fredag 1 maj 2015

Bland ormvråkar, stalldynga och förstamajtal

Skiss: Man behöver inte sitta på kontor...
Ormvråken seglar långt över mitt huvudet. Tranorna har slagit sig ner på norra stranden vid den lilla tjärnen. Rödhaken står i, för att inte tala om vad bofinken härjar. Humlor, och äntligen de första bina, i körsbärsträden. Grodan tar en runda för att inspektera dammen. Rådjuret står i skogsbrynet.

Det är tidigt den första maj. Röken från gårdagens brasa gör en sista andhämtning innan regndropparna stryper den. Det finns de som tänker ägna dagen åt att prata. Framför röda fanor skall det stå icke så rödgröna statsråd och försöka förklara. Något. Jag vet inte vad.

Kanske funderar dom över världens problem för att slippa ta tag i sina egna - som t ex att "utlåningstillväxten" till de svenska hushållen nu ligger på 6,4 procent och att hushållens skulder numera uppgår till 3111 miljarder kronor, en ökning med 183 miljarder på ett år. Så har man skapat tillväxten...Tänk om en enda politisk journalist hade förmåga att se att den tillväxt vi haft är skulddriven.

Det är inte speciellt varm. Det blir nog sill och nubbe ändå. Efter det att jorden i växthuset fått tillskott av kompost, barkmull och lite stalldynga. Och hallon och bärbuskar fått sitt.

Om jag hade hållit ett förstamajtal i år? Tja, det hade kanske blivit så här:

"Jag tror på evolutionen, trots att religion var mitt bästa ämne i skolan. Jag läste allt jag kom över och insåg att det finns en värdegrund i de flesta religioner; nämligen att man inte ska drunkna i materiella begär.

Och, se, det är just det som de stora männen inom liberalismen, konservatismen och socialismen också menade. Det var överens om följande: när vi uppnått ett gott materiellt samhälle så är det andra saker än materiell konsumtion och ekonomi som ska växa. Det är fri tid, kultur och social närvaro. Tid för andlig utveckling, som Mill menade. Tid för reflektion, som Marx menade.

Precis som livet på jorden genomgår evolutionens faser, så gör också samhället det. Det samhällstillstånd vi nu lever i är tillväxt- och konsumtionsfasen. Den har gett oss oerhört mycket, vi har gått från materiellt fattiga samhällen till materiellt rika samhällen. På köpet har vi, när det gått för långt, hamnat i en allt svårare global miljösituation, där klimatfrågan bara är en av flera systemkriser.

Den rådande normen för människan i dag är köpandets och ägandets. Vilket är det avgörande problemet. Men jag är, liksom många andra, övertygad om att nästa steg i samhällsevolutionen blir varandet och det mänskliga växandet.

De gamla tänkarna - avsett ideologisk hemvist - utgick från att vi människor skulle utnyttja de möjligheter som den ekonomiska tillväxten gett oss för att leva goda liv med mer fri tid, mer kultur och fler tillfällen till det goda tänkandet och det goda samtalet.

Denna fantastiska möjlighet skulle öppnas när vi uppnått en god materiell standard. Inte skulle vi då fortsätta att springa omkring som skållade råttor i ett ekonomiskt hjul där alla ropar "mer, större, fortare".

Det finns alla möjligheter i världen att faktiskt ta detta steg i samhällsevolutionen, steget från konsumtionssamhälle till utvecklingssamhälle. I ljusa stunder tror jag att det kommer att ske i min livstid - och att klimatkris, finanskriser och ekonomiskt kaos kommer att påskynda denna utveckling.

I själva verket borde vi ha tagit steg in i denna nya fas då vi upptäckte att ökad ekonomisk och materiell tillväxt inte längre gjorde oss lyckligare. När vi började inse att våra grundläggande behov inte tillgodosågs av mer prylar och ständigt ökande konsumtion. När vi började inse att vi var fångar i ett system.

