lördag 25 april 2020

Ryggmått...

Ryggmått. Förlaget väntar på ryggmått. Det är först när man har ryggmåttet som de sista detaljerna på ett bokomslag kan justeras. Papperstjocklek, hårdpärmen och antalet sidor - i det här fallet 332 stycken - avgör ryggmåttet. Det blir sista momentet innan min nya bok ska börja tryckas i början av nästa vecka. Kommer ut 20 maj.

Ryggmått således. De partiledare jag debatterat och förhandlat med hade mycket olika ryggmått. Bildt hade ett ganska ynkligt sådant, medan Göran Persson hade ett väl tilltaget.
"Grymt bra" säger förlagsredaktören om antalet förhandsbeställningar. Och minsann: den fysiska bokhandeln har beställt den innan den kommit ut. Nätbokhandeln har redan satt pris, trots att ryggmåttet saknas... Hur många, och vilka, bibliotek som tar in den direkt avgörs av lånarnas efterfrågan. 
En vecka kvar - fram till sista april - kan boken förhandsbeställas med rabattkoden BIRGER direkt från förlaget.

Vad har då manusläsare av olika sorter tyckt? Ett drygt tiotal statsvetare, politiker av olika färger och alldeles vanliga bokläsare har haft vänligheten att läsa, reagera och kommit med synpunkter som varit till stor hjälp inför slutskrivningen:

"Välskrivet och kul också! Du lyckas vara både folklig och intellektuell på en gång, det här är bra!"
"Jättebra skrivet som alltid! Mycket intressant och tänkvärt."
"Så mycket intressant och tankeväckande, jag hoppas verkligen att din bok blir läst av många! "
"Trovärdigheten ökar när du tillåter dig att också problematisera dina egna ståndpunkter, resonemangen känns mycket ärliga och texten år ofta ljuvligt befriad från politiska floskler."
"Jag föredrar Marx framför Schlaug. Dock pluspoäng för idén att inleda varje kapitel med ett citat av Elin Wägner. Välskriven och faktiskt också rolig."
"Här finns allt vi brann för! Allt vi brinner för!"
"Fint med alla inledande citat av Elin Wägner! Hon var verkligen före sin tid och Birger knyter ihop det i varje kapitel utan att det blir krystat."
"Som socialliberal känner jag starkt för stora delar av manus, håller med om att liberalismens bästa delar måste skyddas från liberaler."
"Miljöavsnitten är rent poetiska, maktavsnitten knivskarpa, välformulerade texter, lättillgängliga men inte det minsta ytliga."
"Du använder både den spontana, komprimerade, lättsamt roliga och ibland den tyngre bisatsfyllda och analytiska, utredande stilen. Och du behärskar båda, även om jag ibland kan tycka att det blir lite väl romantiskt sockrat - just i kontrast till de analytiska resonemangen. Men, blandningen är säkert ändå bra. Det är en stark bok, Birger!"