tisdag 30 september 2014

Väntade beslut om förbifarten och nya JAS-plan

Jaha, så visar det sig då att man lagt ner en stor del av sitt liv på ett parti som kommer att administrera och legitimera beslut om såväl nya JAS-plan som miljömonstret Förbifart Stockholm. Det var ju liksom inte meningen. 

Känns lite konstigt att intensivt ha ägnat 20 år av sitt liv med något som resulterar i detta.

Besvikelsen uteblev dock för min del, eftersom jag var övertygad om att man skulle göra upp. 

Besvikelsen kom istället på valdagen när MP, trots mycket sämre valresultat än väntat förklarade att man ändå ville bilda regering med ett fyra gånger så stort socialdemokratiskt parti som, ur grönt perspektiv, är den sämsta upplagan sedan 1996. Lägg till det en riksdag som ser ut som den gör. Och, framför allt, att partiledningen haft som övergripande mål att sitta i en regering - inte att uppnå politiska mål.

Som jag påpekat tidigare: MP kommer som tack för några statsråds- och statssekreterarposter att få administrera en politik som stärker de system, strukturer och normer som man bildats för att förändra. Å andra sidan drev man inte förändringskrav i valrörelsen, utan riktade in sig helt på att få plats i en regering för att ta kollektiva regeringsbeslut. Om nåt.

Så målet är ju uppnått...

MP riskerar att få betydelsen Meningslösa Partiet.


Å andra sidan går det ju åt helvete med besked också på andra sätt. Sverige har nu klättrat på listan över länder som pressar planeten och de planetära processerna hårdast.  

Vi har klättrat till tionde plats. Det krävs nu 3,7 jordklot för att planeten skulle kunna hantera 7, 1 miljard svenskar. För ett år sedan krävdes det 3,4 jordklot. Vi konsumerar sönder planeten under fältropet: "Vi ligger i framkant!"

Det ironiska är att rapporten om tiondeplaceringen kommer samma dag som MP beslutat sig för att administrera beslut om förbifarten och lägga ner ytterligare cirkus 15 miljarder - som hade behövts för goda miljöinvesteringar - på nya JAS-plan. Tablå. 

Det vore ju kul med ett riksdagsparti som ville något annat än att köra på samma motorväg, åt samma håll, mot samma utvecklingsmål, hysteriskt ropande till varandra: jobba mer, konsumera mer, producera mer, ge planetjäveln vad den tål!

Ett grönt parti, skulle det kunna vara nåt? Om man nu inte lyckats massakrera begreppet grönt förstås.

113 kommentarer:

 1. Ingen kan anklaga dig för att du inte försökt. Måste kännas väldigt tufft.

  SvaraRadera
 2. Men kommer verkligen MP:s riksdagsledamöter att acceptera detta???? Schlyter, Mutt, Lillemets, Bergström???? Kan jag inte tänka mig! Deras trovärdighet skulle ju totalt raderas.
  L.

  SvaraRadera
 3. Ang. Förbifart Stockholm kan MP:s motiv vara att de vill förändra beslutet i en annan riktning?
  De talar om eftertanke. Beslutet skjuts fram. Folkomröstning? Eller är tiden för knapp?

  SvaraRadera
 4. MP kommer att pulvriseras till nästa val om de fortsätter den inslagna vägen. Tråkigt men sannolikt.

  Lite ironiskt att det politiska underbarnet Fridolin kör MP i botten.

  En möjlighet för Fi att med lite miljöprofil plocka upp dessa väljare.

  SvaraRadera
 5. Det börjar ju riktigt bra för MP, och det är såhär det kommer att fortsätta. Fram till nästa val har man snickrat färdigt på sin egen kista. Regeringssamarbete är viktigare än att vi har ett verkligt grönt parti i riksdagen. Tragiskt!

  SvaraRadera
 6. Det här är ett klassiskt exempel på småpartiers dilemma: Att sälja sin själ (ideologi) för makten, eller att hålla fast vid grundtankarna, ideologin, men avstå från chansen att få en gnutta inflytande. Miljöpartiet är inte det första exemplet, det är nog ett universellt och tidlöst dilemma (och som inte bara gäller i politiken). Men det är förstås en klen tröst...
  Förstår din frustration, och instämmer i det du skriver.

  SvaraRadera
 7. Alla politiska partier har sålt sin själ.

  Liksom det ekonomiska systemet har det politiska centraliserats allt mer under detta århundrade. Det kommunala självstyret överlåts allt mer till regeringen som i sin tur överlåter ansvar och beslut till EU. Allt driver åt samma håll. Ett fåtal ökar sin makt över den stora massan; Är det vad vi önskar?

  Både på höger och vänster sida sitter i EU-parlamentet och är därmed anhängare av EU:s regelverk. Uppdelningen av höger och vänster är en illusorisk tro. De två ideologierna är varandras motsatser men bara skenbart eftersom de är en produkt av villfarelsen och manipulationen av den stora massan.

  Dagens system utnyttjar alla ideologier för sina syften och det gäller politiker ur alla läger. Politiska ideologier talar olika språk men skillnaderna i bruk är marginella. Det är en oerhörd makt som läggas i händerna på en elit, med sina lakejer, när vi tillåter ett fåtal ta makten över den stora massan.
  Ch

  SvaraRadera
 8. Susanne, jag är övertygad om att man är som bäst förhandlare när målet inte är regeringsmedverkan eller budgetsamarbete utan man är villig att offra detta för beslut i sakfråga. Det var så MP fick till t ex den så kallade trängselavgiften.

  SvaraRadera
 9. Varje djurgårdare vet att även om en tar ut ett nederlag i förskott så blir det inte lättare att bära när baklängesmålen väl trillar in.

  Trist!

  R.I.P., MP!

  SvaraRadera
 10. Ch bra inlägg! "Är det vad vi önskar?" De är "nog" vad få önskar. Men jag önskar att fler uppmärksammar ditt inlägg.

  ;)

  SvaraRadera
 11. Det är dags att sluta bry sig om hur det går för miljöpartiet. Partiet är hopplöst degenererat, med några få kloka människor som fortfarande klänger sig fast i liket. Jag föreslår att vi startar Partiet Hållbar Utveckling (PHU!) men är rädd att de flesta är för likgiltiga eller klänger fast vid sina käpphästar ända in i döden.

  SvaraRadera
 12. Du fick rätt Birger. MP (Meningslösa Partiet) backar om försvaret.

  SvaraRadera
 13. Birger!

  "Ett grönt parti, skulle det kunna vara nåt?"

  Miljöfrågan är är naturligtvis väsentlig men den frågan sammanfaller med frågan om vilket ekonomiskt system vi har. Om det var rätt att skapa ett nytt parti som kallar sig miljöparti är nästan omöjligt att svara på. Risken är att vi till slut får ett parti för var sakfråga vilket naturligtvis inte fungerar. Vi kan inte ha ett parti för miljön och ett för kvinnor och ett annat för företagen osv. Alla frågor måste kunna rymmas i ett parti och vad det partiet heter har mindre betydelse. Oavsett vilket så har ditt engagemang för miljön varit viktigt för samhället, din eget och andras utveckling. I det långa loppet kan det aldrig vara fel att engagera sig för goda saker och göra vad man kan.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 14. "Det ironiska är att rapporten om tiondeplaceringen kommer samma dag som MP beslutat sig för att administrera beslut om förbifarten och lägga ner ytterligare cirkus 15 miljarder - som hade behövts för goda miljöinvesteringar - på nya JAS-plan. Tablå."

  På vilket sätt är detta ironi?

  SvaraRadera
 15. (Nya mp) fläckar ju inte minnet av gamla, fina radikala (mp). Men de "privata ambitionerna", eller vad det nu rör sig om, i (nya mp) kan nog leda ut ur riksdagen på sikt. Man verkar kunna tänka sig att "sälja ut" det mesta av grundvärderingarna. Kanske blir det dock knepigare förhandlingar än en kafferast om "friåret" måste skrotas med hänvisning till att de bäst betalda av de arbetslösa måste få mer pengar (höjt tak i a-kassan), detta drabbar ju medelklassen. Men (s) kanske numera omfamnar idéen om att t ex riksdagsledamöter ska kunna "ta sig lite ledigt" när andan faller på? Man gjorde ju en anpassad skattenivå för dessa "samhällets minsta", så varför inte också en speciell ledighets-reform? Tror nog (s) kan tänka sig så pass flexibel arbetslinje..

