torsdag 30 april 2015

Folkpartiet bubblar av kvantmekanik...

Flyktiga partiklar föds och upplöses
Ur ingenting kan det bli någonting. Kvantmekaniken har lärt oss att det ur tomheten hela tiden föds nya flyktiga partiklar. De möts, de skiljs och de upplösas i icke-existens. 

Det är som Folkpartiet på något sätt. Ur socialliberal tomhet föds en och annan socialliberal idé för att sedan åter upplösas och bli till icke-existens. Medan Nato, kärnkraft och JAS-plan åter fyller det socialliberalt tomma rummet.

Folkpartiet vill förnyas på temat "man kan inte gå till val en gång till på den politik som väljarna förkastade". Konstigt: jag trodde att man går till val på den politik man tror på.

Jag inbillade mig att politiska partier var något annat än företag vars mål var ta marknadsandelar. Jag inbillade mig att partier skall stå för något, söka väljarnas stöd för det. Och att politisk framgång var något annat än höga röstetal - nämligen stöd för de idéer man tror på.

Men ack så fel jag haft.

Nu vill Folkpartiet åter ta upp några socialliberala tankefigurer, göra en repris av Bengt Westerbergs retoriska framgångskrav på "eget rum på långvården" men denna gång på temat "lagad mat i hemmet". Liberalism med mänskligt ansikte. Allt medan riskkapitalbolagen suktar efter att ta ut tio procent i vinst på den summa som det offentliga skall skjuta till för att möjliggöra lagad mat i hemmet.

Ett minne jag har från valet där eget rum på långvården var folkpartiets paradfråga är när folkpartiledaren i valrörelsen stolpar in, tillsammans med teveteam, i ett rum på långvärden där det ligger en kvinna och med panik i ögonen värjer sig genom att skydda sig bakom händerna.

Det blev inte bra. Det blev till och med mindre bra än när Bengt Westerberg plötsligt i teve klappade en säl inför valet 1988. Socialliberalismen har sina fällor. Och jag värjer mig för att behöva se Björklund tillsammans med ett teveteam stolpa in i en förskräckt gammal människas kök för laga mat. Skulle inte förvåna mig om några glin i Folkpartiets informationsdivision skissar på ett upplägg av typen "Janne steker isterband hos gamling".

Kanske bättre att han tar bågfilen med sig till Ringhals 2 i kampen för att restaurera bottenplåten. Bågfilen kan säkert komma till nytta om han vill göra en insats på något av alla JAS-plan som tydligen inte förmår lyfta - vart tredje lär vara ur drift.


22 kommentarer:

 1. Säg det som inte bubblar av kvantfysik. Ole, dole, doff, kinke,lane, koff... Så bildades Folkpartiet?

  Ur ingenting kan inte någonting födas. Det behövs något slags underlag. Materia, medvetenhet och rörelse.

  Vad kan man kalla den egentliga materien den icke atomiska. För ingenting? Eller för någonting? Personligen så kallar jag den för någonting ger den ett namn. Vilket behåller jag för mig själv tills vidare. Foliehatt vill få kallas. En del (få) vetenskapsmän vet nog mer än de utåt säger. Så även andra. t.ex. Birger Schlaug;) Som ritar fina skisser.

  Folkpartiet liksom alla andra partier har fötts ur någonting. Genom någonting verkar viljan. Aktiv medvetenhet har format folkpartiet. Dess innehåll människorna är verkligen aktiva med att skapa oreda. Jan Björklund inte minst. Inget ole, dole, doff... Den mannen vet vad han vill. Ingen slump alltså. Men även andra vill saker. Andra saker. Många är nu dem som pratar om att byta ut honom. Vilja å vilja la, la la, la la. Nu vill jag "sunga" osså. "Sunga" för vetenskapen som kommer att ge oss mer svar. Svaret på vad är ingenting och ge det dess rättmätiga namn som inte är någonting. De verkar ju tänka elasticitet att universum expanderar och överge skenbara motsättningar som absolut täthet och absolut elasticitet.

