lördag 10 maj 2014

När det var en provokation att gå till ”The Mother Station of the Negroes”...

Lördag och på väg igen. Nu till Jönköping för att bland annat prata om Grön ekonomi här. Tåget far fram genom ett grönt landskap, långt från Söderns bomullsfält... Tror jag försöker få till nåt på gårdagens tema. Det vill säga rockmusik, Södern och rasismens fula tryne. 

Således. Den 7 december 1956 drog Elvis Presley ner till radiostationen WDIA:s årliga välgörenhetsshow i Memphis.

WDIA var inte vilken radiostation som helst. Den kallades allmänt för ”The Mother Station of the Negroes”. Den första radiostationen i USA för färgade artister. 

Just den här kvällen uppträdde Ray Charles, B.B.King och The Moonglowes inför en jublande svart publik. Elvis hade kommit dit för att lyssna och träffa sina svarta idoler bakom scenen. När han skymtade fram bakom scendraperierna blev publiken vild.


I den svarta pressen blev han framställd som en hjälte som mitt i raskrigets bomullsbälte tog ställning. Några sura kommentarer blev det också förstås: 

”Hur kan färgade flickor bli som galna när de ser en vit grabb från Memphis?” kunde man läsa i Pittsburgh Courier. 

I den vita världen tystade man ner det som hänt. Det var bara för mycket. Presley hade snabbt blivit idol för miljoner vita tonåringar, slagit teverekord i Ed Sullivan Show och intagit rollen som vit superstjärna. Då skulle väl inte han, en son av Södern, locka vit ungdom att beblanda sig med svarta. Att på detta sätt utmana ordning och reda i det amerikanska, starkt segregerade, samhället var upprörande.

Det fanns, som jag skrev igår, en avgrund mellan vit och svart musik på femtiotalet. Det fanns till och med olika försäljningslistor. På den vita härjade Vera Lynn, Perry Como, Patti Page och Eddie Fisher. Ingen kan påstå att de var särskilt upphetsande. På de svarta hittade man Willie Mae Thornton som sjöng Hound Dog, Clyde McPhatter med Money Honey och Lloyd Price som hade en hit med Lawdy Miss Clawdy. Det var musik Presley älskade. Och som han gjorde lysande, stökiga, covers på.
  
Oavsett om det var medvetet eller inte så blev Presley en bidragande orsak till att vita ungdomar öppnade sig för svart musik och därmed också bröt ner några av alla de barriärer som rasismen bygger på.

Presley tvingades försvara sig i medierna åtskilliga gånger för att ha brutit regler, skrivna och oskrivna, genom att inte uppträda för enbart vita. Det hände att han och hans band – Scotty Moore och Bill Black – under de ständiga turnéerna i bomullsbältet i mitten av femtiotalet vägrades rum på grund av att de spelade ”djungelmusik” och uppträdde för blandad publik. I Södern var det vanligt att vita uppträdde för vita under tidig kväll, sedan utrymdes lokalen så att svarta skulle kunna uppträda för svarta framåt småtimmarna. Som jag skrev igår: När Chuck Berry gjort debutsuccé med en ganska vit låt – Maybellene – så hände det att han bokades in i Södern men avbokades samma stund han trädde in i lokalen och arrangörerna såg att han var svart.

Presleys musikaliska rötter fanns i Södern och eftersom hans liv var musik så hade han förmodligen svårt att förstå den rasism som frodades. Det var ju svart musik som var riktig musik. Han hade tillbringat sina första år i ett vitt fattigområde i East Tupelo, och ju fattigare familjen blev ju närmare drevs man till de svarta kvarteren. Så småningom sjönk man ytterligare på den sociala stegen och hamnat mitt i ett svart getto, i en lägenhet avsedd för "vita nigger"… När familjen flyttade till Memphis hamnade man i en värld av tuberkulos och syfilis där fattiga kvinnor dog när de födde barn medan män drunknade i minsta vattenpöl när de var på fyllan. Det fanns brinnande kors och blodpölar på trottoarerna.

Men musiken blev bättre ju svartare kvarteren blev.

