tisdag 20 oktober 2020

Stoppar kommunalt vetot men gav militären veto

Per Bolund meddelade häromdagen att regeringen vill stoppa rätten till kommunalt veto när det gäller vindkraft. 

Märkligt nog stoppade regeringen själv 2016 en sedan många år planerad - och finansierad - vindkraftpark med 700 verk i Hanöbukten. 

Dessa skulle producera 6-7 TWh - lika mycket el som kärnkraftverken i Barsebäck gjorde. Skulle räcka till 1 miljon hushåll. Den skulle bli en av Europas största. Svensk elintensiv industri industri skulle vara med och finansiera. Allt var klart:
  • Mark- och miljödomstolen hade sagt ja.
  • Naturskyddsföreningen hade sagt ja. 
  • Energimyndigheten hade avsatt området som riksintresse för vindkraft.
Ändå säger regeringen nej dagarna före julafton 2016. Tio års planering stoppas. Planerna på 500 jobb och högskoleutbildning i Sölvesborg slängs i papperskorgen Skälet: Militären vill öva på området. Ibland tillsammans med Nato. Jan Forsberg, överstelöjtnant på Försvarshögskolan kommenterade: Nato vill ha en symboleffekt mot framförallt ryssarna. 

Noteras skall att den tidigare marinkommandochefen Bo Wrankers utrett och meddelat att försvaret och vindkraften mycket väl skulle kunna samsas. Vindkraften skulle bara omfatta 5 procent av övningsområdet. 

Ändå ville ville försvarsminister Hultqvist och nuvarande militärledning stoppa vindkraften. 

Och nu vill alltså Per Bolund, istället för att förhindrat idiotstoppet för vindkraftparken i Hanöbukten, stoppa kommuners och därmed kommuninnevånarnas vetorätt. 

Beskedet om stoppet för vindkraften i Hanöbukten levererades av dåvarande miljöminister Karolina Skog när såväl riksdagsledamöter som politiska journalisters tagit, eller var på väg att ta, jullov. Otacksam uppgift för miljöministern, men strategiskt vald dag.

Eva-Lena Ulvsfält, gruppledare för Miljöpartiet i Sölvesborg, kommenterade för Sydöstran när vindkraftverken stoppades av regeringen: "Jag är besviken, ledsen och uppgiven. Vi har väntat i fyra år och det är många som arbetat hårt, inte bara politiker utan även privatpersoner och kommunen."