  Tack för dagens intressanta inlägg Schlaug. Det väcker många tankar. Om tärningar bl.a. och ole, dole, doff dvs. slumpen.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Eget rum på hemmet blev ingen plats i äldreboende. Hörde av en sjuksyster att många äldre kommer in akut för att de har panik ensamma hemma.

  På samma sätt som KDs avskaffade fastighetsskatt blev högre fastighetsavgift för en majoritet av deras väljare.

  SvaraRadera
 3. Stöd för de idéer man tror på, skriver du.
  Men det är just där skon klämmer.
  Idéerna är slut.
  Vi kom hit, men inte längre.
  Inget parti har några som helst visioner om framtiden.
  Det vi har ska fungera även framöver.
  Längre sträcker sig inte den politiska viljan.
  Det är därför partierna är så lika varandra.
  Det är därför väljarna tröttnar och inte bryr sig.
  Det är därför demokratin har ett slut.
  Det är därför alla former av samhälle har ett slut.
  Samhället finns inte, sa Margaret Thatcher.
  Så rätt hon hade!

  SvaraRadera
 4. Väljarna har inte tröttnat. De är trötta (arbetslinjen) Vilja att engagera sig är svårt när man inte får livspusslet att gå ihop. Innerst inne vill förmodligen de flesta ersätta arbetslinjen med en livslinje. Människor är inte dumma. Den politiska viljan finns nog. Men makt att förändra krävs. Om man politikerna lämnat över makten, så påverkas även till slut viljan och inte minst förmågan.

  Politikerna är/verkar alltmer trötta maktlösa, energifattiga. Trängs i liberalismens gyttjepöl i mitten. Samhället finns i allra högsta grad, är inte en illusion. Även om alla former av samhällen till sist har ett slut. Margaret Thatcher var på hugget och hade en stark vilja. Som Alliansen förut. Tyvärr! Nu säger de sig vilja forma om sin politik. Öppna era hjärtan betyder nu för M förbjud tiggeri.

  Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt hade massor av idéer och visioner om samhället i senaste utfrågningen. Han verkar pigg på hugget. Så sitter han inte heller i regeringen...Nästan inga av de löften som gavs går igenom. Så även han borde bli allt tröttare. Det går inte EU "gemenskapen" sätter käppar i hjulet. Det som är bra är att, när man blir trött och uppgiven så vill man ofta tala ut. Magdalena Anderson har upprepade gånger "skyllt" på EU. Ja skyllt på säger de andra... Anders Borg skulle driva frågor ända in i kaklet.

  Annie Lööf börjar tala allt mer om landsbygden Låter nästan som en norsk politiker. Hur det nu går ihop med den politik, hon säger sig vilja föra. Andra trötta och uppgivna orkar de/vi lyssna? Har de/vi vilja nog. Hur är det med vårt livspussel?

  De som trott/tror sig kunna förändra EU behöver förmodligen börja se lite bättre resultat. Lite mer långvariga. Inte ett steg framåt och två tillbaka. Carl Schlyter firade med tårta. Isabella L kom hem igen. Besviken över den "demokrati" som råder inom bygget. Nästa gång kan det vara de gröna man utesluter nu är det främst de öppet EU kritiska och främlingsfientliga. Det gäller att tro på att EU är det rätta verktyget för samhällsbyggande. Det verkar folkpartiet göra fullt ut. Men alla former har till sist ett slut. Det är värt att fira med en tårta!

  SvaraRadera
 5. Med reklam kan man sälja sig, ge sken av att produkten är något annat än den är. Alla beg. bilhandlare förstår att den gamla rishögen måste rekonditioneraras, putsas up, glänsa och sprejas med nybilsdoft så kunden som lever på hoppet om "klippet" kan fångas. Snart inser köparen att det vara samma gamla rishög som det alltid varit men få erkänner att de blivit lurade och håller fast vid illusionen in i det sista.

  SvaraRadera
 6. Ibland finns det några skarphjärnor som kan mäta sig med dig, Paulsen, Nina Björk tex. Och

  Cervenka:

  http://www.svd.se/naringsliv/lugnet-fore-stormen-i-lala-landet-sverige_4514552.svd

  Det är hurlöst hur lobotomerat vi alla beter oss när allt är uppenbart. Önskar att någon skarphjärna på allvar problematiserade hur vi ska kunna förbli psykiskt friska i en så sjuk tid? När allt lallande försöker dölja att vi alla vet - men inte orkar. Av ren slöhet.