Man kan tro att Presley, i takt med att listettorna staplades på varandra och pengarna började rassla in, skulle se om sitt hus och bli mindre spontan och mer taktisk för att inte tappa sin lönsamma stjärnstatus i den vita världen. Men så var det inte. Ett år efter det att han besökt The Mother Station of the Negroes återkom han för att markera sitt stöd. Han blev varmt välkomnad av sina idoler Little Junior Parker, Bobby Bland, Ray Charles och de andra. Den 7:e december kunde man i Memphis Press-Scimitar läsa en intervju med Presley där han än en gång slår fast att deras musik "is the real ting, right from the heart”.
 
När Presley gjorde comeback 1968 efter åren i Hollywood, med töntstämpel i pannan, valde han att vägra följa den plan som hans manager, överste Tom Parker, gjort upp. Meningen var att han skulle göra en teveshow för första gången på nästan tio år. Det skulle bli en julshow, producerad av en av alla dessa slemmiga och oförargliga vita producenter som amerikansk teve dominerades av. Presley skulle sjunga harmlösa julsånger, bjuda in Frank Sinatra som gästartist och avsluta med att önska alla en god, vit jul.

Presley blev förbannad och krävde en annan producent och ett annat upplägg. Valet föll på den uppkäftige Steve Binder. Binder hade brutit mot en av den amerikanska teveunderhållningens främsta och äldsta tabu. Han hade låtit en svart underhållare vidröra en vit kvinna. Detta hände sig i en specialshow med Petula Clark där gästartisten Harry Belafonte, som avslutning på en duett, hade låtit sitt färgade skinn komma i beröring med Clarks vita hud. Vilket var något oerhört. 

De lokala tevebolagen i Södern och Mellanvästern vägrade sända showen. Plymouth, som sponsrade programmet, protesterade. Året var alltså 1968…

Men det som först hade fått Presley att tända på Binder var att han som vit teveproducent älskade svart musik. Han hade tidigare sammanfört James Brown, Chuck Berry och Mick Jagger i teverutan och tittarna hade fått se skillnaden mellan svart och vit rhythm and blues.


James Brown hade uppträtt drygt åtta minuter och formligen exploderat av soul, blues och känslor. Berry var som vanligt stilfull och äkta. Efter det kom Jagger. Han reducerades till en blek fjant, som enligt Presley struttade omkring ”likt en spasmisk kyckling som hade allt, precis allt, kvar att lära”. Mick Jagger hade manér. James Brown och Berry var äkta. Det var det Steve Binder ville visa, rått och naket. Och Presley älskade det. 

Det blev alltså Binder som producerade den teveshow som sedan blivit känd som Comeback 68 och som blev en dundersuccé. Till och med på New York Times var man lyrisk. The King is back, blev rubriken.

För att surfa på succén så sökte sig Presley tillbaka till rötterna i Memphis och hamnade i en liten, skitig studio: American Recording Studio. Hela studion var i princip ett reparationsobjekt som låg i ett av de fattigaste och svartaste kvarteren i Memphis. Överste Parker suckade när han förstod vad det var för ställe. Han försökte inte ens förhandla till sig ett rum för att övervaka att ”hans grabb” fick bästa service runt inspelningen.

Men i de här sjabbiga lokaliteterna, långt bort från Hollywoods vräkiga lyx, gjordes riktig musik. Här hade Wilson Pickett, Joe Tex och Box Tops gjort den ena hitten efter den andra. Och här trivdes Presley. Hans inspelningar här blev startpunkt för ytterligare några år på världens topplistor med låtar som Suspicious Minds och In the Ghetto. Det var när han själv tog greppet om sin karriär, och lät rötterna i det svarta dominera, som han var som bäst. Förresten gillade vare sig Parker eller skivbolaget att han envisades med att spela in just In the Ghetto. Det skulle riskera hans karriär, sa man.

Texten är en någon redigerad och förkortad version av en artikel jag för några år sedan hade införd på Expressens kultursida.

40 kommentarer:

 1. Hmmm, "Vit" och "svart" musik. USA och bomullsfält... Hur är det med "röd" musik?
  Indianerna som trängdes undan...

  Har alltid tyckt om att lyssna även till deras mattematiska toner.

