tisdag 30 juni 2015

Almedalen måndag: Löfven och det han inte nämnde - Värdlandavtalet

Löfven nämnde det inte. Dels därför att han inte vill upplysa medborgarna om vad man håller på med i Rosenbad, dels därför att regeringen kan spricka på frågan. Värdlandavtalet med Nato.
 • USA har länge haft ett så kallat värdlandsavtal med Afghanistan. 
 • Nu är Nato på väg att skriva ett sådant avtal med Sverige. 
 • Flera departement arbetar just nu med hur avtalet skall kunna sjösättas. 
 • Intresset från regeringen att föra ett offentligt samtal om detta är minimalt. Försvarsdepartementet plockade plötsligt bort avtalstexten - just när debatten startat i sin linda - från nätet, men Stina Oscarsson hann lägga ut det.

Värdlandsavtalet innebär att Nato kan ges möjlighet att såväl bygga militär infrastruktur i Sverige som anfalla Ryssland (formellt heter det ”tredje land”) från svenskt territorium.Infrastrukturen handlar om att administrativt och rent fysiskt förbereda för transport av Natotrupp och material på land, till sjöss och i luften. Logistiken måste fungera, vilket kräver tillgång till flygfält, hamnar, vägar och strategiska knutpunkter. Missiler och bomber skall kunna lagras i Sverige. Natotrupp skall kunna förses med allt från mat till ammunition.

Förberedelser pågår för att skriva om svensk lag. Det civila Sverige måste förberedas för att, efter ett snabbt beslut, kunna öppnas upp för Nato. På finansdepartementet har man en längre tid analyserat hur man skall kunna ge skatte- och momsfrihet för Nato-militärer som verkar i Sverige.

Om detta talar man så lite man bara kan. Freds- och nedrustningsvänner inom socialdemokratin ligger än så länge lågt – de hade lättare att kritisera den borgerliga regeringen för planerna än att nu peka finger på Löfven.

Inom Miljöpartiet börjar ett stilla muller höras. Allt fler har insett att partiledningen tycks villig att medverka till att värdlandsavtalet blir verklighet. Värdlandsavtalet strider mot allt vad Miljöpartiet står för. Eller åtminstone stått för
 • Vi har fått en debatt om krig, när vi borde ha en debatt om fred.
 • Vi har fått en debatt om upprättande av nya konfliktgränser, när vi borde ha en debatt om hur vi mildrar konflikter.
 • Vi har fått en debatt om upprustning, när vi borde ha en debatt om nedrustning.
 • Vi är på väg att fästa oss i en spiral av krigsretorik, istället för att se hur vi tar oss ur den.
 • Vi är på väg att göra krigsretoriken till medial underhållning, istället för att låta erfarenheterna om sådant få oss att sansa oss.
 • Vi är på väg att göra Sverige till en potentiell krigsskådeplats, istället för att stärka Sverige som konfliktlösare.

Den borgerliga regeringens plan var att avtalet skulle skrivas under redan i år. Den rödgröna regeringen har insett att man sitter med en bomb i knät. Man har därför förlängt stubintråden. Planen är nu att lämna förslag nästa år. Formellt hänvisar man till utredning av hur svensk lagstiftning måste förändras. Man säger ingenting utåt om intern splittring. Statsminister och försvarsminister har fått klart för sig att Miljöpartiets ledning är villig att svälja avtalet - de som nu kan stoppa det är gräsrötters och enskilda riksdagsledamöters agerande

Att Ryssland, från sitt perspektiv, uppfattar värdlandsavtalet som en aggressiv handling är inte så konstigt. Man upplever, från sitt perspektiv, att landet blir allt mer kringränt av Nato. Man ser att Sverige kan bli en konkret plattform för anfall mot det egna landet. Samtidigt uppträder man själv allt mer aggressivt. Vad som är hönan och ägget träter man om. Spänningar byggs stegvis upp. Det är inte på detta sätt avspänning skapas och fred vinns. Sverige är på väg att bli en allt större pusselbit i ett pussel där den militära logiken råder. Denna har sällan visat sig leda till annat än elände.

För utom att krigshetsarna flyttar fram sina positioner under politikerveckan så kan meddelas att Expressen bjuder alla som så vill, så länge lagret räcker, på nattkorv med bröd. "Det är klassisk varmkorv med bröd vi serverar", meddelar den illa åtgångna kvällstidningen. Huruvida det är Niklas Svensson själv som serverar framgår inte.

