måndag 29 juni 2015

Almedalen söndag: Annie Lööf och det hon inte nämnde - prekariatet.

"Tack vare tillväxt har vi fått miljövänliga bränslen", meddelades igår av Annie Lööf från Almedalens scen.

Häromveckan läste jag att det var miljövänliga bränslen som gett tillväxt... I själva verket är det så att det inte alls blir någon tillväxt av att "miljövänliga bränslen" som omsätter X miljarder ersätter fossila bränslen som omsätter X miljarder. 

Det man kan säga är att X miljarder av den totala BNP blir mindre miljönegativ. Men någon tillväxt genereras inte. Tillväxt blir det nämligen bara när BNP blir större från ett år till ett annat. Att det är "tack vare ekonomisk tillväxt vi fått biobränslen" är rent nonsens.

Att det gröna växer inom BNP innebär inte ekonomisk tillväxt. Tänk att det skall vara så svårt att förstå.

Lustigt nog kapade, och misshandlade, Lööw mitt gamla skötebarn Grön skatteväxling från MP, vars senaste fyra språkrör behandlat detta barn styvmoderligt och till och med vänt det ryggen...

Det Lööf inte vill kännas vid...
I övrigt kan konstateras att Annie Lööf talade om "modern arbetsmarknad" men inte vad den innebär i hennes tappning. Nämligen att ett prekariat växer fram, det vill säga att allt fler kommer att leva i en prekär situation utan fast anställning, med tillfälliga påhugg, inringda på morgonen och utan möjlighet att få lån till bostad eller hyreskontrakt.

De som drabbas är i första hand inte vi som växt upp i en välfärdsparentes. De som drabbas främst är yngre generationer.
 • Friheten att välja tillfälliga jobb ersätts av tvånget att ta tillfälliga jobb, det ena efter det andra i pauser mellan arbetslöshet.
 • Friheten att välja bostad för kortare tid har ersatts av tvånget att flytta runt.
 • Friheten att leva enkelt och fattigt har ersatts med tvånget att leva hårt ansatt. 
Är centerpartister nöjda med den allmänna acceptansen av vikariat, projektanställningar och bemanningsföretag? Är dom nöjda med att fått en allmän acceptans av det stora projektet med namnet Reducera människan till en liten skit.
För det är ju det saken handlar om. Att reducera människan. Vänstern hade sin variant på den modellen, där individen skulle underställas staten och där frihet blev detsamma som att röra sig fritt i därför inredd garderob.

De nyliberala öppnade garderoben, sprängde dess väggar men drog också undan golvet. Och individen reducerades till en ekonomisk varelse vars uppdrag blev att vara kugge i ett ekonomistiskt hjul som snurrade allt fortare för att kunna slunga upp mer pengar till dem på gräddhyllan. Så började man uppbyggnaden av ett samhälle för kuggar i ett ekonomiskt hjul istället för ett samhälle för människor av kött och blod.

Annie Lööfs Centerparti är del i den berättelsen. Det var aldrig Torbjörn Fälldin eller Olof Johansson. De talade kritiskt om "bolagshögern", inte om borgerlighet utan om ekohumanism, inte om mer till de som redan har utan mer till de som är utsatta. Tänk så ett parti kan förändras.

PS!
Guy Standing intervjuades för en tid sedan  - inte av mig utan av Bengt Westerberg - om just prekariatets framväxt.
Anders Wijkman intervjuades för en tid sedan - av mig den här gången - om tillväxtens dilemman.
Björn Forsberg intervjuades för en tid sedan - av mig den här gången också - om tillväxtens slut.
Christer Gunnarsson  intervjuades för en tid sedan - förlåt tjatet: av mig - om tillväxt och hållbarhet.

18 kommentarer:

 1. Det är trångt mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Där ska både KD och C försöka frodas, men det är tveksamt om det blir nån tillväxt för dessa "partier".

  SvaraRadera
 2. Särskilt med tanke på hur tråkigt talet var så var det alldeles för långt.

