onsdag 1 juli 2015

Almedalen tisdag: Busch och det hon inte nämnde - Bergspredikan...Trots finalen igår - så kul med ett landslag som både är ett Lag och inte har Hamrén som boss - ska jag väl skriva nåt om Almedalen...

Jag ska erkänna att jag tappade fokus i slutet av Ebba Busch Thors tal,  men vaknade upp när hon sa att det var dags att sluta tala eftersom Birger var ledsen.

Min första tanke blev: Hur kan hon veta det?

Nu var det inte min ledsnad hon tänkte på utan sin lille son. Som också var ledsen, där han satt framme vid scenen. Själv var jag sorgsen över hur en partiledare 2015 kan undvika att säga ens ett enda ord om miljö, klimat eller rovdriften av naturresurser på den planet som hen tror att en gud har skapat.

I övrigt funderade jag på varför den nya kristdemokratiska partiledare har så trist syn på fred och frid. Hon talade om "den eviga fredens slentrian"... Jag som fått för mig att den eviga freden, som väl Ebba tror finns efter jordelivet, var något positivt. Men tydligen är det slentrian - det vill säga själlös rutin och tradig lunk - ingenting för Ebba som genom sitt tal intog en krigisk retorik.

Detta får mig - trots att jag inte är troende - att tänka på Bergspredikan. Ni vet den där långa predikan som Jesus sägs ha hållit. Den som anser att just Bergspredikan är en höjdare finner inte mycket likhet med Buschs tal.

Kristdemokraterna brukar göra en stor sak av att man inte längre skall få tillbaka en fjärdedel av det man ger i gåva. Bergspredikan: "När du ger allmosor, låt då inte vänstra handen veta vad den högra gör. Ge din allmosa i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig."

Talet handlade mycket om militär upprustning, krigsförberedelser och JAS-plan. Bergspredikan: "Saliga de som håller fred...Du skall inte dräpa, den som dräper undgår inte sin dom. Den som blir vred på sin broder undgår inte sin dom, och den som okvädar sin broder undgår inte att ställas inför rådet, och den som förbannar honom undgår inte helvetets eld."

Och sänkt skatt för de som redan har gott om pengar. Bergspredikan: "Samla inte skatter här på jorden... Samla skatter i himlen... Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara."

Talet innehöll kritik av ökade "bidrag" - hon lär inte ha menar räntebidrag utan bidrag till sjuka och arbetslösa. Bergspredikan: "Saliga de barmhärtiga... När man tänder en lampa sätter man den inte under sädesmåttet utan på hållaren, så att den lyser för alla i huset."

Det fanns en tid när KD faktiskt talade om miljö, det fanns en tid när man talade om vikten av relationer och fri tid, det fanns en tid när man talade om rättfärdig fördelning. Faktiskt fanns den tiden. KD var på det sättet ett sorts salt i borgerligheten. Bergspredikan: "Men om saltet mister sin kraft, hur skall man få det salt igen? Det duger inte till annat än att kastas bort..."

Här intervjuar jag förresten Magnus Wåhlin om ekoteologi.
 

13 kommentarer:

 1. Om man ifrån Jesu lära skapar bort alla senare tillsatser
  framförallt prästerskapet, så har vi en lära som kan bota
  oss ifrån alla samhälleliga sjukdomar.
  Men det var länge sedan och såsom det såg ut då.
  När jag tänker efter nu, så vill jag inte bli botad.

  För hur skulle jag då klara mig Nu, ibland alla
  ofrivilligt galna, i den Globala Konkurrensen?

  SvaraRadera
 2. Tycker du är orättvis mot KD när det gäller att få tillbaka en fjärdedel av vad man ger. De gör helt rätt i att reagera på, att man säger att ideella föreningar, inte ska vara beroende av gåvor. Då vet man inte vad en ideell förening är. Vet man inte det ska man inte ändra spelregler. Föreningar har reagerat på det. För den som är det minsta insatt inser att det är fel. Ideellt arbete bygger på gåvor. De vill dessutom att allt fler ska omfattas, inte endast några föreningar. Vilket är orättvist. Dessutom förstår de att det är bra integration och en chans för dem i "utanförkap" att arbeta ideellt och delta i social gemenskap. Det är praktiskt miljöarbete.

  Man kan tycka att man bör inte ge med den ena handen för att få något tillbaka. Men det mesta i samhället går tyvärr ut på det. De flesta tar betalt för sina tjänster. Vilket KD i övrigt gillar... De vill inte kasta ut riskkapitalisterna ur templet. Så de är inte konsekventa.

