tisdag 15 januari 2019

Brexit oroar

DN listade häromdagen problem som uppstår om Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal.

1. Vad händer för de 10 000 lastbilar som varje dag passerar hamnen i Dover, frågar sig DN. Jag frågar mig varför vi har system som medför att 10 000 lastbilar passerar Dover varje dag - tror någon enda  att det är hållbart för klimat och miljö?

2. DN oroar sig över att det kan bli brist på livsmedel på bara några dagar. Jag oroar mig för att man gjort sig så beroende av import av basförsörjning och därmed skapat en gigantisk sårbarhet.

3. DN oroar sig för att Londons banker kan få svårt att sälja sina finansiella instrument till övriga EU. Jag oroar mig för att det finns alldeles för många finansiella instrument som är alltför kreativa för samhällets bästa.

4. DN oroar sig för att enskilda länder själva får avgöra om de kräver visum eller inte för britter. Jag oroar mig även för att enskilda länder inte får utestänga varor som är usla för hälsa och miljö.

5. DN oroar sig för att det kommer att fattas restaurantpersonal i London med omnejd om inte dåligt avlönade från andra länder kan göra jobbet. Jag oroar mig för att dåliga arbetsvillkor trycker ner människors livskvalitet mest för att turister skall servas.

6. DN gläds över att tågen lär kunna gå som vanligt, det gör jag också. DN gläds över att flyget nog också kan fortsätta i minst 12 månader på samma sätt som idag, det oroar mig.

7. DN oroar sig över att kärnkraftindustrin är orolig, jag anser att kärnkraftindustrin alltid borde vara orolig.

Tänk så olika vi kan vara.