måndag 27 april 2015

Dom är sega, socialisterna och borgarna....

Plötsligt har några socialister och borgare - och fint kulturfolk och högstatusdebattörer - insett det som gröna insåg för trettio år sedan. Jag talar inte om klimatfrågan. Jag talar om robotiseringen. Allt fler börjar förstå innebörden av den våg som kommer att drabba den utbildade medelklassen som sitter med stora skulder på bostäder som kommer att falla i värde.

Så sent som under förra Almedalsveckan stod jag i SVT Forum tillsammans med en ledarskribent i Aftonbladet och en borgerlig figur från en borgerlig tankesmedja - och de ansåg båda att jag var något av en idiot som än en gång förklarade att jobben kommer att försvinna, att medelklassens jobb kommer att försvinna i snabb takt. Och att lika många nya jobb inte tillkommer.

De två motdebattörerna - Schenström och Wennemo - gjorde gemensam sak. Jag har varit med om samma sak sedan valrörelsen 1994. Tjugo år. Man blir så trött. Istället för att bädda bra för framtiden, tittar man bakåt och tror att framtiden blir en repris på det som varit.

Men så händer då något, en och annan att de där som tittat på en som om man vore en idiot, har plötsligt fått en
uppenbarelse. Och uppträder som om de minsann aldrig sagt vad de sagt tidigare.

Två och en halv miljon jobb kan komma att försvinna inom tjugo år. Den borgerliga regeringen var mycket stolt över att under åtta år ha "skapat" 300 000 nya jobb. I den snabba takten "skapas" 750 000 nya jobb på tjugo år. Det är gott. Men mångdubbelt försvinner. Det är också gott. Det gäller att de makthavande begriper att arbetet måste delas bättre bland människor och att skatter måste tas in på bredare sätt än genom beskattning av arbetstid. Det finns många partier att rösta på som lever i den stora förnekelsen. Som därmed utgör en del av problemet, inte en del av lösningen.

Det som borde planerats för tjugo år sedan, för att göra övergången så smärtfri som möjligt, kommer att göras så sent att många kommer att drabbas mycket illa. Så fruktansvärt onödigt.

30 kommentarer:

 1. Fredrik var åtminstone ärlig när han sa att vi måste öppna våra hjärtan det finns inga utrymmen för reformer alls. Nu backar sossarna på 90 dagarsgarantin, men öppnar för att köra löftet i repris till nästa val.

  SvaraRadera
 2. Neoliberal Agendamån apr. 27, 10:32:00 fm

  "Det som borde planerats för tjugo år sedan"

  Det räckte med att man i Sovjet hade 5 års planer…

  Maskinerna blir bara ett problem, om man kan kalla det ett problem, när människan inte har en komparativ fördel. När det inte finns en nisch där vi är förhållandevis bättre. Det kommer ta minst 20 år till innan vi är där. Det kryllar av arbeten, tex. behöver bostäder byggas, det fattas händer i äldrevården, man kan ha två lärare i klassrummen, folk kan äta mer på restaurang, klippa sig oftare, affärerna ha bättre öppettider osv etc.

  SvaraRadera
 3. Neoliberal, visst man kan gå till frisören två gånger om dan, äta frukost varje dag på krogen, och låta människor ersätta maskiner i verkstaden, men då blir vi ju fullt ut sovjetiska där det civila livet skulle minskas och konstgjorda jobb var legio.

  SvaraRadera
 4. Google Cofounder and CEO who is worth $30 BILLION dollars : “Massive unemployment is coming. The computers will take your job and there is NOTHING you can do about it”

  http://investmentwatchblog.com/google-cofounder-and-ceo-who-is-worth-30-billion-dollars-massive-unemployment-is-coming-the-computers-will-take-your-job-and-there-is-nothing-you-can-do-about-it/

  SvaraRadera
 5. Bilden. Vem har målat? Lena?

  SvaraRadera
 6. Neoliberal Agendamån apr. 27, 11:26:00 fm

  "men då blir vi ju fullt ut sovjetiska där det civila livet skulle minskas och konstgjorda jobb var legio."

