onsdag 21 maj 2014

Grattis svenska väljare: Sverige får lika mycket inflytande som Marine Le Pen..

Front National – det högerextrema partiet som leds av Marine Le Pen – ser ut att få lika många mandat i EU-parlamentet som Sverige har. Marine Le Pen får därmed lika stort inflytande som alla svenska väljare får... 

Sådan är situationen när vår lilla avkrok i norr skall rösta för att ”påverka Europa”, som det så vackert heter. 

På detta frejdiga sätt inleder jag dagens inledare i Fria Tidningen. Som du för övrigt kan pröva, läsa och stötta - fria oberoende tidningar utan vinstsyfte behövs! -  här.


TILLÄGG: PIRATPARTIET KRITISERAR TTIP
I inledaren, som jag länkar till ovan, skriver jag att V och MP har med en kritisk skrivning om handelsavtalet TTIP, som jag skrev om i förrgår. Piratpartiet har också med det i sitt valmanifest.

Här finns förresten SVT:s utfrågning av Piratpartiets förstanamn på EU-listan.

28 kommentarer:

 1. Hmm, missförstå mig inte, men detta ditt uttalande kan lite liknas vid Reinfeldts tal om att svenska utsläpp inte spelar någon roll för att de är så förhållandevis små ...

  Hurusom, EU:s egentliga inriktning och syfte suger förstås

  SvaraRadera
 2. Hmmm, Tom, nja... Kommer inte SD in så kan man ju se det som att väljare i Sverige i viss mån neutraliserar Le Pen... Hade Reinfeldt liknande syn så hade han väl sagt att vi, genom att sänka våra utsläpp, kan neutralisera de utsläpp som uppkommer när fattiga människor behöver öka sina för att klara sina mest grundläggande behov.

  SvaraRadera
 3. Ekot, idag.
  Ny forskning visar att det är de traditionella partiernas uttalanden om främlingsfientlighet, som påverkar synen på invandring. Högerextrema partier påverkar alltså "inte" vår syn på invandring...

  Hmm forskning vänder upp och ner på mycket. Tack och lov! Mycket är feltänk. Vi bör vara ännu mer rädda för smygrasismen som breder ut sig. För okunskap. För att människor kletas ner med en rasiststämpel, så fort de talar om ett eventuellt utträde ur unionen. Eller om problem.

  All rasism kan omöjligt rymmas i ett enda parti. Nu är det delvis vetenskapligt klarlagt? Så nu kan alla partier sluta trängas "i mitten" med SD som orsak. Nu kanske motiven till varför de gör det klarnar mer.

  Tolkar ditt inlägg som att det är viktigt att vi röstar i EU valet.
  Ser det som väldigt viktigt att vi skickar rätt personer.

  De som vill förbjuda tiggeriet för fattiga EU medborgare, har inget i parlamentet att göra. Gäller såväl SD som politiker i andra partier.

  Vi bör skicka politiker som håller dörren öppen för, att vi kanske måste gå ut ur EU. och inte inbillar sig, att vi med vår svaga röststyrka har mycket att säga till om. Dörren kan nämligen vara både öppen på glänt och stängd.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. När nu partier som Marine Le Pen bli legitima så blir det naturligtvis än värre. Om de blir "de traditionella" inom EU så flyttas ribban. Konsekvenser är inget att leka med. Öppna debatter är därför viktigt. Det är i senaste laget för det nu.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Ingemar Gråsjöons maj 21, 10:47:00 fm

  Hmm, håller med Tom. Så här kan man väl säga till väljarna i . . . vilken medelstor stad som helst, t.ex. . . . Norrköping. Grattis, ni har lika mycket (eller mindre) inflytande än Jimmie Åkesson.
  //Ingemar Gråsjö

  SvaraRadera
 6. Hmmmm, Ingemar... skillnaden är att de som röstar i Sverige inte kan åtgärda Le Pen, men däremot kan åtgärda Åkesson genom den debatt som förs här. Nog är det väl ett intressant påpekande, för i sin förlängning kan det innebär att en majoritet högerextrema (fascister, nynazister och annat i den kretsen) i ett antal stora länder kan få majoritet i EU-parlamentet och styra svensk lagstiftning utan att det finns en enda fascist i Sveriges riksdag.
  Gidder

  SvaraRadera
 7. Gidder, vilken debatt? Den demokratiska debatten har gång på gång förhindrats. I skolor osv. Är det att "åtgärda Åkesson"? eller att kanske avväpna och tysta honom?

  Den "fria" rörligheten diskuteras friskt inom EU av de redan etablerade partierna. Ska vi inte se och uppfatta även det?
  Det finns EU parlamentariker som ser det. De anser, att det är den allmänna tonen, bland de etablerade partierna vi bör reagera på.

