onsdag 11 juni 2014

Så tyckte MP för 25 år sedan (4): "Synnerliga skäl att besluta om en låginkomstutredning..."

Kräv rättfärdig fördelning och medier går i taket.
Enligt SCB steg den disponibla inkomsten för hushåll där båda förvärvsarbetar med i genomsnitt 50 000 kronor mellan 2005 och 2010. Under samma period minskade inkomsten med i snitt 8 000 kronor för hushåll utan förvärvs­arbetande, skriver DN.

Så har det fortsatt... Är det så vi skall ha det?

Vi har sett det förr - redan för 25 år sedan reagerade MP genom att kräva en ny låginkomstutredning. Vi skrev i riksdagsmotion (1988/89:Fi419): "Med anledning av situationen i riket och den förda politiken finns det synnerliga skäl att besluta om en ny låginkomstutredning. En ny låginkomstutredning kan utgöra en god faktabas för politiker som anser att fördelningspolitik är viktig. Fakta borde ingen vara rädd för."

Anledningen till att jag och Ragnhild Pohanka skrev motionen var den socialdemokratiska regeringens, under finansminister Feldts överinseende, ovilja att driva en rättfärdig fördelningspolitik. Sossarna hade redan börjat rikta in sig på medelklassen snarare än att värna de med sämsta villkor. Och klyftorna har sedan dess ökat mellan rik och fattig. Oavsett borgerlig eller socialistisk regim...

Tyvärr fortsätter det åt samma håll, vilket siffrorna från SCB visar. Det lär det också göra med en regering där Socialdemokraterna dominerar efter valet. Det räcker inte med Löfven för att bryta utvecklingen. Det krävs att MP gräver fram sina rötter, att V får ett inflytande och kanske att FI bäddar för att Löfvens och Dambergs parti inte tillåts dominera en regering.

Övriga delar i "Så tyckte MP för 25 år sedan": Del 1, del 2, del 3.

17 kommentarer:

 1. Det behövs mer än partipolitik. Det behövs ordentligt med strejker och annan oreda, annars blir maktetablissemanget inte skrämt nog att ändra färdriktning.

  SvaraRadera
 2. Neoliberal Agendaons juni 11, 10:55:00 fm

  "Så har det fortsatt... Är det så vi skall ha det?"

  Låter mycket bra. Momsen kan dock sänkas och EU-tullar avskaffas så mat/kläder/skor mm. blir billigare.

  Det finns en i princip oändlig mängd arbete för 50 kr/timme. Det är bara regleringar, skatter, bidrag som är i vägen.

  SvaraRadera
 3. Neoliberal, så du menar att man på det sättet (50 kronor i timmen) skall leva på 8000 i månaden? När hyran för en två är 5000 kronor i månaden... Tack för det!

  SvaraRadera
 4. Grrrenine 2, du måtte väl fattat att Neoliberal är socialist som vill utmåla nyliberalismen som så dum som den är fast tydligare än i fiffig retorik och snygga kläder...

  SvaraRadera
 5. "så du menar att man på det sättet (50 kronor i timmen) skall leva på 8000 i månaden?"

  Ja, om man inte vill arbeta mer än knappt 40 timmar per vecka.

  "Neoliberal är socialist "

  Nej, men ni är så indoktrinerade att det kanske kan verka så.

  Om vi hade levt i nyliberal stat och någon velat ha dagens alla regleringar/bidrag/skatter och 30% ungdomsarbetslöshet, så hade ni tyckt det vore galet.

  SvaraRadera
 6. Neoliberal Agenda har tydligen inte förstått vad kollektiv enhet betyder.
  /Motvalls Kärring/

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendaons juni 11, 12:11:00 em

  Om ni vill gå samman och betala hälften av era inkomster till en välfärdsförening som sen betalar ut bidrag och försvårar anställningar för sina medlemmar, så är det inte mig emot.

  Problemet är att ni vill tvinga ert system på andra, så de inte kan ta sig ur sin situation.

  SvaraRadera
 8. Neoliberal Agendaons juni 11, 12:13:00 em

  Singapore har 2% arbetslöshet. Hong Kong 3%, men de för en annan ekonomisk politik. Mer lik en sådan jag vill ha.

  SvaraRadera
 9. Frågan är om det över huvud taget är någon ide att diskutera politik här med er om ni tror att dagens socialdemokrati och NA är socialister?

