tisdag 28 april 2015

Örtbröd, brygga och Schlyter samt en fråga: Vilken satiriker skriver manus till Anna Kinberg Batra?

Och fåren känner våren under eken... Skiss: Lena Rosen Schlaug
Att skriva eller inte skriva, det är frågan. Som nu besvarats. Jag skriver. Trots att fågelsången är underbar, det nybakade brödet med färska örter från trädgården doftar ljuvligt och den utlagda bryggan väntar på besök. Helt ledig. Känns som en oas mitt i alla helveten som utspelas med eller utan människans försorg. 

Skulle förstås kunna skriva nåt riktigt taskigt med anledning av gårdagens partiledarintervjun med Anna Kinberg Batra i SVT. På temat: "Har hon fått med sig ett manus från David Batra som jobbar med en parodi på politiker som inte svarar på frågor?"

Men vem orkar vara taskig en morgon som denna? Därför nöjer jag mig med att - om nu någon missat det - påminna om att Carl Schlyter (MP) har vunnit en rättstvist mot EU-kommissionen. Han anmälde EU-kommissionen till EU:s domstol våren 2012. Ville testa om allt åsiktsutbyte mellan medlemsländerna och kommissionen går att hemligstämpla. Länderna kan säga en sak offentligt och en helt annan till kommissionen. Läs mer här.
 

13 kommentarer:

 1. Det är ibland tur att det finns människor med pengar, som kan riskera att förlora 100 tusentals kronor mot EU domstolen... Mod och kunskap dvs. inblick är det också tur att människor har.

  Bra gjort av Schlyter! Men det tyckte tydligen inte Frankrike som ställde sig på kommissionens sida. Det är ett land med stor röststyrka som naturligtvis inte vill avslöja sin agenda utan kuckelura med kommissionen. Ett annat sådant är Tyskland. Vår liksom Finlands röststyrka är en piss i havet i jämförelse med dem. Bra med mer offentlighet det tycker säkert fler mindre medlemsländer och även vi som leker stora. Vi får väl se om det är värt att fira med glädjeskutt eller inte.
  Ja det där med att skriva eller inte skriva... Men nu gjorde jag det igen:) Det vackra vädret är ju kvar. Härligt grönsakerna växer så det knakar. Ja det går bra att odla i staden skapa sin egna lilla oas. Sin dröm om mer grönt mitt i all mardröm och allt elände. Kryddor växer bra på fönsterbrädet. Båten den får jag blunda och se i mitt inre.

  När jag blundar ser jag också att mot kommissionen vinner ingen storvinsten. Men kanske en delvinst och även delvinster är bra. Tack för politiker som Schlyter!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Carl Schlyter ja, honom kommer jag ihåg från radio.

  Han propagerar jämt för fred och frihet, nu i samband med flyktingkatastrofen i medelhavet skrev han att det inte var tillräckligt att hjälpa dem på havet, utan vi borde hjälpa dem då de drunknar i förtryck i hemlandet. Det är goda intentioner.

  Samtidigt avfärdar han hela insatsen i Libyen, inte för sättet den genomfördes på, misstag som begicks etc utan för att Khadaffi ändå snart försvunnit av sig själv. Jaså? Ja i så fall är det ju verkligen lätt att vara för fred och frihet, om man tror att den kommer av sig själv.

  Där behöver man inte tvivla på att manus var skrivet av en komiker. Det var ju Percy Nilegård som lanserade "Management by not doing anything" i NileCity.

  SvaraRadera
 3. Eller, för den delen, det festliga i att hr Schlyter kritiserat Libyeninsatsen inte bara som felaktig eller dålig utan helt onödig, när han på samma gång talar om Syrien och att en FN-insats där skulle vara helt nödvändig, bra och funktionell.

  Utan att med ett ord förklara varför det som är total skit i ena fallet är guld värt i det andra.

  SvaraRadera
 4. AKB statsministerkandidaten som ska utmana Löfven, flankerad av nippertipperna Annie och Ebba och kanske illern Janne som står och grymtar i bakgrunden.
  Känns nästan som öppet mål t.o.m. för Löfven och Sd kan klättra ytterligare några pinnhål.

  SvaraRadera
 5. Om Ben Dover lyssnat lite bättre hade han hört också det han inte velat höra av Schlyter. Det blir bara trams av Dovers utfall.

  SvaraRadera
 6. Det Bend Over missar i sin beskrivning är att Khadaffi vägrade använda dollar och hade en självständig centralbank.

  Likadant var det med Saddam Hussein i Irak - han slutade använda dollar han med (kollar man in Iran och Ryssland gäller samma sak - de har slutat använda dollar och försöker avdollaisera sin ekonomi - men de är lite för stora för att USA/Nato ska bomba sönder dem)

  Alla diktaturer USA stöder som var värre än Libyen missar Bend Over också (Libyen hade den högsta levnadsstandarden bland sin befolkning med fri hälsovård, fri utbildning etc).
  Idag ligger Libyen i ruiner, sönderbombat av väst i "demokratins namn".

