tisdag 18 december 2018

Storebror, here we are.

Häromdagen redovisades användning av hemliga tvångsmedel under 2017. Få verkar ha reagerat. Storebrorssamhället är på väg att bli norm. Borta är centerpartisters och miljöpartisters upprördhet över nya övervakningslagar. 

Förra året godkändes 4 465 ansökningar om hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation. Och 12 686 tillstånd för buggning gavs. I båda fallen en dramatisk ökning. 

När Thomas Bodström, den f.d. justitieministern, i SVT:s Min sanning häromdagen tillfrågades om det finns gränser för hur långt övervakningen får gå meddelades att "allmän övervakning i alla hem inte är acceptabelt" även om en hel del våld på det sättet skulle kunna förhindras. Ett meddelade som tacksamt togs emot, men snart är vi väl där likt förbannat... Google är ju på väg. Detta företag, som vill vara vår vän, vill avlyssna allt vi skriver, allt vi säger och - om möjlighet gavs - allt vi tänker för att därmed lättare ha godheten att svara på de frågor vi har vid köksbordet, meddela när mjölken är slut och rätta oss när vi tycker fel. Piratpartiet, ni vet det där partiet som slog till i EU-valet för ett tag sedan, och hårt och bra kritiserade storebrorssamhället var inriktat på statens övervakning, men det privata låg man länge lågt med vilket föranledde debatt mellan mig och en ledande piratpartist.
Ibland undrar jag om vi medborgare rent generellt är dumma i huvudet som accepterar en utveckling som kan sluta i förskräckelse. Normaliseringen av sådant som för bara några år sedan var otänkbart av integritetsskäl sker snabbt. Vet vi vad vi håller på med?

Det var länge sedan någon politiker reagerade mot storebrorssamhället.