  SvaraRadera
 16. Unknown, ironi kan vara oavsiktlig, enligt definitionen. Man kan bland annat tala om "ödets ironi", när något på ett slående sätt går emot vad som man tänkt sig. Som t ex att rapporten om ekologiska fotavtryck kom samtidigt med rapporten om förbifart Stockholm.

  SvaraRadera
 17. Jan, du missar det hela. Du likställer miljö med grönt. Grönt är en ideologisk hållning!

  SvaraRadera
 18. Vill någon gissa politiken de närmaste åren är det bara att kolla vems investeringar som ska säkras:

  "Marcus Wallenberg är ordförande för familjens maktbolag Investor som äger 37 procent i Kunskapsskolan och har, via riskkapitalbolaget EQT, andelar i Sveriges största friskolekoncern Academedia."

  "Svenskt Näringslivs forskningsberedning, där Marcus Wallenberg ingår"

  "Idag äger Wallenbergsfären bland annat vårdföretaget Aleris och är storägare i privata Kunskapsskolan. Indirekt har de även ett stort ägande i Sveriges största friskolekoncern, Academedia."

  "SEB och Wallenberg vinnare när bankerna går ihop
  SEBs ordförande Jacob Wallenberg hade goda skäl att se nöjd ut då fusionen mellan SEB och Föreningssparbanken offentliggjordes i februari"

  "Jas-tillverkaren Saab ägs av Investor, familjen Wallenbergs maktbolag, och British Aerospace."

  "Så sent som i somras besökte familjeöverhuvudet Peter Wallenberg Brasilien när Jas visade upp för landets myndigheter. Investors vd Marcus Wallenberg ingår i Saabs styrelse."

  Osv

  Den samhällsutveckling många tror baseras på politik, är i själva verket baserad på vinstintresse hos en klick som "verkar men inte sysns"

  SvaraRadera
 19. # Jan Örsell

  Du har möjligen missat att "grön" för Birger Schlaug handlar om mer än miljö. Men det krävs förmodligen en Schlaug eller en Gahrton för att kunna ange den rätta innebörden av "grön".

  Vi behöver som jag ser det nu återgå till den goda iden om hållbar utveckling, men inte prata så förbannat mycket om "social" och "ekonomisk" utveckling utan om teknisk, politisk, intellektuell och kulturell utveckling.

  SvaraRadera
 20. Jag glömde:

  Saab kan ta över Kockums gratis
  Nu gör ändå Wallenbergdominerade Saab den här studien. Möjligen kan den nära kontakt som, enligt uppgift, Marcus och Jacob Wallenberg har med Försvarshögkvarteret och Försvarsdepartementet ha spelat in. Båda är även reservofficerare inom just marinen. Marcus Wallenberg är reservofficer i amfibiekåren, marinens ena vapenslag som ansvarar för det kustnära försvaret, och Jacob Wallenberg är reservofficerare i flottan, marinens andra vapenslag.
  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3809158.ece

  Staten och Wallenbergarna verkar sitta i samma (u)båt
  http://www.svd.se/naringsliv/branscher/industri-och-fordon/staten-och-wallenbergarna-verkar-sitta-i-samma-ubat_3483302.svd

  SvaraRadera
 21. "Vi behöver som jag ser det nu återgå till den goda iden om hållbar utveckling, men inte prata så förbannat mycket om "social" och "ekonomisk" utveckling utan om teknisk, politisk, intellektuell och kulturell utveckling."
  -------------


  Vad "vi" behöver prata om är fullständigt oväsentligt eftersom "vi" inte styr överhuvudtaget.

  Styr gör wallenbergare, trilateraler, banker och finansmaffian.

  SvaraRadera
 22. Birger:

  "MP riskerar att få betydelsen Meningslösa Partiet."

  Mer korrekt vore Migrationspartiet eller Massinvandringspartiet. Jag har skrivit det förut på den här bloggen: massinvandringen är MP:s överlägset viktigaste fråga, och nu ser du kanske att jag har rätt? Man har redan accepterat utökat skoltvång, nya JAS-plan och en rekorddyr motorväg, i utbyte mot en fortsättning av västvärldens mest extrema invandring (som Löfvén iofs inte verkar ha något emot).

  SvaraRadera
 23. Det är upp till dig Birger! Om 4 år sitter du i riksdagen igen för ett nytt grönt parti! Sätt igång.

  SvaraRadera
 24. Makt = pengar, hur svårt kan det vara att fatta?

  Det har ingen betydelse om Birger startar ett parti om man ha makt - STARTA EN BANK

  SvaraRadera
 25. Felet är att folk hittills inte förstått att allting styrs av vilket ekonomiskt system vi har. Men fler och fler börjar förstå det nu. Socialismen är på gång att förnyas och förändra världen?

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 26. Felet är att folk hittills inte förstått att allting styrs av vilket ekonomiskt system vi har.
  --------

  Och det systemet är internationellt så nationella val påverkar inte detta system det minsta - det är det andra felet folk gör.

  SvaraRadera
 27. Det är väl runt 50% av alla kommunala beslut som tas i bryssel och vad har vi, 2 mandat i eu?

  SvaraRadera
 28. "Nya stridsflygplan svider säkert i själen på ett grönt parti som blivit alltmer pacifistiskt." /Ewa Stenberg, DN

  Ni var ju krigshetsare på din tid Birger!

  SvaraRadera
 29. Vi måste ha andra värderingar än de idiotvärderingar som nu styr samhällseliten. Schlaug vill väl, men han kan inte köra repris på åttiotalet och tro att det skall gå bättre den här gången.

  SvaraRadera
 30. Vi måste ha andra värderingar än de idiotvärderingar som nu styr samhällseliten.
  -------------

  Finanseliten styrs av vinstintresse - värderingar och ideologier är till för att lura resten av befolkningen

  SvaraRadera
 31. Den samlade rikedomen hos världens miljardärer ligger nu på motsvarande 7,3 miljarder dollar, en ökning med 12 procent från förra året, enligt en ny rapport av Wealth-X och UBS. Det finns rekordmånga 2 325 miljardärer i världen, upp från 2 170 2013 och 1 360 under 2009, det första året efter den finansiella kollapsen.

  Miljardärerna utgör 0,000033 procent av världens befolkning, dvs. det finns cirka tre miljoner människor för varje miljardär.
  http://jinge.se/allmant/varldens-miljardarer.htm


  pengar = politiskt inflytande

  SvaraRadera
 32. Jag ser fram emot nästa val. Då hamnar det Meningslösa Partiet under 4% spärren.

  SvaraRadera
 33. Ja, jag tycker också det är dags att avskaffa partier och göra någon wallenbergare till enväldig kung över sverige.

  Så folk slipper leva i barnsliga illusioner.

  SvaraRadera
 34. I någon av tv-debatterna (eller var det utfrågningen i TV4?) före valet, så sa ju Gustaf Fridolin att allt var förhandlingsbart bara man fick ministerposter...

  SvaraRadera
 35. Jag deltog aktivt i kärnkraftsomröstningen för linje 3 och var sedan med att starta Miljöpartiet i en medelstor svensk stad. Men nu är det länge sen jag trodde på partiet i fråga. Eller ens på demokratin, så som den ser ut i dag.

  Att höra Fridolin lägga ut texten om obligatoriskt gymnasium i P1 i går gav mig äckelkänslor.

  Nu för tiden tror jag att en total klimatkollaps är oundviklig. Och kanske rentav önskvärd. Det är kanske det enda som kan få mänskligheten att på allvar ändra kurs, mogna och växa till en ny medvetenhetsnivå.
  Vi måste kanske ställas inför att globalt hot som är så totalt att vi helt enkelt blir tvungna att lägga ned vapnen och vapenfabrikerna och djurfabrikerna och gemensamt satsa teknik, pengar och kreativitet i ett samarbete för att rädda planeten och oss själva, för vår egen överlevnad.
  På samma sätt som flera länder i dag enas mot ISIS. / Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägga ner vapenfabrikerna? Ställd inför ett överväldigande hot kommer mänskligheten göra det den alltid gör, slita varandra i stycken för att kontrollera de sista reserverna av valuta, naturtillgångar och i slutänden mat och vatten. Miljöpartiet med sitt skenheliga poserande är inget annat än lite grönt mögel på badrumsmattan i ett brinnande hus.

