fredag 13 juni 2014

Lättfotad lirare

Så har då den lättfotade - har lätt att ramla när det lönar sig - Neymar slagit till. Precis som han ska för att berättelsen om fotbolls-VM i Brasilien skall bli den planerade. Berättelsen som skall bli till långlivad saga och som akut skall få oss att glömma ord som Blatter, Qatar och korruption.

Själv fann jag mig hållande på Kroatien - av det enda skäl att varenda teve-kommentator tycktes hög (svamp??) när de ägnade nästan varenda minut före matchen åt Brasilien som om de Gränna-rutade inte existerade. Uppfödd med Edson Arantes do Nascimento (Pelé) och Manoel Francisco dos Santos (Garrincha) håller jag annars nästan alltid på Brasilien. När de inte möter Costa Rica, Norge eller Sverige.

VM i fotboll är inte bara fotboll - kanske var den inte mer elegant förr, kanske är det bara hjärnan som vill minnas det så - utan fotboll är också ett evigt tackande till högre makten. Den lättfotade tackar Gud för varje mål, obekymrad över vad denne gud har emot honom när han misslyckas. VM-fotboll och religion tycks hålla ihop lika mycket som krig och religion.

Synd att inte soldaterna under första världskriget, där de låg i de helvetiska skyttegravarna, var lika benägna att desertera som soldaterna i den irakiska armén tycks vara. Då hade skrivbordsgeneralerna fått utkämpa kriget själva. Och prästerskap på olika sidor hade sluppit hetsa soldater att dö i tron att de hade guden på sin sida. 70 miljoner människor dog direkt eller indirekt under detta krig.

Hur många som sluppit dö av elände om den brasilianska eliten satsat lika mycket på social upprustning som på arenor och gåvor till varandra vet vi inte. Vad som skulle hända om Brasilien tidigt blir utslaget vet vi förstås inte. Men det går att ana.

Hoppas det går bra för Costa Rica. Och att Neymar blir lite stadigare på fötterna. En gudabenådad spelare bör ramla sig till fördelar lika sällan som Pelé. Om nu inte den där guden gillar lättfotade lirare förstås.12 kommentarer:

 1. Var det inte Fred som var lättfotad?

  SvaraRadera
 2. Jo, men Neymar är också lättfotad...

  SvaraRadera
 3. Straffen diskuteras i medierna. "Domaren bör aldrig mer få döma på denna nivå" osv osv.

  Skribenterna hade nog halsat för många öl, kanske hade ölflaskan för dem dolt skeendet.

  Kroaten högg med höger näve tag i brassens tröja, under dennes högra armhåla, och med vänster näve på brassens vänstra sida, och drog omkull honom.

  Syns tydligt! Alltså var straffen helt OK.

  SvaraRadera
 4. Tankesmedjan Antimammonfre juni 13, 01:22:00 em

  "..in his book Men Against Fire (1946, 1978) that only 15 to 20 percent of the individual riflemen in World War II fired their own weapons at an exposed enemy soldier.

  By 1946 ..pioneered a revolution in combat training, which eventually replaced firing at targets with deeply ingrained conditioning, using realistic, man-shaped pop-up targets that fall when hit. Psychologists assert that this kind of powerful operant conditioning is the only technique that will reliably influence the primitive, midbrain processing of a frightened human being."


  Hjärntvätt kan effektivt producera lydiga målskyttar av ovilliga rekryter.

  Det var väl av samma anledning Svenskt Näringsliv tryckte in 12 miljarder kronor att "påverka opinionen" med.
  https://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article10998907.ab

  SvaraRadera
 5. Anonym 12:20, håller med dig, straffen var helt ok, även om Fred förstärkte.

  SvaraRadera
 6. Om straffen var helt okej finns det delade meningar kring. Om den anses vara okej, då ska det vara straff när varje hörna spelas in i straffområdet. Vid hörna slits det och dras det i tröjor och armar och det förekommer rena omfamningar (fasthållning)= straff!

  SvaraRadera
 7. Anonym 3:25: Försök se bilderna igen. Kroaten drog faktiskt omkull brassen, genom att med BÅDA nävarna dra hårt i hans tröja! Kolla igen, får du se!

  SvaraRadera
 8. Angående att slippa dö av elände...
  Märkligt hur fort demonstrationerna avtog och samban tog vid.

  Om Brasilien tidigt blir utslaget avtar samban då och demonstrationerna tar åter vid?

  Undrar vad Gud tänker? Om oss människor... Jag ger er straffspark?


  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Anonym 04:47. "Om straffen var helt okej finns det delade meningar kring."
  Personligen tar jag inte ställning i frågan. Frågan är: Hur tolkas regelboken?

  SvaraRadera
 10. "Undra vad Gud tänker?" Den högre makten har förmodligen viktigare saker att uträtta än att bry sig om fotbollsmatcher och straffsparkar.

  SvaraRadera
 11. Anonym, Ja förmodligen. Varför skulle den högre makten välja sida.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Varför anklagas alltid domarna? Borde inte spelarna som alltid försöker filma till sig straffar också anklagas? Eller är det okej att fuska inom fotbollsvärlden? Tycker att dessa
  "döende" svanar borde bli avstängda ett par matcher, så skulle dom säkert ha bättre balanssinnet än en genomsnittlig 90 åring.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.