torsdag 11 februari 2016

Om att (S)kämmas för det man borde vilja...

Ställ Bernie Sanders och Stefan Löfven bredvid varandra. Och låt dem sedan tala. Då förstår ni varför den förstnämnde vinner röster. Och den sistnämnde tappar röster.

Bernie Sanders – som i svenska medier presenteras som någon sorts socialdemokrat – levererar budskap med all den retoriska hetta som den svenska socialdemokratin övergett. Det tycks som om Sanders är stolt över sin ideologiska hemvist. Vilket kan jämföras med Stefan Löfven som istället stolt meddelat, som en av sina första politiska markeringar, att han inte kan skilja på vänster och höger. Lägg till det hur tunt det låter när han skall säga något om miljö och klimat.

Svenska socialdemokrater, inte minst kvinnliga sådana, har försökt förklara att Hillary Clinton och Bernie Sanders egentligen vill samma sak. Det är lögn och förbannad dikt. Men kan man inte skilja på vänster och höger kanske man tror det. Eller väger könet verkligen så mycket mer än politikens kärna att man förnekar dess innehåll? Det är i så fall att göra feminismen en otjänst. Som att anse att Nordiska Rikspartiet var något mindre vedervärdigt bara för att man fick en kvinnlig partiledare.

Få bedömare tror att Sanders, som i amerikansk kontext är vänster – och om förutom kritik av kapitalismen (när framförde någon ledande sosse något sådant?) tycks känna äkta engagemang för klimatfrågan (när framförde någon ledande sosse något sådant?) – kan gå hela vägen till att bli demokraternas presidentkandidat. De flesta tror att Demokraternas elit kommer att trumma fram Hillary Clinton, att de helt enkelt inte skulle acceptera Sanders. Så är det säkert. De kommer att sticka knivar i honom, inte bara för att han säger det han säger utan också för att han motsätter sig kampanjpengar från Wall Street.

Så på ett sätt finns det likheter mellan demokraternas inre cirkel och sossarnas inre cirkel. De sticker kniven i sina egna. Med undantaget att demokraterna tillåter en kvinna att ta plats...

Ställ Sanders och Löfven bredvid varandra. Och låt dem tala. Då förstår ni vad som krävs för att få hjärtan att brinna. Och vad som krävs för att få ett parti att dräneras. Och tro inte att det bara är retorik och förmåga att framföra hela meningar som är begripliga. Det handlar om så mycket mer. Politikens innehåll.

Den ene vet vad han vill. Den andra skäms för vad han borde vilja.

45 kommentarer:

 1. Josefin Utas lämnar "miljöpartiet" för "liberalkonservativa" Borgerlig Framtid. Gärna en liten diskussion om detta, kanske i morgon? Vi behöver förvisso något bättre än socialdemokraterna och deras "gröna" blindtarm. Men liberalkonservatism hade vi innan Nya Moderaterna. Blir det verkligen särskilt mycket mer hållbart den här gången?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utas var en förnuftig och jordnära person i MP. Att hon går är ett hårt slag för dom som gillar "förnuftet" inom MP.
   Nu är snart bara drömmarna kvar.

   Radera
 2. "Den ene vet vad han vill. Den andra skäms för vad han borde vilja. "

  Raden kunde lika gärna ha tillägnats Gustav Fridolin som sitter i kläm mellan Grön Ungdom och S-Stefan efter sitt senaste utspel menat som ett ultimatum.Nu kommer Gustav,som alla vet,att pudla och muttra lite klädsamt
  och MP tappa all relevans.
  Så vi sätter allt hopp till Sanders för att slippa tårarna så länge.

  SvaraRadera
 3. Frågan är vad han kommer göra. President Obomba gick från "I have a dream" till "I have a drone" tämligen fort. Sanders "track record" i kongressen är skrämmande - han har röstat för alla krig (Irak, Libyen etc) - vilket väl talar för att han även i fortsättningen kommer se till att försvara dollarimperiet med våld.

  Känns som om Obomba, Sanders och Miljöpartiet har en gemensam nämnare i att man inte ska lyssna så mycket på vad de säger - det intressanta är vad de gör och har gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påminner om vad man säger om missbrukare.Lyssna inte på vad de säger att de ska göra utan se vad de gör egentligen.

   Radera
  2. Röstade Sanders för alla krig? Intressant, inget man läst i svensk media. Källa?

