måndag 15 februari 2016

Extreme makeover

Regeringen jobbar för ökad vapenexport till Indien. Bild: Rapport, SVT.
Rapport lördag. Stefan Löfven intervjuas, han och en svensk delegation är i Indien. Inslaget i Rapport handlar mest om Löfvens glädje över Indiens intresse av JAS-Gripen och möjligheten att få exportera det som svensk vapenindustri kan producera.

Det är inget nytt att Stefan Löfven gillar vapenexport, han lobbade hårt för den frågan som ordförande i Metall.

Det som är nytt är att Miljöpartiet ingår i en regeringen som aktivt arbetar för att bredda och fördjupa exporten av vapen till Indien.

Gustav Fridolin är en av dem som i opposition hårdast motsatt sig dylikt.

Den 12 juni 2002 skrev Fridolin i Dagen följande under rubriken Socialdemokratin hycklar om vapenexporten:

"Vi gröna vill ha ett Sverige som agerar som fredens röst i internationella sammanhang, och som med hjälp av en stark alliansfrihet kan medla i konflikter och med hjälp av en progressiv regering kan säga ifrån mot globala orättvisor och mot krig. I ett sådant Sverige finns inte plats för någon vapenexport. Frågan är vilket Sverige socialdemokraterna önskar sig."

Frågan nu är vilket Sverige de ledande miljöpartisterna önskar sig.

Gustav Fridolins debattartikel inleddes med orden: "Regeringen hycklar och indier dör."

Sedan beskriver Gustav den långvariga konflikten mellan Indien och Pakistan - och att båda länderna har kärnvapen. Och hur 15000 granater från svenska granatkastare  sköts i det månadslånga kriget mellan Indien och Pakistan 1999.

Förr: ironiskt. Nu:affärsidé
"Att exportera vapen till något av de länderna är att exportera vapen till krig, konstigare än så är det inte", skriver den dåvarande oppositionspolitikern helt riktigt. Och fortsätter retoriskt: "Tänk om de stackars fattiga indiska barnen som tigger på gatorna inte får sina svenska granatgevär. Vilken skam det vore. From Sweden med love, som Bofors slogan lyder... Socialdemokratiskt hyckleri i frågan om vapenexport till Indien..." (hela artikeln här).

Hur var det nu rubriken på Gustav Fridolins artikel löd? Jo, visst ja, så här: "Socialdemokratin hycklar om vapenexporten." Och vad gör språkrören och Miljöpartiets ledning? Jag tycker uppriktigt synd om alla de miljöpartister som knyter näven i fickan och börjar känna att partiet kidnappats.

Den ende som inte hycklar tycks vara Stefan Löfven, han har alltid tagit strid för ökad svensk vapenexport. Här lobbade han tillsammans med Alf Svensson (jo, han den kristne partiledaren) och Ian Wachtmeister (han som tillsammans med Bert Karlsson bildade Ny demokrati).

Hur Miljöpartiets språkrör skall förklara att regeringen satsar hårt på ökad vapenexport? Tja, kanske kör man en vända till på samma tema som så många gånger förr när man gjort tvärtemot vad partiet står för: vapenexporten hade nog blivit ännu större utan oss.


PS!
Tonen mellan Indien och Pakistan har mildrats under några år, man försöker föra en dialog, men våldsamma drabbningar förekommer, liksom folkliga protester mot "fienden". Senast i augusti 2015 avbröts fredsförhandlingarna mellan länderna. Sverige bidrar med observatörer i Kashmir.

PS 2! 
Förra gången JAS skulle exporteras - då till Brasilien - lovade, enligt SvD, MP att inte försöka lägga hinder i vägen, vilket bland annat Svenska Freds reagerade på: "MP har betonat att de är sprungna ur fredsrörelsen, men gör väldigt lite väsen ifrån sig - inte bara om vapenexporten utan om försvarspolitiken i stort. Det är knäpptyst", sa ordföranden Anna Ek och fortsatte: "Det finns miljoner människor i fattigdom i Brasilien. Det gnager djupt i mig att det är de som ska betala för den svenska vapenindustrin."

