onsdag 28 augusti 2019

Den omvända världsbilden....

Låt oss säga så här. En kristdemokrat eller socialdemokrat - eller till och med vänsterpartist - meddelar offentligt att hen anser att Sverige hotas mer av USA än av Ryssland. Denne stackare skulle anses galen eller utsatt för propaganda av ryska trollfabriker.

Sätt detta i relation till att det i vårt södra grannland - Tyskland, som domineras av axeln kristdemokrater/socialdemokrater - är 30 procent som anser att Rysslands makt och inflytande utgör ett hot. Medan 49 procent anser att USA:s makt och inflytande utgör ett hot.

Siffrorna är inte hämtade från RT utan från Dagens Nyheter.

Hur man än vänder och vrider på detta är det intressant. Ur svenskt perspektiv - utifrån hur debatten förs i vårt land - är det än märkligare att 54 procent av de som bor i västra Tyskland anser att det vore bra om Västvärlden arbetade närmare Ryssland politiskt. (Av de som bor i östra Tyskland är siffran 66 procent, vilket är ännu märkligare med tanke på att människor där har erfarenheter av Sovjetunionens strypgrepp på Östtyskland och dess vedervärdiga angiverisystem och frihetsinskränkningar).

I Sverige anses förslag om att skapa olika sorter av relationer till Ryssland som något helt suspekt. Kanske finns i de tyska siffrorna invävt tanken att Putinregimen stärks av att landet isoleras på ett sätt som kan utnyttjas av regimen på temat "alla är ute efter oss, så håll er till Putin som skyddar er".  I så fall ett klokt invävt inslag.

Det är i vart fall intressant hur olika debatter, som skapar bilder av världen, förs i olika länder och hur mediers agerande styr hur vi tänker och tycker. Skulle ens någon i Sverige komma på tanken att i en opinionsundersökning ställa frågan om USA:s makt och inflytande utgör ett hot?

 HÄR finns artikeln i DN.

Bild från DN.