   Radera
 36. till alla gnällspikar:
  Eftersom ni varit så duktiga att identifiera var den verkliga makten finns, varför agerar ni inte där då och skapar förändring via företag och pengar??

  Eller är det då politikens fel att ni inte kan få igenom ändringar...

  Företagare som tänker grönt och långsiktighet

  SvaraRadera
 37. Thorsten Schüttetis sep. 30, 11:14:00 fm

  En kompromiss som MP och S borde kunna enas om är en grön skatteväxling från an avskaffad trafikförsäkringsskatt till höjd koldioxidskatt på fossila drivmedel.

  SvaraRadera
 38. Se det lilla positiva i helheten, något bra har väl Mp-ledningen lyckats med: Hårdare vapenexportkrav, minskad nationalism och så lite mer tid för vissa att inse att förbifarten inte är någon bra lösning när bilåkandet kommer gå ned.
  Källa: www.dn.se/valet-2014/mp-bojer-sig-for-att-komma-overens-med-s/

  Mp var inget prioriterat parti av Svenskarna i valet. Det krävs bättre visioner om hur vi ska lösa både välfärd och miljö. Självklart vill inte majoriteten gå tillbaka till att jobba för hand i grönsakslandet. Det vet alla som har provat att vara lite självförsörjande i detta kalla land. Det krävs betydligt bättre visioner än så från miljömuppar om fler ska fås att rösta grönt. Jag är själv miljömupp, men inser att jag inte har några bra lösningar som lockar en majoritet av svenskarna. Det håller inte att bara gnälla och se problemen inom miljö och konsumtion. Lösningar måste fram som är attraktiva för en majoritet. Det krävs ett helhetstänk och en öppenhet för nya lösningar. Hur kan vi påverkar våra värderingar till det bättre? Hur får vi människor att inse att överkonsumtion inte är vägen till ett meningsfullt liv? Hur kan vi förändra reklamens överkonsumtionsbudskap och medias försoffande effekter till något bättre? Hur kan vi få människor att vara snälla mot varandra och se det till det goda hos varandra? Hur stärker vi både individens frihet och samarbetet mellan dessa fria människor? Hur ökar vi helhetstänket så att meningsfulla jobb, ekologi och långsiktiga energilösningar tas med som en grundläggande del i ekonomin? Det är det som är gröna frågor för mig.

  /KentS

  SvaraRadera
 39. Dom två stora felen som jag ser "miljörörelsen" i stort göra, och Mp (historiskt) och du mer specifikt:

  - Räknar inte med att det kommer bli en kompromiss, förbereder sig inte på detta. i exemplet förbifarten hade en miljövänlig och möjlig kompromiss varit österleden inklusive spårbunden kollektivtrafik för 1/3-del av pengarna. Nu blir denna dumma motorväg i stället gökungen som riskerar att tränga undan nödvändig kollektivtrafik. Med bättre framförhållning hade viktigare mål kunnat uppnås billigare. Nu blir det egentligen 10 Mdr för att bullerskydda en större park.

  - Prioriterar inte människors närmiljö. Det blir ofta stor kamp om en principiellt viktig park eller skog, men i till exempel förbifartens fall, inga stora demonstrationer i norr Järva mot ökat buller för folk som faktiskt bor där. När (om) ni lyckas rätta till det så kommer ni kunna aktivera långt mer potential i befolkningen. Med andra ord, just nu framstår ni som småfåglars beskyddare i vildmarken, i stället för beskyddare av bra miljö för vanliga människor.

  SvaraRadera
 40. För miljöns skull har jag röstat på Miljöpartiet ända sedan deras start. Besviken!

  SvaraRadera
 41. Hur blev "minister-poster" så attraktiva i (nya mp), är det lite som att bli adlad & få namnet Gyldenkrook fast man egentligen heter Nilsson i efternamn? Är det som med märkeskläder? Eller som attraktionen till ett hemligt fjantigt sällskap, där alla bär mask? Fixeringen vid detta verkar större än man nästan ens kan föreställa sig? En livsdröm att förverkliga, som att skaffa en gul sportbil?

  SvaraRadera
 42. Till Anonym som vill påpeka att storkapitalisterna styr allt: Om statsledarna i de ekonomiskt dominerande staterna börjar trycka pengar till medborgarlöner så kommer storkapitalisterna snart inte te sig så rika och mäktiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det 1) är praktiskt ogenomförbart och 2) aldrig kommer att hända även om det vore möjligt så är det kanske mer konstruktivt att fokusera på det som går att göra?

   Radera
 43. Eftersom ni varit så duktiga att identifiera var den verkliga makten finns, varför agerar ni inte där då och skapar förändring via företag och pengar??

  Eller är det då politikens fel att ni inte kan få igenom ändringar...

  Företagare som tänker grönt och långsiktighet
  ------------------

  Poängen med makt är att den är proportionerlig till maktlöshet.

  Först får man diagnostisera sjukdomen sen bota den och i värsta fall finns väl dödshjälp.

  Självgod är lätt att vara.

  SvaraRadera
 44. Om statsledarna i de ekonomiskt dominerande staterna börjar trycka pengar till medborgarlöner så kommer storkapitalisterna snart inte te sig så rika och mäktiga.
  -----------

  Det är därför man köper politiker så man har dem i fickan och sen använder media för att demonisera någon med såna ideer.

  SvaraRadera
 45. "Företagare som tänker grönt och långsiktighet"

  -----


  Gaming the Peer Review System, Part III: A Hostile Takeover

  A group of Skeptics once managed to take over an editorship at a peer-reviewed journal and publish articles hostile to mainstream climate science. With the help of politicians and large funding sources, the hostilities have continued to this day.
  http://jcmooreonline.com/2012/03/26/gaming-the-peer-review-system-part-iii-a-hostile-takeover/

  SvaraRadera
 46. Jag sällar mig till raden av f d medlemmar i MP som numera är djupt besviken på partiet. Det övergripande målet som var motivet till att starta partiet var en stark miljöpolitik för att långsiktigt bevara jorden som en gästvänlig biosfär. Medlet att uppnå det var att skaffa sig politiskt inflytande. I allt högre takt har det blivit så att målet i sig istället har blivit politiskt inflytande och ett varumärke som grönt samvete har varit medlet för att uppnå detta. Jag blir inte förvånad om Meningslösa Partiet trillar under 4% spärren 2018 och att många röster istället går till de olika nyare partierna som vill uppnå förändring snarare än makt för maktens egen skull.

  /Magnus

  SvaraRadera
 47. Och "Företagare som tänker grönt och långsiktighet" är fulla med moralisk överlägsenhet till någon av världens miljardärer viftar med en dollarbunt.

  SvaraRadera
 48. Medlet att uppnå det var att skaffa sig politiskt inflytande.
  ------------

  Och politiskt inflytande får du om du har pengar.

  SvaraRadera
 49. # Anonym

  Därmed är medborgarlön baserad på nytryckta pengar en demokratisk nödvändighet. Det är enda sättet att bända upp nävarna på storkapitalet som vill ha oss som slavar eller ännu hellre byta ut oss ut mot robotar.

  SvaraRadera
 50. Därmed är medborgarlön baserad på nytryckta pengar en demokratisk nödvändighet. Det är enda sättet att bända upp nävarna på storkapitalet som vill ha oss som slavar eller ännu hellre byta ut oss ut mot robotar.
  ----------

  Det är därför man inte kan tro någon superhjälte eller tomte kommer och räddar oss.

  Det finns en anledningen att så många i t ex USA inte röstar, de vet att det politiska skådespelet är riggat och man blir bara besviken om man får reda på att tomten inte finns i verkligheten.

  De flesta är väl medvetna om att pengar = makt.

  SvaraRadera
 51. Jag förstår du är skadeglad - detta ligger ju helt i linje med den "neoliberala agendan"

  SvaraRadera
 52. Och för att förtydliga;

  Den neoliberala agendan är att avskaffa demokrati och låta promillen miljardärer köpa upp allt.

  SvaraRadera
 53. "Ställd inför ett överväldigande hot"

  Och det överväldigande hotet är idioti och feg konformism.