  Ang. klimat och miljö det var skönt att slippa höra ännu en partiledare frisera sanningen dvs. att vi kan gå före. Kan, kan vi väl men du vet mycket väl att EU regler sätter käppar i hjulen. Så vi har svårt att samla skatter i Sverige. Vi får samla dem i "himlen" reformera eller lämna EU. Hon sa inte mycket om EU. Fri rörlighet gäller även IS krigare och bakterier?

  I övrigt satt förundrad och tänkte vilken stridsminister inte statsminister hon skulle vara...! Var till skillnad från Birger Schlaug och lille Birger mer förundrad än ledsen.

  Roland, man börjar mer och mer undra. Desto sjukare en människa är desto friskare? För hen saknar förmåga att delta i den Globala Konkurrensen. Passar inte in. Det måste ses som ett friskhetstecken. En bra början. De blir fler och fler.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Jag minns en bild där Busch Thor glatt lät sig fotograferas på en israelisk stridsvagn. Nu dillar hon om att det ska vara landsförräderi att strida i främmande armé.
  Också jag vill se ISIS krossas, men tycker att hon är väl opportunistisk i detta utspel.

  SvaraRadera
 4. Ush, inte en Busch!

  SvaraRadera
 5. Tack Birger!
  Eskatologin eller kristna läran om jordens undergång
  är helt oförenligt med Hållbart, Klimatsmart, Fossilfritt etc.
  Om vi ska besitta Tellus måste vi snarast byta religion,
  .... inte bara partiledare.
  /Aran

  SvaraRadera
 6. "Ideellt arbete bygger på gåvor."
  "Gåvan" är att man arbetar gratis.
  Busch med flera vill att man skall betala för att arbeta ideellt. Det förstör långsiktigheten i det ideella arbetet, eftersom människors inkomster i en Ebba Busch-värld följer konjunktursvängningarna vilket slår sönder den ideella verksamheten vid nedgång.

  SvaraRadera
 7. "Gåvan" är att man arbetar gratis" Ja det kan det vara eller att man ger något annat pengar, kläder osv. Det är bättre att ge än att inte ge alls. KD är det parti som bryr sig om ideellt arbete. Som vill att den sektorn ska finnas. Har själv sett prov på det. Hur de räddat ideell verksamhet fast alliansvänner velat annat. De andra har varit tyst. När andra inte bryr sig så gör de det. Uppfattar det inte som att Ebba Busch vill att man ska betala för att arbeta ideellt. De har helt rätt ideellt arbete bygger på gåvor. En del har svårt att ge utan att få något tillbaka. Det får de jobba bort. Ideell verksamhet brukar växa vid nedgång. Då hjälps människor åt. Kaos växer också kan vara bra att tänka redan nu på att inte kräva en fjärdedel tillbaka för att man ska vilja ge. Men alla bidrag är viktiga för ideell verksamhet. Det är inte så att man anser att det där bidraget vill vi inte ha. Det är mindre fint.

  Nej argumentet att ideell verksamhet inte ska förlita sig på gåvor håller inte. Det är feltänk. Skrivbordsjobb utan insikt brukar leda helt fel. Man kan inte lagstifta fram människors vilja att ge utan att få något tillbaka.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Kanske dags att avskaffa den solidariskt skattefinansierade välfärdsstaten.

  SvaraRadera
 9. Anonym, Vem ska stå för välfärdsstaten då? Endast dem som vill ge om de får något tillbaka?

  SvaraRadera
 10. Thorsten Schütteons juli 01, 10:00:00 em

  Intressant vinkling finns här:
  http://stillsam.blogspot.se/2015/07/skarpning-expressen.html

  SvaraRadera
 11. Det nya bibelöversättningen är verkligen torftig. "Sätta ljuset under skäppan" är ju ett etablerat uttryck i svenskan. Om det finns många läsare som inte förstår vissa ord, då kan man istället göra en fotnot och förklara dessa ord. Det är mycket bättre.  SvaraRadera
 12. "Ideell verksamhet brukar växa vid nedgång."
  Nej det gör den inte.

  SvaraRadera
 13. "Nej det gör den inte" Jo det kan den göra. Vid nedgång växer kaos och även ideella föreningar. JAK var en sådan. Om jag inte drömt så gick jag med vid krisen på 90 talet. I Grekland växer nu både kaos och lusten av att hjälpa varandra. Mynt har en framsida och en baksida.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.