måndag 19 maj 2014

TTIP - så kan det sägas

Fredrik Reinfeldt meddelar världen att det är helt i sin ordning att företag kan stämma länder som genom demokratiska beslut inför regler som riskerar att leda till minskade vinster för företaget. Accepterar man inte detta kan vi gå miste om kapital, jobb och tillväxt. Att handelsavtalet (TTIP) mellan USA och EU riskerar att destruera demokratin skall vi uppenbarligen se som en framgång.

Att bolag genom att ta en försäkring skulle kunna lösa osäkerhet vid investeringar  finns inte i statsministerns hjärna. Ty vinster skall privatiseras, kostnader skall socialiseras. Regelverk skall bort. Anarkistisk frihandel utan sociala och ekologiska klausuler skall gälla. Den blåa kapitalistiska planekonomin skall försvaras med näbbar och klor - på samma sätt som de rödaste en gång försvarade den röda planekonomin.

Angående TTIP - så här kan det sägas:


13 kommentarer:

 1. Undrar vad som rör sig i vår statsministers hjärna ang. den amerikanska läkemedelsjätten som vill köpa upp Astra Zeneca. Kommer vi att kunna säga nej om "frihandelsavtalet mellan USA och EU går igenom. Kommer vi att kunna få bort vinster inom vård och omsorg. Heller tvingas vi acceptera vinster i välfärden. Att vi säljs ut. Sverige är inte till salu?

  SvaraRadera
 2. Reinfeldt har tydligen tagit tillbaka, eftersom länken inte längre fungerar...

  SvaraRadera
 3. Kan någon förneka sanningen i följande?

  I-världen ÄR ett Dårhus, sprängfullt av vid Penningen hypnotiserade Hysteriker, styrt av Idioter!

  SvaraRadera
 4. Ja vill förneka sanningshalten... Världen är ett "dårhus". (okunnigt). Utvecklingsländer väntar bara på att ta över. Det är bland de allra fattigaste de största drömmarna finns. Drömmen om stora pengar. Om kontrakt om ära. Enligt forskning (filmen Godheten". Så penningen styr "idioter" världen över. Så "i-världen" har ett stort ansvar för omställningen. Att säga förlåt det blev fel.

  Enligt forskning så är det jämställdhet som är väldigt viktigt, jämställda samhällen. Inte bara mellan män och kvinnor... Nu ökar klyftorna. Den ökar dessutom mer än man TROTT i storstäder... där alla ska trängas och jobba allt högre upp i åldrarna. Men det svenska folket säger nej tack enligt en undersökning.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Neoliberal Agendamån maj 19, 11:59:00 fm

  Hade hellre sett en film som informerat om vad TTIP är. Den där filmen spär bara på fördomen att det är rabiat vänsterpropaganda som bäst ignoreras.

  När det gäller frihandelsavtal, så ska de bara handla om handel (dvs ta bort tullar och importförbud). Inte lägga sig i länders inre angelägenheter, vilket även inkluderar sociala klausuler och miljöhänsyn.

  Om ett land bryter mot frihandelsavtalet (tex. om vi inför en 25% tull mot amerikanska bilar) så måste det finnas ett sätt att straffa landet. Om inte, så kommer tullarna återinföras vid första bästa kris. Ytterst kan ett länd säga upp ett frihandelsavtal om de inte vill ta straffet, men då kan det räkna med tullfrihet när det ska exportera till andra länder framöver.

  SvaraRadera
 6. Neoliberal Agenda; Om du vill ha lite mer substans kan du läsa följande länk skriven av Joseph Stiglitz som mottagit Sveriges riksbanks pris i ekonomi till Alfred Nobels minne:

  http://opinionator.blogs.nytimes.com/2014/03/15/on-the-wrong-side-of-globalization/?_php=true&_type=blogs&_r=0

  Stiglitz drar ungefär samma slutsatser som Birger.

  SvaraRadera
 7. Många företag investerar i kortsiktig girighet.
  Om en majoritet skulle rösta emot sådana förslag.
  Då skulle regeringen kunna försättas i en bekymmersam situation.
  TTIP, som förslaget nu ser ut, ger
  näringslivets åklagare i Egna
  domstolar rätt att kräva Regeringar på skadestånd på grund av uteblivna investeringar som hotar vår planet med en för tidig död!
  Vissa undertecknare önskar jag sin egen, före Klotets!!!

  Roland

  SvaraRadera
 8. Alldeles för arg och för bråttom!
  Bl.a.
  ... på grund av uteblivna vinster på gjorda investeringar.

  SvaraRadera
 9. Kan det bli klimatsmartare?

  http://www.expressen.se/gt/flyg-fran-norrland-till-ullared-redan-slutsalt/

  SvaraRadera
 10. Neoliberal Agenda sa... När det gäller frihandelsavtal, så ska de bara handla om handel (dvs ta bort tullar och importförbud).
  ..........

  Men även om inte företag kunnat sätta sig över nationella lagar så är frågan vad som kan vara fritt på en global marknad full av statssubventionerade multinationella företag?

  Det är som en "frikamp" mellan ett barn och en dopad elitidrottare.

  Protektionism är ju mer som handikapp i golf ett sätt att jämna ut förutsättningarna mellan ojämlika spelare.

  Sen att kalla denna kapitalistoligarkernas revolution för "anarkistisk" är väl så långt från sanningen man kan komma, det är snarare global feodalism det handlar om.

  SvaraRadera
 11. "Huge multinational corporations complain that inconsistent regulations make business costly. But most of the regulations, even if they are imperfect, are there for a reason: to protect workers, consumers, the economy and the environment."


  Neoliberal, på vilken sida är du när det gäller detta?

  SvaraRadera
 12. Kapitalistoligarker in action;

  "Bröder stormar mot solkraft
  Två av USA:s största ekonomiska donatorer inom republikansk politik, bröderna Koch som blivit stenrika på fossila bränslen, finansierar i år kampen mot en ny fiende: förnyelsebar energi."
  http://www.svd.se/naringsliv/broder-stormar-mot-solkraft_3560438.svd

  SvaraRadera
 13. ETC ...
  Vi gröna ser gärna ett ökat samarbete mellan EU och USA. Men ett avtal som leder till urholkade miljöregler, eroderar konsumentskyddet och ger företag rätt att stämma folkvalda regeringar på tveksamma grunder är inte något som vi gröna i Europa kan ställa oss bakom. Det är skälen till varför vi motsätter oss TTIP:s agenda som den ser ut idag.

  Vi kräver full insyn i förhandlingarna för folkvalda politiker, sakkunniga forskare och folkrörelser. Demokratin får inte begränsas för högst tveksamma handelsfördelar.

  Reinhard Butikofer, språkrör för Europas gröna parti och ledamot i EP

  Peter Eriksson, ordförande för konstitutionsutskottet i riksdagen och kandidat till EP-valet

  Men om tider skola komma när lama
  skola gå, om sådant veta vi icke,
  men handla på, det ska nog gå.
  Att Mänskliga värden försvinna på
  färden är det ingen som räknar på eftersom som redan är borta då!

  Och vem tjänar på igelkotten!

  Roland

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.