  Toner, förresten kan hela och lugna. Alltså så kan de även söndra och splittra.

  På sjukhus i Danmark använder man toner bl.a. för att sänka blodtrycket och som rehabilitering efter operationer.
  De används även vid sömnstörningar.

  Här i Sverige sänker vi endast antalet vårdplatser inom bl.a. psykiatrin. Vi vill "hjälpa" andra och stå för en "liberal" flyktingpolitik. Det kan alltså göras genom mindre platser och sämre vård.

  Kanske en del av dagens "uppvaknade" främlingsfientlighet som sprider sig som en löpeld. Alla är rädda för att bli framtidens "indianer"
  I Australien finns ett folkslag...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Mycket manliga toner...
  Hur har det stått till med balansen genom historien?
  Om universum består av toner...
  Kanske ett skäl till att Fi tar sig ton. Samt att många främst män inte gillar tonläget.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Kan medierna bidra till att motsättningarna växer? Kan unga hjärnor tro att våld är godkänt, om det riktas mot dem som av våra ledare utpekas som rasister? Är det orsaken till att vi lätt delar in våldet i Det Goda ("självförsvar") resp. Det Onda syftet?

  SvaraRadera
 4. Anonym, absolut extemister finns inom både höger och vänster. Det bevittnar vi just nu.
  Tycker t.ex. Fi gör helt rätt när de inte vill sätta sig i ett höger eller vänsterfack. De vill prata feminism...Med alla...?
  Eller?

  Men samtidigt så pekas "rasisterna" ut av politiker som rider på nyliberalismens våg. Den enda vågen...Drömmen från USA om mer frihet. För kapitalet?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Visst "struttade [Jagger] omkring likt en spasmisk kyckling". Man ska dock ha i åtanke att han var nyss fyllda 21, att Stones lika nyss hade fått sitt genombrott, och att han tvingades gå upp efter "The Godfather of Soul" - något som säkert ingen någonsin har velat göra.

  (Browns uppträdande var f.ö. 18 min, inte 8.)
  ___

  Lisbeth: Hur skulle FI kunna bli mer vänster?

  SvaraRadera
 6. Vackert! Jag hade ingen aning om den delen av karriären.

  SvaraRadera
 7. Om det är TAMI ni åsyftar så var Browns uppträdadande snarare 8 minuter än 18.
  Nick.

  SvaraRadera
 8. mac, "Hur skulle Fi kunna bli mer vänster"
  Ogillar tanken om höger, vänster föredrar därför att tala om innehållet dvs. de som utgör partierna. (vi människor) Hur pass tillvänjda är innehållet i Fi?

  Det finns vissa ideologiska skillnader och kanske har de skillnaderna aldrig varit viktigare än nu. Men i vilken grad står Fi för dessa skillnader?

  Shora Esmailian "Fi okritiskt mot kapitalismen."

  http://www.dagensarena.se/opinion/shora-esmailian-fi-har-illusisoner-om-kapitalismen/

  "Kan" en global kapitalism ha ett mänskligt ansikte?

  Först när vi blir mer mänskliga, så kanske vilket system som helst kan bli himmel eller helvete?

  Lisbeth


  SvaraRadera
 9. Ursäkta, Först när vi blir mer mänskliga, så kan vilket system som helst bli rena himmelriket. För närvarande så är vi inte alltid så mänskliga. Är vi fullgoda människor?

  Så vilket system som helst, kan bli rena helvetet på grund av innehållet (oss)

  Därför så bör Fi göra en rejäl klassanalys, om de vill sticka ut. Inte tala mest om mänskliga rättigheter... Vi är ju så lika djuren fortfarande...Konkurrens är "vårt" ledord. Är det inte männen Fi vill konkurrera med?

  Men de kopplar förmodligen ihop klass med yrke, som de andra partierna och framgångar med fler kvinnor i bolagsstyrelser.
  Som driver samma ekonomiska system vidare...