  Halmgubbe, det är ingen som talat om att klippa sig varje dag eller att människor ska ersätta maskiner i verkstaden. Det finns nästintill oändliga riktiga behov, Att jobben håller på ta slut nu är en lika stor myt som för 20 år sedan. Med all sannolikhet även 20 år in i framtiden.

  Ja, det finns ett framtidsscenario där maskiner/robotar blir bättre än oss på allt, men det är inget vi bry oss om idag. Som sagt, det kryllar av arbetsuppgifter maskiner inte klarar av.

  Jämför rika länder med fattiga. Folk har jobb i Kina, även om våra ekonomi är mycket mer effektiv.

  SvaraRadera
 7. Verkligheten & dess mäktiga kompis MOder Jord kommer att utplåna all arbetslöshet på planeten. När? Snart. Vad betyder i detta sammanhang "Snart?" När tidsaxelns slut mot Klippväggen plötsligt Klingar för rondslut i människans kamp mot livet och allt levande är förlorad och döden viftar med Dödskalleflaggan inför förintelse av hela mänskligheten, då väcks alla nu sovande mänskor till plötslig insikt och ropar på hjälp: VAD gör vi nu? Luften har vi förgiftat, Vattnen har vi förgiftat, Myllan har vi förgiftat, ALLT i dessa tre hav levande, vår och allt livs föda har vi förgiftat, HJÄÄÄLP, vad gör vi? DÅ finns inte längre någon som helst arbetslöshet - ty då gäller Häst & Vagn & Genuint Självhushåll till jordens alla familjer. Så, ENDAST SÅ får Jorden tillbaka sin nu helt förlorade Självläkningsförmåga!

  SvaraRadera
 8. Tom Strömberg skriver:

  Ja visst är det väl för falskt, när mattematiken är så enkelt så att ett barn kan förstå.
  Om inte löneandelen i förhållande till vinstandelen, och beroende av hur beskattningen ter sig ut för dessa båda delar (om nu det sker någon beskattning alls av den senare vill säga...)
  Så har vi alltså, med enkel mattematik, att om värdet av alla producerade varor och tjänster vida överstiger den beskattade löneinkomsten/folkets köpkraft, och därtill även om statens skatteintäkter läggs till till denna gemensamma köpkraft från folket och den offentliga sektorn, ja då återstår ju bara det att sätta sig i skuld, räntebärande skuld...

  När samhället indelat i de 4 sektorerna 1.privata banker (där de räntebärande skuldkrediterna skapas), 2. Företag och Näringsliv, 3. Hushållen och slutligen 4. Staten, och man med enkla medle försöker få ihop den förhållandevis enkla ekvationen, inom ramen för nuvarande räntebärande skuldbaserade finansiella system, där 1, 2 och 4 skall gå plus, ja då är det ju inte så svårt att lista ut vad som MÅSTE hända, om pyramidspelet skall kunna fortsätta ett tag till.

  Om därtill de privata drakbankerna ytterligare blåser upp tillgångsvärden/huspriser o.s.v. långt över löneandel och vinstandel, så kan ALDRIG ekvationen i stunden gå ihop genom lönearbete och kapitalägande(vinster), återstår så bara ytterligare skuldsättning och att springa ännu fortare i lönearbetets ekorrhjul som därtill ständigt krymper.

  Att leken "vem får en stol när musiken återigen tystnar" är alltså vår vardag - inom ramen för nuvarande system - kanske vän av ordning kan förstå att man är lite smått systemkritisk...

  SvaraRadera
 9. Visst är det lätt att förstå att väldigt många jobb kommer att försvinna inom 20 år. Anpassningen till EU har väl hindrat tankeförmågan att utvecklas. Alla svikna vallöften vi nu ser är ett slags bot från regeringen? En önskan om något annat. I den ena frågan efter den andra skiter det sig för dem. EU:s statsstödsregler gör att 90 dagars regeln strider mot statsstödsreglerna. Kommuner kommer att tvingas betala tillbaka otillåtna statslån. Löftet läggs på framtiden och besvikna sossar som inte insett att vi är med i EU förstår inget. Men en och annan börjar prata om digitaliseringen i samtliga partier.