Det är sista gången vi tiger, sa en ledande miljöpartist till mig då. Sluttande planet fungerar inte så.


Innan man kommenterar det här inlägget skulle man kunna logga ut en stund, fundera på om det är värt att slentrianmässigt kommentera flyktingar och invandring som några av er bara inte kan låta bli att göra oavsett vad blogginlägget handlar om. Som sagt: logga ut en stund, eller, om ni nu bara inte kan logga ut, varför inte lyssna på Bob Hansson några minuter. Så kanske ni också kan genomgå en extrem makeover, fast på ett förbättrande sätt...:-)


47 kommentarer:

 1. Tycker att Stefan Löfven och för den delen David Bowie är ganska överskattade.För den förstnämndes del gäller det att hoppas att eftermälet blir lika vänligt som för sistnämndes.
  För Gustav Fridolin och Åsa Romson är hoppet ute.Men man kan alltid hoppas på en absolut sista skiva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror nog på vad du menar med hopp. Väljarmässigt ligger man väl så bra till som när partiet var ett annat. Så på marknaden fungerar det inte så dåligt. Det är väl mest vi naiva figurer som menar att partier inte skall tänka marknad, utan idéer, som är griniga. Men vi är nog en utrotningshotat art och då blir politiken som Marabou: man ger ut i grunden samma innehåll - tillväxt, arbetslinje, ekonomism, konsumism - men i olikt färgsatta förpackningar och för tillfället modern design.

   Radera
  2. Om man nu ska tro opinionsundersökningar...
   Annars är väl PARTIET lika Bowie på det sättet att man minst lika ofta byter roll och skepnad?
   Trendkänslighet.

   Radera
 2. Bowies senaste var väl inte så trendkänsligt, dessutom är det skillnad på att vara trendkänslig och att försöka skapa trender.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP är väl delaktiga i att skapa trender?

   Radera
 3. "Extreme makeover" Tycker också uppriktigt synd om alla miljöpartister som knyter näven i fickan. I ren ilska och i känslomässigt svall. Tänk om det ÄR så att vapenexporten, skulle bli ännu större utan MP? Eftersom jag starkt ogillar vapenexport, ställer jag mig den mycket viktiga frågan. Hur mycket än Löfven smilar, så har man i Indien, inte glömt bort Bofors och mutor. Det är ju underbart att se Nanendra Modi le och säga det. Där kan MP trycka på. Vi har ett gott rykte utomlands brukar det heta. En sanning med viss modifikation. Vår fina fasad håller på att krackelera. Det kan MP påpeka i en rad frågor. Men då går det inte att sitta fast i stuprörstänk.

  Två män som arbetar mot barnsexhandel tog i SVT:s morgonsoffa upp, att flickor mellan 9-12 år våldtas uppemot 30 gånger per dag i Indien. De berättade, om de mest brutala handlingar. Så svåra att förstå att de ens existerar. Stefan Löfven tog upp barnsexhandeln till deras stora glädje. Efter påtryckningar från flera håll. Där kan MP också trycka på. Vem vet de kanske (spekulation) redan gjort det?

  Anonym skriver, "För Gustav Fridolin och Åsa Romson är hoppet ute" Nej inte alls hoppet är det sista som överger människan. Man kan absolut hoppas på en "sista skiva". Vem vet de kanske reser sig och aktivt motarbetar både korruption inom vapenexporten, mutor och sexhandel nu. MP behöver inte alls tiga. Men miljöpartiet kan inte ensamma förändra världen. De bör liksom alla vi andra, vara beredda att förändra sig själva först och främst. Innan de tror sig kunna förändra världen. Det har de insett på gott och på ont. Och det är klart att det svider. Det gör verkligheten. Gräsrotsalternativ slutar inte att dyka upp på grund av att MP tvingas anpassa sig till verkligheten.
  De behöver mer hjälp från människor som kan tänka både gammalt och nytt. De behöver ris och ros. Inte bara ris eller mest ris.

  Lisbeth  SvaraRadera
  Svar
  1. KAN räcker inte alltid så långt Lisbeth.
   Men du kan ju hoppas..

