måndag 21 september 2020

Se upp för moderat rättsröta

 

Det finns gränser som inte bör överskridas i en demokrati. En sådan gräns handlar om rättssäkerhet. Ingen skall bli dömd utan rättegång. Ingen skall förvisas utan att en domstol slagit fast att det finns rättsliga skäl för förvisning. 

Principen är viktig. Börjar vi tumma på detta sitter vi snart på ett sluttande plan. Jag vet att det finns undantag också i svensk lagstiftning, men det minsta man kan begära är att undantagen är synnerligen få. Allt annat är att sätta sig på ett sluttande plan. Vilket moderaterna nu gjort. 

Lägg till det att Jimmy Åkesson vill bli justitieminister i en moderatledd regering. 

Du kanske tycker att "dom jävlarna" skall utvisas även utan domstolsförfarande. Att politiker skall ges större befogenheter att döma utan rättegång. Se upp för sånt! Öppnar man dörrarna på vid gavel för detta så kan det vara du som en vacker dag döms utan rättegång, utan rätt till försvarare, utan bevisade skäl, av mer eller mindre sakliga skäl. Historien bör ha lärt oss det.

Så låt inte lura dig av moderaternas utspel, det tänjer på gränser som skiljer rättsstaten från det politiskt godtyckliga. Om du vill ha hårdare lagstiftning, kräv då det, men nonchalera inte rättsstatens principer. 

Jag tror att de flesta som har några år på nacken och känt eller upplevt länder som Östtyskland och Francos Spanien vet vad rättslöshet kan medföra. Ulf Kristersson kanske är alltför dåligt bevandrad i historia, eller i vart fall för ung, för att minnas. 

Historia är och förbli en av de viktiga grunderna för politiska beslut. Ulf Kristersson öppnar dörren för varianter av politisk rättsröta.