PS!
Löfvens tal handlade mest om att företag skall sälja mer, att människor skall arbeta mer och att skolan skall utbilda för arbetsmarknaden. Vi skall, som sagt, ses som verktyg för att hålla igång ett ekonomiskt systemtänkande vars bäst-bästföredatum gått ut. Löfven nämnde inte heller att för prick 29 år sedan, i Almedalen, föreslog LO att ett friår borde införas... Eller att S vid den tiden var motståndare - tillsammans med enbart moderaterna - till en bojkott av Sydafrika på grund av apartheidsystemet. Norge och Danmark hade redan gått före.

Apropå framtidsutmaningar och politikers världsbild  intervjuar jag Jesper Strömbäck här.
Apropå arbetslinjen intervjuas Roland Paulsen här.


26 kommentarer:

 1. Intressant att bud(s)kapet om att bara jobb kan ge välfärd följdes av robotiserings-debatt i svt. Att företagen då ens "ids" robotisera om det inte alls ger stora vinster, att ju vinsterna bara kommer om "arbetare i blåställ" monterar & svetsar? Näringslivet kanske inte begriper sig på "den globala ekonomin"..

  SvaraRadera
 2. Ang. Att tala om värdlandavtal... det ingick tydligen inte i hans "utvecklingsmoral". Nytt ord myntat, som visar på mänsklig omedvetenhet? Kan man tala om vetenskaplig etik och moral? Ett nytt ord som förstärker hatet liksom ordet utanförskap.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. När Tyskland invaderade Norge den 9 april 1940, utan värdlandsavtal, så var det, enligt en källa med tyska rötter, för att "skydda Norge mot en engelsk invasion". Så det som Vidkun Quisling hjälpte till med var väl ett "värdlandsavtal i efterhand". Men det bildades, som bekant, snart en motståndsrörelse. Den gav gästerna problem.

  Överfört till vårt nutida värdlandsavtal, om det nu blir av, skulle bilden av ett svenskt motstånd mot US Army kunna framtona. Och ge gästerna problem.

  Så typiskt, för övrigt, för skumraskpolitiken att inte våga berätta om dessa planer vid årets bästa tillfälle, på Sveriges främsta tribun: Almedalen!

  Gt

  SvaraRadera
 4. @ GT
  Fast ska man vara riktigt noga det så förberedde England en invasion av både Norge och Sverige.
  Upplägget var att man ville sända trupper för att hjälpa Finland mot Sovjet. Dessa trupper skulle ha transporterats genom Norge och Sverige, men dom hade aldrig kommit till Finlands hjälp utan stannat dessförinnan.

  Nu blev det aldrig så, vilket vi ska vara glada för. Vi hade antagligen stått på Tysklands sida om England anfallit oss.

  SvaraRadera
 5. Varför ska vi jobba så mycket överhuvudtaget? Egentligen skulle vi inte behöva arbeta mer än ca 8 timmar – i månaden(!) om vi utnyttjade teknologin till max samt tog bort en massa struntarbeten, som tex fas3-jobben/sysselsättningen.

  Men för att helt förstå det jag skriver om, så måste man givetvis ha läst på och ha fått kunskapen – för att kunna förstå den. Annars är risken att man instinktivt tar det för strunt – är det inte så vi människor brukar göra?

  Därför ger jag gärna några tips till kunskapsintag: Läs några av Roland Paulsens böcker (”Arbetssamhället” eller den senaste boken ”Vi bara lyder”.

  En dokumentär som jag måste tipsa om (för det är den bästa dokumentären som hittills gjorts) är ”Zeitgeist Moving Forward” som man kan se på youtube – och som är textad på mer än 40 olika språk!). Den är 2h och 41 min lång/kort – men fullproppad med nyttig kunskap!!

  SvaraRadera
 6. Löfven är en spratteldocka åt de 12 procent högersossar som sitter på nyckelpositioner och manövrerar i neoliberal totalfiaskoriktning på uppdrag av en näringslivselit för att säkerställa en karriär utanför politiken. Det ger förstås dystert fegt politiskt innehåll.

  Allt som ska göras ska först göras för företag, inte för människor.
  I det ingår Nato, som är ett krigsmaterielkonglomerat utan like och som det aldrig finns problem att hosta fram statspengar till __efter behov__.

  Extremsmörande för företag som alla från Löfven till Jimmie Åkesson sysslar med är i vår neoliberala värld ett kulissbygge till för att kunna flytta makt till en pytteliten klick ägare vars makt inte lyder under demokratisk kontroll.