  SvaraRadera
 3. På tal om att förändras, så har väl MP ändrats mest på kortast tid. Från att vara ett miljöparti till att vara ett regeringsparti utan miljöagenda...

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendamån juni 29, 09:44:00 fm

  Det är inte i världens rikaste länder som miljöförstöring är som störst. Ökad tillväxt (i form ökad produktion/capita) innebär att man har råd att t.ex kan köpa nya och miljövänligare bilar eller mer ekologisk mat.

  Problemet är inte tillväxten, utan utsläppen. De kan man lägga straffavgifter på, så som C vill.

  "Friheten att välja tillfälliga jobb ersätts av tvånget att ta tillfälliga jobb, det ena efter det andra i pauser mellan arbetslöshet.
  På 70-talet införde man en massa arbetsmarknadsregleringar, innan gick det lätt att få tillfälliga jobb, Företag vill inte adoptera anställda och bemanningsföretag är ett sätt att gå runt lagstiftningen, t.ex turordningsregler.

  Avreglera arbetsmarknaden och det kan bli som förr.

  "Friheten att välja bostad för kortare tid har ersatts av tvånget att flytta runt."
  Innan hyresregleringen infördes (under andra världskriget) var det enkelt att få en bostad.Förbjuder man människor att få hyra en bostad, till det pris de är villiga att betala, så blir det att flytta runt mellan andra och tredjehandskontrakt.

  Avreglera hyresmarknaden och det kan bli som förr.

  "Friheten att leva enkelt och fattigt har ersatts med tvånget att leva hårt ansatt. "
  Staten tar 60% av folks inkomster, då gäller det att man ror så svetten lackar. 1930 var skattetrycket 10% av BNP.

  Sänk skatterna och det kan bli som förr.

  SvaraRadera
 5. Utbildnings-optimismen verkar vara utan gränser, bromsar eller spärrar: folk ska som svar på robotiseringen utbilda sig hela livet, i omgångar, & arbetsgivare kommer givetvis att vara jätte-intresserade, även om de alls inte är det idag! Om det inte är "gulligt" eller "sött", vad är då söthet? Som att tycka att en fransk bulldog är en knubbig fuling..

  SvaraRadera
 6. Liberalism: en lära för folk med mycket pengar & ägodelar. Liberalen: en fåfäng borgare som inte tycker om den etiketten.

  SvaraRadera
 7. Förra gången underbetalda tillfälliga påhugg erbjöds den icke ägande klassen som lösning till försörjning var också förra gången man levde under samma låtsas-frimarknadsprinciperna man idag lever under. Då slutade det med depression följt världskrig.

  SvaraRadera
 8. I en tidigare kommentar argumenteras det för att personer med hög betalningsförmåga skall kunna tvinga ut de med lägre från dessas bostäder och hem.
  Vilken vidrig människosyn !

  (Minns ni: När fastighetsskatten skulle avvecklas så snackades det om att den (som gick till vård/skola/omsorg) kunde tvinga farmor Greta att lämna sitt hem (en stor villa), och att detta i så fall vore ett kränkning av hennes mänskliga rättigheter. Det är skillnad på sk-it och pannkaka i högerns värld...)

  SvaraRadera
 9. "Det är inte i världens rikaste länder som miljöförstöring är som störst"

  Under neoliberala frimarknadsprinciper ser man till att tvinga grannen att tillverka de prylar som neoliberalen vill ha. Miljöförstörelsen som följer med det låtsas inte neoliberalen om. Hela upplägget är likt häleri.

  "70-talet införde man en massa arbetsmarknadsregleringar, innan gick det lätt att få tillfälliga jobb"

  Det gick mycket lätt att få jobb även på 70-talet, något det inte går idag under frimarknadspriciperna.

  "Innan hyresregleringen infördes (under andra världskriget) var det enkelt att få en bostad"

  Befolkningen var mindre, de bostäder som erbjöds var undermåliga och extrem trångboddhet gällde. Således ett neoliberalt önskesamhälle.