   Radera
  3. Googla t.ex:
   "Bernie Sanders Voting Record Antithetical To His Purported Anti-War Stance"

   Radera
  4. Sanders framhåller att han var emot kriget i Irak och röstade emot. Hillary Clinton säger inte emot. Och varför skulle hon det? Sanders är den första, hon skulle ringa, om hon vinner ang. hur de skulle gå vidare. Nog är vi kloka nog, att förstå att ingen når så högt som presidentkandidat, utan stora eftergifter. Hoppas att han vinner. Kanske skulle det bidra till mer förståelse kring att vare sig höger eller vänster har lyckats utrota fattigdomsproblemen. Men det finns grader i "helvetet". Lyssna inte till vad någon säger, utan vad de faktiskt gör. Det låter ju bra! men vi säger många av oss mycket. Att ändå säga sig vilja något är en bra början. Viktigt att lyssna till vad politiker faktiskt vill. Det är det enda sättet att sedan kontrollera vad de faktiskt gör. Det allra bästa är väl, att ha något sånär koll på sig själv. För det startar med var och en av oss. MEN hur många är beredda att förändra sig själv? Vi troende vi är mer beredda att förändra världen.

   Lisbeth

   Radera
 4. Visst är det riktigt om engagemanget och viljan. Fast man måste ju ha en opposition att slipa argumenten emot. Där tror jag Löfvis har det svårt.

  SvaraRadera
 5. Visst finns det skillnader mellan Clinton och Sanders. Den sistnämnda har en historik av att att försvara mycket liberala vapenlager med argumentet att det är skillnad på hur de används i Vermont och i övriga landet. Detta utan att han verkar se sambandet mellan de liberala vapenlagarna och den slakt av människor som sker runt om i USA nästintill dagligen.

  Men förespråka ni Sanders...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det makten som talar?. Stränga vapenlagar är höger!.
   Tänk på vilka stater som har drakoniska vapenlagar inte är
   det vänster.

   Radera
 6. Fackföreningsrörelsen är kanske ingen plantskola för en blivande statsminister.
  En skyddad verkstad är ingen plats där nya uppfinningar föds och utvecklas.
  Sossarnas tillbakablickande på historiska hjältedåd får inte ersätta en saklig relevant dagspolitik som kan locka väljare under åttio plus.
  Aran

  SvaraRadera
 7. Sanders må vara bättre än de andra på många områden, men som jag skrivit förr: jag fördrar Jill Stein, presidentkandidat för Green Party. Det är skillnad på grön och "demokratisk socialist" à la USA. Däremot finner jag det märkligt att borgerliga tänkare, typ Timbroideologer som Johan Ingerö, likställer Trump med Sanders i bemärkelsen att de vore lika hemska... Att likställa den som vill göra den högre utbildningen gratis, ge rätt till några semesterdagar, rätt till ledighet med inkomst efter en canceroperation, rätt till föräldraledighet med den som profilerar sig som förespråkare av tortyr och likställer mexikaner med våldtäktsmän och mobbar kvinnor känns minst sagt beklämmande. Det säger mycket om Timbroideologin och om vilka drömmar som där dröms...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trams, det man likställer att de både är isolationister som vill att USA bygger murar att vänder sig inåt. Självfallet är det ingen svensk liberalkonservativ som likställer Trumps rasism med Sanders.

   Radera
  2. Lyssnade till ett program på SVT Forum med bl.a. Lotta Gröning och Tino Sanandaji. Han har sagt, många "självklarheter" länge denne Tino. "Utvandring kostar mer än invandring" säger han bland annat...
   Skillnaden mellan Sanders och Löfven är att Löfven bör avgå. Vad är ditt råd till regeringen frågade Lotta Gröning Tino S "Avgå" sa han. Det innefattade även miljöpartiet.
   "Sverige är på väg mot ett etniskt klassamhälle som USA" sa han också. Alliansen framställdes inte som någon bra lösning. Och om man lyssnar noga och lämnar de dogmatiska (förutfattade) uppfattningarna därhän, så innefattar hans resonemang inte SD heller. Trots att de försöker kidnappa hela hans resonemang.

