onsdag 1 oktober 2014

Almost like the blues

Så här i regeringsförhandlingarnas tid är det lugnast att fundera på något annat. Visste ni att Trillingnöten försvinner från årets Aladdin? (15.30 är jag med i SVT Forum i Tvåan tillsammans med ett av Grön Ungdoms språkrör, så helt och hållet kan jag inte fokusera på tragedin med trillingnöten).

Här är förresten höstens korta, lätt melankoliska, Spotifylista till tröst för den som behöver det:


38 kommentarer:

 1. K G Bergström. "Löfven har lurat koftorna av Fridolin och Romson".

  Tomas Ramberg: Inne på samma spår, det sossarna "gett" är sådant som de redan i valet sagt att själva ville genomföra....

  Peter Eriksson. "ser ut att vara bra förhandling"

  SvD: mp lurat i i frågan om vapenexport, den kan öka

  Vilka sitter och förhandlar för mp???
  Ser dock att Fridolin kompletterat kostymen med en väst numera. Milde mooses, vad händer????
  L.

  SvaraRadera
 2. Miljöpartiet förhandlar bort sig själva i en regering som snart faller. Sedan väntar avgrunden, i form av nyval.

  SvaraRadera
 3. Får tacka för en skön spellista som kan behövas som tröst.

  SvaraRadera
 4. Ett (någorlunda) lyckligt offer för USA:s musikimperialism!

  SvaraRadera
 5. Fred, rätt så. Nästa lista blir av den art att du kommer att längta efter imperialismen...

  SvaraRadera
 6. Peter Eriksson tycker Cecilia Malmström var ett bra val som kommissionär för handelsfrågor. Det gör säkert inte Carl Schlyter.

  SvaraRadera
 7. Grön Ungdoms manliga språkrör Lorentz Tovatt meddelar på twitter att den som har varit med i ett politiskt parti, men lämnat det, inte skall framföra sina åsikter offentligt samt att jag har röstat på Vänsterpartiet. Det förstnämnda tillhör en mer stalinistisk ordning och det sistnämnda vet han inte ett skit om.

  Dock tror jag inte att vare sig stalinistisk ordning eller att inte veta vad man pratar om är något som generellt gäller Grön Ungdom - i vilket jag för övrigt blev evig hedersmedlem i samband med att jag lämnat uppdraget som språkrör. Gustav Fridolin, som då var rör i GU lämande över plakett och allt...

  Som språkrör var jag alltid glad när GU krävde massor av Mp i förhandlingar med S och V - det finns nämligen ingenting bättre än intern offentlig kritik om man vill kunna nå långt i en förhandling. Att peka på intern oro ger förhandlare ökat stöd i en förhandling... Om man nu själv som förhandlare vill något förstås.

  De båda språkrören för Dagens GU verkar däremot nöjda med de förhandlingsresultat som MP uppnått idag. Man har en mer konservativ inställning till samhällsförändringar än vad som nog är nyttigt för ett grönt parti. Tuffa till er för i helsicke! Mesa inte så förbannat! Sätt tryck! Uppträd inte som åldringar som tappat sin radikalitet i brist på ork och vilja att förändra!

  SvaraRadera
 8. Vad händer? Nyval? Enligt Birger så lider vi väl av kolera just nu? Tycker det är en bra beskrivning. Vad kommer efter nyval Pest? Vi vet inte. Ebola blir den stora frågan för regeringen att ta tag i direkt enligt Bildt.

  De håller på att förhandla bort sig själva. Naturligtvis är det så. Behöver lyckas med något alltså. Ingen kan göra allt, alla kan göra något. Tillsammans med V hade de blivit starkare.

  Men de vänder sig högerut mot de som de i huvudsak tidigare kritiserat. Man kan påstå att man är en del av problemet då, inte lösningen. Deras "snuttefilt" friskolor har fått avgöra? Sjöstedt och V får nu kämpa för våra barn och skolan. Hoppas de inte ger upp för lätt.

  Lyckas MP med att övertyga stockholmpolitiker om att intäkter från trängselskatten ska gå till kollektivtrafiken. Så saknas förmodligen pengar. Romson har sagt "Om man inte har pengar så bygger man inte".