  SvaraRadera
 7. Den psykiska ohälsan ökar...

  SvaraRadera
 8. Arbetslinjen bygger den på slöhet?
  Att människor inte orkar tyder på brist på energi. Ordet slöhet är ett ord som borde skrotas. De flesta vill väldigt mycket. Vi är ju för fan en del av evolutionen:)

  SvaraRadera
 9. Var kommer politikern in?

  På farfars tid var det närhet, inlevelse, ödmjukhet, eget skapande och långsiktighet som gällde.
  Numera är det eget CV, ära och berömmelse, smart egen vinning och kortsiktighet som styr.
  Förr såg Gud dig varje dag, nu ser Google dig mycket bättre, och vet vad Du varje dag behöver.

  Empatin och det lilla sammanhanget har ersatts av briljant känslobefriad intelligens, som inte
  tänker låta sig kvävas i det lilla vardagliga.
  Om man blundar för de små sammanhangen, slår det även slint i de större övergripande.
  Det smarta egot hittar alltid skäl till att inte bry sig om andra, i sin ständiga jakt på nya
  stimulus och kortsiktiga erövringar.

  Här kommer politikern in, den som följdriktigt alltmer betraktas som en kortlivad vilsen narr.
  /IQ

  SvaraRadera
 10. Just att liberalen sägs vara den ende i politiken som aldrig kan bli "fascist" irriterar mig. Barna-tron på en rena socialdarwinismen, kapitalismen, påstås inte vara "fascism". Man visar ju gång efter annan hur man på detaljnivå vill "styra & ställa" med andra, med språktester, med krav-kataloger, med "kontroller" riktade direkt till den enskilde på markplan. Man ÄR ju fascismen i vardagen..

  SvaraRadera
 11. Saknar skarpa förslag från (mp) om igelkottarnas räddande på valborg: krav på att brasor varsamt skall flyttas dagen innan de antänds så "kotten" förstår situationens allvar & inte bara "gör boll" (hur naturen programmerade in detta när det börjar lukta rök är en gåta)..?

  SvaraRadera
 12. "Nu vill Folkpartiet åter ta upp några socialliberala tankefigurer, göra en repris av Bengt Westerbergs retoriska framgångskrav på "eget rum på långvården" men denna gång på temat "lagad mat i hemmet". Liberalism med mänskligt ansikte. Allt medan riskkapitalbolagen suktar efter att ta ut tio procent i vinst på den summa som det offentliga skall skjuta till för att möjliggöra lagad mat i hemmet."

  Birger Schlaug, du är medveten om att det är inte de externa utförarna inom hemtjänsten som är de som gräver djupa hål i kommunernas ekonomier utan den egna regin som i väldigt många kommuner går med ett konsekvent underskott? Detta har till och med varit en fråga som konkurrensverket har lyft utifrån om de externa utförarna ens ges samma förutsättningar som kommunens egna hemtjänst.

  SvaraRadera
 13. Hans i Viken, talet om att egen kommunal regi går i underskott är ett väldigt konstigt resonemang, en kommunal verksamhet kan inte gå annat än i underskott i någon mening, den är till för verksamhetens skull, inte vinstens skull.

  SvaraRadera
 14. Det är de "avdankade" politikerna som är intressanta att lyssna till. Lewi Pethrus skulle förmodligen gilla det Alf Svensson säger. Att KD inte ska vara ett höger eller vänsterparti utan ett kristdemokratiskt. Löftena de finns kvar... någonstans mitt i den "liberala" sörja vi bevittnar kämpar partierna för sin identitet.

  Alf Svensson säger "Vi har inte fattat att vi är med i EU" Oavsett vad vi tycker om globaliseringen, så måste vi förhålla oss till den säger han också.

