fredag 25 december 2015

Enstaka flingor faller och katterna möter mig i grinden

Det var ett tag sedan sedan. Dagen innan julafton, en bra stund före gryning. Hade just skrämt en räv, hen var väl ovan att möta människor så tidigt på morgonen. Ett rådjur i gläntan. Så vackert.

Satte mig på en sten. Tänkte på en gång för länge sedan, för mer än 40 år sedan. Jag höll hennes lilla hand på väg genom skogen. Snön föll mjukt och varsamt. Bakom oss såg vi fotspåren. Ett stort par. Ett litet par.

Tydliga där vi nyss lämnat dom. Igensnöade bara tjugo meter bort. Minns hur jag tänkte då. 

Hur ska jag kunna släppa hennes lilla hand? Hur ska jag orka att hon växer ifrån mig, tar ställning på egen hand, tar främmande ord och formuleringar i sin mun? 

Jag trodde att det skulle blir bra formuleringar. Hon hade skogens sus och doften av nyregnad mossa i sig. Det är en god grund att stå på. Hon kunde sitta på en sten vid havet och bara titta, höra och känna när vågorna störtar mot land.  

Vi nådde vår utvalda gran. Jag högg den och vi vände hemåt. Hon klampar på. Kånkande på grantoppen. Snön lägger sig envist på de gungande grenarna.

- Det blir finare än glaskulor, säger hon. Hon torkar bort en flinga på nästippen. Flingorna smälter inte så fort nu längre.

- Du, pappa. Jag har tänkt på en sak. Den där miniräknaren du har. Jag räknade på den i morse. Jag räknade två plus sju. Och den sa att det blev nio. Det tycker jag är ganska duktigt. Den räknar nästan lika bra som jag.

Mer än fyrtio år sedan. Innan miljöpartiet fanns. Tiden då tippex var räddningen. Innan jag, utan några som helst förutsättningar, hamnade i en lika främmande som bisarr värld.

Enstaka snöflingor faller och katterna möter mig vid grinden. Alla tre. Vi går in och det luktar nybryggt kaffe.


God fortsättning på helgen. Tack för att du besökt bloggen också denna dag.

7 kommentarer:

 1. grrreenline 1 och 2fre dec. 25, 12:45:00 em

  Tack för årets alla inlägg. En god helg och hopp om fortsatt bloggande!

  SvaraRadera
 2. Aftonblasket stör julfriden med sitt "dubbeltänk" ang. klass-samhället. Å ena sidan "tår i ögonvrån". Å andra sidan (s) med moderat skattepolitik. Det sist nämnda verkar man tro "kämpar" för att jämna ut det först nämnda. En mer fantasi-rik julsaga har väl aldrig berättats, påhitt som enhörningar & fauner i andra sagor bleknar ju..?

  SvaraRadera
 3. Önskar dig en god helg !
  Lite avis på ditt boende ..:)
  Eric

  SvaraRadera
 4. Du skriver väldigt fint och tänkvärt Birger!

  Jag önskar ett gott slut och ett lyckosamt 2016!

  /Magnus

  SvaraRadera
 5. Tre katter minsann?
  Då får jag rekommendera Katten Zander
  Zander och tiden av Emelie Cajsdotter

  ”…tiden har ingen början och inget slut. Alltså finns varken döden eller tiden, så som människor tror.”

  ”Tiden är ingen enskild företeelse, menade han. Den kan inte existera utan ett sammanhang.”

  ”Zander upprepade gång på gång att alla tider existerar parallellt. Att alla tidsplan, alla händelser finns samtidigt..."

  "Föreställ dig tiden som en bok, sade han. Se sedan varje tidsplan, varje händelse, eller ögonblick som ett blad i boken. Då kan du se hur alla sidor existerar samtidigt. Därefter kan du välja att läsa boken från pärm till pärm, eller att slå upp vilken sida som helst, i vilken ordning du vill.”

  ”Tiden, sade Zander, är ingen begränsning. Den är bara differensen mellan två plan.”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läst och begrundad för några år sedan.

   Radera
 6. En fin berättelse!
  God fortsättning!

  Fred Lane

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.