   Radera
 4. Hej och hå, nu har det gått flera timmar utan att gänget som gjort till sin livsuppgift att skriva om flyktingar på Birgers blogg hört av sig! Jippi!(Förlåt, men jag blev så överraskad! Ska lyssna på Bob Hansson nu, och sedan logga ut för dagen.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrev hon och började skriva om flyktingar.

   Radera
 5. Frågan om vilket parti som tvingats anpassa sig mest är nog för tidig att besvara. Under denna mandatperiod lär regeringsbesluten och turerna i riksdagen vara ovanligt komplicerade, därtill svåra att bena upp.

  SvaraRadera
 6. Anonym, Ja jag hoppas att någon tar hand om "Svarte Petter" i det här fallet vapenexporten och saker som dyker upp runt den. Som t.ex. mutor, korruption. Det gör jag utifrån något som heter ansvarsprincipen. Det vill säga man har samma ansvar i en kris. I lugna tider, som i oroliga. Jag vet att jag gett uttryck för, att MP bör hoppa av. Men vid närmare eftertanke, hoppa av för vem/vad? Vad är alternativet? Är inte sämre än att jag förmår att göra en "Extreme makeover". Just i denna fråga kring vapenexporten, ser jag inte varför MP inte, ska försöka få inflytande. Bästa sättet att övervinna sin fiende, är att hålla den nära sig sägs det. Det är en sanning med modifikation. Men med list så går det. Är inte så identifierad med MP att partiet får mig att darra och knyta näven i fickan. Och jag tycker uppriktigt synd om dem som darrar. Och språkrören har det inte lätt. Tycker det är dags att säga ifrån, de får hela tiden skit för att de vill ta ansvar, Även beslut som varit "fel" (beroende av vad vi vill uppnå) har vi ansvar för.

  Vad hoppas du på Anonym? Kan du beskriva något som tar oss långt, som ger "Extreme makeover" i frågan om vapenexport? Beslut som tagits som varit "fel" har även dem för oss framåt, hur konstigt det än kan låta. De har förhoppningsvis lärt oss ett och annat. Som vi "glömmer" eller börjar begripa så smått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hoppet är det sista som överger människan skriver du ju

   Radera
  2. Det finns en gräns där man överskrider balanspunkten från att ha varit motvikt mot det man ogillar till det att man blir medlöpare. Politik är ju, som sagts många gånger på denna blogg, såväl det "demokratiska hantverket" som opinionsbildning för det man vill få mandat att besluta om. Man börjar "legitimera" beslut man ogillar, man rycker undan något av plattformen där de står som vill skapa opinion, man försvagar det man säger sig vilja stärka. Sådant är politikens död, demokratins reduktion som förvandlar "de goda krafterna" till radikala alibin, på samma sätt som framgår av boken Den inställda omställningen, som Birger skrev om för någon månad sedan. Man blir utnyttjad, språkrören riskerar att bli utnyttjade för att om något år kastas ur regeringen, men vem kan då tro på vad de säger inför nästa val?? Ingen, för de har ju själva administrerat det som man inför valet kommer att säga att man är motståndare till.

   Radera
  3. Ja, det finns en gräns när man överskrider balanspunkten. Gränsen kan lika gärna vara, när man likt en rädd hare, kastar in handduken. Då går de emot ansvarsprincipen, som säger att man har samma ansvar vid kris. Ska MP endast satsa på att regera i goda tider? I så fall när kommer de? Vilka ska ta över och regera i svåra?
   MP kanske ska sluta upp med att saluföra sig, som enbart goda krafter och vara ärliga med, att de är människor och människor brister. Var ligger balanspunkten, när det gäller mutor och korruption? Vid noll? Nu har de chansen. Den dag de kastas ut kan de säga vi gjorde vad vi kunde. Vi är ett parti med rötterna i fredsrörelsen och vi lyfte frågan om korruption och mutor. Förmodligen riskerar de att åka de ut. Men med hedern i behåll. Och det är inte långt till nästa val. De som tar över hinner göra bort sig flera gånger om. Det är svåra tider nu. Nej nu vill jag se vad de går för.

