måndag 16 februari 2015

Kristdemokrater, kvinnorna och vänstern...

Anders Borg meddelade för några år sedan att "de kristna värderingarna är viktiga både i politiken och i livet i övrigt" och att "det finns en gud som säger att det är skillnad mellan rätt och fel". 

Jag antar att också kristdemokraternas grundare Lewis Petrus utformade politiken utifrån "de kristna värderingarna" som Anders Borg talade om. Han kom dock till en hela annan slutsats, han var en vänsterman. Därför drev KDS, som partiet då hette, i gången tid en ekonomisk politik bra mycket till vänster om sossarna.

Partiet drev krav på en radikal fördelningspolitik, förstatligande av banker och kritik mot marknaden. Så småningom kastade partiet - inte minst genom Mats Odell - ut det man tidigare kallat solidaritet från partitemplet och släppte in månglarna istället. En gång drev KD till och med kravet på något som liknande friår mitt i livet eftersom livskvalitet på den tiden var något som låg partiet nära om hjärtat.

 Här ett tips till blivande partiledare på vad hen skulle kunna säga på sitt installationstal:

"Arbetslinjen har gått för långt. Mot den ställer vi kristdemokrater relationslinjen. Vi behöver mer tid för varandra, mer tid för våra familjer, mer tid för våra barn och barnbarn, mer tid för våra äldre, mer tid för livet självt. Mer tid för det informella, obetalda kitt som är det som bygger det verkliga samhället. Därför förordar vi nu sänkt arbetstid. På samma sätt som Jesus krävde av den rike att dela med sig av sin rikedom, kräver vi att den som har arbete skall dela med sig till den som inte har. Till bådas glädje och förnöjsamhet.

Just förnöjsamhet är för övrigt något vi kristdemokrater förordar! Det får vara slut med en ekonomisk modell som bygger på att vi aldrig skall vara förnöjsamma med det vi har! Vi måste nu ta steget bort från det materiella tillväxtsamhällets själslösa - för att inte säga ogudaktiga -  fördumning och ge människor en vision om ett bättre samhälle där de rika ger till de fattiga och där månglarna kastas ut från gallerier, köpcentra och börshus! Vi behöver bygga ett samhälle som om människan betyder något, vi behöver bygga en ekonomi som om livet betyder något, vi behöver bygga en vision om en bättre värld som når människors hjärtan!

Vad hade Jesus sagt om militär upprustning och social nedrustning? Jag bara frågar... Vi måste lämna gamla testamentets budskap om hämnd och krig och hat, och närma oss det nya testamentets eviga budskap om förlåtelse och fred och kärlek."

Chansen att en ny partiledare tar  mina råd till sig är förstås små - den ledande kandidaten Ebba Busch verkar mest inne på upprustning, längre straff och ökad frihet för de giriga. Kanske säger hon som Anders Borg: "De kristna värderingarna är viktiga både i politiken och i livet i övrigt och att det finns en gud som säger att det är skillnad mellan rätt och fel".

Om dessa värderingar samstämmer med de KD företräder idag så är det bara att beklaga kristendomen.

PS!
Det har förekommit en viss undrande ton över att ett kulturkonservativt parti som KD nu tycks ha två huvudkandidater som är kvinnor.  Historiskt kan man dock konstatera att KD har rötter i en gången tids största kvinnorörelse. Det vill säga Pingstkyrkan vars medlemmar mest bestod av fattiga och utsatta kvinnor, förskräckande ofta med män som söp för mycket. Visserligen var det männens som talade och predikade, men de samlade mest kvinnor.

PS2!
Kärnkraft gillade man inte en gång i tiden. Argumentet var att kärnkraften var "ett hot mot skapelsen" - i vilket ögonblick den blev förenlig med skapelsen har inte KD berättat. Eller om det är den gud man hänvisar till som ändrat uppfattning. Vad vet jag.

17 kommentarer:

 1. Neoliberal Agendamån feb. 16, 07:58:00 fm

  Man kan börja med att kraftigt dra ner skattetrycket. Stöld är inte en kristen värdering.