  SvaraRadera
 54. Allmäna vänster-väljare kan ju uppleva det som "lite surt" att förhoppningarna nu börjar vara att borgare i riksdagen tackar nej till ogenomtänkt, ovetenskaplig betong-repression av "häpp-häpp!"-karaktär? Lägg till detta att landets 3:e största parti är fd(?) nynazister. Kanske bra att höstmörkret lägger sig likt en skonsam ridå över allt? Har dom inga 70-tals repriser dom kan visa på svt, där långhåriga softa vänstertyper sitter & spelar gitarr runt lägerelden? Det kanske är nu dom programmen verkligen behövs?

  SvaraRadera
 55. Eftersom det 1) är praktiskt ogenomförbart och 2) aldrig kommer att hända även om det vore möjligt så är det kanske mer konstruktivt att fokusera på det som går att göra?
  ------------

  Det som går att göra är att vakna upp till det faktum att samhället styrs av finansintresse och ta fighten dit.

  Occupy wall street var väl medvetna om att det var på just Wall Street beluten tas, inte i Washington.

  Det kommer att krävas en stor internationell folkrörelse och förmodligen att mänsklighetens framtid dinglat på ravinens kant.

  Under tiden kanske folk kan försöka arbeta bort sina naiva illusioner och våga se verkligheten i ögat.  SvaraRadera
 56. Du behövs i debatten Birger. Nu vill vi höra mer från dig

  SvaraRadera
 57. Du behövs i debatten Birger. Nu vill vi höra mer från dig
  -----------

  Bli som birger istället, för det behövs en helvetes massa fler birger i världen.

  SvaraRadera
 58. Birgers förra projekt (mp) har havererat och de lyssnar inte längre på honom. Aliens från rymden har tagit över. Det går inte heller att klona Birger i fem miljoner ex för att hans politik skall bli regeringspolitik. Birger kan lika gärna börja knyppla om han bara har åttiotalspolitik och nittiotalsretorik att komma med.

  SvaraRadera
 59. Jag kan förstå Birgers och många andra MP-väljares besvikelse och farhågor, men samtidigt tycker jag det känns väl drastiskt att redan nu avfärda partiet innan ens regeringen har bildats. Vad har man gjort hittills? Förbifarten - är det en framgång eller en eftergift? Själv tycker jag nog 7 månaders förskjutning får anses ganska bra i nuläget. Ju mer genomförandet kan skjutas upp desto större chans att det inte blir något. Det känns som helt orealistiskt att tro att man skulle kunnat stoppa förslaget helt redan nu. Försvaret - själv tycker jag det är bra (där kanske jag avviker från de flesta MP-väljare) att Sverige har ett starkt militärt försvar och att vi är alliansfria (jag vet att vi de facto har närmat oss Nato på ett sätt jag inte stöder). Då bidrar vi till säkerheten i vårt område. Vidare är det bra att skärpa reglerna för vapenexporten. När det gäller obligatoriskt gymnasium så är jag mer tveksam. Det känns som ett instrument för den totalt imbecilla arbetslinje som dominerar vårt land från höger till vänster. Här är väl det område jag är mest bekymrad över MPs hållning. Jag tror stenhårt på kopplingen bättre miljö, kortare arbetstid och minskad tillväxt och rent av nerväxt i många fall. Det känns inte som dessa frågor står högst på agendan just nu.

  SvaraRadera
 60. MP - MotorvägsPartiet? Jag har röstat på miljöpartiet i rätt många år. Inte för att tycker att alla deras förslag är bra, utan för att jag tycker att det behövs en röst i politiken som driver frågor kring hållbar utveckling, en minskat utarmning av vår natur och en långsiktig omställning av samhället. På senaste tiden har jag dock vacklat i min tro på MP då jag tycker dom lyfter fram en massa radikala och konstiga frågor som är rätt långt från de kärnvärderingar som jag förknippar med MP. Jag får en känsla av dom har tröttnat på miljön och en hållbar utveckling och idag istället drivs av en makthunger och en vilja att ligga rätt i tiden gentemot populära frågor i media (tex invandring, skola och feminism). Varför har inte frågor som tex trakthyggesbruk, stormarknadsmotstånd och energieffektivisering lyfts i debatten istället?

  Vad gäller förbifarten så är det en hjärtefråga för mig. Visst Stockholm behöver en ny nord-sydlig förbindelse men förbifarten är så urbota dum och dyr. Perfekt för alla 211 bilar som har målpunkter utanför Stockholms län och alla som ska mellan Vårby och Tensta och mot förmodan har bil men rätt värdelös för oss andra. Men om folk vill se ett glesare Stockholm med mer stormarknader och villaområden i Botkyrka istället för att bygga stad närmare Stockholm så gör man helt rätt i att bygga förbifarten. Annars verkar österleden som en billigare och mer praktisk lösning.

  För övrigt borde någon gräva i de planerade driftskostnaderna för förbifarten. Enligt rykten från inblandade konsulter är de astronomiska, framförallt beroende på att det inte blir självdrag i tunnlarna pga längden (dessutom motsvarar pendling genom förbifarten ett paket cigg om dagen eller en minskning av förväntad livslängd på 1-7 år för regelbundna resenärer).

  SvaraRadera
 61. Att miljöpartiet accepterar fler JAS-plan och en (fördröjd) förbifart är förmodligen meningslöst. Den blivande koalitionsregeringen stupar snart i alla fall.

  SvaraRadera
 62. Det viktigaste Birger framfört är att små partier ska passa sig för att regera ihop med stora, pga det kollektiva ansvaret,

  och att målet ska vara miljömål, inte målet att regera.

  Om målet är att regera, framför miljömål, så kommer det upp rätt mycket svepskäl, och ännu fler omöjliga kompromisser.

  Utöver miljön, alltså djur och natur, finns några centrala frågor som mp driver:
  - Energi (verkar underordnas)
  - Migration (verkar prioriteras)
  - Försvar (att man är mot)
  - Feminism (oklart vad det är)
  - Kortare arbetsdagar
  - Kollektivtrafik (inte biltrafik)
  - Järnvägar (inte motorvägar)
  - Bevara friskolorna (BSS)

  Förmodligen så är väljare och journalister inte längre intresserade av verkligheten, utan av logotyper och svada.

  Naturligtvis påverkar mp miljön, som vågmästare, mest, om man ställer sig utanför regeringen, då kan man prioritera miljömål, och spela ut blocken. Coh, man slipper få klisterlappen betongsosse på sig, och man bereder vägen för nästa val, och nästa generation.
  men nu lever vi ett narcissistisk epok, och då prioriterar rören och tjänstemännen sig själva, och det är det är det S räknat ut. Ingen slump att RF ändrades, så att man första delar ut titlar, och sedan sätter sig med budgeten. Å andra sidan är det SD som bestämmer om de gillar budgeten, och då måste mp i regering, förlita sig på att fp, kd, cp eller m accepterar budgeten. Klart Sjöstedt dragit längsta stråt. slw  SvaraRadera
 63. När det gäller Förbifart Stockholm, så kan MP nu hänvisa till Att Sverige har gått från trettionde plats till tionde i "värstingligan". Vår energidrivande fordonspark tas fram som en av anledningarna.
  Låter som om vi ska satsa på kollektivtrafik.

  Vi är värstingar med vår skolpolitik (vinster) och nu också på tionde plats i "värstingligan". Riktiga miljöbovar alltså. Inte mycket att vara nöjd med alltså.

  Att bida sin tid är aldrig fel. Tid för eftertanke. Miljön bryr sig inte de som vill bygga förbifarten om. Däremot så bryr de sig om pengar och om omvärldens syn på oss. Det handlar om mycket pengar. Om vår roll som föregångare vilket man talat mycket om att vi är. Framförallt handlar det om vår enda levnads resurs denna planet.

  Frågan är väl är de beredda på att gå från tionde plats till första, eller att vi hamnar bland de säg fem? första "värstingarna" på sikt?

  Att bida sig tid kan leda till något positivt. Det kan vi hoppas på.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 64. I Västerås har det lokala miljöpartiet ställt sig bakom att kommunen investerat 3 Miljarder i en sopförbränningsanläggning. Där förbränner man 1/2 miljon ton sopor/år, varav hälften importeras.

  Saknar Mp helt styrning av de lokala gräsrötterna? Eller är det ok att utsätta folk/miljö för svårbedömda experiment?