   Lisbeth

   Radera
  4. Det är bra Lisbeth!
   Låt inte verkligheten rubba dina cirklar!

   Radera
 7. Är han i Indien? Jag trodde det var Kina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir ju lätt lite foliehattsvarning att hävda att han säljer vapen i Indien när vi alla vet att han är i Kina.
   Fan vet vad han säljer däremot. Billiga leksaker kanske?

   Radera
 8. Vanemänniskor är vi. Trygghet är det att göra samma sak varje dag.
  Bofasta jordbrukare - som klippta och skurna är vi!
  Korna måste mjölkas VARJE dag.
  Skärmen får inte lämnas utan tillsyn, gillande, chatt, inlägg eller kommentarer.
  En återgång till småskaligt ekologiskt jordbruk med djurhållning är vi väl förberedda på. :-).
  IQ

  SvaraRadera
 9. Några granatkastare, som figurerar i texten, har vi nog inte exporterat till Indien vilka använt dem till att skjuta 15000 granater in i Pakistan?

  Det rör sig väl antagligen antingen om Haubits 77, som är just en haubits och inte en granatkastare, eller så rör det sig om granatgevär m/48, Carl-Gustaf kallad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan för övrigt meddela att våra svenska arméförband är utrustade med 120 mm granatkastare m/41, de är alltså 9 år äldre än Birger själv. Av finsk design, och möjligen finsk tillverkning också. Inte ens Indien vill köpa sånt skrot.

   Apropå tidningsartiklar kan jag rekommendera en kort och koncis intervju med W Agrell i Sydsvenskan härförleden (länkar förbjudna...) där professor Agrell torgför uppfattningen att just det faktum att vår armé är utrustad med skrot är vad som kommer att tvinga oss in i NATO.

   Och så kan vi notera att avdankade diplomaten Hirdman m fl nyligen gett ut en skrift med den lovande titeln "Försvaret främst" där de väl antagligen också torgför ungefär samma uppfattning - att vi bör satsa på det svenska försvaret om vi ska försöka hålla oss utanför NATO. Har dock inte läst skriften.

   Radera
  2. Och apropå Kashmir så hade jag en oerhört duktig och engagerad samhällskunskapslärare på högstadiet som också var major i reserven som hade varit observatör i bl a Kashmir. Han var en av förebilderna när jag själv, ett antal år senare, bordade ett Herculesplan för att skapa ordning med basker blå, etc osv.

   Radera
  3. Minns nåt om att Sverige även har något yngre granatkastare av smidigare modell, tillverkade i Israel om jag minns rätt från tiden då jag satt i förvarsutskottet och sedermera i krigsdelegationen. Åldern spelar kanske inte så stor roll i det här fallet - dessutom är de först tillverkade av äldre varianten - 120 mm granatkastare m/41 - bara 8 år äldre än jag är. Ska vi nu vara noga, Ben D, så tillverkades de förstås också ett antal år framåt trots att de heter m/41... Du försökte en liten retorisk fint där, anar jag...

   Radera
  4. Nå, jägarförbanden har en 8 cm grk m/84, som alltså är betydligt mindre, tänkt att bära på ryggen. Den är tillverkad i Israel och kan då knappast vara en svensk exportprodukt till Indien. Betydligt mindre verkningsfull också, så klart. Tror inte det var en sån heller de använde i Indien, och gjorde de det hade de nog köpt den direkt från Israel och inte via Sverige.

   Poängen är att Sverige inte några granatkastare, vi har inte tillverkat några i hyfsat modern tid.

   Jag vill minnas att eldrören på några av granatkastarna på min tid var stämplade med årtal från 1960-talet, 1963 osv. Så visst, reservdelar etc är ju nyare än 1941.

   Men faktum kvarstår, ingen svensk skulle komma på idén att fortsätta tillverka en bilmodell från 1941 idag. Och skulle vi göra det skulle inte en käft, inte ens Indien och förmodligen inte ens Nordkorea även om de fick, köpa den.

   Kalla det en retorisk fint om du vill. Du återger Fridolins sakfel, helt enkelt. Om du tror att det inger förtroende att komma med faktafel, oavsett dina eller andras, så får du väl fortsätta tro det. Det är felaktigt hur som helst.