De av oss som lever om 20 år kommer att skratta åt den kaotiska tid vi lämnat och uppfatta den som en mental sten­ålder. Morgondagens komiker kommer att läsa högt ur 2015 års riksdagsprotokoll och publiken kommer att vrida sig av skratt För att sedan fråga om det man hört verkligen var sant.

Ja, säger komikern, citaten är hämtade från tiden då människor trodde att man blev lycklig genom att pendla, stå i kö och konsumera. Man hade en över­religion som kallades ekonomismen, och en trosbekännelse som hette arbetslinje, man trodde att allting måste växa hela tiden. Och man hade två politiska block som båda kämpade för just detta, som var poler på samma utvecklingsväg.

Var ni inte kloka? frågar då våra barn och barnbarn. Hrm, svarar vi.

Om 20 år: Moderaterna har den gamle moderaten Staffan Burenstam Linder som sin förebild. 70 år tidigare varnade han för att "den ekonomiska tillväxtens dekadensperiod" skulle leda till allt absurdare idéer om "upprätthållande av tillväxtmanin".

Om 20 år: Liberalerna citerar sin lärofader John Stuart Mill som krävde växling från materiell tillväxt till fri tid, kultur och andlighet 


Om 20 år: Socialister väljer noga bland Marxcitaten för att motivera sina nya tankar om den växande människan... 

Om 20 år: De gröna går tillbaka till ­ 1980-talets partiprogram och säger: ursäkta våra krumbukter i början av 2000-talet - och så gör man ett ärofyllt återtåg till sina rötter.

Okej, jag erkänner att det gränsar till dagdrömmeri med denna vision. Men som avdankad politiker kan jag unna mig sådant. 


Mötesdeltagare! Lämna detta möte i frid, åk hem, tänk långa tankar och ägna några timmar åt att göra gott för grannen och sätta in en slant till Läkare utan gränser. 

Applåderna må tillägnas evolutionen som står ut med oss!"

Ungefär så hade jag talat. Tror jag. Ormvråken seglar fortfarande runt. Låter så där som bara ormvråkar kan. Ska lämna tjärnen, ta mig hemåt, känna värmen i det egenbyggda växthuset. Tänker på alla stackars satar som ägnar sina liv åt att sitta på urbana kontor. Vad gör ni på alla kontor? Är det sittandet ni suktar efter så sätt ut en stol i skogen... Och kräv avväpning av administrationssamhället. Kräv sänkt arbetstid!

God morgon, kamrater! 


26 kommentarer:

 1. Fint tal! Jättefint och du skulle säkert våga hålla det.

  Om 20 år så kanske (spekulation) så gott som alla, citerar John Stuart Mill? Alla glada nyliberaler som trängts "i mitten". Som nu bevittnat (spekulation) EU byggets totala kollaps. Samt nu erkänner att vi är alla andliga varelser. Som behöver skog.

  Vi hade skog, ja mycket skog. Men inom EU räknas några enstaka träd som skog, så vi anpassade oss efter det. Såg det som något som kunde ersätta oljan, sätta lilla oss oss på världskartan. Liten skulle bli stor. Jättestor. Vi hade glömt att vi är andliga varelser...

  Ingen pekar mer om 20? år, då tre fingrar pekar tillbaka. Vi har alla skuld till att det är så kalt. Vetenskapen som letar efter liv på andra planeter erkänner att eftersom vi är andliga varelser, så är alla världar andliga. Så klart. De som vet något mer kan vi inte uppfatta, men de kan uppfatta oss. Vilken samhällsevolution! Men vänta vi kan inte uppfatta dem...

  Deltar gärna i väntat kaos med denna förhoppning. Men måste det ta 20 år? Alla unga... är vi så dåliga vägledare för dem?

  Önskar första majtal av "avdankade" politiker. Som haft/har tid för långa tankar. Att rikta tanken. Det vore något. Kan du inte samla ihop några Schlaug? Så kan vi andra "avdankade" som hinner lyssna... Vi blir allt fler... Kanske kan vi tala också. Om vi vill vågar och har kapacitet.

