torsdag 12 juni 2014

Landsorten bekostar skattesäkningar i Danderyd

Göran Hägglund sommarpratar.
Mannen till höger brukar framställa sig om den gode. Och han är god. Inte mot alla. Men mot en del. Sålunda drev mannen till höger igenom att fastighetsskatten skulle ersättas med en fastighetsavgift. 

Alla som har begreppen klara för sig vet hur det brukar bli när skatt ersätts med avgift. Grundregeln är att de som redan har mycket får betala mindre, medan de som har det knapert får betala mer. 

Det är därför avgifter är så populärt hos en del politiker. Som t ex mannen till höger. Jag tycker att det är olyckligt. Jag är övertygad om att samhället blir mindre hållbart med ökande klyftor mellan rik och fattig.

Mannen till höger drev igenom Alliansens reform som byggde på att den statliga fastighetsskatten skulle ersättas med en kommunal fastighetsavgift. Resultatet ser vi. Småhusägare på landsbygden - och i det som 08:or älskar att kalla landsorten -  har fått ökade kostnader med upp till 62 procent när skatten blev avgift. Medan man i Danderyd fått minskade kostnader med upp till 42 procent.

Vart åt det lutade förstod alla vi som bor på landet, men nu har DN, med hjälp av siffror från Ekonomistyrningsverket, redovisa siffrorna. Mannen till höger kanske ler i mjugg. Män till höger brukar göra det när de som redan har får mer, medan de som har lite får mindre.

De stora vinnarna finns i Danderyd, Täby och Lidingö. De stora förlorarna finns i Kiruna, Gällivare och Örnsköldsvik. Skriver DN. Principen är tydlig: boende i höginkomstkommuner vinnare, boende i låginkomstkommuner förlorare.

Det intressanta är att retoriken kring fastighetsskatten, som den var innan avgifterna tog över, byggde på hur det var innan den så kallade begränsningsregeln infördes - för övrigt efter initiativ av MP. Begränsningsregeln medförde att fastighetsskatten i princip inte fick vara mer än 4% av hushållets inkomst. Hög inkomst högre fastighetsskatt, låg inkomst lägre fastighetsskatt. Detta krossade mannen uppe till höger och pytsade ut nya tusenlappar till de som redan har.

Mannen uppe till höger har ny lyckats bidra med att den vulgärt högbetalade Danderydsmannen a) fått sänkt fastighetsskatt, b) avdrag på skatten om telningen skall få läxhjälp eller familjen hyr en en man som grillar spädgris i trädgården och c) några rejäla jobbskatteavdrag och låg skatt på avkastning av kapital.

Nils och Madicken
Allt medan familjen Ekman  i det ordinära småhuset på landet - familjen består av den av reumatism sjukskrivna Karin, färghandlaren Nils och katten Madicken -  har fått det ännu lite kärvare att gå ihop. Dottern, har flyttat hem och väntar dagligen på sms för besked om timanställning.

Ska vi ha det så här?

Jag är övertygad om att samhället totalt sett blir sämre när det skiktas på det här sättet. Sämre för fattiga. Men också sämre för rika.Vi skapar samhälle där rädslan sprider sig. De rika är också rädda. Det är därför vi ser allt mer av galler för fönster, avskräckande hundar i trädgårdarna och vaktbolag i villaområdena.

För övrigt är det Nils och Madicken till höger.


17 kommentarer:

 1. Märkligt hur det gemensamma kommunaliseras och delas upp i bitar. Medan det privata, finansieras gemensamt.

  Kommunalisera RUT och ROT.

  SvaraRadera
 2. Dessutom var det inte hans väljare som fick sänkningen, utan de fick höjningarna. "Det hade jag inte en aning om" som en KD politiker i Småland sa... Påhlsson tror jag att hon hette.

  SvaraRadera
 3. Förövrigt tror jaga att familjen Ekman är väldigt nöjd med det arbete som mannen till höger har varit med och gjort:

  Nils kunder har fått mer pengar efter jobbskatteavdragen och ROT-avdraget gör det billigare att renovera bostäderna vilket är bra för hans företag.

  Karin har tillgång till en sjukvård som aldrig någonsin har haft mer resurser än nu tack vare ordning och reda samt en synnerligen stark ekonomi.

  Dotterns möjligheter till arbete är i jämförelse mycket goda då hon lever i ett land där 250 000 fler människor är i arbete idag när han till höger tillträdde.

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendators juni 12, 11:44:00 fm

  Det var väl snarare så att fastighetsskatten skapade reservat. Den drev ut fattiga personer från Danderyd, bara de med höga inkomster kunde betala boendeskatterna.

  SvaraRadera
 5. Göran Hägglund kanske kopplade bort Fadern, Modern, Sonen och upplevde just i det beslutfattande ögonblicket inte den heliga Ande.
  Beslutet kanske togs endast med hjärnan och inte hjärtat.

  Verkar inte hjälpa att partierna kallar sig för Kristdemokrater (de goda), MP (de mest kunniga på miljö, Fi (det bästa feministiska partiet). M Det nya arbetarpartiet osv.

  Så här kan vi inte ha det. Vi bör nog titta bortom partinamn.
  Då kanske den heliga ande kan tala genom våra hjärtan.