   Inga kommentarer till Agrells artikel...?

   Radera
  5. "inte exporterar några granatkastare" skulle det så klart stå.

   Radera
  6. En snabb koll på Wikipedia visar att Indiens "Ordnance Factory Board" själva tillverkar minst lika "moderna" granatkastare som Sverige använder.

   De tillverkar även fullt brukbara medeldistansmissiler med 500 mils räckvidd i Indien. Jag vill minnas att denna blogg var i uppror om att Sverige eventuellt skulle inköpa en robot med 10 mils räckvidd.

   Det förefaller snarare som att det vore motiverat med en vapenimport från Indien. De verkar ha bra grejer.

   Radera
  7. Schlaug har rätt, det tillverkades nya (inte bara reservdelar) under större delen av 40-talet. Om nu rätt skall vara rätt.

   Radera
  8. Dom är exporterades inte till Indien. Och jag skrev inte att de slutade tillverkas 1941.

   Om nu rätt ska vara rätt, som sagt.

   Vad har du för källa på tillverkningsåren förresten? Kan du bevisa det du påstår?

   Radera
  9. Jag tycker liksom inte argumentet "det är gammal skit som ingen köper" påverkas av om de är tillverkade 1941 eller 1944. Särskilt inte när köparen själv tillverkar medeldistansraketer och utvecklar kärnvapen.

   Hela påståendet är löjligt och befängt, vilket tyvärr betecknar hela försvarsdebatten - ignorans och dumhet är nåt som t ex Stina Oscarsson bär med stolthet när det gäller försvar. På nåt sätt är det en FÖRDEL att aldrig ha hållit i ett vapen när man diskuterar försvarspolitik.

   Tycker samma människor att total okunskap vore bra när man diskuterar sjukvården eller miljön?

   Radera
 10. Det här argumentet med fattiga människor i uländer har jag aldrig förstått. Både Indien och Brasilien är demokratier. Deras lagligt valda regeringar har beslutat att köpa vapen. De pengar som de använder till vapenköp skulle kunna användas till annat men ÄR DETTA INTE DERAS VAL?? Vem fn tror Anna Ek att hon är när hon mästrar för dessa länder vad de ska använda sina egna skattepengar till? Om Sverige vägrar att sälja gripen innebär det inte att den indiska regeringen kommer att lägga de pengarna på tex sjukvård istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar väl inte bara om u-länder utan om att Indien fortfarande befinner sig i formellt krig med Pakistan. Vi har bestämt att vi inte ska sälja vapen till länder i pågående konflikt och då får vi väl hålla oss till det.

   Radera
 11. Musikhistoriens mest inflytelserika artist ÖVERSKATTAD, som på egen hand uppfann en "pop-estetik" som håller ställningarna för hur popartister "bör vara" än idag, 40 år senare?? För övrigt är den svenska "vänster-synen" på vapen barnslig, försvar kräver nämligen vapen. Ja. Det kan väl aldrig vara fel att kunna försvara sig? Det beror väl helt på vem man exporterar till, och är det demokratier så vad är då problemet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den svenska "vänster-synen" på vapen i vardagen är även den infantil: när de laglydiga genom politiska ingrepp avväpnats & det inte det minsta påverkat kriminellas tillgång på vapen, då ligger politiken rätt tycker man. Man verkar även tycka att nödvärns-våld är olämpligt, då ju gärningsmannen riskerar att skadas! Man har sådana åsikter, helt seriöst & utan ironi. Kan man inte fråga om man får åka på studie-besök till Texas & få höra vad man där har att säga om saken. Den typen av "chock-terapi" (verkligheten) skulle svensk vänster må bra av, för man befinner sig nämligen i en vakendröm i det berömda lala-landet..

   Radera
  2. Saknar du dina gamla plåtåskor och kajalen?
   Eller är det The Thin White Duke du trånar efter?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Det finns starka samband med fler vapen och fler skjutningar och även självmord. Varför skulle vi vilja ha dessa problem i Sverige för?