  I Bend Over:s värld är alla som Bend Over för USA demokratier men de länder som inte Bend Over är lagbundet "Evil"

  Bend Over:s hyckleri är svårslaget.

  SvaraRadera
 7. "Åsiktsutbytet" inne i landet börjar likna det som tillåts i Nordkorea, numera censureras de som vill skriva inlägg på vänster(!)forum fastän de följer alla lagar men "anses negativa för samtalsklimatet"(!) dvs ifrågasätter, har andra åsikter & håller på.

  SvaraRadera
 8. tis apr. 28, 04:52:00 em
  Du som har en rimlig grundinställning och som inte är
  en kverulant och som inte skvalar
  och som dessutom undviker att få
  dina åsikter ifrån journalister
  styrda av usa och som får dina
  insikter genom att noga undersöka saker och ting. Jag anser att Du
  är värd, att ha ett eget Namn.

  SvaraRadera
 9. Ben Dover, Tycker det är synd att du i detta fall inte håller dig till att Schlyter "ville testa". Att någon vill testa kommissionen och bristen på öppenhet borde vara stort. För det ÄR stort.

  Det finns ingen kosmisk lag som säger, att vissa ska ha mer pengar (medel) att kunna testa EU:s regler och ramverk i EU domstolen. Men Schlyters vilja och förmåga att testa bör hyllas. Så personligen så hyllar jag den.

  I stället för att riskera att förlora ett mål i EU domstolen kunde han byta kök för pengarna. Lägga dem på mer konsumtion.

  Är dock skeptisk till vad han egentligen vunnit eller inte vunnit. Det får vi se. Men att fira med tårta är han värd. Kommissionen och stora medlemsländer, små också, kommer förmodligen att kunna fortsätta att "kuckelura". MEN arbete för mer öppenhet inom EU, skulle fler välbetalda politiker och även andra ha som motiv för sitt arbete. Men de flesta byter hellre kök...?

  De med medel (pengar) borde vilja göra allt för att omställning ska kunna ske. Inte lämna det viktiga uppdraget till andra med små/mindre medel. Det finns olika kollektiv/individer med mycket pengar. De om några borde vilja gå före. Vi skulle alla vinna på fler Schlyter.

  Vi skulle alla också vinna på att löneskillnaderna inte var så stora. Vinna på mindre individualism. Vilja, kapacitet, medel (pengar), om skillnaderna inte var så stora, så skulle inte kommissionen och medlemsländer kunna vara annat än öppna med sina motiv. Hur många har råd att våga ifrågasätta kommissionen. Många politiker har det, men hur många har vilja, kapacitet/förstånd att göra det?
  Dessutom i framtiden hur många kommer att ha råd?

  Schlyter har uppenbart det. Både råd, kapacitet, förstånd. Heder till honom. Tycker mig se att kunniga och duktiga miljöpartister som lyckas med något i Bryssel, landar i ett slags lyckorus för att sedan vakna och se att det var nog mest ett rus. MEN varje litet steg mot mer öppenhet borde få leda till ett tillfälligt lyckorus. Bara man sedan återigen vaknar.

  Lisbeth  SvaraRadera
 10. Spännande. En tycker att jag är döv och en annan drar upp dollar, Iran och gamle Saddam.

  Ingen har dock en förklaring till varför Schlyter trodde att Kadaffi magiskt skulle trolla bort sig själv eller varför det är bra med en sak i Syrien som var dålig i Libyen.

  Antagligen för att det inte finns några sådana förklaringar. Bara bort-förklaringar.

  SvaraRadera
 11. En naturlig förklaring är väl att ingen eller få trodde att Kadaffi magiskt skulle trolla bort sig själv. Utan att rebeller skulle "trolla bort" honom om ingen annan gjorde det. "Naturlig" avveckling.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. @Lisbeth:

  Det är en teoretisk möjlighet men inget, absolut inget, pekade på det i mars 2011 innan interventionen. Då var Khadaffi på offensiven, sket i vapenvilan och ljög om det till det internationella samfundet. Rebellerna var på flykt.

  Schlyters bedömning skulle i så fall ha varit helt unik och då vore det intressant att veta vad han grundade det på.

  SvaraRadera
 13. SÅ här såg det i så fall ut när Schlyter trodde att Khadaffi skulle avveckla sig själv:

  http://www.theguardian.com/world/2011/mar/13/gaddafi-forces-rout-rebels-brega-east-libya

  With western countries paralysed by disagreements over military intervention, the exhausted and terrified rebel army piled into pickup trucks with machine-guns mounted on the back or towing anti-aircraft guns and raced away from a sustained assault by rocket launchers and artillery to which they were ill equipped to respond.

  Dvs rebellerna flydde, schappade, smet.

  Khadaffi stod i princip utanför deras högkvarter i Benghazi när interventionen började.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.