Friday, 1 December 2017

Borgarna rasar... och sossarna vågar inte röra ränteavdraget som snart kan kosta statskassan 50 miljarder....

Ett rimligt beslut när M och S inte vill sänka ränteavdraget.
Det rasas väldigt mycket nuförtiden. Nu rasas det också över regeringens beslut att skärpa amorteringskraven.

Men vad i h-e skulle regeringen göra? Låta skuldberget fortsätta att växa utan att se hot - som är tusenfalt större än det militära hotet - som faktiskt existerar?

Borgarna rasar, men de hade behövt göra samma sak om de suttit i regering och inte av historien dömas som a) ansvarslösa och b) rasande populistiska. Man är oroliga över att den skulddrivna tillväxten hotas.

Vi behöver göra mer än det regeringen nu gör. Vi behöver minska ränteavdraget - det absurda bidrag som mest går till de som inte behöver det. Sånt bidrag som i synnerhet moderater älskar medan man förfasar sig över att sjuka och arbetslösa får bidrag för att överleva utan total ekonomisk stress. Sossarna vågar inte heller röra räntebidraget.

Kostnaderna för ränteavdragen kommer att öka, när räntorna ökar, och kan komma att överstiga inte bara statens utgifter för försvaret eller gymnasieskolan utan närma sig vad hela grundskolan kostar. 50 miljarder kan notan vara om några år! Varav det allra mesta är bidrag till välbeställda. Bidrag till att upprätthålla överkonsumtion. Som skall hålla igång den dopade tillväxten ett tag till.

Såväl förra regeringen som den nuvarande borde skämmas ögonen ur sig på grund av sitt sätt att hantera den här frågan. Man stimulerar inte bara hushållen att låna, man skaffar framtida kostnader för staten och skapar stora problem för de låntagare som inte fattat att de om några år kommer att sitta på pottkanten.