   Hoppas på att Sanders vinner att han lyckas med att få med sig fler än ungdomarna. Att de svarta och latinoamerikanerna och andra grupper vill se förändring. Att de vill minska klyftorna. Ställer man Sanders och Jonas Sjöstedt bredvid varandra, vad skulle hända då? (Det har man gjort) Detsamma sker, som när man ställer Alexis Tsipras och Sjöstedt bredvid varandra? dvs. Sjöstedt ler stort. De andra också. Men leendet falnar efterhand hos Sjöstedt.

   USA storebror kan vara på väg att växa upp. Och lillebror (vi i EU) inte minst i ytterligheternas land Sverige, skulle gynnas av det. Sanders verkar resonera klokt kring USA:s inblandning i krig. Förhoppningsvis skulle han kunna föra en mer balanserad invandrings och asylpolitik också. Begreppet asylrätt skulle kunna klarna.

   Om Jill Stein skulle kunna det är mer oklart.

   Lisbeth

   Radera
 8. Finns det verkligen högre utbildning som är gratis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym Evolutionen är gratis! Och vi ingår alla i den.

   Lisbeth

   Radera
  2. Ja, i Sverige finns det. En kombination av Universitet och bibliotek.

   Radera
  3. Lisbeth orkar jag inte ens svara.
   Annars kan den som orkar checka upp de senaste rapporterna om den svenska skolan.35% underpresterar och resultaten faller.Röster hörs som säger att detsamma gäller högskolorna.Utbildning är ju annars svaret sägs det.Utbildning ger jobb.Fridolin skulle fixa skolan på 100 dagar.
   Är det vad som menas med gratis?

   Radera
  4. Skolans problem verkar inte längre handla om att ha keps och mobilen på under lektionerna.Inte ens om käftiga ungar och curlande föräldrar.Faktiskt inte ens allt sämre kunskaper utan om knivhuggningar,pistolskjutningar,tafsande och våldtäkter.Om Fridolin tänker hålla sitt löfte om de hundra dagarna börjar han få bråttom.Helst skulle det ha varit klart igår eller i förra veckan.
   Gratis är gott!

   Radera
  5. Anonym, det gör inget, att du inte orkar svara mig! Jag är så van... Evolutionen fodrar inget, bara att hänga med. Visserligen ger viljan att veta mer snabbare utveckling. Genom Evolutionen mejslas och hamras gedigen kunskap in. Den är både rättvis och gratis. Sätter personligen inte svenska bibliotek, som förresten många av dem, endast har öppet 20 timmar i veckan, eller svenska universitet före Evolutionen. Det vore att häda:)Fridolin får börja att tala om Evolutionen, att den till skillnad från han själv, ger inga löften om, att skolan fixas på 100 dagar. Faktum är att man idag på SVT Forum, var mycket bekymrad över den svenska skolan. Över t.ex. överskottet av unga män i Sverige t.ex. Den svenska skolans resultat faller oroväckande. Stilskola i vett och etikett med Magdalena Ribbing, räcker inte sa man. Och tafsandet det är bara början sades det också. Så vi får lita till Evolutionen. Biblioteken har ju drabbats av en rad problem med bråk och stoj liksom skolan.
   Ja gratis är gott! Det är mums. Det verkar alla gratis minglare anse. Kanske löses problemen i minglet? Personligen känner jag förtröstan! Evolutionen är det enda att lita på. Den är rättvis.

   Lisbeth

   Radera
  6. Om man ställer Sanders bredvid Sjöstedt så kommer man att märka att han är längre och att ingen av dem bor i Borås.Sjöstedt bor numera i Midsommarkransen, men förr huserade han på Gärdet.Fridolin däremot är kortare och bor i Rissne.
   Det handlar om Evolutionen som vi alla är med på.För egen del tror jag på Evolutionen och att den får plats här i världen bara vi ger den chansen.
   Ju mer plats till Evolutionen ju mer plats får den här i världen.

   Lisbath

   Radera
  7. Lisbath, Intressant en ny skribent...

   Ja låt oss ge Evolutionen en chans och den plats den förtjänar. Stilskola med Magdalena Ribbing räcker verkligen inte!

   Lisbeth

   Radera
 9. USA är ett land med >300 miljoner invånare, som traditionellt låter sina politiker kampanja sig fram. Bara de som direkt kan vinna folkets stöd är valbara. De som ger sig in i presidentvalskampanjen har i regel redan drivit kampanjer till kongress, senat eller guvernörsposten i någon delstat. Systemet drillar helt enkelt fram de mest framgångsrika kampanjproffsen. Sanders är ett sådant proffs sedan mer än 30 år. Mot detta ställer vi en svensk fackföreningsman som övertalats att ta jobbet, helt utan kampanj eller personvalsinslag.
  Det hade kanske varit lite märkligt om de hade samma verbala förmåga och politiska kommunikationskapacitet.

