söndag 22 februari 2015

7000 vildsvin och 2000 rävrevir i Berlin

Apropå gårdagens drapa angående förtätade städer, och politikers trendiga vurm för dessa - grönområden belägna på dyr mark är inte lönsamma  i en kvartalsekonomi - kanske det kan vara på sin plats att redovisa att det i Berlins många grönområden finns 7000 olönsamma vildsvin och 2000 rävrevir. Vilket bland annat berättas i Henrik Ekmans Vår sanna natur. Om detta pratar vi i denna intervju, som finns på UR men som tyvärr bara är tillgängligt om du jobbar på en skola, universitet eller dylikt som har access - men det är ju inte ovanligt bland bloggens läsare.

Ni andra kanske nöjer er med lite Dvořák som jag lyssnar på så här när natten gett lite snö, gryningen ger lite dimma medan rådjuren står och glor längst bort på närmsta grönområdet och ett gäng kajor länsar fågelborden - och det just nu är  367 375 km till månen vars skärva tonar bort så här dags. Här.

9 kommentarer:

 1. Vad som kan bli helt förödande är en fortsatt utveckling med "de små stegens tyranni", dvs där varje litet grönområde betraktas för sig, bebyggs, och man till sist står kvar med en stadsbygd utan egentlig struktur och med såväl vistelsevärden som biologiska värden förlorade. Och utan grön plats att leka spontant för ungar. Medan vuxenvärlden säkert får tillgång till fler caféer och varje yta kan bli inkomstkälla. Delar av miljörörelsen är verkligen fast i kapitalismens nät där ännu okommersiella ytor ses som sabotage mot tillväxtekonomin. Grön ungdom borde nog tänka ett steg till, liksom fundera över vad ett varmare klimat innebär för förtätade städer.

  SvaraRadera
 2. Biologisk mångfald är en fråga ända ner till skalbaggenivå och den flora och fauna som utvecklas i städer som har kvar många gröna - stora som små - ytor är bra för den biologiska mångfalden. Är de så att urbana gröna ungdomar inte har ett grepp om biologiska mångfald, utan mer om surdegsbröd och odling av krydda i vattenbad?
  Mia

  SvaraRadera
 3. Svala städer tack!sön feb. 22, 07:22:00 fm

  I somras utfärdade SMHI för första gången varningar för höga temperaturer.
  Forskning visar att den dagliga dödligheten i Stockholm ökar med ca 10 % om temperaturen når 27 grader eller mer tre dygn i rad, och att den ökar med ytterligare 10 % om temperaturen når 30 grader eller mer tre dygn i rad. Särskilt utsatta är vissa riskgrupper och äldre personer. Men sådana kanske inte skall få bi i den förtätade staden där värmen kommer att bli ett reellt problem.

  SvaraRadera
 4. En del gröna politiker vurmar för brunt. Som att bygga i grusgropar när det förtätas t.ex. Tycker det låter sunt eller tyckte....

  Att det skulle vara bättre att bygga i grusgropar nära befintlig infrastruktur låter logiskt. Men många växter och djur är beroende av öppna sand och grusmarker. Bin är beroende av växter som blommar. Det är miljöer som blir alltmer sällsynta. Tycker det är värt att notera när man diskuterar grönt.

  Det finns mycket att tänka på om man skulle bygga ekostäder i grusgropar. Först och främst måste människor börja gilla brunt. Färgen sägs stå för stagnation ingen större förändring...Vem vill bo i en sådan grop. I min kommun sa politiker att folk vill bo sjönära. Vill och vill...

  Gillar man livet och grönt gillar man även brunt. Skulle gärna bo i en ekostad som tagit hänsyn till djur som t.ex. larver, växter och bin. Men tyvärr så ser jag framför mig en grävskopa, som förstör och plattar till allt. Vi människor har ju en tendens att förstöra. Den där lilla larviga larven som bökar i jorden har väl inget värde. Eller biet som sticks.

  "Förstår" att du inte svarade på min fråga Birger Schlaug kring att bygga ekostäder i grusgropar. Förmodar att du såg allt liv i grus och jord.

