tisdag 24 september 2019

How dare you?

https://www.youtube.com/watch?v=TMrtLsQbaok&feature=youtu.be&fbclid=IwAR10z_62htho3bnQpm7pmWymDh6fUr1TaOFprdzPIxUI9Bh2GMom5zfJxqI
Ja, frågan, som Greta Thunberg ställde under sitt tal i FN igår, är verkligen relevant: How dare you? Hur har ni mage om berätta sagan om evig ekonomisk tillväxt?

”Mitt budskap är att vi kommer att hålla koll på er.

Det här är helt fel, jag borde inte vara här, jag borde vara i skolan, på andra sidan havet. Men ni kommer tills oss unga personer för hopp, hur vågar ni?

Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord och jag är en av de mer lyckligt lottade.

Människor lider, människor dör, hela ekosystem kollapsar, vi är i början av ett massutrotande. Och det enda ni kan prata om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni!

I mer än 30 år har vetenskapen varit kristallklar, hur vågar ni fortsätta titta bort och komma hit och säga att ni gör tillräckligt, när politiken och lösningarna som behövs inte på långa vägar är inom synhåll.

Ni säger att ni hör oss och att ni förstår hur bråttom det är. Men trots att jag är så ledsen och arg, vill jag inte tro på er. För om ni verkligen förstod situationen och ändå misslyckades med att vidta åtgärder, hade ni varit elaka. Och det vägrar jag tro att ni är.

Den populära idén om att skära ner våra utsläpp till hälften inom tio år ger oss bara 50 procent chans att hålla oss under en temperaturhöjning om 1.5 grader, en förändring som kommer att starta oåterkalleliga kedjereaktioner utom vår kontroll.

50 procent kanske är acceptabelt för er. Men de siffrorna inkluderar inte tipping points, negativ återkoppling och adderad uppvärmning på grund av nedsmutsad luft eller jämställdhetsaspekterna och rättvis omställning.

Det ligger också på min generation att suga koldioxiden ur luften med teknologi som knappt existerar. Så en 50-procentig risk är helt enkelt inte acceptabelt för oss som måste leva med konsekvenserna.

Att ha en 67 procents chans att stanna under en temperaturhöjning om 1,5 grader, de bästa förutsättningarna som FN:s klimatpanel har gett oss.

Världen hade 420 gigaton av koldioxid kvar att släppa ut den första januari 2018. Nu är nivån nere på mindre än 350 gigaton.

Hur vågar ni låtsas att det här kan lösas med ”business as usual” och några tekniska lösningar. Med dagens nivåer, kommer vår koldioxidbudget att helt vara borta om mindre än åtta och ett halvt år.

Det kommer inte att presenteras några lösningar för de här siffrorna här i dag , för de är för obekväma.

Och ni är fortfarande inte mogna nog att säga som det är. Ni sviker oss, men unga personer börjar förstå ert svek.
Alla framtida generationers ögon är på er. Om ni väljer att svika oss, kommer vi aldrig att förlåta er.

Vi kommer inte låta er komma undan. Här och nu drar vi en linje, världen vaknar och förändring är på väg. Oavsett om ni gillar det eller inte.

Tack.”