torsdag 12 mars 2015

"Arbetslinjens själva essens är att arbetslösa skall må sämre"

Den borde vara obligatorisk läsning för varenda politiker, särskilt för varenda miljöpartistisk sådan. De förra har väl aldrig haft det i sig, de senare tycks numera skämmas för att de haft de i sig. Boken heter Vi bara lyder. Författare: Roland Paulsen. Betyg: Fem av fem möjliga.

Boken är inte bara bra för innehållet - granskning av Arbetsförmedlingen -  utan för att författaren med kirurgisk precision skär upp den fördummande arbetslinjen så att dess beståndsdelar ligger där nakna till full beskådan. Ja, vid några tillfällen tar Roland till motorsågen också, men bara när det känns omöjligt att inte begå lustmord.

Roland Paulsen är doktor i sociologi. Han tillhör även de som förmår skriva, vilket inte är alla akademiker förunnat. Boken är formellt en berättelse om en studie av Arbetsförmedlingen.

Men egentligen om så mycket mer. Om lydnadens struktur, om ideologisk vilsenhet, om det orimliga i att skapa full sysselsättning när 400 000 är arbetslösa medan det finns 40 000 lediga jobb. Och så slår han fast: "Självklart mår de arbetslösa sämre än de som har jobb. Arbetslinjens själva essens är att arbetslösa skall må sämre."

Jo, det blir en berättelse som delvis närmar sig fars. Fast på allvar. Lydnad utan tilltro. Arbetslinje som religion. Arbetsgivare som oroas för alla nonsensansökningar som de som sökt sig till Arbetsförmedlingen tvingas skicka iväg, IT-system som ingen förstår, jakten på gröna siffror, personal som går i väggen och kontrollapparaten som dränker arbetsförmedlarna i meningslöst arbete - "förra månaden tvingades huvudkontoret skicka ut sin personal till lokala kontor runt om i landet för att hantera det kaos som uppstod när 150 000 rapporter skulle granskas".

Och mitt i alltihopa människor som styrs av det obegripliga och förnedrande. Om coacher som floskelaktigt "lär ut" hur man bygger upp sina "varumärken" - och den lakoniska kommentaren från en av de intervjuade om att "det fanns en tid när det var viktigare vad man kunde än vad man sa att man kunde".

Politikernas vilsenhet. Löfven som inför valet hävdade att fas 3 var en absurd konstruktion och ett ekonomiskt vansinne - men åren går och några egentliga förändringar blir det inte. Och Åsa Romson som gör den freudianska felsägningen på presskonferensen om "jobbsatsningar" och de tänkta så kallade extratjänsterna: "Extratjänsterna är en väldigt viktig del för att återskaffa... (hon tittade ner i sin papper igen och fortsatte)... för att avskaffa fas 3..."

Med viss elegans vänder författaren dessutom upp och ner på påståenden som ständigt görs i arbetslinjens namn. T ex det överdrivna talet om att kunskapsbehov för den moderna arbetsmarknaden... "För det stora flertalet har informationsteknologin snarare sänkt kunskapskraven. För fyrtio år sedan var exempelvis industribagaren  tvungen att veta något om jäsningsprocessen och gräddningstemperaturer. Idag räcker det med att klicka på ikoner som sätter igång processer..." Fler exempel tas upp.

Förutom tips till politiska partier som vill ta sig ur arbetslinjen finns guldkorn i form av goda citat av filosofen Herbert Marcuse och nationalekonomen Joh Maynard Keynes samt intervjuer med Sven Otto Littorin (Fas 3:s fader) och Arbetsförmedlingens sparkade generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist

Nej, boken är inte svårläst och inte alls tjock. Sen får man välja om man vill skratta eller gråta... Författaren såväl som den sparkade generaldirektören och ett avdankat språkrör kan man ta del av i det här programmet om just arbete och arbetslinje - lustigt nog är det två män som talar om vikten av sänkt arbetstid medan det är två kvinnor som verkar betagna av arbetslinjen.


http://www.svt.se/runda-bordet/se-program/runda-bordet-arbete-sasong-1-avsnitt-4
Klicka på bilden!


20 kommentarer:

 1. Vi har politiskt skapad hög arbetslöshet, ett medvetet politiskt val med i förbandet av NAIRU d.v.s. den sk jämviktsarbetslösheten som rättesnöre för den ekonomiska politiken. Ett ovetenskapligt artificiellt mål som totas ihop av nyliberala ekonomer. Vi fick tillbaks en ekonomisk politik som fanns före 1930-talet.

  Keynes beskrev 20-talets penningpolitik:
  "Helt enkelt en kampanj mot de arbetande klassernas levnadsstandard ... verkställd genom en avsiktlig intensifiering av arbetslösheten"

  Detta har skapat en improduktiv miljardindustri som ha som sitt enda syfte att hantera de arbetslösa, alltså hantera inte avskaffa arbetslösheten. Allt från folk som försörjer sig på att administrera de hemlösas tidningar som ska legitimera tiggeri till "intellektuella" som sitter i TV och pratar strunt för att blanda bort korten om varför vi har arbetslöshet.

