söndag 27 maj 2018

MP-kongress 2018: Kostnad för löftesbrott

I dagens ledare påminner jag om förra partikrisen, vilket var 2002. Då räddades partiet av Syster Fyra Procent. Utdrag ur ledaren:
Per Gahrton, partiets grundare, skrev angående valet 2002, då partiet låg än sämre till i opinionsmätningar:
”Inte förrän Maria klargjorde att en grön röst var en röst på Göran Persson som statsminister ökade vi tillräckligt för att klara spärren.”
Trots löftet satte sig språkrören direkt efter valet i regeringsförhandlingar med FP, C och KD. Göran Persson blev fly förbannad. Han skrev i sin bok ”Min väg, mina val”:
”På min direkta fråga förnekade språkröret Peter Eriksson att det pågick förhandlingar med Kristdemokraterna, men samma dag hade någon av kvällstidningarna bilder på miljöpartister och kristdemokrater runt ett mötesbord. Jag blev ursinnig. Våra väljare hade stödröstat för att hjälpa in Miljöpartiet i riksdagen.”
Det här sitter som en tagg i många socialdemokrater. Det som skiljer partikrisen 2002 från dagens kris är inte bara den bristande entusiasmen hos många gröna som tidigare varit eldsjälar.  Det är också risken att inte få de där stödrösterna som räddade partiet förra gången. Sveket – genom att säga en sak före valdagen och alldeles efter göra tvärtom – kan komma att kosta.
Det som skiljer partikrisen 2002 från dagens kris är inte bara den bristande entusiasmen hos många gröna som tidigare varit eldsjälar.  Det är också risken att inte få de där stödrösterna som räddade partiet den gången. Sveket – genom att säga en sak före valdagen och alldeles efter göra tvärtom – kan komma att kosta.
Lägg till det att många inom socialdemokratin – som nu närmat sig Sverigedemokraterna med ord som “vi återgår till traditionell S-politik” – rent ideologiskt avskyr de grönas ideologiska grund. Man har mer gemensamt med Centerpartiet och Liberalerna. Ja, till och med mer gemensamt med Moderaterna. De delar ju samma världsbild när det gäller arbetslinje, militär upprustning, globaliserad frihandel utan sociala och ekologiska principer, närmande till Nato och strävan efter ekonomisk tillväxt.
Hela ledaren finns här.