söndag 9 augusti 2015

Tornseglarna förbererder sig...

Skiss: Lena Rosén Schlaug
Tornseglarna förbereder sin flykt till vinterboningen. Det känns tragiskt. Sommaren kom inte riktigt igång. 

Känns till och med som om lommen i viken anser sig snuvad på konfekten, trots att den slapp en massa motorförsedda båtar och annat sattyg. Kanoten känner sig övergiven, sedvanliga långsimningar har uteblivit och det sägs att kräftor kan ersättas av kronärtskockor - pillande som pillande sägs det.

Lustigt nog har inte ens de tidigare plommon blivit ätbara än, flera veckor försenade. Och päronträden är tomma på frukt, liksom äppelträden - till råga på det berättas det att ett f.d. språkrör tar 40 000 kronor - plus moms?  - för att komma och prata för en lokal ideell fredsförening. Man kan bli beklämd för mindre.

Däremot blev det gott om svarta vinbär, som lyckligt har plockats med Twist i örat. Klas Östergren läser själv sin bok på det mest förnämliga sätt man kan läsa högt. Bra berättelse, välskriven, välarbetad och behagligt uppläst. Finns här.

I övrigt finns väl följande att förtälja:


22 kommentarer:

 1. Härlig skiss av Lena, grönska, lättja och ljus i en kombination som gör betraktaren glad.

  Och nu kommer ju - sent omsider - sommaren, låt vara kanske en klen tröst för tornseglare och träd som inte blivit pollinerade.

  PS. Och ville Lena bli rik skulle hon nog kunna sälja kopior till sisådär 100 000 svenskar, den perfekta bilden i sommarstugan. DS.

  SvaraRadera
 2. Blå himmel! få se hur länge det varar. En timma? två?
  Att odla i stan. De sista dagarna har fått paprikan att växa till sig. Kanske hinner fler tomater bli röda. Så mycket skit landar från himlen, så man tappar snart lusten att äta överhuvudtaget. Saknar vita fluffiga moln på en blå himmel. De svarta och röda vinbären är dock plockade och förvandlade till paj. Lilla minigurkan verkar inte bry sig om väderförhållanden, utan växer så det knakar. För er som odlar ett tips minigurka! Stående under tak eller i växthus, så att minsta möjliga skit från ovan når dem. Bara den skitstövel som plockar den. Ett tips! det går att förvandla sitt boende i staden till en sommarstuga.
  Rena Feng Shui! två bostäder innebär mer prylar. Inte bra. Dags att rensa i röran! Rensa ut inre mentalt skräp och yttre.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. "Dance me to the end of love" End? hur kan något vara slut som inte ens börjat...? Inte är det kärlek vi ser i världen. Eller Frihet trots allt flum om liberalism. Visst förnekar inte att människan kan älska (en del) och att vi har det potentiellt (som en möjlighet) Men är inte det mesta attraktion och vi förväxlar det med äkta kärlek? Nä upp med mungipan this is not the end of the world. Evolution.. vi kan se det som en början till att kunna älska inte ett slut.

  SvaraRadera
 4. Det ser ut att bli gott om hallon och hallon är gott!

  SvaraRadera
 5. Wetterstrand som tar 40 laxar?

  SvaraRadera
 6. Odla i stadsmiljö ger ingen självförsörjning.

  SvaraRadera
 7. Anonym, Nej det gör det inte! Men ändå en hel del. Om många odlar kan man byta grönsaker. Eller ge lite till en ledsen granne. Som inte kommer ut. Det är så anonymt i stan... säger ofta de på landet. Börjar undra hur är det på landet egentligen? Henne denne "stockholmaren" undrar. Fast det individuella är väl viktigare än kollektivet? Sköt dig själv och skit i andra gå din väg och ärligt vandra...? Idka självförsörjning! Annars är odling onödigt?
  Märker ointresset för stadsodling:) Intresset är nog lika svalt för gerilla odling... Frö bomba. Ett fredligt sätt att delta i gerillagrupper. Trodde jag befann mig på en miljöblogg. Men kan ha fel. Har dock inte frö bombat mycket. Men vet att det görs.
  Måste ju pigga upp vår käre bloggägare som verkar tro att sommaren är slut. Det är ju nu den börjar... Kanske kan semestrar och skolavslutningar i framtiden stämma överens mer mer verkligheten. Det går att ändra. Det är så synd att folk är besvikna.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Psst. En kanot kan inte känna sig övergiven. Bara ägaren. Fast vackert skrivet är det!