  Desto mer vallöften som inte går igenom desto mer borde vi förstå att regeringens vilja att förändra politiken inte fungerar. Det borde S ha tänkt på när de startade anpassningen och sa lita på oss. Hur i all världen kan de tro att vi ska kunna få den lägsta arbetslösheten inom EU. Nej FN:s rapport kring Sverige verkar slå in. 2030 kan vi jämföra oss med de som vi kallat utvecklingsländer. De mjuka värdena som omsorg, skola m.m. i dessa rasar vi.

  Det som är bra med denna regering är att kejsaren snart är naken. Kan man hoppas. Vår vilja att förändra vårt land harmoniserar dåligt med EU regler.

  SvaraRadera
 10. Debatten i elit-media fortsätter ju vara mycket oskuldsfull, man "gnyr lite" om att medelklassen kanske måste lämna villan. Robotiseringen är ju "Intressekonflikternas Moder", inte en livsstilsfråga för en gynnad liten samhällsgrupp. Tyvärr tyder lite på att allmogen kommer få "älska & dansa" på kontorstid. Min gissning är att eliterna snabbt kommer ordna fram den totalitära EU-staten (gissa vilket land som kommer vara ivrigast, närmast äckligt angeläget?) där demokratin & yttrandefriheten påminner om den i Kina eller Nordkorea. Att "vi ska börja dela lika" tror jag är mindre aktuellt än någonsin..

  SvaraRadera
 11. Det politiska landskapet skakas om: 90 dagars praktikplats-garantin skjuts upp/göms undan/slopas i smyg. Ja, vad ska ungdomen ta sig till? Hur ska de komma över detta "trauma"? Att de inte får oavlönade praktikplatser att gå till rubbar ju nästan balansen i universum, tyngdlagen kanske påverkas så bord & stolar börjar sväva..?

  SvaraRadera
 12. Birger,

  Den förväntade utveckling du beskriver har faktiskt redan hänt. Datorerna och internet blev räddningen för oändligt många arbetare när deras jobb automatiserades. Se hur många som ”arbetar” framför en skärm idag! Som sitter hela dagarna och trycker på tangenter! Om inte datorerna och internet funnits idag, hade vi haft miljoner och åter miljoner fler arbetslösa i Sverige. Detta var första steget. Det andra steg som nu ska tas handlar om att robotar tar över människors arbeten vid skärmar och tangenter. Maskiner byggs in i maskiner som kommer att göra oss arbetslösa. Det finns nämligen ingen ny våg av teknik som människan kan hantera och kalla för arbete. En del nya arbeten kommer att uppstå men utvecklingen leder hela tiden till att arbeten försvinner. Vi befinner oss alltså redan vid den tid människan alltid drömt om; att maskinerna ska göra jobbet och vi ska lata oss. Frågan är dock om vi kan hantera ett sådant liv. Arbeta kommer vi att göra, men lönearbetet får träda tillbaka i betydelse. Den fria tiden kommer att bli mycket omfattande, vilket nog, åtminstone under en övergångsperiod, många inte kommer att klara av. Tänk bara på alla de som i dag lever för sitt arbete. Men som vanligt är de politiska partierna hopplöst efter. De sysslar mest med gårdagens problem och saknar visioner för ett samhälle där dagens arbeten försvunnit.

  SvaraRadera
 13. Storkapitalet kommer antagligen inte att vara särskilt intresserat av att försörja folk som inte längre fyller en funktion som reservarbetskraft. Så visst kanske folk får "mycket fritid" framöver, frågan är väl bara vad de ska äta, hur de ska bo när de "allmosor" så många tagit för givna dras in för gott..?

  SvaraRadera
 14. Tack för kommentarer.
  Anonym 11:12 - Nej det är faktiskt jag som "gjort bilden".

