år så är Wisdom född senast 1951. Då var jag två år gammal och rantade omkring i Norrby vid Drevviken i Haninge kommun söder om Stockholm. Wisdom häckade som sig bör på Midwayöarna i Stilla havet. För några veckor sedan sågs hon häckande där igen. Och tro det eller inte: jag blev glad i hjärtat. För Wisdom hade varit försvunnen ett tag. 
 
Midwayöarna är det enda ställe jag skulle vilja besöka innan mitt liv är slut. Det är dit albatrosserna återkommer efter sina årslånga flygturer - Wisdom har färdats en sträcka som motsvarar minst 120 varv runt jorden under sitt liv. Utan behov av fossila bränslen.
 
Mer än var tionde fågelart på jorden är akut hotad eller sårbar - albatrossen är en av dem som hotas. Varje år fastnar tiotusentals i dåligt anpassade fiskeredskap och drunknar, de får i sig plast och annat skräp som människan vräkt i havet och hajar kniper ganska många ungar som gör sina första flygförsök. Men mest drabbas de av plasten, inte minst våra plastpåsar - symbolen för masskonsumtion och shoppinghysteri.