  Det ligger på dessa politiker alltså. Om MP vet något mer om hur dessa politiker kommer att välja vet vi inte.

  I den frågan bör de väl ändå få känna sig stolta? Vi vet inte utgången ännu. Det går inte att riva upp beslutet, att förhala är väl då det rimliga att göra. Eftertanke är alltid bra.

  Dessutom allt fokus på Stockholm... Det borde reta upp politiker att makten, politiken, ekonomin flyttats till storstäderna. Men det säger Romson inget om. MP har utvecklats till ett storstadsparti. Vilket förmodligen kommer att ge ännu fler missnöjesröster. För det retar upp folket. Startar uppror...

  Ser fram emot turerna kring med förbifarten och att få se om det blir pest eller kolera. Eller en verklig framgång. Önskar dem lycka till. För luften vi andas är allas luft. Därför så anser jag att alla bör ge sig in i debatten inte bara Stockholmare.
  Nog är de en aning "mesiga" därute i landsbygden. Men de tänker väl på sitt... även de.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Ser ut som en rejäl läggmatch här. Vi som satsade på det gröna laget blev totallurade. Dom förhandlar bort sin egen målvakt och sina anfallare. Kvar blir några spelare på mittfältet som springer livet ur sig när dom försöker täcka upp alla platser på en gång. Sämre match har sällan skådats och i mittpausen lämnar supportrarna läktaren.
  Men det viktigaste är ju inte att vinna utan att delta brukar det heta. Fan tro’t. För inte satsar man på det laget nästa gång…

  SvaraRadera
 10. Hur skulle du som språkrör agerat i samma parlamentariska situation som vi är nu?

  SvaraRadera
 11. Fan det krävs "åldringar" Birger! Som gör avbön. I många frågor.
  Vad är det med ungdomen? Har vi anpassat dem så pass mycket att de inte ser några lösningar längre? De är uppvuxna med denna politik. Inget de skapat alltså.

  Men Grön Ungdom skrev en motion om ett slopat utträde ur EU. Måste ha skett efter viss påverkan från åldringar. Bl.a. jag själv var troende i denna fråga och röstade Ja. Avbön är vad som krävs från många. Här kom en från mig. Amen!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. En låt i spellistan kräver sin förklaring... Roffe Wikströms musiksättning av av Nils Ferlins lilla dikt Precis som förut. Den lilla dikten skrevs faktiskt före den mer kända dikten (Mitt hjärta är ditt) som den liksom är ett svar på. Ungefär som livet är, kan man tycka om man är på det humöret.

  SvaraRadera
 13. Att Peter tyckte valet av Malmström var bra förvånar mig, Charlotta! Den gröna gruppen röstade nämligen nej till henne!! Vad har hänt med den svenska miljöpartisterna????

  SvaraRadera
 14. http://www.dagensarena.se/opinion/holm-bjork-v-cecilia-malmstrom-imponerar-inte/

  SvaraRadera
 15. Trillingnöten, Maria W gör sig lite lustig på twitter, över vardagliga observationer, som smyger sig in på Birgers blogg. Och det handlar om att leva i verkligheten, uppe i det blå eller både och.

  Hasselnötter är dyra, Hasselnötter är nyttigt godis, i motsats till glugossirap, som erövrar världen med hjälp av frihandelsavtal.

  För er som inte vet vad monosackarider är, rekommenderas att avsätta 30 min för att studera överläkarens Tore Perssons föredrag i ämnet.

  https://www.youtube.com/watch?v=Un1OsLIXefk

  Hasselnötter tillhör det så kallade reala kapitalet.

  Mmria W är i vart fall tillräckligt politiskt skolad för att begripa att Tore tillhör en grupp människor som inte är direkt jättehöger, och samtidigt har fäötterna på marken.

  Eftersom Maria går till försvar för mp, och inte ser Birgers råd som välvilliga, så får man se det hela som en anslutning till ja-sägarkulutren, som Ortmark förtjänstfullt beskrivit i boken med samma namn.

