söndag 20 september 2020

Grattis MP - och tack Lena

Idag för 39 år sedan bildades Miljöpartiet. Igår för 39 år sedan påbörjades mötet med blivande miljöpartister från hela landet. Och jag träffade Lena Rosén. Vi blev livskamrater, fick barn och lever än idag ihop - snacka om att jag hade tur!

Under många år var vi inte bara fem i familjen, utan faktiskt sex stycken. Miljöpartiet var som en familjemedlem vid köksbordet, kvällsmackan, lunchen, diskbänken och överallt. Alla dagar - juldagar som valdagar.

Jag var med att bilda lokalavdelning i Vingåker, Lena i Eskilstuna, vi båda skrev landstingsprogram för Sörmland. Lena blev kommunpolitiker och landstingspolitiker i olika skeden. Jag hamnade redan efter något år i Förtroenderådet, sedan politiska utskottet och blev 1985 vald till språkrör första gången. Det blev elva år sammanlagt (1985-88 och 1992-2000). Fick glädjen att vara rör när MP som första nya parti på 70 år tog sig in i riksdagen - då tillsammans med Eva Goës. Och när vi kom tillbaka till riksdagen 1994 efter att ha åkt ur 1991 - då tillsammans med Marianne Samuelsson.
.
Att komma tillbaka 1994 uppfattades också som en total omöjlighet. Men med enorma ideella insatser av partister i hela landet och ett litet kärngäng med brinnande hjärtan på riksnivå - och tur som komplement till ideologisk trygghet i valrörelsens debatter och "partiledarutfrågningar" i tv - fixade vi det.

Men bäst av allt, rent personligt, är att de 39 åren med Lena pågått utan avbrott. Dessutom som bästa politiska helgröna, ideologiskt trygga, samtalspartner under alla åren som språkrör. Tack Lena!