torsdag 1 juni 2017

8 procent av statens utgifter till militären... om Trump (liksom Hultqvist?) får som han vill

Ibland undrar jag i vilken bubbla ledarskribenter och politiska kommentatorer lever. Nu är man förvånade, förorättade och förbaskade  - allt efter eget tycke - över att Trump varit i Europa och meddelat att Europas Natomedlemmar fan i mig ska börja göra rätt för sig.

Trump anser att de skall betala i relation till sin storlek och inte låta USA stå för notan.  DN kritiserar och menar grötmyndigt att Nato inte får reduceras till en "fråga om prislappar".

En av de mer komiska kommentarerna från en tidning som lever i och för en värld med prislappar på det mesta.

Självklart skall Europas länder betala sin ansenliga del om de skall vara med. Principen är att medlemmar i Nato skall lägga 2 procent av BNP på militären. Det kanske inte låter så mycket... Men för Sverige skulle detta - 2 procent av BNP - innebära att 8 procent av statens utgifter skulle gå till militären.

Det är väl den informationen som de Nato-entusiastiska räds. Åtta procent.

Nåja, Sverige är på väg dit. På det sluttande planet har vi redan passerat värdlandavtal med Nato, stora övningar i Sverige med Nato och medlemskap Natos centrum för strategisk information (Stratcom). 

Alla tre stegen för övrigt numera accepterade och applåderade av MP - Värdlandavtalet fick inte diskuteras på förra kongressen och Stratcom stöddes av årets MP-kongress, allt på förslag från partistyrelsen.

Låt mig bara göra klart, att något sådant hade varit otänkbart med det mossiga gamla MP som jag en gång var språkrör för. Det nya moderna, mer moderiktiga, MP har kastat av sig sådana, grönmossiga, värderingar... (Engagemanget från partiets försvarspolitiska talesperson för frågorna är ju dessutom minimal, här ett normalengagerat tal i riksdagen av den man som numera företräder partiet i försvarsfrågor - läsande en text som just tycks vara överskickad från försvarsminister Hultqvists departement).PS!
Många av oss som tillhör den politiskt diskuterande skaran verkar lika förvånade, förorättade och förbaskade för att SD säger att de vill ha insyn och visst inflytande för att släppa fram en regering. Om detta skrev jag här på Facebook häromdagen.