  Nu spelar väl detta inte så stor rill, men nog är det inte ointressant med trillingnöten, ett tydlit exempel på att jordens resurser är på upphällningen, och att mp intagit en ny riktning.

  Ska vi gissa om mp i förhandlingarna skiljer på departementschef och minister?

  och om våra journalister gör det, och om någon reflekterar över Stockholmselit, jo, den finns även inom mp, räkna hur många personer som är anställa på riksdagskansliet, aprtikansliet och bor i bostadsrätt med höga lån och är väldigt beroende av ett kapitalförsörjningssystem, som innebär att kapitalmngden ökar och människan kan suga ut det sista av framtida generationers reala grund.
  Nu sörjer vi trillingnöten, och vad den symboliserar, naturen och verkligheten.
  slw

  SvaraRadera
 16. Man kan undra vad som är poängen med att sitta & "höja a-kassor" & snickra ihop verklighetsfrämmande gymnasie-reformer som aldrig går igenom riksdagen? Symboliskt viktigt? Men det blir ju oerhört pinsamt när alla storslagna imaginära samarbets-förslag sedan sedan faller med ett brak? Hur tänkte man där? Tänkte man? Finns tanke-verksamhet inblandad?

  SvaraRadera
 17. 09:23, du undrar vad jag skulle gjort om jag varit rör i den parlamentariska situation som nu uppkommit. Svar:

  Med anledning av att partiet inte nådde till ca 10 procent skulle jag välja att förorda att regeringsmedverkan inte var aktuell. Det vill säga på det sätt kongress, partistyrelse och riksdagsgrupp såg på saken 1998 när frågan kom upp.

  Skälet till detta är att partiet blir så väldigt litet i förhållande till socialdemokraterna och därmed tvingas administrera kollektiva beslut som leder i motsatt riktning än vad partiet egentligen vill (eller åtminstone velat förut, vad som gäller nu vet jag inte).

  Men detta förhållningssätt hade förstås varit enklare om partiet drivit några konkreta frågor i valet och varit mer fokuserade på det politiska innehållet i sig än på regeringsmedverkan.

  Jag hade förordat en lösare budgetuppgörelse. Hur en sådan kunde se ut ges exempel på utifrån hur vi gjorde 1998. http://backspegel.blogspot.se/2008/11/valet-1998.html

  SvaraRadera
 18. Att längta efter en blank pokal
  oskuldsfulle Hans & blåögda Greta
  leder vidare i denna jämmerdal
  allt det är till salu, ska ni veta

  Pepparkakshuset lockade så mycket
  att all sans liksom bara försvann
  till slut mister de hela stycket
  den drömmen blir aldrig sann..

  SvaraRadera
 19. Att Peter tyckte valet av Malmström var bra förvånar mig, Charlotta! Den gröna gruppen röstade nämligen nej till henne!! Vad har hänt med den svenska miljöpartisterna????
  -------------

  Money, money, money

  SvaraRadera
 20. Jodå, självfallet kom det mejl om att listan innehåller gamla gubbar av skiftande sort. Sant. Har en fäbless för mörka röster oavsett om det är Lucinda Williams och Sharon Robinson eller gamle Dylan... Men, visst vänta bara, på nästa lista kommer Aretha Franklin att dominera. Undrar om det kommer intellektuellt undermåliga mejl på temat "gamla kärringar" då...

  SvaraRadera
 21. Bergström är inte nådig: http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/lurat-koftorna-av-miljopartisterna/

  SvaraRadera
 22. "Miljöpartiet utgör dörrmatta åt Socialdemokraterna."

  Och sossarna utgör dörrmatta åt Wallenberg

  SvaraRadera
 23. Hoppsan, SvD verkar glada för att Försvarets Materielverk tar tillbaka exportsatsningarna från FXM (den nya myndigheten som haft i uppdrag att kränga vapen för export - men enbart sådant som gynnat det svenska försvaret och stoppat annat) som MP (förmodligen enkelt och med ett smil bakom de grönas rygg) fått med sig Löfven att lägga ner.