   "Den typen av "chock-terapi" (verkligheten) skulle svensk vänster må bra av, för man befinner sig nämligen i en vakendröm i det berömda lala-landet.."
   Ja, låt oss hämta inspiration från USA där fler har dött av vapen än alla krig USA har varit iblandade i. Det är inte inspiration, det är en marddröm.

   Eller ska vi ta tips från polisen i USA som kan tömma 100 skott i personer som inte ens har vapen? Det är 100 ggr större risk att skjutas av polisen i USA i jämförelse med England.

   Jag skäms för s.k. "socialister" som säljer vapen när ett land som Indien bör prioritera så enormt mycket annat. Men så är det, det verkar som oavsett vilket parti som har makt så sätts plånboken före, i liberalismens tid. Kanske blir det enklare att sova på natten med tjock plånbok som värmer det kalla hjärtat?
   Hade jag bott i Saudiarabien så hade jag varit fly förbannat på väst som talar väl om fred, frihet och allt det där som låter så vackert men som man inte lever upp till.

   Radera
  5. ALLA Bowies olika karaktärer de drygt 10 första åren var väl typ geniala, även Let´s Dance-periodens "vanliga kommersiella" artist var ju "unik"? Den absoluta höjdpunkten var väl, som så många tycker, Heroes med sin klagande, ödsliga gitarr i bakgrunden; 70-talet blir väl aldrig mera 70-tal än så, inte ens punken? Det enda som egentligen utmanar Bowie är kanske Lennons avskalade gitarr-plink på Working Class Hero-låten med sin insiktsfulla (& giftiga) text? "Svensk vänster" låter & beter sig allt mera som överklass-figurer från skyddade reservat: man har blivit verklighetsfrämmande pga sin avskildhet som överklass-människor alltid blir. Vad har en Vänsterpartist för konkreta råd till folk som regelbundet blir antastade när de är ute & går? Vad säger man åt folk som fått gäng som styr närområdet? "-Det är oacceptabelt!" kanske? Men förslag om att laglydiga, ostraffade personer bör få bära vapen lagligt, sådant skriker man bara hysteriskt "nejnej!" om någon nämner! Som den dästa, verklighets-frånvända överklass man är!

   Radera
  6. "Men förslag om att laglydiga, ostraffade personer bör få bära vapen lagligt"
   Återigen, läser man media i USA så finns det mängder av "good guys with guns" som skapar död och elände, det är inget man bör ha någon som helst intresse av att importera till Sverige. Senaste jag läste var en kille som tog skjutvapen in i biosalong och av misstag sköt en kvinna:

   "Man who feared mass shootings brings gun to movie theater, accidentally shoots woman"

   Och återigen, inte ens POLISEN i USA kan låta bli att skjuta ner helt oskyldiga människor (eller rent av avrätta personer som inte är farliga), jag har ingen som helst tro att svenska "laglydiga" skulle vara bättre. Det sker mer olyckor, mord med vapen eftersom skjutvapen gör det detta enklare, och det finns ingen som helst anledning till att göra mord och annat enklare.

   Varje vecka så skjuter ett barn någon i USA, och dessa vapen har förstås köpts av ansvarsfulla föräldrar, hur har de annars fått tag på vapnena?

   "Americans are much, much more likely to be killed by guns than people in other countries"
   Nej, jag vill detta skräp hit. Vapen är en fantastisk symbol för människans dumhet och målet bör att ha färre av dem.

   Harvard studie:
   1. Where there are more guns there is more homicide
   2. Across high-income nations, more guns = more homicide.
   3. Across states, more guns = more homicide

   Överklass? Tala med din doktor om du har fått rätt medicin.

   Radera
 12. Kan det vara så att Gustav Fridolin och andra inom MP glömt vad han/de en gång talade om? Nej, det tror inte jag.

  Den som litar till sig själv har mod att stå ensam, har mod att säga och göra det som bör sägas och göras. Många väljer fel väg genom att försöka undkomma svårigheter och problem som måste lösas. Kanske det är bättre att ha barnets enkelhet och spontanitet utan att tänka på det "dukade bordets" effekt med dess taktik och falska värdighet.