  Till mig har man sagt att "såhär fungerar politiken", men vadfanken, politik fungerar väl såsom du/jag definierar den? Att sen ändå Mp gick framåt lite i Västeråsvalet (från 6->6.6%) kan nog tillskrivas att folk fortfarande tror/hoppas att Mp driver gröna frågor (ja, grodorna vid Djäkneberget värnar man om)

  Sensmoralen är att vi redan på lokal nivå märkt av Mp's (och andra partiers) vurmande för makt, jobb och pengar.
  rudolf

  SvaraRadera
 65. Lisbeth och andra!

  Får Noshörningarna vara med då? Eller är de utrotade innan dess? Hur mycket annan förstörelse och lidande måste vi se innan vi fattar vad det handlar om? Att det är ett gammalt systemfel som vuxit och i det läge vi nu befinner oss i blivit akut. Det handlar inte om att hitta syndabockar utan om att hitta lösningar som fungerar och det fort. Ett nytt ekonomiskt system som inte ser till kortsiktiga privata vinster utan långsiktiga hållbara och demokratiska lösningar som gynnar alla.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 66. Innan vi helt ger upp tron på politiken. Varför inte i nästa val ge makten till V? Det enda av dagens riksdagspartier som åtminstone på papperet förordar en helt ny samhällsordning och faktiskt i praktiken har visat sig inte vara lika kåta på makt och rikedomar som alla andra. Ge dem en verklig chans att förändra samhället först.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 67. Kan begripa, inte förstå Birgers besvikelse över, att MP med sina valsiffror gick in i detta samarbete. Kan bara begripa, för jag har inte ägnat så många år åt detta parti som Birger gjort. Har inte varit med och byggt upp det. Han verkar ha lagt ner hela sin själ i detta arbete. Det är tråkigt att det blivit så här. Väldigt trist!

  Men det visar att partier kan bli både himmel eller helvete beroende på innehållet. Birger är bara en individ inte hela innehållet. Nu är de (MP) inte helvete direkt. Men väl kolera... Ändå hörs röster att han ska börja om med ett nytt parti. Ska han sikta mot pest? Politiska partier verkar inte fungera så bra...

  Tycker L har en poäng vissa riksdagsledamöters trovärdighet riskerar att raderas. Birger klev av. Därav har han behållit sin trovärdighet. Hedersknyffel! En friare debattör.

  Kanske riskerar dessa riksdagledamöter mer, än de som anpassat sig mer efter EU:s (vår) politik. Vilket partitoppen har. Det anses normalt allt annat onormalt. Två partier anses onormala och ska hållas utanför regeringen. Båda är EU kritiska. Ett med rötterna i nazismen och ett med rötterna i kommunismen. Så det kan bli. De gillar dessutom att puckla på varandra.

  MP såg S som den naturliga samarbetspartnern. S valde MP. De har tillsammans valt att ställa V utanför regeringen. Vilket V med facit i hand bör vara tacksamma för. Nog var det äkta besvikelse vi såg hos Sjöstedt? Nog var det väntat ändå. Ett EU kritiskt vänsterparti i riksdagen. Hur många beslut skulle gått igenom. Deras politik går på tvärs med de flesta EU direktiv.

  Tror förklaringen till SD:s uteslutning handlar mycket om det.
  Carl Bildt kallar dem för siamesiska tvillingar. Ja välanpassade är de inte. Men som Sjöstedt sa vi måste ha två alternativ att välja på. Ett som kallar det ena för kommunister och ett som kallar det andra för nazister. Får väl att betraktas som dagens valfrihet.

  Eftersom jag föredrar kolera framför pest så tänker jag titta efter positiva tecken så länge denna regering nu håller. Sedan kan man alltid göra som politikerna i riksdagen rösta blankt, blankt, blankt och ja just det blankt!

  Du visste att det skulle bli kolera Birger Schlaug om det blev en röd-grön regering. Förstår inte riktigt. Skulle de ha dragit sig ur på grund av lågt väljarstöd? Vilka signal hade det gett?

  ch, Bra inlägg 09:08:00 trist att det inte väcker mer tankar hos de som kommenterat.

  Förstår inte varför vi ska ta oss ända till Washington. Vore det inte lättare att börja med Bryssel.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 68. Vad tråkigt att ni motarbetar mig som arbetslös. Jag behöver faktiskt ett arbete för att försörja mig men ni kränkta innerstadsmänniskor med behov av avlatsbrev har väl större bekymmer än människors hushållsekonomi och svaga sociala status.

  SvaraRadera
 69. Löfven sa tre saker före valet:
  1 man ska ingå i en regering
  2 man ska luckra upp blockpolitiken
  3 SD ska inte få något inflytande.

  Fridolin har sagt att det blir en "samarbetsregering".

  Det som sker nu verkar stämma bra med ovanstående.

  MP släpper igenom dålig politik som man inte tror sig kunna förhindra eller som man bedömer att riksdagen kommer att sätta stopp för.
  Det blir sedan förhandlingar mellan regeringen och alliansen, och man kommer överens utan att SD får något inflytande.

  Knäckfrågan för MP blir vilken grön politik man kan få gehör för i det uppkomna läget. Möjligen har man gjort bedömningen att på sikt blir resultatet bättre om man agerar inifrån en regering i stället för som enbart riksdagsparti. Kanske är det i så fall en korrekt bedömning. Kanske inte.

  Frågan blir vilket inflytande V får. Man kan väl inte nöja sig med att anordna talkörer och designa nya T-shirts. -;)

  eg

  SvaraRadera
 70. # Anonym 05:58

  Du behöver en medborgarlön. Vi har redan massarbetslöshet i världen och den kan bara bli värre i takt med automatiseringen, givet att naturresurserna är ändliga och vi därför inte kan tiofaldiga ekonomin (vi kör redan planeten i botten i hög takt).

  En medborgarlön för alla som arbetar minst en dag i veckan, studerar minst två dagar i veckan eller är sjukskrivna gör att du inte behöver känna något utanförskap. En sådan politik är extremt mycket mer humanitär och ekologiskt hållbar än den arbetslinjeslavpiska som Reinfeldt svingade över ditt huvud.

  SvaraRadera
 71. Vänsterpartiet?

  /Adam Blomgren

  SvaraRadera
 72. Inte ens en nedläggning av FXM verkar MP lyckas vidare bra med.

  "MP:s ”vinst” kan gynna vapenindustrin

  Miljöpartiet verkar ha sålt smöret och tappat pengarna när de gjort upp med Socialdemokraterna om försvaret. Att lägga ner Försvarsexportmyndigheten kan i själva verket gynna den vapenindustri som MP är emot."

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/perspektiv-mikael-holmstrom_3967422.svd

  SvaraRadera
 73. Lisbeth. Anklagelserna mot SD för att ha bruna rötter står som spön i backen. Själva säger de att det är en vrångbild. Det var nationalister (inte national-socialister = nazister) som grundade partiet. Därefter kom det in även nazzar som trodde att SD skulle passa dem. Dessa skulle, enligt dagens SD, ha försvunnit till andra partier.

  Någon som vet, huruvida det finns opartisk forskning om SD:s ursprung?

  Vänsterpartiets ursprung verkar vara färdigutforskat och avbön har verkställts. V har sina rötter i kommunismen. Här bör man väl skilja på svenska kommunister, som inte deltagit i någon ondska, och kommunister under exempelvis Stalins ledning.

  Man må även skilja på kommunismen som idé, dvs "av envar efter förmåga, åt envar efter behov", å ena sidan och tillämpningen å andra sidan.

  En parallell finns i kristendomen. Inte många tycks ha något att invända mot Jesu Bergspredikan. Men vissa kristnas framfart genom historien präglas av tyranni.

  Gt

  SvaraRadera
 74. Gt, tack för nyanser.

  Om vi skulle vända på perspektivet
  alltså Historierna om Historien,
  och fråga oss vilken bild av världen
  som vi saknar så framstår evolutionen
  när det gäller människan som monstruös.
  Att se Jorden som en helhet och
  att omorganisera världen så att
  kulturer får finnas där takten
  och storleken och komplexiteten
  är sådan att vi kan trivas med den
  och kunna ha överblick över den och
  ta ansvar för den.
  Vi ses på Seskarö!

  Jo jag vet att två jävlar på
  denna blogg förstår vad jag säjer!
  SvaraRadera
 75. På Socialdemokraternas webbshop har jag köpt gröna dörrmattan ”Åsa-Gurra”. Ett fynd så där bara i förbifarten. Passar på byggkontoret, på flygflottiljen, i skolan och på massor av andra ställen. Synnerligen användbar!