  Men hur vi än gör så behövs det bostäder och de behövs nu. Vill också ha svala städer. Men det ser inte ut att bli lätt att skapa. Kanske är grusgropar där man ser till befintlig infrastruktur och växter och djurs överlevnad ett alternativ. Om det görs på ett bra sätt så kan vi kanske t.om. hjälpa växter, djur och oss själva att leva tillsammans. Bikupor, blommor, växter, närodlat i en salig blandning.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Men varför är det viktigt med en rik biologisk mångfald mitt inne i tex Stockholm? Borde det inte vara vettigare att värna den biologiska mångfalden i den natur som finns utanför staden?

  Jens

  SvaraRadera
 6. Urban sprawl är ett problem. Vi behöver städer som är gångbara och cykelbara. Upplägget i Stockholm: gles bebyggelse vid varje tunnelbanestation med mängder av kommunal Råmark emellan är inte hållbart. Okej: det kanske får plats en massa vildsvin och grävlingar i den märkliga hybriden av vildmark och park som utvecklats i de mellanrum i bebyggelsen som skapats, men det problem vi måste lösa är städer som fungerar utan stora mängder billiga fossila bränslen.

  Miljöpartiet verkar inte vara intresserad av att försöka göra något åt problemet utan protesterar mot allt och alla. Exempel på miljöpartiets logik är den kommunalpolitiker i Norrland som bosatt sig på landet. På "fel" sida av en sjö och alltså utan snöröjning. För att ta sig till och från jobbet måste han åka bil 25 km och sedan åka snöskoter över sjön. En icke hållbar livsstil.

  Det som krävs är att vi bygger städer där folk kan bo så att de kan gå till och från jobbet. Gärna små lägenheter i närheten av publika lokaler som restauranger, kyrkor och caféer som kan kompensera för trångboddheten. Detta skulle dock kräva ändringar av regelverk och byggnadsnormer.

  SvaraRadera

 7. Kan tycka det är märkligt att uttalat vilja bebygga just grönområden när det finns så väldigt mycket bruna och grå områden i våra städer att börja med först. I vilken av våra större städer som helst finns det sådana områden; uppställningsplatser, logistikcentraler, lågprishotell för bilister och märkligt placerade parkeringsplatser som utsträcker sig flera hektar. I såväl Stockholm som Göteborg och Malmö hittar man dessa platser som ligger 1000-2000 meter (10-20 minuters gångavstånd) ifrån de parker och gröna oaser som förtätningsivrarna så gärna vill ge sig på. Vi har dock fått veta att detta avstånd är för långt för den urbana människan. Tar för lång tid helt enkelt. Man tillbringar hellre en stund på ett av innerstadens alla friskvårdsinrättningar och tar en halvtimmespromenad i en speciellt utformad ”gå-maskin” eller sätter sig på en träningscykel som har virtuella program för alla cykelupplevelser som finns gratis alldeles utanför lokalens väggar.

  SvaraRadera
 8. Häpnadsväckande av Magda R från Grön Ungdom!

  Det uppstår stora temperaturskillnader inom en stad. Mellan parker och bebyggda områden. I Göteborg har temperaturskillnader på upp till 6ºC uppmätts mellan Slottsskogen (156 ha park) och Linnéstaden (tätbebyggd stad). Detta visar vilken betydelse grönområden har för att minska värmestress i städer. En global temperaturökning kommer sannolikt att leda till starkare ”värmeöar” i städer vilket ökar användning av luftkonditionering, som i sin tur ökar ”värmeön” ytterligare. Detta är en återkoppling som re- dan är ett faktum i världens megastäder, exempelvis i Tokyo. Under värmeböljan i Europa år 2003 var avsaknaden av möjligheter till att kyla ner bostäder och andra byggnader en av huvudorsakerna till att så många människor dog just i städer.

  SvaraRadera
 9. På Södermalm i Stockholm förväntas medeltemperaturen öka med upp till 4,5 grader, med värmeperioder där det i solen kan bli 50 grader. I Paris beräknas en överdödlihget på 30 000 människor i samband med värmeböljan 2003. En värmebölja som blir vanligare i framtiden.

  Thomas Elmqvist, systemekologiska institutionen vid Stockholms universalitet skriver i Formas bokserie om klimatet: "Regelverket måste ses över så att det blir lättare att anlägga gröna tak, gröna väggar och nya grönområden". ((Sverige i nytt klimat).

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.