lördag 16 januari 2016

Samtal vid middagsbord

Man skulle förstås kunna skriva om Kommunal eller vårdpersonal på Astrid Lindgrens sjukhus eller puckon i internationella friidrottsförbundet eller något annat deprimerande. Det verkar som alla är skapade i samma gjutform. Partiledardebatten hade förstås kunnat vara värt en  kommentar, men jag ids inte. Tar nåt annat....

Jag hamnar mitt emot en tjänsteman på en myndighet som ägnar sig åt att utvärdera reformer och utreda förhållanden som politiker vill - eller inte vill - skall bli utredda. Vi pratar om framtidens jobb, vad som händer när den digitala vågen kommer att skölja bort allt fler jobb.

Det kommer alltid nya jobb, säger tjänstemannen. Se bara bakåt, se hur teknik ersatt massor med människor men ändå kommer det alltid till nya jobb. Jobben försvinner inte!

Nej, det är klart att inte jobben försvinner, säger jag. Men de kommer att bli färre. Och nu är det medelklassen som berörs, det är medelklassens jobb som försvinner.

Nej, inte alls, säger tjänstemannen. När robotiseringen tar gamla jobb så kommer nya att växa fram. Någon skall skriva program till robotarna!

Det gör robotarna själva, säger jag. Både billigare och bättre och utan buggar...

En som sitter vid bordet har lyssnat. Berättar sedan hur två jobb försvann från hens lilla företag när nya rutiner, baserade på digital teknik, tog över administrationen, räkenskaperna, faktureringen och lagerhållningen. Och bäst av allt: ingenting blir fel.

Det är säkert svårt, säger jag, att som medelklass förstå att det nu är dennas tid att utsättas för det som arbetarklassen utsatts för tidigare.

Utbildning ger jobb, säger tjänstemannen.

Nej, säger jag. Utbildning ger större chans att få vissa jobb, men de säkraste jobben i framtiden har inte så mycket behov av akademisk examen, annat än att det är bra för att kunna växa som människa. Åtminstone om man kombinerar det med filosofi...

Hmmm, säger tjänstemannen.

Hantverkare som reparerar elledningar och vattenledningar och avloppsledningar, där har du jobb som kommer att finnas en generation till, säger jag.

Dagarna efter skrev The Economist det här.

20 kommentarer:

 1. "Utbildning!" är väl vänsterns mantra som håller de fula basinkomst-förespråkarna på mattan? "-De ska få utbildning eller praktik" är en fras som politiskt anses fungera lika bra idag som den gjorde år 1996. Och (mp) är väl de, tillsammans med liberalerna, som laddat ordet utbildning med sådan "magisk kraft"? Tänk om man hörde en miljöpartist uppgivet säga: "-Vad hjälper utbildning om arbetsplatser saknas eller när ålder eller långtidsarbetslöshet gjort folk oanställningsbara?" Vilken chock.

  SvaraRadera
 2. Jag är övertygad om att robotar kan svetsa och skarva bättre än människor, så jag förstår inte varför rörläggare skulle vara förskonade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de kan säkert svetsa fortare och effektivare effektivare bra för den ekonomiska tillväxten. Rörläggare är svårare att ersätta med robotar, så de kommer säkert att vara kvar åtminstone en generation till.
   Säger en anonym som snart ska intyga att jag är inte en robot :)

   Radera
 3. "Någon skall skriva program till robotarna!"
  Smart sagt! Smart också att säga "Det gör robotarna själva, säger jag. Både billigare och bättre och utan buggar"

  Är du inne och nosar på artificiell intelligens (AI) och artificiellt liv (aliv)? Det har i så fall inte lyckats. Eller kommer att lyckas...?

  Den gängse vetenskapliga uppfattningen är att vi är som maskiner. Den villfarelsen, ska vi väl försöka bryta? Men visst det är bra att det forskas.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger inte riktigt i närtid direkt det där med robotar som skriver sina egna program.Men är stort i Science fiction.
   Så grönt är det kanske..

   Radera
  2. Nej det ligger inte i närtid eller ens i framtiden?
   Bra att tjänstemannen avslutade med ett "Hmmmm" "Någon ska skriva program till robotarna" Hoppas programmerarna i framtiden är goda och vill oss väl. Så att inte t.ex. roboten, inte slutar torka den svårt handikappade i stjärten efter ett tag, eller inte slutar mata den som inte kan äta själv. Tvångsmatning är inte kul, eller att bli torkad i stjärten till döds. Ingen människa till hands att be om hjälp rena "Science fiction"...