  Det är ju den nyliberala högerpolitiken som förts överallt nästan helt utan motstånd de senaste årtiondena som är orsaken till att det ser ut som det gör idag. Man får vara ganska skruvad om man kan få det till att vara socialismens fel.

  Sänkta skatter, avdrag och bidrag är enligt dessa helt okej bara de går till företagen och de rika i samhället. Dagens hjälte är tydligen en omvänd variant av Robin Hood som tar från de fattiga och ger till de rika. Allt är till salu och annars tas det med våld. Rena slavverksamheter växer fram bland fiskare i Asien för att vi i väst ska ha räkor att festa på och storföretagen och deras ägare ska bli än rikare. När ska folk vakna och fatta vad det handlar om.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 10. Jan Örsell, Självklart är dagen socialdemokrati inte socialistisk.
  Avregleringar, privatiseringar, utförsäljningar är EU:s politik. Anpassningen till den kan ses hos alla partier mer eller mindre.

  Individer i partier kan skylta under falsk flagg medvetet/omedvetet.

  Även ett "äkta" socialistiskt parti kan alltså aldrig vara mer äkta än dess innehåll (människor)

  Vi behöver alltså titta på den politik som förts fram. Av oss ofullkomliga individer I annat fall diskuterar vi något annat än politik.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Lisbeth!

  Naturligtvis kan ett verkligt socialistiskt parti aldrig bestå av annat än en majoritet av verkliga socialister. Då blir ju partiet något annat som exempelvis feministiskt eller kanske en blandning av allting. Det handlar som du säger om innehållet i politiken. Finns det inget verkligt socialistiskt parti (vilket jag hävdar) så blir det till att välja det parti som är mest socialistiskt om man som jag är helt övertygad om dessa grunder. Både MP och V ligger då närmast till hands.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 12. Fördelnings-politik är väl ett ännu dödare begrepp än solidaritet? Att fördela pengar..FRÅN Arbetande Människor till ett utanförskap som inte Arbetar?? Låter minst sagt som svordomar i kyrkan, politik så oansvarig att den överhuvudtaget inte ens kan nämnas i Huset (riksdagen) numera. GE folk som inte tillhör samhället (utanförskapet) saker..utan motprestation? Möjligen om man utformade något system då nämnda utanförskap "stod i skuld" till Arbetande Människor & att dessa sistnämnda kunde "kräva in skulden" när som helt i form av t ex trädgårds-skötsel tror jag sådana "mycket otidsenliga" förslag skulle kunna ens övervägas av dagens politiker..

  SvaraRadera
 13. Anonym 05:42!

  Så du tycker att alla som inte arbetar är i ett utanförskap, lever på fördelningspolitik och är fullt tillgängliga för arbete. Hur är det med alla pensionärer och sjuka. Ska dessa ut och klippa gräset åt friska arbetare i sina bästa år? Är det inte bättre att skrota uttrycket utanförskap istället. Tro det eller ej men de är människor allihop och ofta samma människor i olika faser av livet. Alla kan bli sjuka och alla blir gamla. Utformningen av fördelningspolitiken kan däremot diskuteras. Är det vettigt att alla exempelvis får barnbidrag oavsett inkomst. Inte mycket till fördelningspolitik där. Bara en massa byråkrati.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 14. Se på det här.

  http://www.svtplay.se/video/2063205/vi-gjorde-vad-vi-lovade

  Kommentarer är överflödiga. Borgerlig politik är ett stort skämt.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 15. 06:21:00 Jag bara skrev det som nog är den "allmänna uppfattningen" i rikspolitiken idag. Att ge fattiga pengar är där något som strider mot starka inre övertygelser (motsatsen gäller för välbeställda). Tror tyvärr inte att småpartierna till vänster om (s) är beredda att försvara några svaga grupper överhuvudtaget. (v) har satsat allt på vårdvinsterna & (mp) fikar efter att få bli typ "kaffekokar-ministrar" vid regeringsskifte. AMS är det som kommer att bygga välståndet om rött efterträder blått till hösten, som vanligt. De som inte tror det är möjligt efter alla "löften" om motsatsen kommer att få se..

  SvaraRadera
 16. Neoliberal agenda är smått fascinerande, ungefär på samma sätt som Nazityskland och kommunismen i Sovjet väcker fascination. Undrar vad som kommer härnäst?

  SvaraRadera
 17. Jag har förvisso mina aningar.. Tankebanorna verkar ganska enkelspåriga.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.