Tuesday, 3 October 2017

Nobelpris i medicin och den 25:e stulna timmen

Nobelpristagare. Alltid lika fascinerande. Igår presenterades tre snubbar som funderat över de molekylära mekanismer som styr vår inre dygnsrytm så pass att de får priset i medicin. Forskningen visar att stressade liv är skadligt, hade jag varit språkrör för MP hade jag hakat på och berättat om vikten av att tagga ner, att leva mer harmoniskt, att inte reducera människan till konsument och producent, att satsa på allt det som Marx, Mill och gamla konservativa tänkare var överens om: mer fri tid, mer kultur, mer tid för social närvaro snarare än mer arbete och jakt på det som kom att kallas ekonomisk tillväxt.

Vi har skapat ett tankefigur, ett samhälle, en finansmarknad, en arbetsmarknad och en livsstil som bryter mot den biologiska klocka som evolutionen gett oss.

Det vänstern inte fattat - jo, det finns undantag - är att vi till största del är biologiska varelser som skapats av evolutionen, försöken att reducera den biologiska klockan inom oss i tron att den är tecken på reaktionär kontraproduktiv jävelskap är fånigt. Vi är förvisso kulturella och sociala varelser - men mest av allt är vi faktiskt biologiska varelser. Vi är inte framvuxna för att leva i ett 24-timmarsamhälle där sömn och tystnad får vika för sådant som ger ekonomisk tillväxt.

När jag hörde om vilka nobelpristagarna var så kom jag osökt att tänka på  en forskningsrapport för ett antal år sedan som handlade om hur man låtit 147 personer leva i bunkrar och då kommit fram till att den genomsnittliga dygnsrytmen egentligen är 25 timmar.

Min egen teori är att detta a) är riktigt och b) att den 25:e timmen, som stulits från oss, är den timme vi skulle använda för eftertanke. Vilket, simsalabim, inte bara förklarar sådant som Trump, Nordkoreanska diktatorer, IS och Nordfront utan också sådant som gör att fullt friska politiker fått för sig att 40-timmarsveckan är en naturlag och att evig ekonomisk tillväxt, som mäts exponentiellt, är fullt möjligt att uppnå.

Möjligen kan forskningen bita på de politiker som fått för sig att människor - inklusive småbarnsföräldrar - skall reduceras till verktyg för det ekonomiska systemet genom att lönearbeta oregelbundna tider dygnet runt sju dagar i veckan. Detta skall underlättas genom att nattdagis erbjuds, vilket innebär att man - och det är framför allt vänstermänniskor som fått för sig detta - stimulerar gamla hederliga klassjukdomar.

Kanske är det den stulna 25:e timmen som fått vänstermänniskor att fungera som nyttiga idioter åt de högermänniskor som älskar ekonomismen och den kapitalism som reducerar människan till verktyg.