fredag 2 juni 2017

Slaget om Vättern: Gröna kommunalråd vädjar och stöttar miljöministern.

När Karolina Skog (MP) meddelade att regeringen stoppar de långt gående planerna på en vindkraftpark med ca 600 vindkraftverk inHanöbukten så framförde hon regeringens argument - riksdagen behövde inte tillfrågas: Militärens möjlighet att öva är viktigare än att bygga en av Europas största vindkraftparker, som skulle producera el motsvarande en kärnreaktor.

Nu får miljöministern stöd från ledande kommunpolitiker att stå emot försvarsministerns vilja att göra Vättern - landets största dricksvattentäkt - till än mer militärt övningsområde, med ökande flygövningar och med upp till 69 000 skjutningar ut över sjön. Med allt vad det innebär av miljöbelastning. Natoländer skall dessutom bjudas in för dessa övningar, enligt planerna.

Sju ledande miljöpartistiska kommunpolitiker kring Vättern skriver i SvD. De ställer slutfrågan: "Ska en miljöpartistisk miljöminister sätta sitt namn under fler regeringsbeslut som innebär fortsatt militärt våld mot vattentäkten Vättern? Hur hänger det i så fall ihop med omsorgen om långsiktig dricksvattenförsörjning."

Rimligen är svaret på den första frågan: Nej. På den andra: Inte alls. Detta kan miljöminister Skog ta med sig i de slutförhandlingar som lär pågå. Löfven och Hultqvist får bara inte köra över MP ännu en gång. Det vore total kollaps. Det vore djupt olyckligt om språkrören nu också ser denna artikel som en fientlig handling.

Hela artikeln här.