  SvaraRadera
 10. Vad som är störande och lite oroande i det amerikanska kandidatvalet, liksom i en rad europeiska val, är att det krävs extrema budskap och ytterlighetsåsikter for att komma fram. Under många, många år har de traditionella socialdemokraterna, liberalerna och konservativa packat ihop sig i samma fåra och anpassat sig in absurdum tlll omgivningen, tills varje möjlighet för profilering är borta. Därför blir det snabba genomslag för Front National, Sverigedemokraterna, Sanders och en massa högerrepublikaner. En sådan som Chris Christie skulle för ett par val sedan ses som en utmanare till etablissemanget. Idag när de extrema kandidaterna har slagit igenom, blir han en mittenkandidat, eller nästan en vänsterrepublikan. Farlig utveckling, för det betyder bra tider för extremister av många typer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag ser det behöver vi en intelligent mittenideologi. Nu har vi bara några idiotideologier som ingen tror på och som skiljs ganska lite åt i praktisk politik. Det finns ingen intelligent kärna, utan bara "pragmatiker" med ideologier som inte är värda ett vitten.

   Radera
  2. Det beror nog på att vi faktiskt lever i ett av världens mest framgångsrika samhällen. Det är lätt att ha visioner för Somalia, Burma eller Ryssland. Det är svårare att ha en vision för Sverige.

   Radera
  3. Våra visioner borde framförallt vara att avveckla de fossila bränslena, att avveckla den nuvarande kärnkraften, att få ett långsiktigt hållbart jordbruk och näringskretslopp, att förhindra att vårat framgångsrika samhälle knäcks av massinvandring och att pö om pö införa inte alldeles kravbefriade medborgarlöner i Sverige, i Europa och i alla världens länder.

   Radera
  4. Jag begriper mig inte på visioner. men jag gick med i miljöpartiet för över 30 år sedan för att jag trodde vi skulle arbeta för att lindra verkningarna av den misshushållning som redan märktes med människor och naturens resurser. Jag kan inte begripa varför S inte kunde koncentrera sig på att jobba för att förstärka det som borde höra till de sociala området, istället har de gått in för att stödja kapitalismen. De värsta är att även MP: har så många som verkar tro att det är tvunget att svetsa plåt och koka pappersmassa och sälja på världsmarknaden för att det ska finnas pengar till omsorg, vård och skola. Det är därför som de tror på nödvändighet av kärnkraft. För att kunna anpassa oss till de gränser som naturen sätter behöver vi sänka vår konsumtion. Jag tänker att om Sverige gått föra och alla här levde på den nivån som naturen tål. (Jag har sett uppgifter om konsumera för max 4 000 kr i månaden är ett sätt att minska växthusgaser.) Skulle det var intressant för s k lycksökare att komma hit då? Alla jobbade deltid anpassat efter årstid och energitillgång och behov av så- eller skördehjälp. Ingen alkohol eller andra droger i landet. Men jag förstår mer och mer att först måste inställningen till att det i USA hyllade "det är fint att tjäna penagar oberoende på vad". Det är rätt att facket är inte bra plantskola för att bli politiker, eftersom det ingår i spelreglerna som innehåller att det inte går att förhadla om att leda och fördela arbetet. Fackligt är det svårt att kräva att produktionen läggs upp till miljöanpassad t ex. Tant Barbro

   Radera
 11. Tacka vet jag Obamacare som enligt media ger gratis sjukvård, vet inte hur många gånger det nämndes som "gratis" på valvakan. I verkligheten dock dyrare för nästan alla och en rutten läkemedelsindustri som lobbade in hela upplägget, priser på medicin etc. Politiker klarar inte att komma till köttgrytorna, något händer med dem och så blåser man folket för mammon.

  SvaraRadera
 12. Att jämföra Socialisten Bernie Sanders med socialisten Jonas Sjöstedt är mer korrekt. Socialdemokraterna slutade vara socialister i ungefär samma ögonblick som socialisten Olof Palme mördades. Från detta ögonblick lurades Sverige bort från nationell demokratisk socialism in i EUs extremkapitalistiska frihandel som sedan dess undergrävt social välfärd och miljösatsningar.