  "Nu blir det av allt att döma en återgång där FMV tar över - en ordning som Socialdemokraterna med sina traditioner på området inte haft mycket att invända mot. Istället för att i regeringen påverka FXM:s verksamhet i sak, så kan Miljöpartiets plakatpolitik att lägga ner hela myndigheten i själva verket gynna just de intressen som partiet vänder sig emot."

  Nej, det behöver inte blir så, men erfarenheterna från det slutna FMV riskerar att det faktiskt blir så särskilt med tanke på den luddiga skrivning Löfven fått med sig språkrören på. Varför är det språkrören som förhandlar, har dom kompetens för just den saken när de själva är de som har mest att vinna på att få bli statsråd???

  SvaraRadera
 24. Helt otroligt hur Miljöpartiet håller på.
  Och påminner inte Löfven starkt om en högerideolog?

  SvaraRadera
 25. Kära Birger! Gråt inte.

  Kanske borde JAG gråta, jag som röstade på sd i-hopp om att dom skulle bli vågmästare och trigga igång ett samarbete mellan hö och vä. Men det kanske blev att det triggade miljöpartiet att sälja själen så att det blev lättare för socialdemokraterna att svälja och växa.

  SvaraRadera
 26. Känns lite Bagdad Bob över GU-språkrören och de flesta andra miljöpartister i ledande positioner. Nejdå, vi har inte gett efter. Det går vår väg och vi ser gröna framgångar i alla uppgörelser!
  Och när man uttrycker besvikelse i MP:s interna kanaler blir man strimlad både på tvären och på längden av intelligentsian i toppen.

  SvaraRadera
 27. Saknar Cohens "Everybody knows"
  Oslagbart världsrekord i poetisk
  cynism. I vart fall passar låten
  som förklaringsmodell till vad
  som aktualiserats på den blogg
  sista tiden avseende diskrepansen
  mellan personliga mål och objektiva
  mål. Vem är subjekt och objekt?
  Antingen är personen medlet för att uppnå målet, eller så är själva målet (eller som det heter nu, visionen) medlet för personen.

  Problemet är väl mer att en vanlig väljare kanske tror att man har mer makt inne regeringen, än i kammaren, som minoritetsregering, och att väljare normalt inte skiljer på galjonsminister och minister med "eget" departement, även om nu allt faller in under RK,
  så finns det rätt tydliga budget-
  gränser avs ansvar.

  MP får en (1) egen departementschef, miljödepartementet. Problemet är att just miljön inte är överordnad, det är finansen, och då kommer Romson vara chef miljon,
  men sannolikt inte över energin, som påverkar miljön, på samma sätt som att Björklund tidigare var skolminister, men chefen Lejonborg, var departementschef och utbildningsminister.

  Är man utbildningsminister, har man ekonomisk makt över universiteten, är man skolminister, har man dels en chef, och dels har man "inflytande" över 290 kommuner och deras friskolor (som inte lyder under skolinspektionen), och (konjunktion finfina visitkort, tjänstebostad, minst 2 pressekreterare, en statssekr. (potentiell tjänstebostad) som i sin tur har två pressekreterare, och sedan havet med förtjänstfulla pol.sakare, (partigängare) som kommer med på köpet.

  Det borde leda till att antalet tjänstemän i mp:s sold kan trefaldigas, inkl banklånen för borätter på Hippamalm. slw

  SvaraRadera
 28. Energiuppgörelsens utfall beror helt på vilka siffror som ingår, eller kommer att ingå. Höjd effektskatt etc påverkar. Vattenfall skall avbryta funderingar på ny kärnkraft när den gamlae tar slut, men Alliansens beslut att tillåta nya verk ligger kvar. Närr Vattenfall inte skall bygga nya kan öppningen för andra att träda in möjligen öka med tanke på hur elmarknaden då ser ut. Att gamla reaktorer fasas ut vet vi. hur snabbt beror på ovan nämnda siffror och när de införs.

  SvaraRadera
 29. Angående Ferlin, för att spä på gubbföraktet inom mp, är Kuplett (tillägnad Victor Arendorff, Högalid) passande till listan, även fast man defacto bli upprymd
  och närmast lycksalig av denna reala dikt, som inte har ett dugg med visioner och drömmar att göra.

