fredag 2 juni 2017

Putin och den svenska regeringen hotar varandra

Putin anser att hotet mot Ryssland skulle öka om Sverige går med i Nato. Han säger att man då måste vidta åtgärder. Sveriges utrikesminister svarar med att Putin skall låta bli att hota Sverige.

Ryssland känner sig således hotade om Nato utvidgar ytterligare - och  man kommer i så fall att vidta åtgärder. Det är samma argument som den svenska regeringen har när Ryssland ökar den militära närvaron i Kaliningrad...  Att se bjälken i den andres ögon är lättare än att se bjälken i ens eget. Att bli förnärmad för att Ryssland ser Natos närvaro som ett hot är både konstigt och historielöst.

Spiralen med upprustning, militarisering och krigsretorik gör världen osäkrare. Och Sverige bidrar. Visserligen hävdar regeringen att man arbetar för nedrustning och fred, men man genomför värdlandavtal och bjuder in till större Nato-engagemang och övningar på svensk mark. Aurora i september med bland annat cirka tusen amerikanska soldater är ett exempel.

Det förvånar inte att de borgerliga och sossarna håller på så här. Det som förvånar är att det gröna parti som bildats med rötter i fredsrörelsen jamsar med i akt och mening att vara "regeringsdugligt".

Att bygga gemensam säkerhet betyder att man skall sätta sig in i hur den andre ser på vad man själv gör. Det är väl något som Margot Wallström skulle fundera på. Numera har sossarna, och uppenbarligen också regeringen och med den MP, uppfattningen att gemensam säkerhet är att bygga den tillsammans med sina "vänner". Men vitsen med gemensam säkerhet, enligt den ursprungliga betydelsen, är att man skall skapa den tillsammans med potentiella fiender.

Dock skall sägas att MP:s partiledning tycks ha stöd av kongressen för sin inställning till närmandet till Nato. Det är kanske det mest tragiska.