   Grönt är att människan är ingen robot. Men robotar kan bli som människor t.om. klokare? Utan en programmerare?

   Mikael Damberg skriver idag om ny Nyindustrialiseringsstrategi som kommer att presenteras. Högkvalificerade jobb måste bli kvar i Sverige anser regeringen. För tillväxtens skull. Och i dessa kommer givetvis högkvalificerade programmerare att ingå. Med betoning på mycket kvalificerade. De är inte alla. Snarare väldigt få.

   Ja det är så, att dagen eller dagarna efter något viktigt skrivs så kommer en fortsättning som kan tillföra något. "The Economist" Det Mikael Damberg skriver om, kan man leta upp. Länk förbjuden.

   Lisbeth

   Lisbeth

   Radera
  3. "Robot 'mother' builds babies that can evolve on their own"

   Vi har också AI som skriver nyheter redan idag.
   " And the Pulitzer goes to… a computer
   Computer-generated copy is already used in sports and business reporting – will machines soon master great storytelling?"

   Radera
 4. Neoliberal Agendalör jan. 16, 04:34:00 em

  Jobben kommer inte ta slut inom den närmsta framtiden.

  Folk vill leva som miljardärer. Ha tre sommarstugor, personlig tränare, äta Kobe biff, ha barnflicka, köra cab på sommaren, åka på bröllopsresa i rymden, gå på teater, äta middag ute tre gånger i veckan, ha handvävda mattor, livscoach, skräddarsydda kostymer osv etc.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Kampen om resurserna för att leva som miljardärer kommer leda till civilisationens undergång ... som vanligt ... om folket inte vaknar upp ur idiotin och röstar rätt.

   Radera
  2. "Ser du stjärnan i det blå? Allt du önskar kan du få!"

   Utan medborgarlöner kommer det snart bara vara några få multimiljardärer som skall sysselsätta resten av mänskligheten som barnflickor och personliga tränare och lite till.

   Kom ner på Jorden N/A. Man kan inte bygga politiken på barnsliga fantasier

   Radera
 5. Efter en solstorm a la 1859 så lär det finnas behov av arbetskraft igen...
  M.T

  SvaraRadera
 6. @MT
  Riktigt. Solstorm, vulkanutbrott och asteroidnedslag skulle också kunna utrota civilisationen. Det har bevisligen hänt förr.

  Man vet inte när det inträffar igen. Kapitalism, frihandel och masskonsumtion med ekonmiskt "just-in-time"-system är sannolikt inte det bästa motmedlet mot naturkatastrofer.

  ...ja, och så finns det en sådan där röd liten digital knapp i Washington och på allt fler ställen också...

  Kapitalistiska kriminella stater som tävlar om hegemoni är kanske inte det bästa systemet där heller...

  SvaraRadera
 7. @Kuckeliku

  Det finns dock nåra fallgropar som man bör tänka på innan man sätter igång med medborgarlön.

  Vid val till riksdagen innebär medborgarlön att politiker kan säga att man vill höja den, dvs. billig "mer i plånboken"-retorik, vilket folket alltid faller för, vilket innebär att skatterna kommer höjas eller att stattskulden skenar vilket kan leda till ett grekiskt scenario.

  För att kunna föra en generös medborgarlönspolitik bör man alltså först gå ut ur EUs vettlösa frihandel, så att man kan skydda landet mot orättvis konkurrens utifrån, anser jag.

  Det är viktigt att medborgarlönen innebär att det sker en nedväxt av konsumtion så att man kommer till balans med naturen. En medborgarlön utan en grön ram är alltså en vettlös idé, anser jag. Att nivån av popopulation är en viktig del av ekvationen för miljön är också viktigt att inse, anser jag.

  Jag anser att förändringen måste ske stegvis så att människorna får tid att stäĺla om sina liv. Medborgarlön innebär, efter det att bidragen fasats ut helt, att männskor som inte arbetar kommer gynnas ekonomiskt av att bo på mindre orter och bo kollektivt jämfört med att bo enskilt i storstäder.

  Men det är riktigt, att så länge vi fortsätter med EUs vettlösa frihandel och arbetslöshet kombinerat med sänkta bidrag kommer det snart bara vara några få multimiljardärer som skall sysselsätta resten av mänskligheten som barnflickor, personliga tränare och lite till...

  Klart att man kan bygga politiken på barnsliga fantasier inför det sovande folket. Så har det varit allt sedan Olof Palme plockades bort från scenen. Folket läser den massmedia som förleder dem och som ägs av de girigbukar som satt mentalt handfängsel på dem.