  Klass det handlar om vilken kaliber människor är av. Om förmåga till empati och tolerans.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. Media bidrar absolut till "bensinen på brasan". Media tar inte ansvar för följderna. Men vissa politiker gör det, alltså ångrar en förljugen journalistik.

  På sidan 23 i den nyutkomna boken "Låsningen" av nationalekonomen Jan Tullberg (kan laddas ner, eller köpas från t.ex. Adlibris) finns ett citat av Birger. Mycket bra läsning!

  Den som har tillgång till den fina boken "Svarta oliver och gröna drömmar", som Birger skrivit, kan kolla på sidan 132.

  SvaraRadera
 11. Lisbeth!

  Precis! Ett gott samhälle kan inte byggas utan goda människor men man kan inte heller bortse från hur vi människor påverkas av den miljö vi befinner oss i. Ett gott samhälle där det är lätt att göra rätt ger återkopplingar i godare människor som kan göra samhället än bättre osv.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 12. Läs gärna Shora Esmailians inlägg i dagens arena.

  "Vi har hört och sett det förut: resultatet manifisteras i dagens Miljöparti, som i den ena frågan efter den andra bedriver en rent borgerlig politik"

  Det är möjligt att MP, V och Fi är en intressant kombination. Men det verkar förutsätta ett starkt vänsterparti för balansens skull.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Anonym. Har kollat på sidan 132 i Birger Schlaugs bok "Svarta oliver och gröna drömmar".

  Överenskommelsen mellan journallister, politiker och tyckare har fått stora konsekvenser. Att inte erkänna att ett mångkulturellt samhälle inte bara får positiva konsekvenser var en stor miss.
  Den får vi alla ta nu.

  SvaraRadera
 14. Anonym 06:03. Ja, alla får "ta" det. För vissa med brännande effekt, enligt Josefsson SVT/UG. Allt pga att de gamla partierna/medierna ordnade till ett oönskat barn: SD. Nu växer barnet. Och de andra ojar sig.

  SvaraRadera
 15. 06:03 Den intressanta frågan är väl VARFÖR de enades om att ljuga. Hade de kanske fått en vink om att de annars hade ratats på arenan, sumpat uppdrag? Sedan rullade det på, och ingen vågade bryta mönstret av rädsla att "stämplas"?

  SvaraRadera
 16. Härligt Birger visste inte att Elvis var så medveten och radikal!

  SvaraRadera
 17. Ni som hänvisar till Svarta oliver och gröna drömmar för att förklara dagens situation begår ett par allvarliga misstag - för det första tycks många vara dåliga på att läsa texter i sitt sammanhang, för det andra tycks många vara totalt historielösa - att jämföra situationen 1990 med idag är bara korkat.

  SvaraRadera
 18. Birger ?
  Hur vill du förklara dagens situation? Har lögnen slutat upp med att få politiska konsekvenser?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. "Korkat". Hur då?
  Jo, våldsvänstern var inte så aktiv då 1990 som idag. Det är en skillnad. Finns det fler? Jo, att den journalist som söker sanningen riskerar, likt Josefsson, att bli kritiserad av kolleger.

  SvaraRadera
 20. Att kritisera Janne Josefsson, istället för att berömma honom, är kanske ett sätt att slippa "hembesök" av Revolutionära fronten, Ung vänsters polare, och vars förebild verkar vara Söderns Ku Klux Klan vad gäller terror.

  SvaraRadera
 21. Det finns välmenade lögner och det finns lögner... Det Birger skriver om är välmenade lögner. Så uppfattar jag det. Det kan vara fel.

  Om valet står mellan att hjälpa och att inte hjälpa, så borde valet vara lätt? "Vi" vill hjälpa. Vi vill öka vår tolerans och empati?

  Problemet som jag ser det är, att frihet för kapital, istället för frihet för människor får styra. EU handlar inte om mer frihet för människor.

  Det blir lite märkligt när båda sidor "höger" och "vänster" inte ser det. Eller var det så att vissa såg det? Såg sin dröm försvinna.

  Idag verkar man inte koppla samman den ekonomiska politiken, med de problem, som uppstår med det mångkulturella samhället. För alla såg att det fanns problem vid sidan av det positiva och nödvändiga enligt Birger. Men man valde att blunda.