  SvaraRadera
 15. Och i hela fördelningsdebatten missar man totalt att både rika och fattiga vill ha ett långt mer jämlikt fördelat samhälle än vad vi har idag. Hur kommer det sig att alla vill ha ett samhälle som är mer jämlikt än det vi tror att vi har? Och att vi lever i ett samhälle som är långt mer ojämlikt än vi tror.

  https://www.ted.com/talks/dan_ariely_how_equal_do_we_want_the_world_to_be_you_d_be_surprised

  SvaraRadera
 16. Någon konflikt måste det väl finnas inneboende i vårt ekonomiska system.
  Kan konflikten beskrivas som att å ena sidan ger det mer vinst för företag att ersätta lönearbetare med datorer å andra sidan ger det mer pengar för lönearbetare att lönearbeta än att inte lönearbete?

  SvaraRadera
 17. Neoliberal Agendamån apr. 27, 05:37:00 em

  ". Hur kommer det sig att alla vill ha ett samhälle som är mer jämlikt än det vi tror att vi har? "

  Det som folk normalt associerar fördelning är hur mycket pengar man kan spendera. Alltså, hur fin bil man kan köpa, hur stort hus man har råd med, hur dyra kläder, restauranger eller resor man kan göra.

  Förmögenhet är därför inget bra mått. Om staten t.ex. sänker ner räntan ner mot noll så rusar aktier i höjden, men det syns liten skillnad i folks vardag. Likadant med fastigheter. En villa i Stockholmområdet som gick för 1 miljon för 25 år sedan går nu för över tio miljoner, men folk ser samma byggnad.

  De tar upp lön för CEO, som ett mått på inkomst, men det är en mkt liten klick människor. Betydligt mer intressant hade varit att se inkomst efter skatt för olika femtedelar. Gärna även livsinkomst efter skatt.

  Sen tror jag inte folk tänker sig in i konsekvenserna. Skulle man tex. fråga om folk vill att alla människor ska se lika vackra ut eller ha lika bra hälsa, så skulle nog väldigt många svara Ja. Men för att uppnå det skulle vi behöva göra de vackraste fulare och de med bra hälsa sjuka. Det finns en verklighet.

  SvaraRadera
 18. Alla sanningar genomgår tre stadier.

  Först förlöjligat och förnekat.

  Sedan motarbetat och våldsamt attackerat.

  Sist något som alla säger sig trott på och strävat efter hela tiden.

  SvaraRadera
 19. Det finns alltid mänkliga behov som behöver tillfredställas. Även det som robotarna producerar behöver kunna säljas.
  Slår robotarna ut köpkraften kommer de snart att skrotas.
  Frågan är hur vi organiserar samhället, klart att människan är så kortsiktig att hon mycket väl kan ställa till harmageddon för sig själv. Men varför skulle det bli ragnarök just nu om 20 år, de senaste 150 årens produktivitetsökningar borde det ha inträffat för minst 50 år sen.

  SvaraRadera
 20. Neoliberal Agendamån apr. 27, 10:31:00 em

  Varför är folk så besatta av eventuella framtida problem istället för de vi har redan nu? Obegripligt

  90% av Sveriges befolkning dör av åldrande. Där har vi den verkliga boven, men få verkar bry sig. I den mån man göra något, så är det helt felt tillvägagångssätt. Kost, motion och mediciner som försöker rätta till kroppens balans, kan bara förlänga våra liv några ynka år.

  Ska vi stoppa/reversera åldrande måste vi göra som med en bil, reparera delarna när de går sönder. Inte lägga all energi på optimera temperaturen i garaget så rostbildningen minimeras.

  Tänk stamceller, genterapi, 3d-printade organ osv.

  SvaraRadera
 21. Snacka om att jag är nyfiken på dig, NeoLA..... du framstår som en väluppfostrad och gentil utomjording.