  Mycket av dagens problem har med psykologi att göra, människor vill inte acceptera verkligheten som den är, utan leva i en dröm, hur det borde vara, så var det under Weimarrepublken med, även om det är så skrämmande elementärt, att det inte ska behöva nämnas.

  Arendorff var Klarabohemernas "orginal", journalist, anarkist och tidiga centralgestalt, bodde i parkerna och oftast skuldsatt på ölkaféerna. Arendorff sålde nyheten om sin "bortgång" till DN, och fick betalt för dödsannonsen. Några dagar senare sålde han nyheten om att han var vid liv igen, till tidningen Arbetaren.

  Versen om nivellering och slätkammat hår är kanske bäst i detta mästarstycke, som beskriver livet och dess mening, framförd av Sven-Bertil blir det inte sämre.

  Jag tror alltså att man måste skilja på fundamentalister och realister, utifrån ett realpolitisk perspektiv.
  och Relaister och idelalister, utifrån ett verkligt (och psykologiskt) perspektiv.

  Schlaug må betraktas som realpolitisk idealist, (trots att han sannolikt är knipslug politisk realist=erfarenhet). Däremot är jag tämligen säker på att mp:s nuvarande partiledning är ontologiska idealister, utan förankring i upplysning, modernism eller realism, eller ens vad det representerar, den reala miljö, som realt kapital representerar, det är inte handelsavtal eller räntederivat, utan kost och skydd och en plätt för barnen att ta över, som inte ägs av banken.

  SvaraRadera
 30. Precis som Birger säger beror allt på innehållet i uppgörelsen, på siffrorna, som vi ännu inte sett.

  Jag tror dock att detta är rätt mycket status quo, samtidigt som MP får glänsa lite i media. Så blev det ju i frågan om Förbifarten och vapenexporten, så varför inte här med?

  O1 ska stängas av rena åldersskäl någon gång 2020-2025, det är ingen hemlighet. Kanske flyttas det datumet fram en aning och vi får se en stängning redan 2018. Men O1 är väldigt liten.

  Att Vattenfall ska avbryta sin planering betyder egentligen inte så mycket. Sådan kan återupptas.

  Den springande punkten är ändå det att ny kärnkraft antagligen inte är ekonomiskt lönsam utan antingen en återgång till en reglerad elmarknad eller någon form av statlig finansiering.

  Samna sak gäller för övrigt de andra kraftslagen med: vindkraften som expanderat starkt (nu 7% av den samlade elproduktionen) under regeringen Reinfeldt skulle inte gjort det utan de stora statliga subventionerna som ges via elcertifikaten. Min bedömning är att i dagens marknadsläge skulle inga kraftverk byggas, oavsett sort, utan förändringar av marknadsförutsättnignarna eller subventioner av något slag.

  Vidare finns det bra mycket mer liv i de befintliga reaktorerna än de flesta tror. O3 och F3 borde kunna köras ända till 2045, och de små reaktorer som kommer stängas under 2020-talet kan utan större problem kompenseras med vindkraft och effekthöjningar i befintliga reaktorer. Samtidigt faller priset på inte bara vindkraft utan också solkraft(!) i rasande fart.

  Slutsats:

  * Det är inte bråttom i kärnkraftsfrågan. Vi kan vänta i alla fall i 10 år innan vi funderar på om vi ska bygga nya reaktorer eller inte.

  * Det är inte alls säkert att kärnkraft framstår som det mest lönsamma alternativet när det är dags att ersätta dagens reaktorer.

  * Oavsett vad skulle det underlätta med en återreglerad elmarknad (eller något i den stilen) för att underlätta de stora investeringar i ny kraftkapacitet som kommer att behövas under de kommande decennierna.