  Vill påstå att många verkar blunda fortfarande för främlingsfientliga partier växer runt om i Europa.

  Men som sagt i valet mellan att hjälpa eller inte hjälpa, så föds partier som Ny demokrati och nu SD.

  Med denna politik som förs kan vi snart inte hjälpa någon. Om man erbjuder människor att komma hit, så kan man t.ex. inte samtidigt skära ner på vårdplatser och på omsorg. Naturligtvis upplever då människor att "politiker" befinner sig långt bort från verkligheten

  Därför så behöver vi byta regering. Men jag undrar över Fi och Mp över hur mycket de har anammat av vår politik (EU:s).

  Naturligtvis så är extremvänsterns våld lika illa som extremhögerns. Det finns inget välmenat våld. Men välmenade lögner finns det, även om det kan få dystra konsekvenser.
  Det har det fått.

  Tycker vi ska trycka på övriga medlemsländer att hjälpa mer. Den hatfyllda lögnen har nu fått sitt säte i parlamentet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 22. Det Birger skrev i ett avsnitt i Svarta oliver och gröna drömmar var att invandringen hade positiva effekter och var nödvändig och bra men att det fanns någon sorts outtalad norm om att inte tala om att det o c k s å kunde uppstå problem - och att detta medförde att det vedervärdiga i form av Ny demokrati föddes och kom in i riksdagen. Människor kände inte igen sig i bilden av det totalt konfliktfria.

  Det mångkulturella samhället är inte konfliktfritt, men (och om detta citeras glöm inte fortsättningen på meningen)ett samhälle som stänger sig inne innehåller minst lika stora problem. Den sistnämnda meningen sammanfattar nog hur debatten förs idag, till skillnad från hur den fördes när Ny demokrati kom in i riksdagen. Därmed är jämförelsen mellan då och nu mycket haltande. Idag finns det inte ett enda debattprogram - det har det inte gjort sedan sekelskiftet - som inte problematiserar det mångkulturella även om man försvarar det mångkulturella samhället. I början av 90-talet existerade inte sådan debatt.
  L.

  SvaraRadera
 23. Boken Låsningen av Jan Tullberg (kunde lika gärna heta Blåsningen) är viktig om man vill förstå hur "stimmet" påverkar oss, och ibland för oss bakom ljuset.

  Kan laddas ner från t.ex. www.avpixlat.info

  SvaraRadera
 24. L, tack för inlägget. Ungefär så är det. Jag, som så många andra, är vana vid att citat stympas i för ändamålet lagom doser, att de inte sätts in i sitt sammanhang och att de missbrukas av dem som försöker legitimera unkna värderingar.

  SvaraRadera
 25. Den goda lögnen = bra!
  Den onda lögnen = dålig!
  Det goda våldet?
  Det onda våldet?

  SvaraRadera
 26. Sverige hade ingen anledning att ta emot flyktingar i avsikt att berika landet med kultur och arbetskraft. Orsaken var att ge skydd, tills kriget var slut.
  Att dränera u-länder på exempelvis läkare är inte direkt humant, även om vi kan skicka Läkare utan gränser i andra riktningen.

  SvaraRadera
 27. L Jovisst man problematiserar det mångkulturella samhället, samtidigt som man försvarar det. Helt riktigt och rätt.
  Man ser problem och kallar alla dem som vill diskutera dem för att vilja legitimera unkna värderingar.
  Eller främlingsfientliga. Rakt av, drar alla över en kam. Utan att skämmas.

  "Ett samhälle som stänger sig inne innehåller minst lika stora problem."

  Så ser de flesta på det. För det är så. Vilket innebär att man tror, att om vi är med i EU så stänger vi oss inte inne. Vi är öppna och icke rasistiska. Om vi går ur, så stänger vi oss ute och blir/är automatiskt rasister.

  Om vi är med så kan vi lösa problem gemensamt. Om vi går ut kan vi det inte. Varför inte? Är EU en slags naturlag?

