fredag 16 oktober 2020

Ack, USA

Tack alla ni som skrivit och undrar varför jag inför det amerikanska presidentvalet denna gång valt att inte lägga dagliga kommentarer utifrån Green Partys perspektiv. 

Anledning: Det gröna partiets situation i USA tycks mig denna gång inte vara riktigt lika intressant som när deras presidentkandidat var Jill Stein. 

Här finns i alla fall årets gröna presidentkandidat (Howie Hawkins) och vice (Angela Walker) samt hur partiet samarbetar med andra denna gång. Självkänslan i Green Party tycks mig vara ganska låg i år.

PS! Vad sägs om det här?

Det finns en del intressanta regler i det ganska förvirrade sätt som den amerikanske presidenten väljs. En av alla konstigheter är att den amerikanska konstitutionen ger delstater rätten att utse de elektorer som har flest röster på valdagen även om poströster, och så kallade provisoriska röster, inte räknats färdigt. Vad ska man säga om det? 

Den regeln kan förstås missbrukas. The Atlantic, som SvD har ett samarbete med, tar exemplet Pennsylvania: 

"Föreställ dig att den 3 november drar sig mot midnatt. President Donald Trump har en liten ledning i en nyckelstat som Pennsylvania – kanske 10 000 eller 20 000 röster – och verkar ha vunnit tillräckligt många stater för att klara en totalseger. Trump utropar sig som segrare, hånar Joe Biden och gör sig redo för en andra period som president. Men i resultaten som rapporterats på valnatten saknas tiotusentals röster, bland annat så kallade provisoriska röster och poströster. När dessa räknas de följande dagarna minskar Trumps ledning. Till slut försvinner den. I slutet av veckan är plötsligt Biden vinnare i Pennsylvania – och med den segern tar han hem kampen om Vita huset. Om detta skedde skulle Donald Trump knappast stillsamt finna sig i att bli fråntagen segern. Han har redan ägnat månader åt att ifrågasätta valsystemets giltighet.

Föreställ dig att han hävdar att det är valfusk och att han har utsatts för en kriminell demokratisk kupp. Tänk om han uppmanar sina anhängare att demonstrera på gatorna. Tänk om det blir våldsamma sammandrabbningar. Han skulle till och med kunna uppmana Pennsylvania, som är en republikanskt ledd delstat, att åberopa valdagens resultat och utse republikanska elektorer trots allt. Den amerikanska konstitutionen ger delstaterna den rätten..."

PS! "Provisoriska röster", som det talas om är en annan av konstigheterna i USA:s valsystem. De väljare som tror att de är röstberättigade men inte finns med på en röstlängd har ändå har rätt att lägga "en provisorisk röst" som kan valideras senare, innan den räknas.