måndag 14 december 2020

Tjugotre år och ännu inte åtgärdat...

För 23 år sedan avslog riksdagen yrkande om att AP-fonderna, som hanterar pensionspengar, skall ta etisk och miljömässig hänsyn.


Exakt 20 år senare tog riksdagen beslut om en utredning som skulle se över hur pensionspengarna skulle kunna investeras etiskt och miljömässigt... Det tog alltså 20 år för sossar och borgerliga att tillsätta en (tandlös) utredning.
 
Två är senare, 2019, "skärptes lagen" för AP-fonder. Ändå har dessa fonder idag 14 miljarder satsade i fossila bolag... 
 
Kom inte och säg att den svenska riksdagen och de flesta av dess partier, trots mycket högstämt tal om klimatet, varit framsynta. 
 
Ledningen för Löfvens parti har gett sken av att ta klimatet på allvar. En del har inte ens låtsats vara intresserade. Gäller t ex det parti vars partiledare säger sig vara "den vuxne i rummet". Nåja, människor har ju röstat på dem.
 
Hade de tagit frågan på allvar och rösta ja till vårt krav hade vi kommit betydligt längre än idag. De offentligt ägda pensionsfonderna hade kunnat göra skillnad i tjugo års tid - istället för att bidra till att förstärka klimatkrisen. 

Så kan det vara. I ett land som styrs av sådana som inte tar ansvar, som gjort pladdret till regel och handling till undantag.