  "1930 var skattetrycket 10% av BNP"

  Yepp Sverige på 1930-talet är för en neoliberal ett föredöme trots den enorma fattigdom och miljöförstörelse som då gällde, så med neoliberaler vid rodret är det dithän vi ska. Upplyftande framtid.

  SvaraRadera
 10. "tvinga farmor Greta att lämna sitt hem (en stor villa)"

  Före Alliansens införande av fastighetsavgift låg det förslag i pipeline som skulle göra det möjligt för farmor Greta att bo kvar trots hennes mycket låga inkomst, då fastighetsskatt inte skulle behöva betalas om man hade allt för dålig inkomst.

  Med dagens fastighetsavgift ska man betala även om du så har noll kronor i intäkter.
  Extremt regressiva skatter är högerns melodi.

  SvaraRadera
 11. Annie Lööf påstår att Sverigedemokraterna har bjuna rötter. Självklart har hennes eget parti Centerpartiet (fd. Bondeförbubdet) som medverkande till att det rasbiologiska institutet i Uppsala startades upp 1921 inga bjuna rötter.

  SvaraRadera
 12. Men Sverigedemokraterna bjuna rötter är purfärska.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. En unken doft av instängd, babblande sommar: "någon annan"-ismen. Tänk om de skulle peka på sig själva och framhålla sig själva som "ledstjärnor": "levande föredömen" med 3 slutförda högskoleutbildningar & förmåga att tala 5 språk flytande? Men nu är det ju oftast "inte riktigt så". Nästan alltid råder raka motsatsen. Den enfaldiga, monotona kravkatalogen GÄLLER ANDRA. "Någon annan"-ismen. Större än självaste liberalismen? Själva ståtar man ofta med "solid gymnasie-kompetens". Då räcker den till, mer än väl. Den bär.

  SvaraRadera
 15. Prekariat är väl knappt ett svenskt ord. Åtminstone är det nog få svenskar som använder det eller ens har hört det, så det är ganska märkligt att kritisera att hon inte använde det.

  SvaraRadera
 16. "ganska märkligt att kritisera att hon inte använde det"

  För någon som inte har annat än invandringspöken i huvudet kan det måhända vara ett ohört ord men inte för andra. Minsta gemensamma nämnare som Erik, Sthlm tycker ska gälla duger givetvis inte.
  Helt rimligt och inte minsta märklig att kritisera henne för det då Centerns politik är nyliberal fiaskotänk som förstärker den problematiken.

  SvaraRadera
 17. Vad Anni Lööf m fl inte verkar förstå är att om det ska vara tillväxt för gröna företag så måste de ickgröna försvinna, eftersom det totalt ska bli lägre konsumtion och lägre produktion för att utsläppen av klimatpåverkande ämnen ska minska och helst stoppas. Jag undrar också över hennes upprepning av vikten att välja äldrevård. Vet hon inte att när äntligen en åldring får rätt att välja då kan den gamla inte välja eftersom det brukar vara akut behov av äldrevård. Jag vill veta vilka kommuner det finns, där jag har rätt att ställa mig i kö för ett visst ställe/företag medans jag är tillräckligt pigg för att göra det valet. Innan biståndshandläggaren gett bifall. Undrar TAt Barbro

  SvaraRadera
 18. Ang. grön skatteväxling. Det är lätt för Lööf att låta miljövänlig i opposition. Vår politik är EU:s och den består av två delar. Direkta skatter som medlemsländerna helt och hållet bestämmer över. Samt de som indirekt är knutna till den fria rörligheten av varor och tjänster. Vi är de flesta av oss läskunniga och kan läsa på om skattepolitiken i EU. I stället verkar vi låta oss bollas mellan vänster och höger. Varför tar hon inte Löfvens "utsträckta hand" och för den politik som är vår dvs. EU:s?
  Man ska inte tro på allt vad kvällstidningar avslöjar. Men de har avslöjat att Sverige har en konflikt med EU kommissionen. En bränslekonflikt.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.