  De extrema grupperna/partierna som nu tar sig in, har tidigare visat sig ha stora svårigheter med att samarbeta. De gör som "alla" andra... sätter en rasiststämpel på varandra :)

  Den "fria" rörligheten har visat sig ha problem. Kan ha att göra med att mänskligheten ännu inte utrett vad verklig frihet är. Det kanske mänskligheten skulle ha gjort, innan "den" bildade en union.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Lisbeth, åtminstone jag har sett Åkesson på teve, hört honom i radio och både sett och hört hur man frågat honom, debatterat med honom och gett honom, som de andra, tillfällen att tala om sin barndom. Har du inte sett honom? Inte hört honom? Inte märkt att det är full debatt om hans specialämne hela tiden??? Vi kan ta ställning. Men Le Pen och Co som växer så det knakar söderut kan vi aldrig komma åt, vi får inte ens se debatter med dem, inte höra dem, ändå kan de snart bestämma över våra lagar. Ser du inte skillnaden mellan på debatten i Sverige och detta????
  Gidder

  SvaraRadera
 9. Gidder, Jo det har jag gjort. Men det gäller att kunna hålla två bollar i luften samtidigt. Har också hört och sett att statsvetare reagerat på att demokratin i Sverige står svag. Åkesson är inröstad av folket vad du och jag än anser.
  Det är mycket farligt EU:s politik urholkar demokratin den lilla som byggts upp. Jag om någon har väl varnat för demokratiunderskottet inom EU.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. "Att byta parlamentariker räcker inte" Tanter är bra! men det räcker inte med det.

  Precis "EU:s grundkoncept måste förhandlas om."

  Men Birger alla "gillar" "federalism". Det framkom tydligt när de fem kandidaterna till EU parlamentet debatterade under pompa och ståt. Där fick vi inblick i hur våra olika partier kommer att rösta och i vilka grupper, de kommer att ingå.

  Det fanns inget tal om att byta grundkoncept. Endast med vår politik förändrar vi EU... Naivt?

  Inför debatten sa dessutom en av de svenska reportrarna på SVT, att EU kritiska "främlingsfientliga"? partier som t.ex. UKIP valt att inte delta. För de har ingen kandidat till posten...
  De vill byta grundkonceptet. Hur och varför och motiv är svårt att sia om.

  En sak var positiv och överraskande. Kandidaterna verkar kräva att någon av dem väljs. Att inte EU:s statschefer tillsätter någon annan. För då blir EU parlamentet helt meningslöst.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Ursäkta kandidaterna till posten som ordförande för EU kommissionen menade jag givetvis.

  SvaraRadera
 12. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/eu-kandidater-taggar-upp-infor-valet_3566016.svd

  SvaraRadera
 13. Ett av vår tids stora demokratiska dilemman är positioneringen av allt i svart eller vitt och/ eller sortering av ord, definitioner och lösningar i låsta boxar. Retoriska politiker älskar det för att stänga dörren för nya eller gamla idéer. Folket sväljer modellen för att slippa uppdatera sin analys och världsbild. Det kanske var ok att alltid rösta på Socialdemokraterna på 1950 och 1960-talet.....men;
  -En gång med i EU - så alltid med.
  -Frihet är alltid bra oavsett om den sker på andras bekostnad.
  -Jämlikhet är dåligt för att det gör människor lata.
  -USA är goda för de räddade Europa från Hitler.
  -Kortare arbetstid är dåligt för att det kostar för mycket.
  -Konkurrens är bättre än samarbete osv osv...
  Ja med väljarströmmarna rör sig snabbare nu kan någon kanske invända.
  Ja möjligen - men i tyvärr inom samma box och mellan partier som byter valrubriker med varandra.

  SvaraRadera
 14. Är det någon som kan förklara för mig varför det i den svenska debatten om invandring endast tycks finnas rasister och politiskt korrekta? Däremot träffar jag dagligen människor som varken är rasister eller politiskt korrekta, men som har kritiska synpunkter på invandringen. Varför får aldrig alla dessa människor komma till tals? Mätningar har ju visat att uppåt 50 procent av oss tycker att invandringen är för stor. Är alla vi rasister?

  SvaraRadera
 15. Men de som sitter i låtsasparlamentet verkar ju inte påverka europa, det verkar istället de som sitter i hemliga möten där inga journalister finns göra. Rösta till "parlament" där ingen regering bildas baserat på det inröstade parlamentet? Fylla tidningarna med sådant dag efter dag efter dag? Vad säger detta om sakernas tillstånd? Helt oproblematisk "post-demokrati" där tv-reklam & ams-åtgärder fyllt många tomma hål?

  SvaraRadera
 16. Jan Erik Gustavsson "folkrörelsen Nej till EU" tänker rösta på Marita Ulvskog om en enda socialdemokratisk eu parlamentariker kräver att Bildt avgår.

  SvaraRadera
 17. Varning för överdrivna demokrater: icke-kompatibla med rådande samhällsklimat? Rösta rösta, men se till att rösta genom att rösta.

  SvaraRadera
 18. På vilket sätt är de "högerextrema"?

  SvaraRadera
 19. Front National har ensidigt svartmålats i svensk media under många år. Ett citat tas ur sitt sammanhang för att "bevisa" att Le Pen (pappan) skulle vara antisemit. Inte ett ord säger svensk media om att många judar röstade på partiet för det var det enda som talade klarspråk om attacker mot synagogor och judar. Inte ett ord om att kriminaliteten gick ner på orter där FN styrde.