  Av Löfven kan man inte förvänta sig något annat. Han tillsattes i bästa Sovjetstil av några få högersossar för att sprattla på kommando under parollen "vi är alla sossar" och "nu behöver vi arbetsro".

  Istället för en Löfven-effekt blev det som väntat en Löfven-defekt eftersom man inom S tillåter neoliberaler styra i Carl Bildts enda vägens riktning mot stupet.

  SvaraRadera
 7. Jobbas ska det väl göras i rent "uppfostrande" syfte numera: ju mindre det behövs jobbas desto viktigare verkar denna uppfostring bli politiskt, detta lärde väl gårdagen. Det ska stå väldigt tydligt att man INTE KAN beskatta rationaliserings-vinster, folk kan bara äta OM de arbetar. Fråga inte efter rättvisa, fråga efter åtgärds-praktik.

  SvaraRadera
 8. Min tanke i en tanke. Ja, och Tyskland stod på Finlands sida, alltså samma skyddsling som England låtsades ha.

  Gt

  SvaraRadera
 9. Löfvens tal handlade om att företag ska sälja mer. Men inte vilka företag som helst utan företag med smarta miljölösningar. Ny miljöteknik! Stefan Löfven (S)säger enligt Aftonbladet "Det innebär en konkurrensfördel" Men vi får inte ha några konkurrensfördelar, ska det vara så svårt att klämma fram med det till det svenska folket. Shekarabi (S)tror inte att det ska stöta sig med EU regler för att det finns exempel från Norge. Men de är inte fullvärdiga medlemmar i EU.
  Är det inte "lite" konstigt att det är så svårt för ett land att gå före? Att den ena TROR att det ska gå och den andre låtsas som om vi kan ha konkurrensfördelar?
  Börjar undra hur det står till med "utvecklingsmoralen" men jag vet att vi har utvecklingspotential:) Det är bra.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. Behövs jobbas mycket mer inom bl.a. vård och omsorg. De går på knäna i de organisationerna. Svårt att rekrytera folk dit då ryktet om dessa arbetsplatser numera är uselt. Inte heller finns inte tillräckligt med utbildad personal färdiga att sättas in. Så två ting i omlopp som inte löses på en mandatperiod även om man skulle vilja det och som inte heller går att trolla bort med att vi måste arbeta mindre, om man inte menar kortare arbetsdag med arbeta mindre.

  Löfven skulle kunna visa på åtminstone en vilja att ändra detta, men han och högerspöken tror att Sverige först måste exportera mer för att "ha råd" med att allokera våra egna tillgängliga resurser dit där verkliga mänskliga behov finns.

  SvaraRadera
 11. "Värdland" låter ju inte så farligt, och "avtal" inte heller. Det gäller att ändra orden och deras betydelse. Den som kontrollerar orden kontrollerar tanken och makten.

  SvaraRadera
 12. Jag tänker använda följande citat i min egen argumentation, tack för lånet!

  Vi har fått en debatt om krig, när vi borde ha en debatt om fred.

  Vi har fått en debatt om upprättande av nya konfliktgränser, när vi borde ha en debatt om hur vi mildrar konflikter.

  Vi har fått en debatt om upprustning, när vi borde ha en debatt om nedrustning.

  Vi är på väg att fästa oss i en spiral av krigsretorik, istället för att se hur vi tar oss ur den.

  Vi är på väg att göra krigsretoriken till medial underhållning, istället för att låta erfarenheterna om sådant få oss att sansa oss.

  Vi är på väg att göra Sverige till en potentiell krigsskådeplats, istället för att stärka Sverige som konfliktlösare.

  SvaraRadera
 13. Kringränt av NATO? Skaffa en kartbok.

  SvaraRadera
 14. I ett delikat läge som detta gör man bäst i att följa den miljöpartistiska försiktighetsprincipen, som säger att vi ska lägga ned försvaret och stå utanför militära allianser.
  För att föregå med gott exempel har de miljöpartistiska riksdagsledamöterna förbundit sig att säga upp alla husförsäkringar och slänga sina brandvarnare. På så vis tar de hänsyn till sina grannar som annars kunde vakna nattetid. I synnerhet de pyromana grannarna behöver sin skönhetssömn, annars kan de ställa till med elände. Samtidigt sparar de ju pengar på brandförsäkringen som ju de flesta år bara kostar pengar. Ungefär som bostadsministern.

