måndag 17 december 2018

Gamla myter som omhuldas av sossar och liberaler...

Att manipulera historien genom att berätta den på ett sätt som ger en god bild av historieberättarna är populärt i diktaturer såväl som i demokratier. Socialdemokrater och liberaler har jobbat hårt för att skriva om historien om allmän rösträtt. Så nu är det en "sanning" att den beslutades om för idag exakt 100 år sedan. Vilket är lögn och förbannad dikt.

Det som beslutades för hundra år sedan var klassröstning. De som inte kunde försörja sig själva - eller bli försörjda av sina män eller föräldrar etc. - fick rösträtt första 1945. Ensamstående mödrar var den grupp som drabbades hårdast av den klassröstning som S och L införde för hundra år sedan.

Liberaler och sossar vill ge sken av någon annat. De införde således klassröstning för hundra år sedan, inte så kul att stoltsera med. Så då skriver man helt sonika om historien, tjatar in den och plötsligt - simsalabim - är det en allmän sanning. Ungefär som att MP kom in i riksdagen 1988 på grund av döda sälar. När sanningen var den att partiet hade över 10 procent i i opinionsmätningarna redan i januari 1988, innan en enda död säl hade observerats. Men sälarna är mer i linje med vad liberala och socialdemokratiska historieberättare vill berätta. Och så blev det också en "sanning".