  SvaraRadera
 2. Alla kan inte konkurrera på samma villkor. ME drabbade kan det definitivt inte. Så politiker vi andra, sjukvården, läkare försäkringskassan kanske ska sluta låtsas.

  På Gröna bloggar finns att läsa om ME. Så lite har nog politikerna uppmärksammat denna sjukdom.

  Den 12 Maj är det de ME drabbades dag över hela världen. Man kan hoppas på att den blir en vändpunkt, så att de drabbade får upprättelse för, att de behandlas så fruktansvärt nonchalant och illa.

  http://me-foreningen.se/dok/120512-internationella-me-dagen-2012.htm

  Lisbeth  SvaraRadera
 3. Arbetslösheten!
  Jämlikheten!

  Alla vet att det är åt helvete.
  Folkflertalet vill ha en ändring.
  Ändå händer det så lite.

  SvaraRadera
 4. var miljöpartiet med om att införa Aktivitetsgarantin. Tog självkritik genom en riksdagsmotion: "De som tvingas utföra arbetsuppgifter utan riktig lön eller normala rättigheter kan av allmänheten och arbetsgivarna stämplas som andra eller tredje klassens arbetskraft. Det varnar ILO för. När aktivitetsgarantin infördes innebar den egentligen bara en utvidgning av ungdomsgarantin till att omfatta samtliga arbetslösa." se http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Aktivitetsgarantins-avskaffand_GQ02A308/?text=true Fast sedan har mp liksom alla andra fortsatt rösta för fortsättandet i budget efter budget och nu deltar man i att bibehålla och utvidga fas 3 efter att i opposition ha krävt ett omedelbart stopp för anvisningen av nya deltagare 2011. Det gäller viktigare saker i riksdagspolitiken. Lönen, karriären och pensionen...

  SvaraRadera
 5. Ja när (s) ska avskaffa/omvandla FAS3, då är det inte bråttom direkt. Då får fattigt småfölk inte lida brist på tålamod. För man är ju Arkitekterna, aktivitetsgarantins ingenjörer. Man har inte gjort upp med sitt förflutna. Tror man en gång hänvisade till att man inte ville rota i det där, bara se framåt, typ. Klassikern "vända blad"..

  SvaraRadera
 6. Och efter "svarta jobbveckan" med sina varsel undrar man ju lite över var (s) "berättelse" om arbetslösheten tagit vägen: förr hörde man ju ständigt historier om att bara man "sanerat färdigt" eller "väntat in pensions-avgångarna" så skulle det fixa sig. Nu hörs absolut ingenting. Folk kan äta kottar & suga på istappar? Enligt borgarna klarade sig ju svensken på något magiskt sätt alltid, han kunde försörjas av släkten om det knep istället för med a-kassa. Är det den politiska traditionen som lever vidare?

  SvaraRadera
 7. Arbetsförmedlingen förmedlar inga jobb. Det är en kontrollmyndighet. Handläggarna tar fram handlingsplaner med standartexter. Inte i något fall har jag medverkat. Jag har aldrig träffat min handläggare. Min handläggare byts ständigt ut (intern lastfördelning)

  Jobb- och utvecklingsgarantin garanterar ingenting.

  Jag läser i AF:s broschyrer om hur jag i samråd men min handläggare väljer lämplig aktivitet. I verkligheten får jag en anvisning hemskickad i brevlådan. Coachföretaget hälsar oss välkomna: Vi är alla utvalda (flera protesterar, de har fått en anvisning). Det är så roligt att verksamheten växer (fler arbetslösa). Här finns så många möjligheter (ja, men inte för arbetslösa visar det sig). Ni kommer att delta i seminarier och workshops. Visst. Vid en workshop ska vi utforska gruppdynamiken. Vad ska ni ta med er när ni måste lämna ert rymdskepp som kraschat på månen? Upptäcker att tjejen från Iran resonerar som jag. När jag ibland ställer kritiska frågor får jag höra att det minsann är frivilligt att delta. (Arbetsförmedlingen säger samma sak.) Jovisst, men samtidigt är aktivitetsstödet den enda försörjning som står att finna. Om än otillräcklig.

  Jag har varit i närheten av att hitta sysselsättning. Påfallande ofta har det handlat om oljeutvinning i Norge eller vapenindustrin. För mig som är lika grön som vänstermarginalen på bloggen känns det sådär.

  SvaraRadera
 8. Verkar som om också de som är anställda vore arbetslösa. Över vårt hus fluget ett gult plan fram och tillbaka var tionde minut. Kan väl inte vara annat än kronan som är ute och leker? En ovanligt miljöovänlig lek iså fall!

  SvaraRadera
 9. Kan den här boken laddas ner någonstans? Om jag inte missminner mig har Roland själv vid något tillfälle nämnt att hans verk kan laddas ned och verkade inte se det som något problem.

