lördag 12 december 2020

Ett penndrag, sedan är vi medlemmar i Nato. Utan debatt.

Klicka på bilden för att läsa hela ledaren.
"Nu jävlar. Är det dags. Slöjorna faller. Ut träder de gamla Nato-kramarna hand i hand med Jimmie Åkesson (SD) som plötsligt sett möjligheten att kitta ihop sig än mer med moderater och kristdemokrater. Trots att det i denna fråga – svenskt medlemskap i Nato – finns sådana ärkefiender som Centerpartiet och Liberalerna."

Så inleds dagens ledare i ETC. Så här fortsätter den:

"En majoritet i Sveriges riksdag är således för att med ett penndrag föra in Sverige i Nato. Nu fattas bara Socialdemokraterna också, så uppnås en ”blocköverskridande” överenskommelse. Men än så länge håller sossarna emot. I retoriken. Att det sedan är just den löfvenska regeringen som närmat sig Nato och USA mer än varenda borgerliga regering vågat sig på av opinionsskäl ska vi liksom bortse från i den politiska debatten.

Utrikes- och försvarsministrarna påtalar således att de minsann inte alls är för ett Nato-medlemskap och att borgarna nu med Sverigedemokraternas hjälp skapar oreda i säkerhetspolitiken.

Men den stora oredan är det försvarsminister Peter Hultqvist (S) som stampat fram. Men dalmasens kraft motsatte han sig – uppbackad av sin statsminister – att Sverige skulle skriva på förbudet mot kärnvapen. Han stampade därmed i praktiken ut Margot Wallström (S) som utrikesminister och fick sig en mer anpasslig ersättare. Spelet var inte vackert. Olof Palme, Alva Myrdal och Inga Thorsson ska vara tacksamma att de inte får uppleva sina efterföljandes agerande."

Läs hela ledaren här. Den avslutas så här: "Och var så säkra, när beslut är taget i riksdagen om att en regering med ett penndrag kan föra in Sverige i Nato så upphör debatten lagom till nästa val. Det är så smyganslutningar sker."