  För att kunna sitta på en stol i skogen bland träd, så krävs skog och träd. Det skulle förmodligen få en och annan politiker att ändra åsikt om de satt där. De sitter mest vid sina skrivbord och för skrivbordspolitik? Så blir politiken därefter.

  Skogens gröna guld (träd) diskuteras som en tillväxtmotor. MP kanske bromsar? Nja säger Mikael Damberg de förstår oss sossar, tänker hållbar tillväxt.

  Om 20 år så kan det bli svårt, att sitta på en stol bland träd och rikta tanken. Risken är stor att skrattet fastnar i halsen, då vi om 20? år ska försöka förklara för våra barn och barnbarn.

  Förmodligen så säger de, såg ni inte att kejsaren var naken? Nej varför sa ni barn inget? Ni lyssnade inte på barn. Eller "barnsliga" dvs de som bevarat barnet inom sig. Ni tänkte att vi alla var unga själar.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Att miljöpartiet om 20 år väljer att återuppta en del politiska krav från 1980-talet kan tänkas, men knappast hela dåvarande partiprogrammet. Än mindre troligt är (väl?) en återgång till 1980-talets interna arbetssätt och organisation. I så fall går miljöpartiet under om 20 år.

  SvaraRadera
 3. "De av oss som lever om 20 år kommer att skratta åt den kaotiska tid vi lämnat och uppfatta den som en mental sten­ålder. Morgondagens komiker kommer att läsa högt ur 2015 års riksdagsprotokoll och publiken kommer att vrida sig av skratt För att sedan fråga om det man hört verkligen var sant."

  Tänker så dagligen. Om både vad vårt konsumtionssamhälle och vad våra öppna gränser ställer till med. Domen kommer bli hård framöver.

  Ja, sätt in en slant till Läkare utan gränser och Unicef och se till att hjälpa dem som verkligen behöver det. Domen kommer bli hård även här.

  SvaraRadera
 4. Anonym, Menar du Fort Europa? "öppna gränser" ? Mer taggtråd, mer skydd av privat mark. Ser inga öppna gränser. Inga öppna hjärtan. Däremot att människor flyr, drunknar. Samt at allt fler politiker vill förbjuda tiggeri. Så våra "öppna" gränser ställer knappast till det. Öppna gränser bör diskuteras på EU nivå?

  Vi som enskilt land bör inse att vi inte är hela EU:s samvete. Tala för mer öppenhet och om inte det sker lämna unionen. Annars blir nog domen (konsekvenserna) hårda framöver. Allt som sås ska också skördas. Till sista droppen. Tron på att bygga fort borde vi överge.

  Däremot så kan man ju fundera över varför vi vill ha hit läkare, högutbildade och utarma andra länder på hög kompetens inom olika områden. Som om de inte behövs för att bygga upp sina egna länder. De ska få permanenta uppehållstillstånd först om de får jobb och kan försörja sig själva anser en del. Fast mer långsiktigt, så handlar de ju om att de ska kunna hjälpa oss. De andra då deras anhöriga, släkt och vänner. Vem ska hjälpa dem? Rut? Eller "lite" svinn får man ta. Finns knappast någon domare annat än orsak och verkan.

  Sätta in slantar är nog bra. Om man har över. Men det kan även vara ett bra sätt för att köpa sig fri. Som om det går.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Tack för ett jättebra första maj-tal!

  SvaraRadera
 6. Nej, pratar inte om Fort Europa utan om Sverige. Och det handlar inte om att köpa sig fri. Jag arbetar med dessa frågor och asylsökande varje dag. Och ser problemen och de kommande sju dagar i veckan. Sätter punkt för parentesen här med hänsyn till dagens ämne och den lysande texten.

  SvaraRadera
 7. Jag har oxå jobbat på "kontor", och det var inte för att jag "suktade" efter att sitta still 8 timmar per dag utan för att det var det jobb jag lyckades få och jag behövde äta och betala hyra och studielån. Jag hade inga ärvda pengar på banken och var hungrig, och Sverige är ett kallt land. Det du ska attackera är ju samhällsnormerna som gör så att folk "ägnar sina liv" åt att sitta still större delen av dagen och jobba med "internetreklam", inte de individer som gör det. Människor sitter med säkerhet på dessa stolar av otroligt olika skäl, långt ifrån alla gör det för att de innerst inne vill.