  SvaraRadera
 10. 5 av 5, kan bara hålla med.
  ( Alltid lika glad när jag hinner före .. 😊)
  Eric

  SvaraRadera
 11. Civilisationskritik
  En häst kom emot mig i mörkret
  vår vänskap växte.
  Jag skruvade fast en armbindel på honom.
  Förlåt, benkrage ska det vara.

  SvaraRadera

 12. Eric, GRATTIS!

  Roland

  SvaraRadera
 13. På "startcentralen" intet nytt
  allt var där precis som sig bör
  klienterna åt lunch, billig pytt
  in kom en s.k. "matchings-aktör"..

  SvaraRadera
 14. Jag läste alldeles nyss en bra artikel i The Guardian (Data should not be used as a drunk uses a lamppost, 12 mars 2015) om hur systemhierarkier eliminerar mänskligt ansvarstagande, om hur systemtänkande eroderar våra möjligheter till självständigt agerande. Kan vara relevant för bakgrundsförståelse när frågan om lösningar för specifika problemsituationer diskuteras.

  "There is a very strong tendency in business and in public policy­-making for people to favour arguments based on mathematical models ­– for bad reasons as well as good. As with the use of market research, by removing any subjectivity from a decision, you are also distancing yourself from responsibility for the consequences of that decision. Computer says no."

  http://www.theguardian.com/media-network/2015/mar/12/big-data-businesses-governments-astray

  Juri Aidas, Sundbyberg

  SvaraRadera
 15. Är det så lustigt egentligen, att två män inte är lika betagna av arbetslinjen som två kvinnor. Kvinnorna har kämpat för att ta sig ut i arbete utanför hemmet. Ut ur "fängelset". Men jag tror inte att t.ex. Elin Wägner hade glatt sig åt utvecklingen. Fågeln i buren (kvinnan) blir hon friare med arbetslinjen? Barnen och männen blir de fria?

  Sorgligt är det väl snarare. Att kvinnorna och "feminismen" vill se lika många kvinnor som män i bolagsstyrelser t.ex. De vill inte se män där, utan vara som män... Som om det då sker förändring. Varför inte låta männen leka färdigt i bolagsstyrelser? Sedan kan de bli t.ex. präster eller något annat helt annorlunda.

  En del vill både bli partiledare och föda barn samtidigt. Kvinnor "kan" göra många saker samtidigt. Kanske vore det klokt att lyssna till de två kloka vise männen Birger och Roland. För de talar för kvinnor, män, hen och barnen om att dela på jobben.

  Två "rör" en kvinna och en man, så vill en del inom KD se utvecklingen. Men den lille skäggige medelålders mannen drar sig ur. Ensam kvar står en stark karismatisk kvinna, som kan göra allt samtidigt. Så kvinnligt så vanligt. Så farligt....
  Påminner om många kvinnors situation i hemmet.

  Kvinnorna är det största hotet mot sänkt arbetstid? De är uppfostrade till att vara duktiga flickor som orkar och kan. Tyvärr så är kvinnorna ofta också de största förtryckarna mot andra kvinnor som anses svaga.

  När det gäller sänkt arbetstid, så sätter jag störst hopp till att män i högre grad, kommer att driva frågan. Det är lite som med att det är den fattige som har de största drömmarna. Det är kvinnorna som lockas allt mer av höga maktpositioner. De har varit "fattiga" i sin bur. Nu flyger de ut.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. helt á propos, eller inte, är det någon som känner till någon organisation som aktivt motarbetar fortsatt överbefolkning? som vill att jorden ska vila på det enda sätt som det går, dvs med mindre människor på den. tiggarna - tiggerskorna?- får inte ta preventivmedel för sina män, hur går man ur fattigdom med flera och flera barn? hur kan jorden bestå om vi inte minskar vår numerär?

  SvaraRadera
 17. Snacka om ideologisk vilsenhet som gör en illamående:
  http://www.expressen.se/nyheter/de-fick-132-miljoner--ordnade-ett-jobb/

  Sveriges skattepengakista är som sylt för getingar för världens bedragare. Exempelvis har vi nu i Södertälje Sveriges dyraste rättsprocess någonsin där kriminella blåst staten så det visslar om det. Kanske dags att bli nyliberal skattemotståndare om man vill få ordning på svängdörrarna.

  SvaraRadera
 18. Kanske det. Men då måste du först utreda hur vi klarar välfärden. Annars fastnar vi i svängdörrarna.

  SvaraRadera
 19. Beställ en Årsberättelse (Arbetsmarknadsenheten AME) från kommunen ni bor i och ni häpnar hur många gratisarbetare som finns.
  Kommuner är säkert de största utnyttjarna av utförsäkrare arbetslösa och sjuka. Ingen parti säger emot utan man bestämmer själv i kommunstyrelsen de olika platserna man kan placera de utförsäkrare.
  Sverige är naturligtvis inte ensam om det här utan samma system finns överallt i EU-länderna. Ingenting säger dock emot att kommunen inte skall syssla med sådant här.

  //Eija

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.