  SvaraRadera
 22. Undrar hur eliterna tänker sig framtiden där lönearbete inte fungerar som "inträde i samhället"? Undrar om de tänker sig att alla då ska bli jämlika dvs få samma summa på kontot varje månad? Det tvivlar jag starkt på. Men jag undrar hur de tänker motivera utbetalningarnas varierande storlek? (idag är det ju oerhört politiskt praktiskt att säga att "alla ju aldrig kommer få lika mycket i lön, såklart" & att få "brummande medhåll" från allmogen när detta sägs).

  SvaraRadera
 23. "Tänk stamceller, genterapi, 3d-printade organ osv."

  Neoliberal Agenda du håller inte isär orsak och verkan. Vetenskapen söker i det grovfysiska, organiska. Men de fysiska energiernas orsaker ligger på ett finare plan.

  "Ska vi stoppa/reversera åldrande måste vi göra som med en bil, reparera delarna när de går sönder."

  Organismen är sammansatt materia och all materia som är sammansatt upplöses. Evigt liv i den nuvarande fysiska kroppen är ett önsketänkande.

  Christer

  SvaraRadera
 24. Neoliberal Agendatis apr. 28, 06:40:00 em

  "Men de fysiska energiernas orsaker ligger på ett finare plan."

  Låter som snömos, men du får gärna utveckla.

  "Organismen är sammansatt materia och all materia som är sammansatt upplöses. Evigt liv i den nuvarande fysiska kroppen är ett önsketänkande."

  Jag skrev inte evigt liv, utan stoppa/reversera åldrande. Folk kan dö på andra sätt, t.ex. drunkningsolyckor.

  Ganska uppenbart att det går att stoppa åldrande. Det kommer inte gå över en natt utan det kommer vara successiva förbättringar.

  Evolutionen har redan givit möjlighet att bygga en hel människan från en enda cell och salamandrar kan regenera hjärta, njurar, ben, hjärna mm. medan de lever. Cellerna i dina tarmar ombildas flera gånger i veckan. Problemet är att det uppstår skador som ackumuleras, vilket med tiden leder till sjukdomar, så som t.ex. tarmcancer.

  SvaraRadera
 25. Neoliberal Agenda.

  Trots att mitt inlägg "låter som snömos" skriver du om evolution.

  Evolution handlar om att allt liv har form, det gäller atomer, molekyler, organism, människans energifält (aura), planeter, solsystem, hela kosmos, och alla former lyder under förvandlingens lag:
  ("Organismen är sammansatt materia och all materia som är sammansatt upplöses. Evigt liv i den nuvarande fysiska kroppen är ett önsketänkande.")

  Alla former upplöses och formas på nytt - reinkarnation - detta är oundvikligt.
  Alla materieformer genomströmmas av kosmiska energier och deras slitande inverkan:
  ("Men de fysiska energiernas orsaker ligger på ett finare plan.")

  Genom att höja medvetenheten bort från enbart fysisk tillvaro kan det som kallas "snömos" få annan innebörd.

  Christer
  SvaraRadera
 26. Neoliberal Agendaons apr. 29, 01:19:00 fm

  Ledsen, med det du skriver är kvalificerat flum; "aura", "förvandlingens lag", "reinkarnation". Du kunde lika gärna referat till tomtar/troll och de fyra elementen, som stöd för din uppfattning.

  SvaraRadera
 27. Neoliberal Agenda.

  När den egna tron känner sig hotad och när argumenten tryter gör hen som du gör i ditt senaste inlägg.
  Alltså försöka hålla kontroll genom att försvara dig med: "kvalificerat flum; "aura", "förvandlingens lag", "reinkarnation". Du kunde lika gärna referat till tomtar/troll och de fyra elementen, som stöd för din uppfattning."

  Christer


  SvaraRadera
 28. Neoliberal Agendaons apr. 29, 12:14:00 em

  Okej, om det nu inte är flum.

  Då kan du lägga fram vetenskapligt stöd för reinkarnation? Så tar vi aura och förvanlingens lag sen.

  SvaraRadera
 29. Du har visat vad du står för, därför följer jag ordspråket som säger: "Man kastar inte pärlor till svin"

  Christer

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.