  SvaraRadera
 8. Själv älskar jag mitt kontorsjobb som innebär att öka eller överhuvudtaget ge människor någon som helst livskvalitet. Men att vi måste avväpna det extrema administrationssamhället tjatar jag ideligen om. Det har gått bananas i varenda sammanhang.

  SvaraRadera
 9. Det är väl ganska lätt att vara emot tillväxt som rik svensk. De verkligt konservativa var ju emot industrialiseringen också på sin tid. De levde gott utan den och ville inte att andra skulle komma upp till deras höjder.
  Lite svårare att förklara för en relativt obemedlad person att han eller hon inte ska ta det där erbjudna jobbet som kan göra henne relativt välbärgad och eliminera ganska många problem.

  SvaraRadera
 10. Håller med, bar tal! Konstigt att politiker är som mest vettiga när de inte är politiker längre.

  Att "pengar" skapas som skulder beror på att storbankerna har ett kartellmonopol på kronorna på riksbankskontona. Skuld skapar stressade ekorrar som springer i bankernas ekorrhjul för att hinna ikapp de påhittade skulderna. Det är grunden till den samhällsordning vi har.

  Hur ställer du dig, Birger, till att banksystemet reformeras såsom jag beskriver här:
  https://parasitstopp.wordpress.com/2015/05/01/ska-bankerna-privatiseras-maste-deras-konton-forstatligas/

  SvaraRadera
 11. Lösning på tillväxt/matriell värld: Gör 100% av dina föreläsningar och ”soffor” pro bono publico, dvs helt gratis, ta resan dit ur egen ficka. Man måste väl börja på individuell nivå?

  Och jag är så trött på öppna hjärtan under ormvråkar, vindsvåningar på östermalm eller villan i täby. Medan fattigt folk inte längre ens kan gå ut själva och defenitivt inte på kvällarna. Vill man öppna hjärtat så måste man vara delaktig med annat än plånboken från säker distans.

  SvaraRadera
 12. Lincoln, tror att Birger har sagt ungefär samma sak även som politiker, har svårt att se att han säger något nu som han inte tjatat om i alla tider...

  SvaraRadera
 13. Anonym 10:17:00. Du får gärna prata om Sverige. Själv föredrar jag att prata om EU, eftersom det är vår politik. Om 20 år pratar vi förmodligen om Fort Europa i vilket Sverige ingår som en del. Hur kunde vi bygga murar och taggtråd mot omvärlden. När murar fallit. Jo det kan även handla om att vilja köpa sig fri. Instämmer igen "Fint tal! Jättefint och du Schlaug skulle säkert våga hålla det"

  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. Neoliberal Agendafre maj 01, 12:26:00 em

  Om 20 år kommer man undra varför vi inte gjorde mer för att stoppa/reversera åldrande? Hur kunde man låta en hel generation människor dö i onödan.

  Man kommer förundras över klimathysterin, ungefär som vi idag har svårt att förstå andra domedagsprofetior, så som befolkningsbomben, skogsdöden och milleniumbuggen.

  Användande av solenergi kommer vara omfattande, och man kommer fråga sig varför så få förutsåg denna revolution. Användande hade vuxit exponentiellt i årtionden och en enkelt extrapolering hade kunnat ge svaret, ungefär som vi idag kan förundras över att inte fler förstod Internets genombrott, trots att antal servrar hade vuxit exponentiellt i årtionden innan.