  Detta verkar ha smittat av sig även på V politiker. Läste nyss i kommuntidningen. "I början var vi väldigt negativa mot EU, men det finns frågor som vi inte kan lösa själva."

  Jaha, var tog pratet om att vi kan inte bara ha ett rasistiskt EU kritiskt parti att rösta på i EU valet vägen? Handlar det bara om bankerna?

  Historien verkar för många ha börjat med EU därför så ska den också sluta så. De unga vet inte något annat.
  Tycker det är unket att inte koppla samman problemen med det ekonomiska systemet och tillväxt.

  Lisbeth  SvaraRadera
 28. Lisbeth!

  Där slog du verkligen huvudet på spiken. Så otroligt bra sagt. Applåder! I en tid full av ironi får man kanske förtydliga att det är INTE fråga om ironi i detta fallet.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 29. Jan Örsell, Håller med Jonas Sjöstedt om att MP:s uppgörelse med Alliansen i arbetskraftsfrågan inte handlar om humanism.

  "Humlornas" förvirrade pladder om att motivet är att invandrare behövs ogillar jag starkt. Tror inte ett ögonblick på att det är det starkaste motivet. Att vi tjänar på invandring och håller tillväxten igång är tydligen okej. Att människor inte kan försörja sig i sina egna hemländer likaså.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 30. Men Svenskt näringsliv verkar vara en motor i invandringsfrågan (avses ej krigsflyktingar). Är det chansen att lönedumpna som driver Svenskt näringsliv?

  SvaraRadera
 31. Anonym, De flesta verkar vara en motor i invandringsfrågan om tillväxt. Omedvetet eller medvetet. Känslor får styra viktiga beslut och som vi vet är inte alltid känslan, så bra på att fatta kloka beslut.

  Svenskt näringsliv har väl t.om. utfärdat en receptbok för mer tillväxt. Arbetskraftsinvandring. Ibland kan jag inte låta bli att undra om inte även Birger Schlaug gillar vissa av recepten. Eller rent av det ekonomiska systemet som driver den.

  Det har inte skett någon lönedumpning påstods det i SVT. Marita Ulvskog pressades hårt i frågan. SVT driver väl också frågan om tillväxt omedvetet eller medvetet.
  Invandring och arbetskraft är ett känsligt ämne för många. Förstår inte varför vuxna människor, har så svårt att diskutera den frågan utan rädsla. Men risken för att stämplas som rasist är ju uppenbar. Eller så står man för unkna värderingar. Underförstått är rasist.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 32. SVT och de andra nyhetsmedierna nöjer sig inte med att bara förmedla politiska aktörers gärningar. Medierna tar själva ställning och agerar, och då mest till den ena partens favör. När hörde du att SVT m.fl. sa något som skulle uppröra USA eller CIA? Eller EU? Eller Kiev-regimen för den delen?

  Därför är det svårt att tro på uppgiften, att USA-negativa Vänsterpartiet och EU-positiva Miljöpartiet skulle vara mediapersonalens favoriter.

  Angående "unkna värderingar" så
  är alltså det journalistiska läget år 2014 annorlunda än 1990. Idag finns det ingen tyst överenskommelse mellan politiker och journalister om att förtiga invandringens baksida. Att påstå något annat är antagligen unket.

  Journalismen säger som det är, dvs den talar sanning. Därför behövs inte längre www.avpixlat.info

  SvaraRadera
 33. Anonym, Nej media säger "inget" som upprör USA, eller EU. Eller Kiev-regimen.

  Angående unkna värderingar, så föredrar jag att diskutera människans värderingar som mer eller mindre okunniga Istället för unkna. Om omedvetenhet istället för medvetenhet. Att det unkna, är att inte koppla samman arbetskraftsinvandring med det ekonomiska systemet.

  "Journalismen säger som det är, dvs den talar sanning". Journalismen säger inget alls. Men innehållet människorna gör det. De är av olika kaliber. Sanningsenliga på en glidande skala. Liksom alla andra.

  Huruvida Avpixlat behövs eller inte är ointressant. Avpixlat existerar. Det får vi förhålla oss till oavsett vad vi tycker om det. Förmodligen existerar Avpixlat som en konekvens av att politikerna delvis har misslyckats.