  SvaraRadera
 76. Hej Birger.
  Jag har några gånger i år kommenterat här. Jag tillhör en av de vetenskapsmän, som en gång i tiden röstade på Dig för att åstadkomma en skillnad. Vi är jämnåriga och vi får acceptera att Sverige inte blev som vi ville. Nu får PISA-arvet ta över och göra det så gott de kan. Någon integritet har de aldrig haft.Streetsmarta på sin höjd....
  Jag har i år proteströstat på SD och det ser ut som att jag får göra det nästa gång igen. Om politikerna kan dra rätta slutsatser av proteströsterna återstår att se.... Vi hörs.

  SvaraRadera
 77. Hej Birger

  Åsa skulle kanske undanhållit sig från att betrakta vita män som jordens avskum och överlåtet detta till FI och V. Tror man förlorade en del röster där.

  Vänligen matz

  SvaraRadera
 78. en riktigt stor tröstekram till dig Schlaug :(

  SvaraRadera
 79. Lisbeth. Gissningsvis är oberoende och objektiva forskare sällsynta. Den som tar emot sponsring måste väl se till att inkomsten förlängs, och då gäller att leverera resultat som uppdragsgivaren kan gilla.

  Men även de statligt avlönade forskarna kanske, i vissa lägen, aktar sig för att beskriva ett skeende objektivt. De som skrev andra världskrigets historia till exempel.

  Med rätta skildras tyskarnas illgärningar. Men hur många känner till de allierades grymheter? Ryssarnas sänkning av flyktingfartyget Wilhelm Gustloff. Eldstormarna över tyska städer, där massvis av civila dog. Eller atombomberna över Japan.

  Jo, visst skrivs det om sådant också. Men hur ofta? Har sådana händelser någonsin betraktats som krigsbrott? Har någon dömts? Inte vad jag vet. Men dekorerats har de.

  Gt

  SvaraRadera
 80. Enhet deltog ju också i valet till kommun och riksdag. Många vet inte om att partiet Enhet finns eftersom media konstant vägrade skriva om Enhet. Det verkar som att detta parti har tagit upp MP´s tappade flagga för miljön och vår jord men även för den lilla människan som inte har lust att följa konsumtionssamhällets hets. Existenslinjen istället för arbetslinjen är en av deras paroller.

  SvaraRadera
 81. SD är numera sionister:

  "Ted Ekeroth från Lund blev förste svensk att få det prestigefyllda priset Herzl Award."
  Israelvänner prisade sverigedemokrat
  Lobby meeting with Mrs. Julia Kronlid, Member of Parliament on behalf of Swedish Democrats
  Vilket är logiskt med tanke på den segregations- och apartheidpolitik Israel för.


  Sedan alla som drar upp sovjets diktatur och förknippar det med kommunismen idag, tycks vara blinda för att vi stödjer denna blodtörstiga krigsmakt:

  US war-murdered 20-30 million since WW2
  US covert and overt criminal Wars of Aggression caused 20-30 million deaths of human beings since World War 2
  US war-murdered 20-30 million

  För att inte tala om Sveriges ledares mysiga förhållande till Saudi och Kina:

  Saudi-affären: Regeringen vek sig för Wallenberg

  SvaraRadera
 82. "MP riskerar att få betydelsen Meningslösa Partiet", säger Birger Schlaug.
  Går det att bli Meningslösare, relativt grundvisionerna?

  Lessen å dina OCH alla svenskars vägnar, Birger Schlaug, att alltför många MP:are följer doften: MAKTEN är MÄKTIGT LOCKANDE!

  SvaraRadera
 83. På ön Rügen finns en hotellbyggnad, Prora, med en längd på sådär 4,5 km. Det var Tysklands nazistregim som skapade detta för att tyska arbetare skulle få ett semesterställe vid Östersjön. Prora hann knappt tas i bruk förrän kriget började och anläggningen fick användas till annat (sökord Prora.)

  Detta jättehus, eller ska vi kanske kalla det skrytbygge, har alltså nazistiska rötter. Men de rötterna är döda för länge sedan, och idag är där en del aktiviteter som t.ex. café, museer, utställningshall för konst mm.

  Kan det vara så, att SD med tiden befanns dugligt för icke-nazister, typ Åkesson, att flytta in i och styra partiet i en demokratisk kurs? Eller finns det kvar nazistiska drag i partiets idéprogram? För det är väl hur partiet är i nutid som betyder något, precis som Proras nuvarande regi är viktigare än den som fanns annodazumal, eller?

  Gamla Centern, eller som det hette förr: Bondeförbundet, var motståndare till tyska judars flykt till Sverige undan nazismen.
  Även LO:s sossar var motståndare till denna flyktinghjälp. Likväl anses dessa partier användbara av vår tids människor, dvs folk som har motsatt uppfattning om flyktade judars behov, än vad partiernas dåtida ledare hade.

  Så, om det föreligger någon principiell skillnad i dessa partiers historik gentemot SD:s, vad gäller människosyn, så vore det bra om det kunde komma upp.

  Gt

  SvaraRadera
 84. Även om MP fått 15% så hade man fått administrera en tillväxtekonomi.

  BA

  SvaraRadera
 85. Hej alla besvikna miljöpartister!

  Ni är välkomna i Vänsterpartiet. Vi säljer oss inte för ministerposter och har en aktiv miljöpolitik som ni gärna får vara med och utveckla framöver.

  Mvh Marie

  SvaraRadera
 86. Marie, var det inte så enkelt att V inte fick möjlighet att sälja sig...-:)

  SvaraRadera
 87. Djurens parti är ett framtidens parti. Miljöns största hot är att djur behandlas så
  illa.

  SvaraRadera
 88. Marie, Läs gärna Ch:s inlägg 09:08:00. Skriv sedan om du vill ett inlägg och berätta när V ska diskutera sakfrågor, utifrån att V sitter med i EU parlamentet där de flesta besluten tas. Utrikespolitik är numera inrikespolitik.

  Mp sitter med i en svag regering. De är över fyra gånger svagare än S. Inget vidare förhandlingsläge.

  V som sitter med i EU parlamentet vilken röststyrka har de att påverka? I procent? Vilken röststyrka har Sverige?

  Ni har fått min röst i detta val.
  Blir det nyval vill jag rösta på ett demokratiskt parti. Finns det ett sådant bland de etablerade?

  Eller ska man rösta blankt, blankt, blankt som i riksdagen...
  Tre timmar tog det! Ett löjes skimmer över röstningen? Är det på det sättet ni ska möta missnöjesröster. Med T-shirt! Samt lekstuga?

  Nej en chans till kan ni få. Möjligtvis. Men visa att ni är det andra alternativet som Jonas Sjöstedt sagt. Vi kan inte bara ha ett rasistiskt alternativ sa han inför folkomröstningen (EU).
  Det hade räckt med att säga, vi behöver två EU kritiska partier två tydliga motsatser.

  Väljarna behöver tydliga alternativ. Kommer ni att vara ett sådant?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 89. MP har härmed sålt ut allt de stod för bara för att få fortsätta massinvandringen som dessutom en folkmajoritet vill bromsa kraftigt.
  Ja, vad säger man...

  SvaraRadera
 90. Lisbeth du skriver "Mp sitter med i en svag regering. De är över fyra gånger svagare än S. Inget vidare förhandlingsläge"
  men de hade väl ett val för jösse namn.De kunde suttit kvar som oppositons parti och haft sin trovärdighet kvar.
  Väldigt besviken på deras agerande.......och Löfven bara skrattar kan jag tro :(
  bettan

  SvaraRadera
 91. Anonym, Ja den frågan är viktig för dem. "massinvandring" är fel att kalla det? Men vi tar emot många i förhållande till vad de flesta andra medlemsländer gör.

  Det förpliktigar att ta emot människor. Lever Sverige upp till dessa förpliktelser? Nej det skulle jag tvärsäkert vilja påstå att man inte gör.

  Har V några förslag till vad som bör göras kring den psykiska ohälsan? Vi fick ett alternativ av Marie. Har V gett några förslag på hur vi kommer tillrätta med den psykiska ohälsan hos bl.a. flyktingar och hos de som redan lever i Sverige?
  Hur mycket pengar avsätter ni till det? Kommer V att pressa MP och S i denna fråga?