  SvaraRadera
 15. Om 20 kommer vi alltså att leva i den bästa av världar, man kan ha sin tvivel om det blir så.
  EU har med sin åtstramningspolitik strypt tillväxten i Europa och arbetslöshet och fattigdom breder ut sig, ett synligt tecken här är EU-migranterna och deras växande kåkstäder. I taxi sitter de nya tjänsteandarna minst +230 timmar i månaden och väntar på att ev få lite inkomst, spjutspetsen till det nya Sverige som svensken ska integreras i.
  Långt innan om 20 år har partier som Front National tagit den politiska makten. Kåkstäderna blivit lika normalt här som de är i 3:e världens megastäder. De lågbetalda tjänsteandarna får ägna all sin vakna tid för att jag ihop till brödfödan. Medan en del som har sitt på det torra förstås fortsätter att flyta ovanpå och oja sig om än det andra "välfärdsproblemet". Om nu förstås inte de krigshetsande galningarna i Europa från höger till vänster drivit in oss i ett kärnvapenkrig.

  SvaraRadera
 16. Har någon påstått att vi kommer att leva i den bästa av världar?

  SvaraRadera
 17. Om Front National och partier som dem tagit makten "långt innan om 20 år" så har Fort Europa sopat undan kåkstäderna om 20 år. En del skulle kalla det för att leva "i den bästa av världar". Rent på ytan fattigdomen "löst" Kvastarna verkar förresten redan vara framme och sopar för fullt även utan dem. De andra sopar så bra. Friheten den rörliga inom EU ska tydligen inte gälla alla. Inte romer i alla fall. I mina ljusaste stunder tror jag att även de ska få sin rättmätiga stämpel som är MÄNNISKA.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. Om man tror på evolutionen, och förstår den, kan man knappast kalla sig feminist.

  SvaraRadera
 19. Landet går bra nu, tycker det i tvätten allt mera förkrympta (s). Att vissa, mycket små, delar av landet går väldigt bra nu råder det ju inget tvivel om. Vad berättar sådana frejdiga uttalanden för läsare/åhöraren..?

  SvaraRadera
 20. EXTRA: "nationell samordnare" räddar ungdomen ur deras 40%:iga arbetslöshet.

  SvaraRadera
 21. Anonym 11:03 - Birger kommer ner till Göteborg den 9 maj och talar grön ideologi utan att ta en krona betalt.

  SvaraRadera
 22. "Fritid, kultur o social närvaro" =FKS
  ...påminner om "6-8 brödskivor om dagen".
  Somliga åt 68 bröd om dagen och fick sedan svårt att röra på sig.

  Många begåvade skickliga yrkesutövare värderar nog FKS annorlunda än vad
  Birger gör, till fromma för oss alla.
  Somliga har lyckats integrera FKS i sin yrkesroll och arbetar all sin vakna tid.
  Normalarbetstiden är inget hinder för vällevnad.
  Långa tankar kan med tiden bli gamla tankar utan längre giltighet.
  Just jämt i jobb är...
  IQ

  SvaraRadera
 23. Erik Sthlm, och vad menar du med det?

  SvaraRadera
 24. Kulturernas undergång och
  pratkvarnarnas tillväxt hänger på
  många sätt ihop.
  Och här hänger alla med.
  Hur dum får man bli och
  hur länge ska ni hålla på!
  Men om ni nu dyrkar allt större containrar och kallar det för demokrati så är det väl tji i helvete att få er att tillsammans skapa samhällen på Jorden och på
  Jordens villkor.
  Att reducera ert svammel med 90%
  skulle vara bra för många men
  kanske olidligt för er själva!
  Dumma Mig

  SvaraRadera
 25. Lisbeth. Bra att stödja Läkare utan gränser. Därom äro vi ense.
  Särskilt som fattiga länder dräneras på sina högutbildade, som drar uppåt Europa, i hopp om ett bättre liv. En del av dem är krigsflyktingar, enligt någon källa, kanske Migrationsverket.
  Klart att vi ska hjälpa till.

  Gt
  (stödmedlem i "Läkare för framtiden")

  SvaraRadera
 26. Gt Ja det är klart att man vill hjälpa till om man kan. Stödja Läkare utan gränser inte minst. Som sagt fattiga länder dräneras på sina högutbildade som drar.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.