  "Och det ser till att alla, höga och låga, rika och fattiga, fria och slavar, får ett märke på högra handen eller på pannan och att ingen kan köpa eller sälja utan att ha märket, odjurets namn eller talet för namnet. Här behövs vishet. Den som har förstånd skall tolka odjurets tal"
  - Uppenbarelseboken 13:e kapitlet

  SvaraRadera
 2. Hmm... Anders Borgs kristna värderingar, torde vara en del i att han slogs för ideella föreningar. Han skulle driva frågan ända in i kaklet. Förmodligen slog han huvudet i kaklet! För idag talas det om 25 procent moms och Borg gör annat. Frågan är nu Magdalena Anderssons.

  Undrar vad som är viktigast för de kristna värderingarna? EU kommissionens krav att ideell verksamhet inte får störa konkurrensen? eller själva värderingarna?

  Organisationer som samarbetar med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för att hitta lösningar för arbetsträning, har börjat lägga ned.

  Organisationer som har fått förfrågan om akut stöd för EU migranter, har börjat lägga ned.

  Organisationer som utvecklar system för insamling och återvinning försvinner. osv...

  Undrar vad Jesus hade sagt!
  Undrar också över vad han sagt om vetenskapen, darwfinkar och det "naturliga urvalet" dvs. slumpen. Om byggstenar, aminosyror. Hade han tyckt att slumpen är en dålig förklaring? Hade han sagt att inte ens det naturliga urvalet kan mala tomt, utan måste ha ett färdigt material. Eller hade han sagt att det är samma hisnande slump som måste åstadkomma detta material, innan det naturliga urvalet kan inträda.

  Vem vet. Hade han sagt att allt beror på slumpen?

  Tror att han hade velat kasta ut månglarna ur templet och att KD då hade åkt ut "med badvattnet"
  Att han betraktat det som ett rättfärdigt krig. Inte kastat ut handgripligt men med ord.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. KD har lämnat söndagsskole-kristendomen (den där barn ska förföras) och förstått att Guds budskap är mångfacetterat och motsägelsefullt så det kan användas av alla intressen. Man förstår att den där guden måste ha varit disträ och ganska förvirrad, men trots det egentligen inget större problem, det är hans fan-klubb som är problemet.

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agenda, Ditt inlägg för tanken till räntan. Som beskrivs som ett otyg i samtliga religioner.

  Märket på handen eller i pannan hade hindrat olika religionsutövare som ville bedriva ocker...
  "Stöld är inte en kristen värdering" Det är inte konkurrens heller. Innan skattetrycket kraftigt dras ner behöver fattigdomsproblemen lösas. Det har ingen ism lyckats med.

  Fram till dess gäller regeln att ta från de rikare för att ge till de fattiga. Rättvis fördelningspolitik.

  Nu har istället ord som utanförskap ristat in "ett märke" i "pannan" på många. Det är inte äkta etisk kristen etik.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Neoliberal Agendamån feb. 16, 08:48:00 fm

  ". Innan skattetrycket kraftigt dras ner behöver fattigdomsproblemen lösas. Det har ingen ism lyckats med"

  Absolut fattigdom har markandsliberalism varit synnerligen effektiv mot. Det är ju inte heller så att de med lägst inkomster är skattebefriade. Skatterna skapar därmed fattigdom.

  SvaraRadera
 6. neo;
  "Skatterna" blev felstavat, SKATORNA menade väl du.
  Aran

  SvaraRadera
 7. Neoliberal, Marknadsliberalismen har ersatt Gud för många. Vetenskapen också. Frågan är om det är smartare. Håller med dig i en del, pensionärer och sjuka betalar högre skatt.

  lasse, marknadsliberalismens fan-klubb är ett lika stort problem. Dess förespråkare är nödvändigtvis inte disträ och ganska förvirrade utan alerta och målmedvetna samt på hugget.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Om man vill ha större bredd och intensitet i den politiska debatten ska man naturligtvis utse Ebba Busch till partiledare.

  Heja Ebba!

  Ahmed
  (Som dock inte kommer att rösta på KD ens om Ebba blir partiledare).

  SvaraRadera
 9. "Bush" ska det väl vara?

  SvaraRadera
 10. Thorsten Schüttemån feb. 16, 01:18:00 em

  Partiet drev krav på en radikal fördelningspolitik, förstatligande av banker och kritik mot marknaden. - Här finns det en parallell till de tyska kristdemokraternas historia, som i sitt första partiprogram, "Ahlener Programm" från 1947 krävde just detta, men sedan gjorde samma U-sväng som KD, mycket snabbt.

  SvaraRadera
 11. Ibland önskar jag att Neoliberal agenda kunde berätta hur hen lever som inte använder några tjänster som har betalts av våra skatter.