  Huruvida Bernie Sanders är intelligent nog att behålla landets gränser intakta när han beskattar Wall Streets rika knösar och ökar välfärden i USA återstår att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ang. " behålla landets gränser intakta" Till och med SD är med på att Nordens gränser ska hållas öppna. Att man bör jobba gemensamt för det. Det var t.om. en SD:ar som tog upp frågan i riksdagens frågestund.
   Håller med om att jämförelsen mellan Bernie Sanders och socialisten Jonas Sjöstedt är mer korrekt. Bernie Sanders talar inte om att behålla landets gränser intakta. Det gör inte heller Sjöstedt. Det som blir intressant är hur hans syn på asylrätt ser ut. Om den skiljer ut sig från Sjöstedts.

   Lisbeth

   Radera
 13. Vadå, Stefan är väl bra...han leder ju ett Framtids-parti? Och (s) aktuella utspel om att typ "kött är gott!" är väl lite gediget "arbetar-klassigt", eller nåt?

  SvaraRadera
 14. Tror vi får ett stort avslöjande 2016. Inget, verkligen inget är som vi trott. Trump är mannen som kan sätta stenen i rullning. Får vi Hillary, Sanders, Bush eller Bloomberg så är det dock kört.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vinner Trump falnar världens intresse för att efterlikna USA. Det kan vara vad världen behöver. Jo det är precis så illa som många av oss ansett/trott!

   Lisbeth

   Radera
  2. Trump är ett mycket större skämt än Bush.

   Radera
 15. Dagens socialdemokrater är nyliberaler. Såg en dokumentär på youtube om den nyzeeländska kreditavregleringen under 1980-talet. Det var samma argument som Riksbanksdirektionen och Socialdemokraterna levererade när det begav sig 1985. Nu kan man titta tillbaka 30 år och insupa dagens negativa räntor. Det blev kaos och där står svensk socialdemokrati helt själlösa med fattiga på gatorna, växande klyftor och större polarisering i samhället än någonsin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym
   Det allra mest förvånande är hur inbitna Socialdemokrater som kan partiets historia fortfarande kan kalla sig just "Socialdemokrater".

   Radera
  2. Känner några baby-boomare som varit med under resan på 1900-talet. De har funnit sig rätt "bra" i utvecklingen och nöjde sig med den anda av monetaristisk budgetdisciplin som kom in i samhället under 1990-talet.

   När de gnäller över välfärden och över de som "inte gör rätt för sig" brukar jag retoriskt säga att vi i alla fall fick låga räntor.

   Radera
  3. De skit-analyser som görs i vänstermedia av "socialdemokratins fall" är bedrövliga, man VÄGRAR diskutera att (s) vänt ryggen åt välfärden, att man helt öppet för borgerlig skattepolitik behandlas som en liten "detalj". Och när inflationen diskuteras i P1 handlar det bara om att "låginflations-politik" som något lika naturligt som solsken; inget sägs vad denna politiska hållning kostar & vilka som betalar den..

   Radera
  4. Man har inte alls helt vänt ryggen åt välfärden, den senaste budgeten var för minskade klyftor istället för alliansens ökningar.
   Men visst har man blivit betydligt mer liberala.

   Radera
 16. Hur kom Jill Stein i primärvalet?
  / Gt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gröna partiet genomför inga primärval, Stein väntas formellt bli Green Partys presidentkandidat senare i vår. Den kanske viktigaste personen för partiets breddning var dock Cynthia McKinney - den första svarta kvinna som varit presidentkandidat i USA - som ställde upp 2008. Det var för övrigt Cynthias son som förde in henna i Green Party som en del i kampen för medborgerliga rättigheter. För övrigt kan nämnas att Bernie Sanders bror är för övrigt aktiv medlem i Green Party of England & Wales- han heter Larry och är 81 år. Radikalism har inget med ålder att göra. Griniga gamla gubbar behöver inte tänka på sitt cv och sin karriär...

   Radera
 17. "Gossen Råg" såg svettig ut, desperat
  hur länge till ska han få äta lyx-mat?
  gossar som han, med begränsat samvete
  uppskattar ej dåligt betalt arbete..

  SvaraRadera
 18. “the business of local and state politics is the business of turning virgins into whores. The business of national politics is polishing up whores to look like virgins.”
  Joe Bageant

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.