  Anledningen att Olof Palme plockats bort är uppenbar. Inför det svenska folket upplyste han om massmedias lögner och han var relativt balanserad. Olof var nämligen ingen landsförrädare. Han hade sannolikt aldrig gått med på den vettlösa massinvandring som landsförrädarna stått för.

  Det är förmodligen så att hans politik inte passade de rika knösar som idag utnyttjar den nyfattigdom vi ser i EU. Dessutom var han en välkänd förespråkare för fred och neutralitet. Olof var alltså allt annat än det S vi ser idag.

  Samtidigt drabbas dessa fåtalet rika själva av girighetsfenomenet och de vet om det. Girigheten är dock oftast större än förståndet. Det är nämligen bevisat att mer jämlika samhällen har lägre kriminalitet och att folket i sådana samhällen är lyckligare.

  De rikas mardrömmar skiftar mellan att utsättas för kriminalitet och att utsättas för revolution. Gririgheten blandas med rädsla och vad är väl girighet om inte rädsla?

  Lösningen på problemet är uppenbar. Att du, Kuckeliku, inte vaknat upp ur din slummer än är för mig ett mysterium. Du är ändå intelligentare en de flesta här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag delar i väsentliga avseenden inte dina analyser. Men vi får ta det någon annan gång. Du har kanske inte ens sett mitt förslag häromdagen på att FN skall rekommendera alla länder att trycka upp pengar till en låg medborgarlön för att hålla igång ekonomin hjälpligt? Vi har lite skilda världsbilder och du bör nog akta dig för att vara för säker på att det är du som har rätt. Kom också ihåg att för att motståndarna har fel innebär det inte att du har rätt. I dagens värld har alla eller nästan alla fel.

   Skriv inga fler kommentarer till mig i den här tråden för jag har ändå inte tid att svara.

   Radera
  2. Alltid kul med folk som är arroganta nog att säga att bara de med hans åsikt(er) har rätt och andra är...förrädare.

   Människan har massinvandrat under all sin tid på jorden, och likväl skulle svensken göra det också om en naturkatastrof skedde eller krig utbröt. Då är jag säker på att man vill att andra har portarna öppna.

   Radera
  3. För landsförrädarna är det givetvis inte kul att höra sanningen, likväl är det sanningen. Sanningen gör inte ont. Motåndet mot sanningen gör ont.

   Det här handlar inte om naturkatastrof, men om livsfientlig religion. De har själva skapat sin egen misär genom att inte skrota sin våldsamma religion.

   Länge har människan känt till problemet med "tillväxt" dessutom, men den kortsiktiga girigheten har inte velat se och använt religionen mot det sovande folket. Naturligtvis står det frivilligt sovande folket sedan till knäna i sin egen skit och vill bo i Sverige.

   Hade det handlat blott om naturkatastrof hade saken givetvis varit en annan. Folk har låtit dessa religiösa ledare infiltreera sina samhällen och nu får de skörda.

   Varför är hela världens religiösa misär det ateistiska Sveriges ansvar? Varför bosätter de sig inte i muslimska länder? Nej. Detta är välfärdsinvandring samt religiös sekteristisk invasion.

   Radera
 8. Det är EU kommissionen som godkänt att medlemsländerna kan utreda medborgarlön. Sedan kommer de naturligtvis att titta på dessa utredningar, för inget får hota konkurrensen eller andra gemensamma regler i EU.
  Så enkelt som att bara införa medborgarlön är det inte. Utreda bör man dock göra innan man funderar på att gå ur EU. Kravet på ett utträde ur EU borde MP behållit. I stället har man varit med och skrivit in "Sverige är medlem i EU" i grundlagen.

  SvaraRadera
 9. @Lisbeth
  Att bli "torkad i stjärten till döds" av en robot är på något vis ändå ett rimligt straff för de politiker som talar om "tillväxt" likt ett religiöst mantra.

  Jag kommer gärna putsa av mina kunskaper i programmering för att få programmera en sådan robot. Det kan kanske avskräcka andra politiker och rädda framtidens genreationer från tillväxten på både lång och kort sikt? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att bygga dessa robotor är nog..bra för tillväxten.

   Radera
 10. Martin Gustavsson-Vetenskapliga partiet, Det är inte min sak att säga vad som är ett rimligt "straff", eller som jag ser det konsekvensen av karma "för de politiker som talar om "tillväxt" likt ett religiöst mantra.
  Du vill gärna programmera en sådan robot:) Ja nog skulle en sådan robot vara avskräckande. Ha, ha kul! Fast nu ska vi, nu ska vi, nu ska vi vara snälla! ;) Livet är rättvist!

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.