  Inga vägar, inget kommunalt vatten, föräldrar som skött hemundervisning, miljoner sparade under madrassen för att kunna betala sin egen sjukvård. Ingen telefon, inga biobesök. Ingen brandutryckning, polis eller försvar till Neoliberals adress förstår vi önskas.

  Hur många väljare tappade KD på att säga sig avskaffa fastighetsskatten för att istället införa en högre fastighetsavgift för majoriteten? Har någon undersökt det? Oj, oj, oj sa ordföranden för dDs valberedning när hon fick veta att 82 % av fastighetsägare i hennes hemlän fått väsentligt högre avgift än skatt!

  SvaraRadera
 12. Först kommer högerrösten och viskar: "Karl Bertil Jonsson ville inte att de flitiga, som slitit i många år med läxor och skaffat sig en hög utbildning, därtill skuldsatt sig, att de skulle få lön för mödan.

  Han ville istället att de som satt på krogen, drack och rökte, att de skulle kalasa på de fina julklapparna".

  Sedan kommer vänsterrösten (Kristus) och säger att vi ska bära varandras bördor, alltså samma som Birger skriver om idag.

  Gt

  SvaraRadera
 13. "Karl Bertil Jonsson ville inte att de flitiga, som slitit i många år med läxor och skaffat sig en hög utbildning, därtill skuldsatt sig, att de skulle få lön för mödan."
  -----------

  De flitiga är mest upptagna med att belåna sig så att sveriges ekonomi snart kollapsar sen får de fattigaste betala notan.

  SvaraRadera
 14. Neoliberal Agendamån feb. 16, 06:50:00 em

  "Ibland önskar jag att Neoliberal agenda kunde berätta hur hen lever som inte använder några tjänster som har betalts av våra skatter. "

  Klart jag använder skattefinansierade tjänster. Jag vill ha tillbaka maximalt av den skatt jag betalar in.

  "Inga vägar, inget kommunalt vatten, föräldrar som skött hemundervisning, miljoner sparade under madrassen för att kunna betala sin egen sjukvård. Ingen telefon, inga biobesök. Ingen brandutryckning, polis eller försvar till Neoliberals adress förstår vi önskas."

  Bara för folk i Sovjet åt mat från statliga fabriker, så betyder det inte att det var ett bra system (litet urval, låg kvalité och köer)

  SvaraRadera
 15. Är klimatskeptikern kvar som Hägglunds presschef?

  SvaraRadera
 16. Tack Birger för påminnelsen om radikala Kristen Demokratisk Samling som Lewi Petrus jämte medarbetare startade. Det var verkligen ett kristet parti som tog Nya testamentet med Bergspredikan på fullt allvar och som du skriver - drev krav på en radikal fördelningspolitik, förstatligande av banker och kritik mot marknaden. KDS ingick då inte i något "partiblock". Lewi Petrus blev djupt besviken när partiet efter hans avgång gick med i ett av de s.k. partiblocken i stället för att vara oberoende med kristen medmänniskosyn.
  Det är sorgligt att tvingas konstatera att KDS förvandlats till sin motsats: Ett materialistiskt, merkantilt parti som bidrar till att öka klassklyftorna. Att alla människor har lika värde har glömts bort. En del partimedlemmar (varav någon tidigare i partistyrelsen) hyllar kärnkraft, är skeptiska till förnybar energi och är totalt fixerade vid den ständiga tillväxten vilket inte borde vara självklart för ett kristet parti med respekt för skapelsen. Att KDU:s ordförande alltsedan januari 2014 hävdar att ”pacifism är ett värre hot än alla kärnvapenmakter tillsammans" kan tyda på en viss okunskap om Bergspredikan - och Nya testamentet i sin helhet. Man kan fråga sig vad KD numera har för fundament till sin samhällsåskådning? Knappast N.T.

  Birger, ditt tips till vad blivande KD-partiledare kan säga på sitt installationstal är mycket bra. Jag vill helst tro att blivande KD-ledare är klok nog att använda ditt förslag - om inte annat inspireras av det för ett mindre materialistiskt och mer medmänskligt budskap än vad KD presterat på senare år.

  SvaraRadera
 17. Forna KDS och dess ärliga kristna hörnstenar återfinns tydligen i Kristna Värdepartiet.

  Gt

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.