  Ni har ogillat uppgörelsen mellan MP och Alliansen när det gäller arbetskraftsinvandring. Att det inte handlar om humanism. Gäller detta bara löner? Gäller det även mjuka värden som t.ex. hälsa?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 92. bettan, Du är besviken och jag är besviken på, att höra personer tala om att de borde avstått. Vilka ynkryggar hade de då framstått som? Nej man måste ro fan i land brukar man säga.

  Har inga känslomässiga band till MP. Konstaterar krasst att nu är det upp till bevis. Vinna eller försvinna. De har själva satt sig i den situation de nu befinner sig. Löfven har också fått ge vika. För LO och S var frågan om arbetskraftsinvandring viktig. Men inte viktig nog tydligen.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 93. Var går gränsen, ungefär, mellan invandring och massinvandring?

  SvaraRadera
 94. Invandringen till Sverige idag är per capita större än vad den transatlantiska invandringen till USA var när den var som störst.

  Om inte det kvalificerar sig som massinvandring, vad är det då?

  SvaraRadera
 95. Du tror att du styr som en del av kapten konkurs, men är det inte
  containrarna som styr som har utvecklat en egen filosofi som
  gör att de talar som de gör, även om de flesta inser att vår resa är
  en trappa ner där någon har sett att nedersta steget saknades men
  att någon snubblade ner till ett
  fuktigt golv där något form av möte ska äga rum.

  SvaraRadera
 96. Anonym, "vad är det då?" Ja om du inte vet varför kalla det för "massinvandring" kort och gott? Varför inte i stället som en del i systemfelet. Den del som inte diskuteras som en del i systemfelet. Som man "glömmer" bort för att man är PK. Som en konsekvens i en galen värld. Det galna är väl att de tvingas fly hit. Samt att "vi" inte vill diskutera alternativ. Som SD:s att hjälpa fler i närområdet t.ex. Man kan väl pröva tanken mer. Om viljan finns. Istället diskuteras endast SD:s motiv.

  Undrar varför du bettan tror att Löfven bara skrattar? Romson skrattar "nog" gott hon också över den totalt olika tolkningen av, varför kärnkraftverk kommer att stängas ner denna mandatperiod :) Det är helt uppenbart att de tolkar saker olika utifrån förmåga. Löfven är en god förhandlare. Men hur står det till med analysförmågan?

  Fattar ingeting säger Björklund vad är det vi ska ta ställning till?
  Ja kan man inte se det Romson ser i denna fråga, kanske man inte ska ha hand om den. Flera tecken tyder väl på att hon tolkar rätt.
  Kanske är det så enkelt som att MP äger just denna fråga. Vet och ser lite mer.

  Men hur ska man kunna förhandla i olika frågor när man tolkar verkligheten så olika? Romson ser att det här kommer att lösa sig "självt". Det är dyrt och det kostar. Kollektivism i sakfrågor är det alltid bra? Eller ska vi ha rätt man eller kvinna på rätt plats?
  Även om man gillar kollektiva lösningar måste man begripa att det är inte alltid bra.

  Hur ska vi människor som tolkar verkligheten så olika kunna avgöra vem som är rätt man eller kvinna för en uppgift? Romson tittar på verkligheten alltså är hon rätt kvinna för denna uppgift (kärnkraften). Kan ha tolkat det hela fel.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 97. "Så, om det föreligger någon principiell skillnad i dessa partiers historik gentemot SD:s, vad gäller människosyn, så vore det bra om det kunde komma upp."

  Har du bott under en sten de senaste 10 åren? Förra mandatperioden var SDs justitieministerkandidat och finansministerkandidat ute och svängde med järnrör på stan, kallade en tjej hora, en invandrare babbe, talade om för Soran Ismael att Sverige inte var hans land, betedde sig allmänt hotfullt och störigt. Gör andra partiers finansministerkandidater och justitieminsterkandidater det?

  SDs inofficiella propagandakanal på nätet startar hatdrev mot småtjejer, svarta lucior, journalister, osv. Senast igår satt deras nya vice talman, Björn Söder, och ljög som en häst travar i Gomorron Sverige. Efter alla skandaler kring SD-politiker, typ en ny varje dag, som uttalar sig på helt vidriga rasistiska sätt, så ställer du den frågan?

  Folks förmåga att bara se det man vill se upphör aldrig att förvåna mig. Nu är det visst många som inte vill se vad SD är för ett slags parti, och då sorterar de bara bort alla bitar som inte passar och undrar om SD inte egentligen är precis som vilket annat parti som helst, som S eller C. Jösses.

  SvaraRadera
 98. Lisbeth:

  "Det galna är väl att de tvingas fly hit. Samt att "vi" inte vill diskutera alternativ. Som SD:s att hjälpa fler i närområdet t.ex. Man kan väl pröva tanken mer."

  Nu stannar ju de allra flesta i närområdet, och får hjälp så gott det går där. En liten rännil flyktingar söker sig till Europa från krig och helveten i länder som Syrien och Irak. Ska vi skicka tillbaks dem till bombmattorna, mördandet och svälten, eftersom vi tycker att de aldrig borde ha kommit hit till att börja med?

  Rätten till asyl är en del av de mänskliga rättigheterna. Att andra länder slutat erbjuda asyl till människor som flyr för sina liv är problemet. Inte att Sverige fortfarande gör det, i viss mån. Att kalla folk som tycker så för PK, som du gör, vad säger det om din egen förmåga till empati?

  SvaraRadera
 99. Staffan, Naturligtvis ska vi inte skicka tillbaks dem. Utan verkligen pröva tanken om och hur vi kan hjälpa fler. Inte först och främst de starkaste som lyckas ta sig hit. Dessutom måste vi förstå att de haft traumatiska upplevelser och sätta in hjälp direkt. Det talar inget parti högt om.

  Jag tittar på min förmåga till empati och du din?
  Är det okej?
  Är trött på att inlägg förvrängs och att de tolkas som fan tolkar Bibeln.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 100. Lisbeth:

  Nu förvrängde jag inte ditt inlägg, utan citerade det du skrev och frågade vad du egentligen menade med det. Du svänger dig med en terminologi som jag känner igen från Avpixlat, med "massinvandring" och "PK". Jag är faktiskt jävligt trött på att solidaritet med människor som flyr undan krig och död föraktfullt avfärdas som "PK". Som att det bara vore en pose, praktiserad av folk som egentligen vet bättre men inte törs säga det som alla vet.

  Om det är något som kräver en hel del mod och eftertanke idag är det väl att stå upp offentligt för den solidariska flyktingpolitik som gör Sverige till ett av få goda exempel i en värld där allt fler stänger dörren och slår dövörat till. Alla offentliga personer som gör det vet att mordhot och trakasserier kommer som ett brev på posten. Vi vet att det är SD som underblåser hatet och hoten.

  Jag är stolt över att Sverige kunnat hjälpa så många människor från länder som Syrien och Irak, som troligen annars gått ett mörkt öde till mötes. Det är tragiskt att den solidariten vi visat med folk på flykt gjort landet praktiskt taget oregerligt, då att extremhögern underblåst rasism och missnöe. Men har vi lyckats rädda människoliv så var det ändå värt det.

  Inga organisationer som jobbar med flyktingar "på plats" går med på att det finns en motsatsställning mellan insatser på plats, när så är möjligt, vilket det inte alltid är, och att erbjuda asyl. Vi gör redan både och. Frågan är inte om vi ska hjälpa på plats, utan om vi ska skicka tillbaks till krig och död.

  SvaraRadera
 101. Staffan, Vet inte vilken terminologi man svänger sig med inne på Axpixlat. Har av nyfikenhet tittat in men inte mer.

  Svarade på ett inlägg som skrevs 07:08:00 där ordet "massinvandring" skrevs vilket jag ifrågasatte.

  För mig personligen räcker det inte med att vara stolt över att Sverige kunnat hjälpa så många. Vi underblåser en politik som gör att folk tvingas fly. Så speciellt stolt är jag inte.

  Någon motsatsställning finns inte vi både kan och bör göra både och.


  Över hälften av väljarna tycker som jag i en undersökning. Att man bör samarbeta med SD.