  Om det journalistiska läget idag är annorlunda än 1990, så har evolutionen tagit ett djävla språng och journalisterna med den.

  En väl utvecklad grupp människor i förhållande till oss andra alltså. Låter inte speciellt sannolikt.

  Idag på SVT nyheter. Svenskt näringsliv talade om arbetskraftsinvandring med feministiskt stuk. Feministisk ekonomisk tillväxt...

  Hur ställer sig V, MP, FI till det.
  Ska bli intressant. Sjöstedt har kritiserat att MP gjorde upp med alliansen i frågan.

  Handlar det om humanism, eller ytterst om ekonomisk tillväxt? Handlar det om grön ideologi. Handlar det om människors värde, eller om värdet i vad de kan prestera?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 34. Lisbeth. V attraherar mitt gröna hjärta mycket mer än MP förmår just nu. Det kan alltså vara övergående, men sedan en tid är det faktiskt så. Ja ja, jag vet att V har sina brister. Men antagligen inte värre andra partiers bakgårdar.

  Bra förresten, att vi åter ska bevisa att vi inte är "onyktra" vid inträdet på detta kommentarfält.☺

  Gt

  SvaraRadera
 35. "...än andra partiers bakgårdar" ska det förstås heta. Även en nykter kan tydligen fela ♫♫♫

  Gt

  SvaraRadera
 36. Gt Ja (V) attraherar även mig mest. Men inget parti förespråkar vikten av det "lilla riket". Jo SD fast på fel sätt. De kritiserar den lilla människan och inte själva systemet. Går på symtom. Hur de ser på "tiggeriet" avslöjar dem.

  Det har gått för fort. Vi behöver växa mer mentalt och inte låta känslor övervägande styra oss. Välmenade lögner får inte styra politiken. Inte tysta överenskommelser heller.
  Svårt att backa. Vi är med i EU bara att gilla läget. Tyvärr.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 37. Eftersom vår lagstiftande församling numera finns hos EU, måste väl EU-valet ses som viktigare än riksdagsvalet, eller hur?

  Gt

  SvaraRadera
 38. Lisbeth: Men inget parti förespråkar vikten av det "lilla riket". Jo SD fast på fel sätt.

  SD var det enda partiet i Sverige som hade vett nog att inte medverka, till att mörda Gaddafi
  och att förstöra Libyens Kultur
  och att ersätta Libyens valuta med
  Rothskildpengar "lägga beslag på
  guldreserven och oljan."
  En sak till, Gaddafi hade medverkat till att skapa en underjordisk sjö som via kanaler kunde försörja nordafrika med vatten.
  Detta projekt var lyckat och beundrat på många håll i världen.
  Detta bombades sönder och samman av USA.
  Nu är frågan om detta inlägg vår vara kvar på denna blogg!

  Men vilket Satans Land, bor jag i som har medverkat till detta och vad har vi för Djävla regering
  och vem Fan styr den!

  Med vänlig hälsning

  Roland

  SvaraRadera
 39. Lisbeth: Men inget parti förespråkar vikten av det "lilla riket". Jo SD fast på fel sätt.

  SD var det enda partiet i Sverige som hade vett nog att inte medverka, till att mörda Gaddafi
  och att förstöra Libyens Kultur
  och att ersätta Libyens valuta med
  Rothskildpengar "lägga beslag på
  guldreserven och oljan."
  En sak till, Gaddafi hade medverkat till att skapa en underjordisk sjö som via kanaler kunde försörja nordafrika med vatten.
  Detta projekt var lyckat och beundrat på många håll i världen.
  Detta bombades sönder och samman av USA.
  Nu är frågan om detta inlägg vår vara kvar på denna blogg!

  Men vilket SverigeLand, bor jag i som har medverkat till detta och vad har vi för MADregering
  och från vilken barack styrs den?

  Roland

  SvaraRadera
 40. Lisbeth

  Splittring av samhällen pågår
  hela tiden och understöds av
  olika krafter och intressen.
  Samtal om detta är nödvändigt
  att föra för att eventuellt ...

  Roland


  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.