  Så målas en helt onyanserad bild upp som man sedan ogenerat återanvänder som skrämselpropaganda eller för guilt-by-association (först inför man regler som gör partierna tvungna att samarbeta med andra partier, sedan smutskastar man partier för att de samarbetar). Istället för att debattera sakfrågor eftersom man saknar argument.

  Kommunistpartier i EU som viftar med bilder av diktatorer och symboler för totalitära stater tycks man däremot

  SvaraRadera
 20. Förlåt, skickade innan jag skrivit klart.

  Kommunistpartier i EU som viftar med bilder av diktatorer och symboler för totalitära stater tycks man däremot inte ha några större invändningar mot.

  SvaraRadera
 21. Hoppsan, efter dagens utfrågning i teve av Isabella Lövin så säger jag tack och adjö till MP i EU-valet. Så federalistiskt! Hon ser inga "principiella hinder#" för frihandel utan regelverk! Och hur är det nu med fildelningen? H-e vad trist, det blir ett annat parti som har en lite mer kritisk hållning till EU. MP har kovänt. Är nästan värst i klassen, liksom FI för övrigt. FI intervjuades i radion och då skulle massor besluta i EU! FAN, det finns bara V kvar och det är inte kul alls, men vad ska man göra???
  Mona

  SvaraRadera
 22. "… Är man villig att stå på samma sida som fan själv om det i just det aktuella vägvalet faktiskt gynnar demokratin?"

  Är det inte just den okristiska inställningen de större partierna haft till EU som drivit ut folk till kanterna?

  SvaraRadera
 23. Så länge som de flesta av oss
  fortsätter att "välja" att vara
  slavar så kommer vi att medverka till att förslava andra och att
  fördärva jorden och att göra framtiden omöjlig.

  SvaraRadera
 24. Anonym Erik ons maj 21, 04:01:00 em:

  Nej du är inte rasist om du är kritisk tik invandringen, däremot är du oemptisk och har bristande förståelse för de problem som människor flyr från.

  Problemet med de invandringskritiska är att de inte sällan glömmer att fokusera på själva invandringspolitiken och istället attackerar invandrarna på ett rasistiskt sätt. SD:are är experter på det.

  SvaraRadera
 25. Ekot Tomas Ramberg, "Fi framstår som mest federalistiskt."

  Lyssnade också till Isabella Lövin som mest verkade vilja tala om småfisk. Lyckas man i någon fråga som kommissionen lagt förslag om, så verkar det stiga en åt huvudet. Då går det att påverka verkar politiker resonera som.

  Inte konstigt att Gudrun Schyman gör gemensamma utspel med MP. De verkar sätta stor tillTRO till sin lilla röststyrka. Ska vi skicka troende politiker till Bryssel?

  Tycker även V börjar glida in i rollen. Inte Sjöstedt ännu dock som är bättre än sitt parti.

  Intressant blir att se vem som blir ordförande i EU kommissionen. Om någon av de fem kandidaterna väljs. Varför skulle de inte göra det? Människor är omformbara och de framstod alla som federalistiska. De passar ju perfekt.

  Det är nästan så att Marita Ulvskog framstår som mest EU kritisk ibland. Även om hon tar tillbaka uttalanden, som att hon fortfarande vill gå ut ur EU. Kanske får hon min röst. Har lyssnat till henne i parlamentet, Hon strider. Hon vill att väljarna ska få mer inblick. Hon hörs nog mer än vänsterns kandidat.

  En sak verkar alla ha kommit överens om och det är att säga att 60 procent av alla beslut fattas i Bryssel. Men det är på kommunnivå. Har hört siffran 80 procent och jag "tror" att EU kommissionen har bättre koll. Samt att de har större vilja att upplysa oss. Vad ska de med alla töntar till som försöker sätta käppar i hjulet. Det leder inte till en EU president.

  Så vad menar egentligen Isabella Lövin? Hon vet inte om EU ska ha mer makt? Menar hon över de återstående 20 procenten. Eller vad menar människan.

  Piratpartiet vet "ingenting" säger de. Vi röstar med de gröna när vi inte vet. Den gröna gruppen som står upp i parlamentet och skriker mer makt åt EU? Tja det är väl tur när det gäller frihandelsavtalet mellan EU och USA. Som förmodligen kommer att gå igenom. Om inte nu så längre fram.

  Fan varför ens rösta? Bäst är att vägra delta i detta spektakel och ställa sig utanför och se på.

  Tjingeling!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. Seså, iväg med er nu och rösta på Sverigedemokraterna i EU-valet.

  Förr eller senare måste även Sverige ta tag i migrationspolitiken på grund nationalekonomiska realiteter.

  SvaraRadera
 27. Här i Finland så klagar ekonomer på att det inte finns tillräckligt med invandring för att hålla igång samhället.

  SD har inte svar på något, det måste vara Sveriges dummaste parti.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.