  Med samarbeta menar jag lyssna in vad de säger och pröva deras resonemang. Det är politikerna som bjudit in dem inte jag.
  Det är politikerna som om fyra år kan få den obehagliga överraskningen, att se sig helt omsprungna av SD och även andra partier som anser SD som för rumsrena.

  Tycker du inte att det verkar ohållbart att försöka tysta åsikter? Dessutom är det demokratiskt?

  Du är trött på ditt sätt och jag på mitt. Tycker inte om att beskyllas för att jag använder ord som massinvandring. När jag svarar på ett annat inlägg.

  Är trött på att det hittas på saker. Tror inte likt dig att det är extremhögern som underblåst missnöjet. Utan att det är själva politiken som gjort så många så pass missnöjda att de lagt sin röst på SD. Rasism tror jag däremot att de underblåst. Men 13 procent av svenska folket är knappast rasister. Damerna jag lyssnade till i bastun härom dagen, hade förmodligen inte alla röstat på SD. De var arga och missnöjda för att man helt försöker stänga dem ute.

  Du svarade Gt i ett inlägg? Du úndrade om hen bott under en sten.
  Har det helt undgått dig att SD tar väljare från andra partier? Visst borde vi fråga oss varför. Är det för att de ÄR missnöjda eller för att extremhögern underblåst missnöje.

  Du skrev så "att extremhögern underblåst rasism och missnöe." Menar du Alliansen? För de har fört vår politik (EU:s)de senaste åren. S och MP fortsätter föra den nu. Gärna i samarbete med Alliansen.

  SD är väl inte orsaken utan konsekvensen av att förd politik skapat missnöje. Vi kommer inte att få se några större förändringar säger de flesta.

  Vad säger det om hur nästa val kan utfalla?

  Men för all del var stolt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 102. "Vi underblåser en politik som gör att folk tvingas fly. Så speciellt stolt är jag inte."

  Sverige har blivit ett medlöparland
  till schimpansernas strävan efter världsdominans.

  Roland


  SvaraRadera
 103. Lisbeth. Riktigt att SD är ett barn av de gamla partiernas agerande.

  Låt oss leka med tanken, att SD aldrig skulle ha haft en enda nazze i sina led. Hade det i så fall gjort dagens SD mindre bojkottat, tror du? Hade de andra partierna mer villigt resonerat med SD om sakfrågorna?

  Nu går man sällan in på dessa, för det hela snubblar redan på tröskeln: SD = rasism, alltså inget meningsutbyte värt namnet. Man kan tro att partierna mest är tacksamma för att kunna peka på rötter, järnrör etc., och därmed slippa ta debatten. Nu gäller istället tillmälen av det vulgära slaget, ömsesidigt. "Fascister" ropar den ena sidan. "Kommunister" ropar den andra. De högerextrema är värst, ropar vänstern. De vänsterextrema är värst, ropar högern.

  Vilka valstugor blev mest utsatta för åverkan?

  Gt

  SvaraRadera
 104. Roland visst är det så. "Sverige har blivit ett medlöparland". Det är få som vill lägga den pusselbiten. Visst vi visar gärna vägen och går före. Men meningen är att andra ska ta efter. Titta på Sverige.

  De stolta som inte kritiserar invandringspolitiken är en del av problemet, inte lösningen på problemen. Alla andra sakfrågor är det okej att ha åsikter om. Men i migrationspolitik är det PK åsikter som bör gälla. Dvs. politikerna ska hålla SD på en armlängds avstånd för att politiken inte ska anpassas efter dem. Men funkar det?

  Samma sak gäller ju med V. Är V ett rasistiskt parti för att de kritiserat arbetskraftsinvandring och att det inte handlar om humanism. Få skulle nog påstå det. De flesta skulle säga att det handlar om systemkritik? Om man aldrig prövar SD:s åsikter utan håller dem utanför så missar vi en viktig pusselbit.

  Visst vi kan vara stolta för att vi öppnat våra hjärtan mer än de flesta andra medlemsländer. För det har vi om vi som 2 procent av EU tar emot 20 procent. Men samtidigt om vi börjar kräva samma sak av andra utan att ifrågasätta, så permanentar vi problemet att människor behöver fly.

  Carl Bildt och även Hans Rosling har uppmärksammat vår nya regering med vad de måste ta tag i så fort som möjligt. Ebola spridningen. Vi har olika krig att utkämpa...

  Pippi Långstrump krig.. där Pippi själv Inger Nilsson i "Debatt" sa något tänkvärt. Vi kanske borde klippa hela filmen. Pippis pappa gjorde sig till kung över kurredutterna.

  Undrar om många inte upplever att vi är de nya indianerna runt om i Europa. För missnöjespartier har ändrat Bryssel och här hemma. Vi är nog få som innerst inne gillar utvecklingen.

  Gt som jag uppfattat det, så resonerar man inte med V och SD för att de är EU kritiker. De hålls utanför och får endast stödja förslag när det passar.

  Om de tonade ner sin ilska mot varandra skulle vi kunna få bra debatter. Men känslor styr politiken.

  Vet inte vilka valstugor som blev mest utsatta. Läste att FI:s blev utsatta samt V och SD:s. De i "utanförskap" pucklar gärna på andra.

  Men det blir väl som det förmodligen blir med kärnkraften den avvecklar sig själv. Blir för dyr.

  Om SD och även V fortsätter att växa, så kan de inte hållas utanför. Så det är väl det som de andra partierna håller på med att avveckla sig själva.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 105. Lisbeth. Jag menar, ifall SD haft liknande bakgrund som Fremskrittspartiet, dvs kommit ur en allmänt borgerlig kultur, där inga "vit makt"-människor finns, hade SD i så fall blivit en rumsren samtalspartner?

  Frågan kan nog inte besvaras. Men den kan likväl ställas. Jag tror ibland att de andra partierna vill slippa ta debatten, och därför tar till ett svepskäl.

  Om du köper en bil som tidigare ägts av en nazist, måste du då ärva den f.d. ägarens renommé? SD har nu en chaufför bakom ratten, som inte har en nazistisk bakgrund. Ändå ska han till varje pris bakas ihop med den förre chauffören. Varför, tror du?

  Gt

  SvaraRadera
 106. Gt Det är väl tydligt att de vill slippa ta debatten. Ingen migrationsminister. Ingen vågar och vill? Ingen risk att SD irriterar sig på någon person och vill se nyval. Vill man hålla någon/något utanför så sker det ofta i grupp i "samarbete". Alice B vår nya kulturminister och Mona Sahlin i en konstellation det vet vi redan.

  Ingen jämställdhetsminister heller. Där plockar Schyman och eventuellt Sjöstedt redan poäng.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 107. SD har en poäng i att använda pengarna på effektivaste sättet i närområdena men samtidigt så avsätter man inga pengar till det så den enda logiska slutsatsen är att man på klassiskt högerextremistiskt sätt inte är intresserad av att hjälpa till utan bara vill hitta syndabockar för att slippa ta något eget ansvar och göra några egna uppoffringar. Det är därför man med rätta är så förbannad på SD från V.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 108. Jan Örsell, Exakt.
  Samt att man kan vara förbaskad på V därför att SD har en poäng i att använda pengarna på effektivaste sätt i närområdena.

  Poänger bör man titta på och vilja utforska inte endast direkt avfärda. SD:s motiv är mindre intressant i sammanhanget. Motiv är svåra att bevisa. Vi har dessutom flera motiv.

  Men här står det väl tämligen klart att SD borde avsätta mer pengar om motivet inte är grumligt. Samt att V avvikit från sitt kollektivistiska tänkande kring hur vi bäst hjälper så många som möjligt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 109. Lisbeth!

  Precis.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 110. Miljöpartiet har släppt sina realpolitiska ambitioner för länge sedan. Nu är det mest en politiskt uttrycksmaskin för kärnväljarnas personliga varumärke, vilket naturligtvis svänger med samhällstrender.

  Det hade varit trevligt med ett parti som verkligen har reella och realistiska ambitioner inom miljöområdet och inte blandar in en massa annat.

  SvaraRadera
 111. Inget blir bättre av att ett gammalt språkrör kackar i eget bo! Försök se det positiva i att vi åtminstone fått en ny miljöminister värd namnet jämfört med dom tidigare av SJF-styrda skumrask-figurerna. Att ditt inlägg sprids av just SJF och deras egen megafon är ett bevis på hur fel du sköt nu Birger!
  JTV.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.