  Folkpartiet är väl de som bäst förhåller sig till att man har gett bort makten. De mest EU frälsta. Fast personligen så undrar jag har alla politiker fattat att vi är med i EU? Har folket förstått det? För det talas sällan som om vi är med. Snarare som om vi utifrån betraktar.

  Håller med Alf Svensson migrationen är en fråga som ska drivas i EU. Inte främst här hemma. Håller också med honom om att uppehållstillstånd ska vara permanenta. Frihet för människor... EU vår politik lever inte upp till den tanken. Friheten har kommit att gälla kapitalet. Suktandet efter vinst gräver djupa hål i välfärden. Men det sa inte Alf Svensson. Så långt sträcker sig sällan kristenheten. Undrar vad Lewi Pethrus hade sagt. Om månglare i templet... menar inte kommunerna vars egna hemtjänst är under avveckling eller helt borta i en del kommuner. Konkurrensverket för EU frågor. Dags att förstå att vi är med.

  Lisbeth svensk eu medborgare

  SvaraRadera
 15. Anomyn 01:43:

  Du säger att kommunal verksamhet inte kan gå med underskott, där har du helt fel om hur en kommunal ekonomi är uppbyggd. Kommunfullmäktige beslutar om en budget för vad en verksamhet får kosta och är utgifterna högre än så, ja då går den med underskott.

  För att vara konkret med just fallet hemtjänst är det för att garantera valfrihet där LOV finns, att samma pris gäller både externa utförare som för kommunala. Men, låt säga att en utfärd timmmes pris är 400 kronor och kommunen har en kostnad på 450 kronor för att utföra den samma, då drivs verksamheten med underskott. De externa betalades alltid bara 400 kronor.

  Vore mer intressant om Birger Schlaug diskuterade detta problem än hjärnspöken om att man täljer guld med kniv som extern utförare inom hemtjänsten.

  SvaraRadera
 16. Så, Hans i Viken, de större bolagen som bedriver hemtjänst ägnar sig åt ideell verksamhet???

  SvaraRadera
 17. Hans i Viken, huruvida det blir underskott eller inte beror på vilken nivå kommunfullmäktige lägger sin budget på. Lägg den lågt, så blir det "underskott".

  SvaraRadera
 18. Personalen inom den privata hemtjänsten springer lika fort. Har för få arbetskamrater. De täljer inte guld med kniv. De är dessutom väldigt rädda om sina jobb. Har dåligt meddelarskydd. Snälla säg till mig direkt om ni har något att klaga på. Fick höra den kommentaren härom dagen av en ängslig ung flicka. Människor är utbytbara och det är på tiden att privat hemtjänst personal får samma skydd. Detsamma för personalen på privata förskolor. Oftast kvinnor. Att de privata alternativen är till för att höja kvinnornas status är rent trams.
  Kommunen lägger ofta sin budget för lågt. Men de med pengar har RUT som komplement. Så varför lägga den för högt.

  SvaraRadera
 19. Tvätt plus städ en timma varannan vecka. Det är vad man får.. Oavsett om det är privat eller inte. Därutöver kan man få hur mycket hjälp man vill beroende på tjockleken på plånboken. RUT är flitig och vem städar åt Rut?

  SvaraRadera
 20. Vem får vinsten? hemtjänstpersonalen/förskolepersonalen? oftast kvinnliga mellanchefen? som kör med personalen eller en man högst upp som kör med mellanchefen? Min dräng har också en dräng.

  SvaraRadera
 21. IQ

  Vad är nyheten?
  Ekonomismen, som vi lever med idag, fokuserar på effektivitet, kortsiktighet och ego. "Gain wealth forgetting all but self". Det finns inga värden förutom de som står i direkt förhållande till den egna vinningen. Precis som Birger visat läggs 50 miljarder+ per år för att få oss att konsumera. Sedan får vi chansen att framställa oss själva som vinnare genom att uppvisa materialen och upplevelserna vi införskaffat, bilar, hus, kläder, resor. Parallellt med konsumtionshysterin får medborgare inte plats i samhället om de inte har köpkraft.

  Det är inte svårt att blottlägga absurditeter...
  http://www.dn.se/debatt/regeringen-forsoker-dolja-okande-inkomstklyftor/

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.