  SvaraRadera
 31. Tyska Miljöpartiet till Svenska Miljöpartiet
  "Sälj inte vattenfall"

  SvaraRadera
 32. Birger, du som har växt upp i ett dårhus
  liksom alla vi andra, tror du då att du
  liksom Indianen i Gökboet kan rymma
  ifrån detta dårhus genom att som
  individualist krossa några fönster?
  Det krävs en historiebeskrivning som pekar framåt.
  OCH att skapa de samhällen som Jorden saknar kan endast göras i samverkan mellan Jorden och människor och med kollektiva ansträngningar.
  (Heja Lisbeth och Samsö)

  SvaraRadera
 33. Peter Eriksson har rätt! Han har gjort större avtryck på de "gröna" än Carl Schlyter.
  Det hördes tydligt idag när Grön ungdom diskuterade med Birger SVT2.

  Carl Schlyter där borta i Bryssel där de verkliga besluten tas, borde varit den som gjort större avtryck? Nu är Peter Eriksson där. Han ville dit. Väl medveten om att där tas besluten, som påverkat vårt lagstiftande direkt eller indirekt till 80 procent?

  Kvar sitter en vilsen representant för Grön ungdom och resonerar med Birger Schlaug i SVT. Resonerar om att MP kommer att göra gröna avtryck.

  Förmodligen kommer de att få en rad gröna i Bryssel efter sig. Som har synpunkter på vad de ska få igenom. Tyskland t.ex. (vattenfall) En sporre kanske. Eller inte... med tanke på att S har över fyra gånger så stor makt än MP att få igenom vad de vill.

  Men jag förstår fortfarande inte Birger. De sa att de ville bilda regering med S innan valet. Nu är det upp till bevis att de kan lämna gröna avtryck.
  Önskar dem lycka till.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 34. Girighet och våld och strävan efter total dominans på den ena sidan
  och medlöperi och vanmakt på den
  andra sidan gör att det verkar kört!

  När vi inser det så kanske vi kan ta oss
  samman och göra något kollektivt kanske
  skapa samhällen som lever inom sina begränsningar
  som t.ex. Prästkragar och Maskrosor gör
  på sina ängar så länge som inte
  gräsklippare stövlar fram eller att
  inte elefanter kommer brummande.

  SvaraRadera
 35. Det blir lite nyanslöst...
  S har gjort upp med MP om migrationspolitiken. Ett krav från S och MP:s kommande samarbetspartner de borgerliga. Som varit tydliga med vad som inte får rivas upp.

  S framförde stenhårda krav i valrörelsen om arbetskraftsinvandring. Men har fått lägga sig?

  Känner föga tillit till Maria Ferm MP. Som nära anhörig till en person med panikångestsyndrom, så är jag en av dem som insett att den psykiska ohälsan är det största hotet mot vår folkhälsa.

  Vilket också bekräftas när jag läser "Åss Emellan" Svenska Ångestsällskapets tidning.

  Läser där att det är viktigt att nyanländas hälsa tas på allvar. Att den inte nonchaleras i samband med flyktingmottagande.
  Tas den på allvar? Har vi någonsin hört våra politiker göra det? Migrationspolitiken står fast. Nu är det dags för den blivande??? migrationsministern Maria Ferm att i budgeten föreslå pengar till detta.

  Det räcker inte att tala om att öppna våra hjärtan. Det måste göras också. Migrationspolitiken får inte vara en skrivbordsprodukt. Den måste överrensstämma med verkligheten.

  Kommer det att finnas pengar till detta i S och MP:s budgetförslag?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 36. Ful-värme kommer "försvinna"
  fast det ändå blir som förut
  allt detta kan nästan påminna
  om tidigare irrfärder högerut

  Pepparkaks-huset vars makt berusar
  åh, så gott sadeltaket smakar
  en hypnotisk prakt som tjusar
  men trovärdigheten den knakar

  Häxan "pokalen" rejält polerat
  här ska "svultna egon" ges näring
  det kommer nästan garanterat
  upptäckas vara en ren hägring..

  SvaraRadera
 37. Hoppsan, då vet vi efter att ha sett SVTRakt på med Birger och Magda från GU att den yngre generationen gröna som skall ta över inte avser att sänka arbetstiden i framtiden. Därmed var det tack och adjö från mig till MP.
  Hej då, tack för det som varit!
  Grönröstande

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.