  Ja inte genom våra hjärnor... ;)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Kent J!

  Mycket tveksamt. Nils har kanske fått det bättre men det har man säkert förlorat flera gånger om på fruns minskade sjukersättning mm.

  Vad hjälper det dottern att fler jobbar när befolkningen ökat mer än det och arbetslösheten är större än innan och dessutom arbetena har blivit mer osäkra.

  NA!

  Visst! Slopa alla skatter för de rika och vi får mindre "rikemansreservat". Fungerar säkert jättebra (ironi). Det finns nog andra orsaker som bidrar mer till skapandet av dessa reservat än en begränsad fastighetsskatt. Det finns säkert många stackars fattiga i Danderyd som tvingats flytta på grund av det (ironi). Det staten fått in på fastighetsskatten har säkert hjälpt betydligt fler riktigt fattiga med bostadsbidrag och annan hjälp som de annars inte fått.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 7. Neoliberal, nej fattiga drevs inte ut från Danderyd. Jag beskrev ju hur begränsningsregeln fungerade.

  SvaraRadera
 8. För att inte tala om apotekets avreglering. På Fina Gatan i stan finns det sex apotek inom några hundra meter som alla säljer hudkräm och tandblekningsmedel. Men om man behöver någon livsviktig medicin bli man hänvisad "någon annanstans". För kombinationen dyr medicin och kort hållbarhet kan eventuellt tugga på vinstmarginalen en smula. Sådana risker vill man ju inte ta i en avreglerad marknadsekonomi.

  SvaraRadera
 9. Att mängden rädsla och antalet vaktbolag skulle påverkas av sånt här det tror jag inte. Folk vänjer sig, eller det styrs av annat, som inte kan påverkas i varje fall. Ett folk av trygghetsnarkomaner kommer alltid att vara rädda. Att vissa blir förmögna har inte heller någon betydelse. Avundsjukan är så utbredd att den är svårare att bota än den värsta cancer.

  Dock uppstår snedvridningar med kraftig stimulans av ekonomin Stockholm. På liknande sätt är det inom den svenska inkomstskatten. USA och Tyskland har som de flesta länder högre skatter i storstäder, därför att kostnaderna är högre där. Landsorskantoner i Schweiz har extremt låga skatter. I Tyskland och USA är fastighetsskatten 2-3 procent. Tyskland har en lokal gewerbsteur på alla överskott i företag 7-18 procent. Och den är störst i stora städer.

  Dessutom subventionerar staten stockholmarnas saker på en mängd områden, vilket typiskt är förbjudet i andra länder. Det gäller domstolar, polis, kriminalvård, kultur, tunnelbana, motorvägar, järnvägar med mera. Det har ingen betydelse vilka som styr i det här landet för de är lika fulla av skit allihop.

  SvaraRadera
 10. Neoliberal Agendators juni 12, 01:29:00 em

  "nej fattiga drevs inte ut från Danderyd."

  Men 5% gällde bara upp till 3 miljoner (om jag kom ihåg rätt) och förmögenhetskatt började väl gälla vid 1.5 miljoner.

  SvaraRadera
 11. NA!

  Hur fattig är man om man äger en villa med ett värde över 3 miljoner. Är det din definition av fattig?

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 12. Undra vad neo har i lön för alla dessa knasiga kommentarer? Förvisso har jag träffat på Jehovas vittnen-dörrknackare ett antal gånger, möjligtvis tillhör hen den kategorin av arbetstagare.

  SvaraRadera
 13. Innan Alliansen tog över klarade jag mig ekonomiskt och kunde betala mitt studielån - nu är jag utförsäkrad och inplacerad i fas 3 och får 3500-4000 kr i månaden beroende på antal dagar plus så kallat "försörjningsstöd". Men bostadsbidrag får jag inte då jag "är för gammal och inte har några barn", som Försäkringskassan sa. Bostadsbidrag/-tillägg får bara de som är under de under 26 år, de som har barn eller de som tjänar under 77 000 kr. Studieskulden ökar och hot om Kronofogden är vardag.

  Till mannen uppe till höger vill jag bara säga: "Gör mot andra som du vill att andra ska göra mot dig." och "Älska din nästa"!

  SvaraRadera
 14. Jag tror du är närmast den mänskliga potentialen idag, Lisbeth :-)

  SvaraRadera
 15. Neoliberal Agendafre juni 13, 11:12:00 em

  Alienne, här är förslag på vad du kan göra för att få pengar (utan att leva på skattebetalarnas bekostnad).

  - Sätt upp lappar i närområdet där du erbjuder dig att vakta barn, gå ut med hunden, klippa gräs … Kanske kan du starta en sommarskola där du kan hjälpa elever som har det svårt.

  - Snart är det bärblockningssäsong, förbered dig. Ta reda på var du kan sälja bär, var du kan bo mm. och när bären mognar jobba heltid med detta.

  - Plantera skog, hör med skogsbolagen. Dessa jobb brukar ofta ratas av svenskar.

  - Börja planera för vintern. Köp upp ett lass ved, behöver inte kosta så mycket , och sen säljer du för 10 ggr så mycket i Stockholms innerstad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kommentaren talar för sig självt. Bravo! :)

   Radera
 16. http://direktdemokraterna.se/fragor-svar/category/partiprogram/

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.