  Nog kan man undra vad det är som får Fridolin och delar av MP att göra denna attitydförändring?

  Christer

  SvaraRadera
 13. Christer, Nej inte har de glömt. Hela Löfvens fokus är på jobben i Sverige. Regeringen har lovat EU:s lägsta arbetslöshet. Varför då? Ska inte skriva om det som Mia skrev om och besudla bloggen. Hej och hå! nu har det gått ännu fler timmar, innan någon skriver om, ja det där ni vet.

  Ja inte bara kanske, det är bättre att ha barnets enkelhet och spontanitet.
  Det hade Nanendra Modi då han leende sa, vi har inte glömt Bofors och mutaffärer. Tänk om vi i barnslig enkelhet också kunde säga, vapen är till för att användas de, kommer aldrig att skapa fred.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var annorlunda.Besudla bloggen med att skriva om flyktingarna?
   Vad är det här egentligen?
   Bloggen för medelklassens ilands-problem?

   Radera
 14. Som jag älskade de dåtida affischerna! Och det dåtida partiet.

  SvaraRadera
 15. Vi borde nog vara tacksamma att vår industri fortfarande producerar saker som efterfrågas och håller hög nivå. Med tanke på utvecklingen i skolan ser det inte så bra ut för framtiden, vi har inte råd att tacka nej. Visst vore det roligare om vi tillhörde världstoppen inom smarta lurar, platta TV:ar och liknande, men nu är det inte så.

  SvaraRadera
 16. Jag fattar inte varför ett land säljer vapen. Mitt vad det är vänds de mot en själv! Ukraina-Ryssland är väl ett modernt exempel.
  Men Sverige bör fortsätta tillverka så många vapen som vi kan men behålla dem för egen del. Kan man inte räkna hem den ekvationen på nåt sätt... för de JAS som vi säljer får vi väl bananer för, typ? Är det inte alltid en massa bytesaffärer bara? Inge reda pengar in på RIX-kontot menar jag?

  Förklara nån som vet.

  SvaraRadera
 17. Jag anser att vi har råd att tacka nej till at sälja militärt matrial vad det än är. Fler kriser/regelrätta krig även om de är långt borta kommer att öka på flyktingströmmarna. Och sedan kommer gnället om massinvandring till Sverige. Det fanns medlemmar som seriöst ville /vill ha en radikal förändring av ekonomin som skulle innebära att Sverige inte var beroende av export ej heller av att utnyttja miljö och alla naturresurser. Boken "Att slakta en guldkalv" har flera förslag, men det finns fler. De förslagen skulle också kunna exporteras i stället för vapen. Läs boken! För övrigt Sverige behöver öka sin självförsörjning av livsmedel. Det går inte odla med stridsvagnar och kanoner. Sverige behöver säkra sina vattendrag så att vatten är drickbar och att fisken frodas. Vi behöver inte NATO. Vi behöver alla leva inom det ekologisk begränsningar som finns och det behöver andra länder också. Det är det kunskapsbyte som krävs inte kunskaper om att föra krig. Tant Barbro

  SvaraRadera
 18. Roland Lidén En tanke som kom, var att BS
  om han kan, borde öppna sitt hjärta för en blodtransfusion.
  Alltför Enkelt Sagt: "Får Inte Vi, i Vår Tid, Stopp På DEM Som Orsakar
  Flyktingströmmar, så kommer detta att bli Helt Ohanterligt."
  Tack Sven-Erik Forslin. För något att bita i, flera gånger.
  Som vanligt på fel ställe i fel ärende i fel tid.
  Men, bara några synpunkter på Birgers Över Göranden.

  SvaraRadera
 19. Birger, jag vill att din fru tar bort ovanstående inlägg.
  Att du är dum när det gäller flyktingströmmar, återkommer jag till.

  Roland

  SvaraRadera
 20. Jag ser att jag står kvar.
  Jag återkommer den 28:e i denna månad,
  efter 30 år och berättar om hur Sverige dras
  allt närmare in i en kriminell organisation.
  Lite om klimathopp och om Irisen blir det.

  Förutsatt att, det platsar naturligtvis.

  Roland

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.