  SvaraRadera
 15. Kingedward24:s haltande jämförelse är vad man kan förvänta sig av en neoliberal.

  SvaraRadera
 16. Faktabefriad replik, typisk för vattenmeloner och foliehattar.

  SvaraRadera
 17. Eftersmaken av (s) håller sig kvar, en slags "frän, sur tånglukt". Var det inte lite "djungel" över det hela, att man till sist presenterade den samhällsmodell man bytte till i skiftet mellan 80/90-tal, men som man då inte ville prata om? Simma eller sjunk-samhället. Där det "hänger på en själv". Där de som är "fittest" frodas. Där folk blir sin egen lyckas smed och äntligen då får "satsa på sig själva" till sist. Och (s)-pressen längtar tillbaka till åren 96-06, de tycker detta var en slags "(s)-guldålder". Vad säger sådan nostalgi om det befintliga tillståndet, här & nu..??

  SvaraRadera
 18. Just när jag skulle till att gratulera Birger Schlaug till
  att ingen idiot hade dykt upp på bloggen så dök Ben Dover upp.
  På en "kartbok" så syns det inga Usa-vapen på gränsen mellan
  Ryssland och Kina finns. Men på väldigt många andre ställen så
  håller sig Ryssland väldigt nära av Usa placerade missiler.
  När nu Norrland som är en koloni till Sverige börjar att hålla
  sig för skratt, förlåt, jag menar att tillhandahållas missiler,
  så bör ju Ryssland inte ha sin gräns alltför nära oss.
  Har någon tänkt på att Sverige kan vara en bonde på Usas bräde.
  Har någon tänkt på att "Usa" är en Terroriststat styra av banksters,
  gansters, tjuvar, mördare, psykopater och av det militäridustriell
  komplexet. Och Bilderbergruppen och av Sionister och där många samtidigt är medlemmar av flera av dessa grupper.
  För öfrigt så lär "svenske" Bildt vara go vän med Kissinger.

  Mitt ärende var bra att säga att de svenskar som avser att
  skriva på Värdlandavtalet borde emigrera innan avtalet skrivs på.
  Om inte och det händer en olycka med Norrland så anser jag att var
  och har rätt att åstadkomma olyckor på Dumskallarnas Holme.


  SvaraRadera
 19. Ben Dover recenserar sig själv och träffar för första gången rätt.
  Det hurrar vi för.

  SvaraRadera
 20. Hurra Hurra Hurra Hurra!

  SvaraRadera
 21. Åhå, "Bilderbergruppen och sionister".

  Som sagt Schlaug, man känns igen på sitt sällskap. Trivs du med de formuleringarna?

  Annars verkar det som om Roland missat Kazakstan på kartan samt att han inte kan skilja på USA och NATO.

  SvaraRadera
 22. "Man känns igen på sitt sällskap."

  Så Ben Dover ser sig som sällskap till Schlaug. Då vet vi det.

  SvaraRadera
 23. Säg mig vem du umgås med, och jag skall säga dig vem du är.
  Själv umgås jag med Jordens kriminellaste, alltså medmänniskor.
  Men Vi är ju bara medlöpare och hur länge till.
  På vår Jord så är det kriminella organisationer som styr "allt".

  Själv har jag svårt att skilja på Usa och Nato. Nu har det blivit
  än värre. Med värdlandavtalet - landföräderiavtalet så får jag svårt
  att skilja på Usas regering i Usa och Usas regering i Sverige.

  Oj då, jag förstår att sionister har inflytande och ska ta reda på
  lite mer om dem. Nu vet jag för lite för att uttala mig.
  När jag nämnde ordet sionism, så var det som att slänga in ett mask till fiskar eller Ben till hundar. Dover nappade och skällde till.
  Om Bilderberggruppen finns det mera material än vad jag orkar med.


  SvaraRadera
 24. Ståndpunkten att det är riskabelt att avveckla försvaret för att investera i något mer lönsamt, är alltså motsatsen till nyliberalism.

  Det verkar ju vara konsensusförslaget här på bloggen att försvaret ska läggas ned och Sverige ska hållas utanför militära allianser. Med andra ord göras fullständigt försvarslöst. Vilken agenda har man då egentligen, och vems ärenden går man?

  SvaraRadera
 25. Svårt i vår tid, då 24 Kungar har varit galna länge.
  Svaret är: Fridens och Fredens.

  SvaraRadera
 26. Det verkar vara mest trams Kingedward24 fått för sig när denne tycker att det "verkar vara" si och så.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.