Monday, 2 October 2017

"Front mot ökande militärkostnader..."

Det var då - när MP fortfarande trodde på partiprogram, ideologi och kände sina rötter.
Gomorron! Eller vad det nu kan vara för tid på dygnet. Det är auktion och den som betalar mest till militära satsningar tycks vinna sympatier. Vilket kan bero på något så simpelt som att debatten idag är oändligt ensidig - vilket i sin tur beror på att det enda parti som har sina rötter i fredsrörelsen har tystnat. Man använder inte sin plattform i regeringen för att berätta om en annan världsbild, en annan tankefigur, än den som nu lamslår hela samtalet om säkerhet och framtid.

Miljöpartiets språkrör är de som är mest ansvariga för att samhällsdebatten idag saknar bredd. De företräder en ideologi, en historia, ett partiprogram som de i princip tar avstånd från genom sitt sätt att agera. Det enda som sagts i en partiledardebatt är Gustav Fridolins meddelande om att han var stolt över att han medverkat till nya JAS-plan och mer pengar till militären. Det enda som hörts från riksdagsledamöter, som inte meddelat att de avstår från att kandidera nästa val, med anledning av Aurora 2017 är kritik av demonstrationen mot övningen. Det är helt förfärligt. Partiet har dessutom en försvarspolitisk talesperson som går i Hultqvist ledband, som framträder som en nickedocka på presskonferenser om nya miljarder.

Detta är av skälen till att jag hoppas att Miljöpartiets ledning föreslår att man skall ta bort tillnamnet De Gröna så att detta begrepp blir befriat och kan användas för ett ideologiskt grönt parti.  

Lite mer historia:
Det första gröna partiet, Die Grünen - vars ideologi byggde på icke-våld och motstånd mot militär upprustning och krigsretorik - tidiga framgång sammanföll med Natos beslut om att stationera ut långdistansmissiler i Västtyskland