tisdag 20 maj 2014

Bortom BNP-tillväxt


Seminarium på KTH på temat Bortom BNP-tillväxt. 
Fredag den 23 maj.
Forskarna Kate Raworth, Peter Victor och Ivana Milojević föreläser. 
Mer info och anmälan här.


Kate Raworth är ekonom som fokuserar på att försöka omvärdera de ekonomiska paradigmen för att ta itu med 2000-talets utmaningar. Hon är gästforskande docent vid OxfordUniversity Environmental Change Institute och biträdande lektor vid University of Cambridge för hållbart ledarskap. Fram till 2013 var Kate forskare på Oxfam, där hon utvecklade begreppet “Doughnut economy” – en ekonomisk modell som tar hänsyn till både behovet
av ekonomisk utveckling och behovet av gränser för en frisk miljö. Under åren 1998-2001 var Kate medförfattare till UNDP:s Human Development Report. Hon bloggar om “Doughnut economy” på www.kateraworth.com och tweetar @KateRaworth.
 
Peter Victor är ekonom och forskare som har arbetat med miljöfrågor i över 40 år både som akademiker, tjänsteman och konsult. Han blev tidigt intresserad av kopplingen mellan ekonomi och miljö. Hans nuvarande forskning är inriktad på alternativ till den ekonomiska tillväxten. Peters senaste böcker är Managing without growth – Slower by design, not disaster (2008) och den redigerade volymen The costs of economic growth (2013). Peter är professor i miljöstudier vid York University, Toronto, Kanada. Innan dess var han biträdande biträdande minister i Ontario Ministry of the environment. 
 
Ivana Milojević är forskare och författare med en professionell bakgrund inom sociologi- genus- och freds- och framtidsstudier. Hon är vice redaktör för metafuture.org; en tankesmedja som undersöker alternativ för en bättre framtid. Ivanas universitetsåtaganden inkluderar adjungerad professor vid University of Sunshine coast, Australien (sedan 2009) och som gästprofessor vid University of Novi Sad, Serbien (sedan 2008). Ivana har författat eller varit redaktör för ett flertal böcker och är författare till ett sjuttiotal vetenskapliga artiklar och bokkapitel, varav många finns på 222.meta-future.org.

12 kommentarer:

 1. Neoliberal Agendatis maj 20, 02:35:00 fm

  "Inom projektet ”Bortom BNP-tillväxt. Scenarier för hållbart samhällsbyggande” ska tre typer av tillväxtscenarier tas fram – framtid med negativ tillväxt, framtid med nolltillväxt och framtid med låg tillväxt."

  Vore mer intressant att få höra om hypertillväxt, känns som ett troligare scenario om man studerar tillväxtens utveckling de senaste 400 åren.

  1600-1650: 6%
  1650-1700: 22%
  1700-1750: 29%
  1750-1800: 36%
  1800-1850: 105%
  1850-1900: 206%
  1900-1950: 270%
  1950-2000: 1050%

  en.wikipedia.org/wiki/Gross_world_product

  Idag behöver vi skolas 20 år för att utföra kvalificerat arbete. När en dator om ett par årtionden kan göra detsamma och vi kan klona programmet på en bråkdel av sekund och köra det på hårdvara som kostar som en tablettask … då kommer tillväxten verkligen explodera.

  SvaraRadera
 2. Neoliberal, men snälla, du tycks inte fatta någonting! När det kostar som en tablettask så minskar tillväxten. BNP mäter värdet, mätt i pengar, på varor och tjänster. En vanlig föreställning är den du här. Läs Malmeus senaste bok!

  SvaraRadera
 3. Neoliberal Agendatis maj 20, 09:43:00 fm

  "När det kostar som en tablettask så minskar tillväxten"

  Du får gärna utveckla, en bok på 168 sidor vill jag inte läsa bara för en anonym kommentar på nätet sa att svaret finns där.

  Om jag kan köpa datorkraft, 1 000 ggr dagens för en tusendel av priset, så måste väl produktionen ha effektiviserats?

  Vi kan ju säga att den tjänst jag köper in är en kriminalroman, men där jag själv fått bestämma handlingen. En datorförfattare springer i väg och skriver 350 sidor med precis de ingredienser jag vill ha och säljer resultatet till mig för 10:-. Hade jag anställt en författare idag att göra samma sak hade jag fått betala ett par årslöner

  SvaraRadera
 4. Du missar det grundläggande, Neoliberal: effektiviseringar ökar inte tillväxten. En bil som kostar 500 000 ger tillväxten 500 000... Effektiviseras tillverkningen så kostar bilen mindre och ger därmed tillväxten mindre. Så enkelt är det. Och så förfärande: det betyder nämligen att ju effektivare och billigare vi tillverkar ju mer måste vi producera för att upprätthålla tillväxten.

  SvaraRadera
 5. Det ser ut som om tillväxten är på retur helt utan några ansträngningar, se http://www.motherjones.com/files/blog_piketty_r_vs_g_highlight.jpg

  Tyvärr leder detta bara till att de rika blir rikare på alla andras bekostnad, för företagsvinsterna minskar ju inte: http://www.svd.se/kultur/understrecket/klyftorna-som-sliter-sonder-samhallet_3499564.svd

  SvaraRadera
 6. Neoliberal Agendatis maj 20, 12:02:00 em

  " En bil som kostar 500 000 ger tillväxten 500 000…"

  Kom tillbaka när du förstår begreppen och dess enheter.

  SvaraRadera
 7. Så lätt ska Die inte komma undan, neoliberal! Vill du påstå att en bliigare bil bidrar mer till tillväxten än en dyr?

  SvaraRadera
 8. En annan fråga är när en kapitalist avskedat alla arbetare och ersatt dem med robotar blir de arbetslösa och han blir rikast i landet kan driva banker som ger lån till folk så de kan handla på kredit och kan anställa folk till meningslösa aktiviteter på slavlöner så de kan köpa hans produkter.

  Utmärkt plan för modern feodalism.

  SvaraRadera
 9. Så länge som vi inte orkar eller inte vill visa rätt sorts bilder
  så kommer det att fortsätta att illa gå .
  Och även om vi visade dom rätta
  bilderna så kanske det är så
  att något gensvar inte längre går att nå.
  Ååå, då blir det ju försent ändå.

  Men jag kanske bara är i fel forum?

  Roland

  SvaraRadera
 10. Overhead
  ”to create a world of finacial control in private hands
  able to dominate the political system of each country and
  the economy of the world as a whole … to be controlled
  in a feudualistic fashion by the central banks of the world
  acting in concert by sekret agreements.”

  SvaraRadera
 11. Positive Money är på Russia Today Keiser Report:

  https://www.youtube.com/watch?v=BdWB5YY-UDs

  SvaraRadera
 12. Overhead
  ”to create a world of finacial control in private hands
  able to dominate the political system of each country and
  the economy of the world as a whole … to be controlled
  in a feudualistic fashion by the central banks of the world
  acting in concert by sekret agreements.”


  Overhead
  "att skapa en värld av finacial kontroll i privata händer
  kan dominera det politiska systemet i varje land och
  ekonomin i världen som helhet... kontrolleras
  på ett feudualistic sätt av centralbankerna i världen
  handlar i samförstånd av sekret avtal."

  Så länge som de flesta av oss
  fortsätter att "välja" att vara
  slavar så kommer vi att medverka till att förslava andra och att
  fördärva jorden och att göra framtiden omöjlig.

  Roland Lidén

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.