  SvaraRadera
 9. Du anar inte vad en kanot kan känna sig övergiven!

  SvaraRadera
 10. "f.d. språkrör tar 40 000 kronor - plus moms"

  Kostar att ligga på topp. Hillary Clinton tog privatjet till klimatmöte:-) Trump förbannad på hur hon använder hans miljoner.

  SvaraRadera
 11. Hörru! Kanot? Är det en kanadensare, en kajak eller helt enkelt en kanot?

  SvaraRadera
 12. Har du varit en kanot?

  SvaraRadera
 13. Visst är det väl konstigt at Maria har mage att ta 40 000 för ett sketet föredrag? Författarförbundet föreslår 6000 inkl alla skatter.
  Räcker inte det?

  SvaraRadera
 14. Refereras det till Cohen bör det refereras till Kabbalismen som inspirerar frimurare https://www.youtube.com/watch?v=UQD9m_e6e28

  SvaraRadera
 15. Haha, varför har du kallat kajaken för kanot? Som att kalla katten för hund.

  SvaraRadera
 16. Anonym, Vad gör det om man kallar "kajaken för en kanot"? Man kan kalla katten och hunden för djur. Eller han och hon för hen. Men kan död materia en båt känna sig övergiven? För att känna något krävs någon slags medvetenhet?

  SvaraRadera
 17. Kanot är ett samlingsnamn för olika mindre, smala vattenfarkoster som vanligen drivs framåt med hjälp av muskelkraft och paddel, men även segel förekommer på vissa typer. En kanot är en spetsgattad farkost med både för- och akterstäv. Kanoten kan antingen vara helt öppen utan däck eller vara försett ett däck med en eller flera sittbrunnar. Kajak ock kanadensare ät kanoter. Anonym 11.01 bör i all sin förträfflighet sätta sitt hånar i halsen och läsa på, eller varför inte ta en lugnande tur i en kanot - kajak eller kanadensare.

  SvaraRadera
 18. Anonym 06:08,hört talas om poetiskt uttryckssätt? Huruvida mitt var uselt eller inte kan förstås diskuteras. Dessutom: hur vore det med en portion humor?

  SvaraRadera
 19. Det var inte vad min kajaklärare lärde ut förra sommaren. :) Men ber om ursäkt för hånfulla fel.

  SvaraRadera
 20. Byt kajaklärare, åtminstone då de gäller teorikunskap, 01.13.

  SvaraRadera
 21. Jag vill kommentera radioföljetongen Twist. Romanen började i 1960-talets rivande och byggande i Stockholmsområdet. Slutet ja den visar väl att moraliskt och ekonomiskt har vi inte kommit ur stället som i dansen twist. Jag hörde på radion att just nu i sommar hade priserna på lägenheter sjunkit eller legat stilla i Stockholm, Men förväntningarna är fortsatt ökat fastighetspris, eftersom få lägenheter byggs. Jag har också sett att i borgarpressen sprids det rykten om att några ministrar förväntas få lämna regeringen i höst. bl a Memet Kaplan MP som har hand om bostadsplaneringen. Han har inte gjort någonting på snart ett år sägs det. Vad har gjorts av den förra regeringen och förrförra regeringen de senaste 40 åren i denna korrupta del av samhället och arbetsmarknaden? Flera kommunala skandaler har varit felanvändning av skattepengar i byggsvängen. Tänk det är vi vanliga som får betala och det inte bara i pengar för mutor , överpriser, byggfusk. osäkra anställningar samt svartjobb.! Några av de som var med i byggandet för 50 år sedan var med och tog hit idéen om räntefri ekonomi från danska JAK eftersom de såg att boendet kostade för mycket Billiga lån skulle ge billiga hus och och naturligtvis inga ränteavdrag och ingen inflation!
  Annars blir det hallon och blåbär även där tant Barbro bor och det är gratis och soligt i flera dagar.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.